Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 5. dec. 2023

TV Maribor • Tor, 5. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Kaj se bo zgodilo z bobrom Borom, ki si ne želi zbrusiti prednjih zob? In kaj se bo zgodilo z mrožkom, ki si ni hotel striči nohtov? Blaž, prosim, pogovori se s trmoglavim Borčkom … in nam hitro preberi Čebelico o odločnem mrožku, zagotovo so mu nohti že zeloooo zrasli. Le kaj bo počel z njimi?

Peter Svetina O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov

Bere in pripoveduje: Blaž Šef

TISTA O MAFINIH

Kaj lahko delamo, če zunaj divja nevihta? Cmok se zelo boji bliskov in grmenja, zato se skriva v omari. Otroka, ki prideta na obisk, ga ne najdeta. Iz omare daje navodila za pripravo zdravih mafinov s sadjem. Ko je nevihta mimo, so pečeni dišeči kolački. Cmok premaga strah pred nevihto, pecivo pa ponudijo še škratku Bobku.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Predstavili bomo prejemnico velike nagrade mednarodne žirije festivala Animateka Marto Magnusko. V mariborski Operi so na oder postavili slovensko opereto Planinska roža skladatelja Radovana Gobca – prvo samostojno produkcijo po 60 letih. V SLG Celje uprizarjajo grenko komedijo Paradiž italijanskega režiserja in pedagoga Mattea Spiazzija, ki se dogaja v domu starejših občanov v manjšem slovenskem kraju. V mariborski KIBLI pa smo si ogledali razstavo slikarja Mitje Ficka Zvezdna palčka.

Zveza koroških partizanov je 75-letnico zaznamovala s slavnostno prireditvijo in odprtjem razstave Nasilje rodi odpor.
V štajerski prestolnici so pripravili tradicionalni Slovenski večer, nastopila sta pesnik Aleš Šteger in harmonikar Jure Tori.
Tudi ženska ekipa košarkarskega kluba KOŠ Celovec v tej sezoni tekmuje v drugi najvišji avstrijski ligi.
Mešani pevski zbor Gorotan iz Šmihela že 130 let daje pečat slovenskemu kulturnemu življenju na Koroškem. Za izjemen prispevek za slovensko pesem in kulturo je zbor prejel zlato jubilejno priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za ljubiteljsko kulturo.
http://slovenci.orf.at

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

S predsednico države dr. Natašo Pirc Musar se bomo pogovarjali o glavnih notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih temah leta, ki se izteka, in izzivih za prihodnje leto.

Peter Sitar je nekdanji smučarski tekmovalec, večkratni državni prvak, pozneje smučarski trener in demonstrator, prvi demonstrator Elanovih carving smuči, strokovnjak, ki je delal z večino najbolj znanih slovenskih smučark in smučarjev, svoj pečat pa je pustil tudi v alpskem smučanju na Hrvaškem, v zlati dobi družine Kostelić. Danes je profesor športne vzgoje na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Ob torkih se boste prebujali z Boštjanom Romihom, Katjo Tratnik Jacob, Mojco Mavec in Ljubico Mlinar. Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a sál története;
- készülődés a karácsonyra a Dobronaki KÁI tanulóival;
- az Ulbert Underground együttes és Pákai Petra;
- klipek: Liamere, Noémo, Mehringer.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina šalov;
- priprave na božič z učenci DOŠ Dobrovnik;
- glasbena skupina Ulbert Underground in Petra Pákai;
- videospoti: Liamere, Noémo, Mehringer.

Letos mineva 30 let od nastanka Poletnega lutkovnega pristana. Dogodka ne postavljamo ob bok Borštnikovemu srečanju ali Festivalu Lent. Pa bi ga lahko. Gre namreč za enega največjih mednarodnih lutkarskih festivalov. Lutkarji prihajajo v Maribor zaradi zveste publike, to pa so jo vzgojile generacije lutkam predanih igralcev in režiserjev. In zato, pravijo v Lutkovnem gledališču Maribor, je lutkarstvo ljubezen, ki ne mine.

Najprej se podajamo v vasico nedaleč od Ptuja, kjer smo obiskali dom mojstra za električne in strojne inštalacije. Njegova hiša ni običajna – talne, stenske in stropne površine nudijo nenehno toploto, svežino in vizualno razgibanost. Lastnik pa si je dal duška tudi pri individualnih željah glede barv in materialov.
Življenje je kratko in treba ga je zajemati z veliko žlico, slišimo pogosto. Pa vendarle, ni tako enostavno zbrati pogum in slediti svojim željam. Ponovno bomo pokazali drzno spremembo življenjskega sloga. Par, ki si je upal izstopiti iz korporativnega poslovnega sveta v samostojno podjetništvo, zapustiti mestno življenje in ga zamenjati za bližino najlepših gozdov in gora.
V nasprotju s številnimi sodobnimi stanovanji, v katerih prevladujejo nevtralne ali pastelne barve, ponuja stanovanje v središču Ljubljane zares pestro barvno paleto. Tako barve kot teksture so usklajene, kar lahko pripišemo usklajenemu načrtovanju para arhitektk in njunemu sodelovanju z lastniki stanovanja.

Prav odnos med narodno manjšino in njeno matično državo ali še bolj odnos matične države do narodne manjšine je pomemben dejavnik njihovega obstoja in položaja. Na to se pogosto pozablja, ko se govori o ohranjanju slovenske jezikovne in kulturne identitete manjšinskega prebivalstva, ki obkroža slovensko državo. Sodobna kulturna politika mora biti participativna in inkluzivna ter temeljiti na medresorskem povezovanju, verjame dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, ki jo danes gostimo v studiu. Že pred nastopom funkcije je poudarila, da se bo zavzemala za decentralizacijo kulture in spodbujala kulturno izmenjavo z zamejci.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Pravljice, basni, legende in pripovedke veljajo za najstarejše zapise človeštva. Pravljice povezujejo vsa ljudstva, vsa "plemena" sveta. Ohranjajo stik z naravo, s starodavnim, povezujejo nas s prednicami in predniki, prav tako iz "nekoč" prinašajo modrost in sporočilo v "zdaj". Moč pravljic je neizmerna, saj nas za "pravljični čas" odmaknejo od krute realnosti vsakdana, prepogosto prepredenega z nemirom in skrbmi.
Pravljice pomirjajo vznemirjeno srce. Nasmejijo smeha potrebno in žalostno dušo. Spregovorijo "z otrokom v vsakem človeškem bitju", pa naj bo človek star osem mesecev, tri leta ali pa sedemdeset let.
Prav v tem je čar pravljice, edinega literarnega pripovednega žanra, ki povezuje medgeneracijsko ter nas opominja in uči, da je, ne glede na vse, dobro vselej močnejše od zla, četudi se zlo zdi močnejše. Kajti sile narave bodo vselej premagale lakomnost človeških nagnjenj in želja, kakor bosta mir in ljubezen vedno premagala ost zla.
Prav zato snujemo in občinstvu predajamo novo televizijsko vsebino Pravljica s Simono. Svet in ljudje, ne glede na starost, potrebujemo odmik od krutosti vsakdana, nemira, obremenilnih odnosov, obveznosti in služb. Prav tako je naše poslanstvo otrokom, mladostnikom in odraslim predati izjemno izročilo pravljic sveta, med katerimi posebno pozornost namenjamo prav izjemno bogatemu slovenskemu ljudskemu izročilu.

Pepe in Kakadudu sta prejela ogromno pošte. Vsi otroci si želijo njunega obiska! A kako izbrati pošteno? K vsem pač ne moreta. Razpravo zmoti Foksner, ki prinese novico leta – spet prihaja v Mali pristan! Pravi, da bo z njim ob sobotah napeto, to bo spet oddaja vseh oddaj! Foksner, a misliš na oddajo Ribič Pepe? Seveda!

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prvo decembrsko oddajo Ljudje in zemlja začenjamo z rednim letnim posvetom Javne službe kmetijskega svetovanja. Vodilo dvodnevnega posveta so bili predvsem razvojni izzivi te službe. Kmetijsko gozdarski zavod Maribor tudi letos pripravlja Lombergarjeve dneve, mednarodni posvet, namenjen strokovnjakom s področja sadjarstva, vinogradništva in poljedelstva. Zveza društev rejcev drobnice Slovenije je v sodelovanju z Oddelkom za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, revijo Drobnica in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije izvedla 7. strokovni posvet Reja drobnice. V prispevku iz Laškega pa predstavljamo, kako je lahko pridelava gob na kmetiji ne le poslovna priložnost temveč tudi inovativna praksa krožnega gospodarstva.

Serija osmih kuharskih delavnic, ki so nastale v okviru projekta ''Misli na morju, noge v lavorju'' kjer vas Irena in Moreno z zanimivimi informacijami, kuharskimi triki, preprostimi navodili in nasveti kje kupiti ribe in morske sadeže, ter kako prepoznati kakovostne in sveže sestavine poskušata navdušiti, da bo tudi v vaši kuhinji zadišalo po ribah.
Voditeljica Irena in kuhar Moreno bosta pripravila slastne klapavice po tržaško. Preprost recept in s kruhom pomazani krožniki! Povedali bomo tudi na kaj moramo biti pozorni, da lahko varno uživamo školjke.

MOZIRSKI GAJ ZNOVA VABI
V mesecu z najkrajšimi dnevi nas Mozirski gaj vabi na različno osvetljene poti Božične bajke. Park slovenskih vrtnarjev je avgustovska ujma zelo prizadela, številne grede so bile uničene, stavbe porušene. Marljivi člani društva in številni prostovoljci pa so poskrbeli, da se med njegove grede lahko že nekaj mesecev kasneje znova umaknemo pred mestno gnečo.

NAJ PREDVRT OČARA TUDI POZIMI
Strokovna sodelavka kluba Gaia in ekipa oddaje Na vrtu sta tokrat obiskali Mirjam Pavlič v Preddvoru. Tam smo izvedeli, kako pampaška trava najlažje preživi zimo, kako zaščititi posodovke in narediti preprosto hiško za ježke. Ker gospa Mirjam okrasne nasade pred vhodom v hišo spreminja glede na letne čase, smo poskrbeli tudi za zimsko okrasje.

ADVENTNI VENČEK
Nežni, romantični odtenki, ki se prelivajo od umazano bele do pastelnih rdeče in vijoličaste, so glavne modne smernice letošnjih adventnih dekoracij. Izjemen adventni venček je naredila dr. Sabina Šegula.

PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV
V adventnih oddajah Na vrtu predstavljamo tudi izvirne praznične dekoracije gledalcev. Začenjamo s tremi zamislimi.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a sál története;
- készülődés a karácsonyra a Dobronaki KÁI tanulóival;
- az Ulbert Underground együttes és Pákai Petra;
- klipek: Liamere, Noémo, Mehringer.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina šalov;
- priprave na božič z učenci DOŠ Dobrovnik;
- glasbena skupina Ulbert Underground in Petra Pákai;
- videospoti: Liamere, Noémo, Mehringer.

V letu 2017 obeležujemo 15 letnico programa TV Maribor, čeprav so številne oddaje seveda veliko starejše, prvi prispevki pa so začeli nastajati že davnega leta 1968, ko je v Mariboru začelo delovati TV dopisništvo. V 80-tih je nato zaživel TV studio, 2002 pa program Tele M. Po vseh teh letih naš arhiv razumljivo že skoraj poka po šivih in zakaj ne bi obudili spominov, preverili zgodovine in podoživeli vrhunce? Pri obujanju spominov nam bodo v oddaji Naš arhiv je živ priskočili na pomoč številni soustvarjalci tistega in sedanjega časa. Vabljeni, da v naši družbi preživite večere, in da 60 minut damo nostalgiji prosto pot. Vabljeni k ogledu!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov