Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 5. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Tor, 5. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Oskar si želi bratca! Si bo premislil, ko mu bo Ela razložila, kaj to pomeni?

Ob torkih se boste prebujali z Boštjanom Romihom, Katjo Tratnik Jacob, Mojco Mavec in Ljubico Mlinar. Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Irma, mati županja, je utrujena in si zaželi eksotičnih počitnic. Stane, ki je brez denarja, kaj hitro ugotovi, da se ženini računi ne izidejo. Irma uporabi klasično žensko orožje in Staneta protestno, do nadaljnjega ne pusti v spalnico, še manj pa v svojo posteljo. Stane se zateče po nasvet k Anji, ki ima super idejo, kako priti do denarja. Stane, ki bi rad rešil problem z Irmo, niti ne opazi, kako »nore« so Anjine ideje. Skromnost, ki jo Staneta uči hčerka, družini ne prinese več blagostanja, temveč bojazen, da bodo izgubili še to, kar imajo…

Irma se hoče prikupiti Miletu in mu začne dajati nasvete, kako naj osvoji Anjo. S tem pa hoče ubiti več (svojih) muh z enim zamahom. Mileta bi rada spravila v zapor, ga priskutila Anji, po možnost pa tudi zaprla Borotov lokal in se tako znebila neljubih sosedov. Irma podtakne Miletu idejo, naj iz ujetništva reši ogroženo žival, s katero lastniki slabo ravnajo. Ko Mile ugrizne v vabo, pokliče Irma Nandija in mu pove za kriminalne naklepe Čapčevičev glede trgovanja ali celo kraje zaščitenih živalskih vrst, pa tudi za to, da imajo v gostinskem lokalu živali, kar je sprto s higienskimi predpisi. Da riba najbolj smrdi pri glavi, se izkaže naslednji dan, ko Mile zares prinese dihurja v Irmino stanovanje…

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz? Igralec Derek de Lint in zgodovinarka Saskia Noot se podata po sledeh egipčanske kraljice Kleopatre. Na različnih koncih sveta zbirata podatke o slavni kraljici, ki je zapeljala kar dva mogočneža svojega časa: Julija Cezarja in Marka Antonija. Je bila res takšna, kot si jo predstavljamo? 3D-oblikovalec Mao oblikuje njeno podobo na podlagi njenih doprsnih kipov in podatkov, ki sta jih Derek in Saskia zbrala pri strokovnjakih.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz? Igralec Derek de Lint se odpravi po stopinjah svetnice Ivane Orleanske, ki je pri rosnih sedemnajstih letih stopila na čelo francoske vojske. Z zgodovinarko Saskio Noot raziskujeta njeno zgodbo in poskušata pri strokovnjakih zbrati dovolj podatkov, da bo 3D-oblikovalec Mao lahko narisal Ivanino prepričljivo podobo.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

Daoizem je starokitajska filozofsko-religiozna tradicija. Zakonca Čeh je učenje daoizma tako močno pritegnilo, da sta v Kopru ustanovila »Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije«, ki je od leta 2018 vpisan tudi v register verskih skupnosti. Letošnje leto je bilo za skupnost izjemno pomembno, saj so bili povabljeni na ustanovni forum Svetovne daoistične organizacije.

Predstavljamo vam tudi zgodbo družine, ki je za nekaj časa zapustila udobje svojega doma in odšla v Indijo. Tam so v skladu s svetopisemskimi načeli pomagali revnim in sirotam. Kot prvi misijonarji so tudi oni ponesli v svet Božje sporočilo.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a sál története;
- készülődés a karácsonyra a Dobronaki KÁI tanulóival;
- az Ulbert Underground együttes és Pákai Petra;
- klipek: Liamere, Noémo, Mehringer.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina šalov;
- priprave na božič z učenci DOŠ Dobrovnik;
- glasbena skupina Ulbert Underground in Petra Pákai;
- videospoti: Liamere, Noémo, Mehringer.

V firbcološkem stanovanju se nepojasnjeno znajdejo veliki predmeti, pokriti z rjuhami. Kaj je to? Kdo jih je pustil tukaj? Jakobu je vse jasno – če plačujejo večjo najemnino, je edino logično, da za ta denar tudi več dobijo. Zagotovo so stvari tukaj zanje! Najbolje, da pogledajo, kaj je pod rjuhami. Zanimivo je tudi na terenu, saj Lars in Marli spoznavata, kako poteka rušenje hiše, Pika in Lars K. se bosta pomerila v pikadu, Tine in Hugo pa se odpravita k marincem.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Čebelarski muzej v Radovljici je pred dvema letoma doživel popolno prenovo. Zbirka, ki predstavlja bogato tradicijo slovenskega čebelarstva, je dobila povsem novo, sodobno postavitev.
Ski College Bachmann v Trbižu je edina državna šola v Italiji, ki ima tudi poseben program za poučevanje zimskih športnih dejavnosti.
December je čas adventnih venčkov. Ta pa je imel nekoč na Bavarskem in v Avstriji resnega tekmeca, tako imenovani »paradeisl, paradeiserl ali paradeiser«.
Babičini kolači se imenuje vsakoletno tekmovanje v pripravi tradicionalnih zagorskih sladic. Edini pogoj za sodelovanje je, da ste babica.

Začele so se vetrniške igre! Najpomembneje je sodelovati, zato bo gotovo vsak osvojil medaljo, celo nerodni Bernard. Mačka Kristina pa zahteva nepopustljive tekmece in trdo tekmo.

Santo Antão je drugi največji in najbolj zelen med Zelenortskimi otoki. Južni in zahodni del otoka je skalnat in redkeje naseljen, v rodovitni in zeleni dolini Paúl pa med drugim rastejo grmi kavovca, ki so skoraj tako visoki kot človek. Za poznavalce tu pridelujejo najboljšo kavo na svetu. Otočani radi kuhajo z domačimi pridelki, kot so gomoljasti jam, sladki krompir, banane za kuhanje ali plantain in njam, kakor domačini rečejo taru. Priljubljena jed iz gomoljaste zelenjave je enolončnica cachupa, iz kave pa radi pripravljajo kavni puding.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Kultura

Sinoči smo bili na odprtju skupinske razstave Slovenski punk in fotografija. Ob izidu slovenskega prevoda romana Tole ni zate smo se pogovarjali z bosansko-ameriškim avtorjem Aleksandrom Hemonom. Obiskali smo tudi Pokrajinski muzej Maribor, ki praznuje 120 let.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Ker se Louise na terapiji pošali na Tomov račun, se ta odloči, da se bo za nekaj časa odselil od doma, da bo lahko v miru razmislil. Louise ga posvari, da bo morda težko prišel nazaj. Ko se naslednjič vidita, je Tom zelo prijazen in pozoren, a se Louise to zdi zlagano in pretirano. Tom se znajde pred paradoksalnim spoznanjem, da se bo moral spremeniti in hkrati ostati zvest sebi.

STATE OF THE UNION (I.) / Velika Britanija / 2019
Scenarij: Nick Hornby
Režija: Stephen Frears
V glavnih vlogah: Rosamund Pike, Chris O'Dowd

Dokumentarna oddaja je izčrpen portret nedavno preminulega velikana svetovne književnosti 20. stoletja, Milana Kundere. Razmišljanja sodobnikov in poznavalcev,
mnenja, ki jih je Kundera brez dlake na jeziku izražal v številnih intervjujih, predvsem pa odlomki iz njegovih del, od zgodnje angažirane poezije do svetovnih romanesknih uspešnic, osvetljujejo tudi nekatere morda manj znane plati ustvarjalčeve osebnosti in dogodke na njegovi pogosto težavni življenjski poti.

MILAN KUNDERA, ODYSSÉE DES ILLUSIONS TRAHIES / MILAN KUNDERA, THE ODYSSEY OF BETRAYED ILLUSIONS / Francija, Češka / 2022 / Režija: Jarmila Buzkova

Argentinski volivci so za novega predsednika države prepričljivo izvolili populista in desničarskega libertarca Javierja Mileija, ki je na predvolilnih shodih nastopal z vključeno motorno žago. Novi argentinski predsednik, ki bo prisegel 10. decembra, je napovedal korenite spremembe v državi, med drugim bi nacionalno valuto zamenjal z ameriškim dolarjem. Med prvimi sta mu čestitala nekdanji ameriški in brazilski predsednik, s katerima ga mnogi primerjajo. Kaj sprememba na čelu Argentine pomeni za razmerja sil v Latinski Ameriki? Več v Globusu.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Milana Kreslina, očeta Vlada Kreslina, vsi poznamo, saj je neštetokrat nastopil na velikih koncertih skupaj s sinom, ženo in slovito Beltinško bando.

Le malokdo pa pozna njegovo življenjsko zgodbo, ki obsega skoraj stoletje naše zgodovine. V štirih dve urnih delih oddaje Spomini je orisal svoje življenje, polno veselih, žalostnih in tudi tragičnih zgodb, zaradi izjemnega števila arhivskega in filmskega gradiva, ki spremlja njegovo pripoved ter spremljajočih zgodb o ljudeh in dogodkih, pa so spomini Milana Kreslina tudi prava freska življenja in ljudi zadnjega stoletja pri nas, še posebej v njegovem rodnem Prekmurju.
V oddajah je izjemno veliko glasbe in petja, s posnetki, nastalimi med snemanjem oddaje Spomini in z arhivskimi posnetki iz zadnjega pol stoletja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Sinoči smo bili na odprtju skupinske razstave Slovenski punk in fotografija. Ob izidu slovenskega prevoda romana Tole ni zate smo se pogovarjali z bosansko-ameriškim avtorjem Aleksandrom Hemonom. Obiskali smo tudi Pokrajinski muzej Maribor, ki praznuje 120 let.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov