Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 5. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 5. dec.

Ob torkih se boste prebujali z Boštjanom Romihom, Katjo Tratnik Jacob, Mojco Mavec in Ljubico Mlinar. Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V Umetnem raju smo se posvetili retrospektivi z naslovom Francesco Rosi in italijanski politični film, ki je potekala na 34. Liffu. Italijanski politični film je z režiserji, kot so Francesco Rosi, Elio Petri, Marco Bellocchio, Bernardo Bertolucci, Nanni Moretti in drugi, vrhunec doživel v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, ko je družbeno-ekonomski razvoj v Italiji začel razkrivati temno plat uspeha – korupcijo, politične povezave z mafijo ter razlike med severom in jugom. Pogovarjali smo se tudi s perspektivnimi sodobnimi filmskimi ustvarjalci, nagrajenimi na svetovnih festivalih, in s slovensko režiserko Hanno Slak, katere film Niti besede je nastal v večinsko nemški produkciji.

Za 252. Avtomobilnost smo se aktivno pridružili mednarodnemu dnevu prostovoljstva, namreč, novinar Miha Merljak je postal Prostofer. Torej voznik, ki prostovoljno opravlja prevoze starejših občanov. Prispevek je seveda tudi povabilo, da se Prostoferstvu morebiti tudi pridružite. Pri odločitvi vam v prispevku odgovorimo na najbolj pogosta vprašanja.

V oddaji smo nabrali prve vtise tudi z novim Toyotinim kupejem C-HR, pri katerem izredno drzna oblika nikakor ni glavna odlika. Po slovenskih cestah pa smo ovinkarili z ogromnim električnim mercedesom, ki s svojimi voznimi lastnostmi zavrača naša pričakovanja.

Primerjali smo dva rezervna dela znamke Mopar, tovarniškega in tovarniško obnovljenega. Ali smo našli razlike, poglejte v tokratni oddaji.

Mateja Bora se spominjamo kot partizanskega pesnika in dramatika, avtorja himne Hej, brigade in Raztrgancev.

Napisal pa je tudi filmsko uspešnico Vesna, prevedel 18 Shakespearjevih dram, organiziral znameniti kongres PEN-a na Bledu in ustanovil prvo društvo za varstvo okolja v Jugoslaviji. V epigramih, dramah in romanih je kritično opazoval družbeno dogajanje in bil veliko več kot »dvorni pesnik revolucije«.
Vladimir Pavšič (14. april 1913–29. september 1993) je ime Matej Bor prevzel leta 1942, s prvo odporniško pesniško zbirko v Evropi Previharimo viharje. S kulturniško skupino so obiskovali partizanske enote in bodrili borce. Med partizani je doživel tudi osebno tragedijo, domobranci so zverinsko ubili njegovo ženo Erno Jamar – Nino.
Ko je bil po vojni ravnatelj ljubljanske Drame, so njegovo dramo Vrnitev Blažonovih po petih ponovitvah umaknili s sporeda. Takrat se je odločil, da gre v »literarne partizane« in se samo od peresa – raje je pisal, kot da bi tipkal na pisalni stroj – preživljal vse do upokojitve.
S pesnitvijo Šel je popotnik skozi atomski vek je prikazal apokalipso, ki bi ji lahko bili priča ob krepitvi jedrske oborožitve in stopnjevanju hladne vojne. Vizionarsko je opozarjal na dogajanje v naravi, ki se ga resneje zavedamo šele danes.
V drami Šola noči je opozoril na »klub samomorilcev«, smrtonosno igro mladih slovenskih intelektualcev pod vplivom nihilizma. Pokazal je na mehčanje uporne mlade generacije z LSD-jem, ki ga je CIA najprej razširila v ZDA in pozneje izvozila v Evropo.
Spomin na Mateja Bora ohranjajo v njegovi rojstni vasi Grgarju nad Novo Gorico, kjer so pisatelju postavili spomenik in uredili Borovo pot. Večina njegovega literarnega opusa pa je nastala v Radovljici, kjer je živel več kot tri desetletja.

Naslov filma ROB JE TAM | MATEJ BOR se lahko bere z obeh strani. Režiser in scenarist filma je Amir Muratović, direktor fotografije Bernard Perme, montažer Zlatjan Čučkov, avtor glasbe je vnuk Mateja Bora Jernej Marušič.

Po nepozabno izkušnjo in v boj za 20.000 evrov se bo podal magister teologije Tadej Strniša iz Trebnjega. Njegov hobi je zbiranje starin. Aktiven je tudi v vaški skupnosti. Zase trdi, da je specialist za potice. Dvakrat letno si privošči daljše potovanje, navdušujejo ga npr. puščave. V prostem času trenutno pomaga bratu pri gradnji hiše. Njegova pomoč bo svakinja, ki ga je na kviz tudi prijavila, Neca G. Strniša.

Od 5. do 10. decembra bo v Otopeniu v Bukarešti evropsko prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih.
Zadnjo medaljo na tovrstnem tekmovanju je na zadnjem evropskem prvenstvu osvojila Katja Fain, bila je tretja na 200 prosto.
Na poti proti olimpijskim igram bomo videli na delu tudi veliko zvezdnikov in velikih imen plavanja. Domačega zvezdnika Davida Popovicia, močno zasedbo napovedujejo Francozi in Britanci, pa tudi Italijani.
Prvi dan bosta med Slovenkami prvi skočili v bazen Neža Klančar in Janja Šegel. Čaka ju disciplina 50 m prosto. Na 100 m prsno bosta imeli kvalifikacije Tara Vovk in Tina Čelik.
Eden od vrhuncev večera bo finale na 400 m prosto v moški konkurenci. Danas Rapšys bo skušal po štirih letih znova osvojiti naslov. Zanimiva bo tudi preizkušnja na 400 m mešano, tokrat brez Katinke Hosszú.

Dobrodelni Miklavžev koncert, tradicionalna humanitarna prireditev RTV Slovenija, Rotary kluba Ljubljana in Rotary Districta 1912 Slovenija, bo letos potekal že enaintridesetič. Zbrana sredstva bodo ponovno namenili slovenskim osnovnošolcem, ki nimajo enakih možnosti za osebnostno rast in izobraževanje kot njihovi vrstniki. Voditelja bosta Ula Furlan in Nik Škrlec. Na koncertu bodo z različnimi zvrstmi glasbe nastopili Nina Strnad, Tilen Artač, Nuša Derenda, Ditka&band, Bossa de Novo, King Foo, Urban Lutman, Jure Počkaj, Evelin in Valerij Greblo, Nikola Pajanović, Tjaša Fajdiga, Domen Križaj, Mešani pevski zbor Danica, Godalni kvartet družine Babnik, Borut Bučar, Meta Fajdiga, Neli in Karmen Zidar Kos ter zasedbe RTV Slovenija – Simfonični orkester, Big Band ter Mladinski in Otroški zbor. Dirigenti Mojca Lavrenčič, Rok Golob in Tadej Tomšič. Urednik oddaje Daniel Celarec. Program koncerta so zasnovali Daniel Celarec, Janez Jaka Pucihar, Jaka Pucihar in Edvard Škodič (Rotary klub Ljubljana). Vezno besedilo Miha Hočevar, režiser Marjan Kučej. Dobrodelna številka: 01 472 00 11, SMS-donacije s ključnima besedama MIKLAVZ5 in MIKLAVZ10 na 1919.

V prepričljivem remiksu filmov Cezar mora umreti in Zboristi blesti francoski komik Kad Merad, tokrat prvič v resnejši vlogi.

Étienne je igralec, a že dolgo ni stal na odrskih deskah. Trenutno vodi gledališko delavnico za zapornike. Njihova nadarjenost ga preseneti in odloči se, da z njimi na oder postavi Beckettovo igro Čakajoč Godota. Ko dobi dovoljenje, da zapornike popelje na turnejo po francoskih gledališčih, Étienne zaživi svoje sanje. Veliki finale bo njihov nastop v legendarnem pariškem Odéonu.

Film, postavljen v sodobno Francijo, je navdihnila resnična zgodba švedskega režiserja Jana Jönsona, ki je v osemdesetih letih s skupino zapornikov v švedskem zaporu uprizoril slovito Beckettovo dramo. Načrtovano premiero v Göteborškem mestnem gledališču pa so morali odpovedati, saj so igralci pobegnili. Samuel Beckett je novico komentiral z besedami: »To je najboljša stvar, ki se je zgodila igri, odkar sem jo napisal.«

Originalni naslov: UN TRIOMPHE
Leto produkcije: 2020
Država: Francija
Žanr: dramska komedija
Režija: Emmanuel Courcol
Scenarij: Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières in Khaled Amara po zgodbi Jana Jönsona
Igrajo: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Marina Hands

Osnovna šola IV. Murska Sobota ima med zaposlenimi tudi šest pripadnikov romske skupnosti. Šolo s prilagojenim programom letos obiskuje 42 romskih učencev. Ljudska univerza Lendava se v novem mednarodnem projektu ukvarja tudi z duševnim zdravjem Romov. Na Goričkem pa je zaživela prva romska liga v pikadu v Sloveniji, v kateri dejavno sodeluje več kot 50 Romov.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov