Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 5. mar. 2024

TV Maribor • Tor, 5. mar.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V nekdanji tržaški ribarnici smo si ogledali razstavo Amazonija priznanega brazilskega fotografa in umetnika aktivista Sebastiãa Salgada. V italijanski Gorici smo v obnovljenih razstavnih prostorih nekdanjega samostanskega kompleksa Svete Klare obiskali razstavo Čezmejno sodobno kiparstvo. Ljubljanska Cukrarna gosti razstavo libanonskega sodobnega umetnika in skladatelja Tareka Atouija, pa mariborski prostor za umetnost KiBela pa razstavo Marka Šajna Zastonj objemi.

Predvajali bomo film Babi, povej, ki govori o tem, kako se je naša nekdanja sodelavka Sarah Rogaunig skupaj s sestro Tanjo leta 2017 podala po sledeh njune babice Pepce, ki je umrla pred nekaj tedni v 94. letu starosti.
Pepca Rogaunig je odraščala s šestimi sestrami in štirimi brati v Selah, ob robu Košute. Čeprav so živeli v slovenskem okolju, nekateri svojih otrok niso učili maternega jezika.
Vnukinji na primeru treh generacij ene družine v dokumentarnem filmu pripovedujeta zgodbo, ki je hkrati zgodba mnogih koroških Slovencev. Brez obsojanja poskušata razumeti, zakaj so številni Korošci, ki so odraščali ob slovenščini, opustili ali celo zavrgli svoj materni jezik. V središču filma so ljudje sami - kako so doživljali ta čas in kako so se spopadali z dejstvom, da je njihov materni jezik postal politično vprašanje.
http://slovenci.orf.at

Katoliška cerkev v Sloveniji je po več letih končno sporočila, kdo bodo člani komisij Celostnega programa zaščite mladoletnih in ranljivih, s katerim naj bi stopili na prste spolnim predatorjem.  Gre za resno soočenje Rimokatoliška cerkve na Slovenskem s svojimi grehi ali zgolj za metanje pesek v oči?
Na leto je v Sloveniji od 5 do 7 umorov žensk, ki so posledica partnerskega ali družinskega nasilja, kar je med razvitimi državami ena najvišjih statistik. Več kot petina žensk v Slovenji doživi spolno ali fizično nasilje, v kar dveh tretjinah je storilec intimni partner žrtve. Kdaj bo sistem končno zaščitil žrtve? 
Pred 8. marcem pa v Tedniku tudi pogovor s tremi močnimi, zanimivimi ženskami, ki vsaka na svoj način zaznamujejo slovensko družbo: Natašo Pirc Musar, Alenko Marinič in Erico Johnson Debeljak. 

Ljudje ne izbiramo zavestno, kdo nas privlači. Lahko nas privlačijo osebe drugega ali osebe istega spola, čemur pravimo spolna usmerjenost. Mladi, ki so v tokratni oddaji Prvič zavrteli flašo resnice, so se pogovarjali o tem, kako so ugotovili, kdo jih privlači, kako so svojo spolno usmerjenost razkrili ali jo še razkrivajo drugim. Voditeljica Melani Mekicar se je na slišano in videno odzvala s svojimi izkušnjami in povedala tudi, s kom je doživela prvi poljub.

Miha Bučar je idejni oče in vodja Muzeja južne železnice Šentjur za Štajersko pa tudi eden ne prav pogostih srečnežev, ki mu je bil njegov osnovni poklic življenjski konjiček. 24 let je bil šef železniške postaje v Šentjurju, nekaj več kot pol stoletja zbira železničarske eksponate, danes Znanje o bogati tehniški dediščini prenaša na otroke in turiste, muzej je njegov drugi dom. Upokojeni železničar Miha Bučar bo naš gost v ponedeljek 4. marca ob 20. uri.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

Krožek KRU.T nudi podporo za izboljšanje kakovosti življenja predvsem starejšemu prebivalstvu.
O tem v oddaji s predsednico Mirno Viola in podpredsednico Pierino Furlan.

V Orleku na Krasu, kjer rada zapiha burja, se narava in arhitektura prepletata v harmonično celoto. Tam stoji edinstven dom, ki je plod ustvarjalnosti arhitekturnega para. Njuna hiša s kraškimi elementi in plezalno steno v notranjosti je energetsko učinkovita in trdna kot kamen, čeprav je zgrajena iz povsem drugega materiala.
V pomladni sezoni smo prikazali zares majhno stanovanje v tristo let stari hiši v središču Ljubljane. Že takrat smo omenili, da so nekdanje veliko stanovanje predelali v tri manjše bivalne enote. Odprli so nam vrata v še eno od teh stanovanj, katerega površina znaša le 30 kvadratnih metrov.
Ko otroci odletijo iz gnezda, je čas za spremembe v načinu bivanja. Nekateri se odločijo za prodajo nepremičnine in spremembo okolja, drugi pa za temeljito prenovo. Kako je nekdaj petsobno natrpano družinsko stanovanje po temeljiti preureditvi zadihalo v povsem novem udobju, vam pokažemo v tokratni oddaji.

10. oktobra 2020 bo minilo 100 let od koroškega plebiscita, ki je boleče zarezal v narodovo telo. Izgubili smo slovensko Koroško, tisti del, ki mu največkrat rečemo zibelka slovenstva. Prebivalci majhne vasice na skrajnem robu pa so se takrat uprli mogočni Avstriji in z vztrajnostjo dosegli, da so bili dve leti kasneje priključeni matičnemu narodu. Zgodba o upornih Libeličanih še danes živi v srcih prebivalcev in še danes ne razumejo zbadljivk na račun svojih prednikov, ker je njihov upor zanje svetinja. Z njo so ostali Slovenci.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Dobrodošli v najbolj čudni trgovini na svetu! Čudoprodajalka Sara vas takoj ob vstopu v trgovino pozdravi z nasmehom in sladkim presenečenjem. Kaj pa vam ponuja? Robčke, ki kihajo, kuhan zrak, dinozavrove korake, žogo s slonjim rilcem … In kako vse to plačati? S čisto posebno plačilno valuto …

TISTA O BUČI

Žoga je lahko navdih za igro, lahko pa je odlična ideja za jed. Recimo pečeno, polnjeno bučo. Bučo lahko napolnimo z marsičim. Iznajdljivi gostitelj, kuhar, pesnik, pripovedovalec in še marsikaj drugega , Prunelius Cmok, bo zakuhal svoji buči neverjetno zdravo jed. Polnitev z ajdo, zeleno, papriko, suhim paradižnikom in buča
je do vrha polna samih dobrih sestavin. Le še v pečico z njo, potem pa hop nad okusno in pečeno. Njami.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Začetek iztekajočega tedna so zaznamovali kmetje iz Belgije in nekaterih drugih evropskih držav, ki so s traktorji zasedli Bruselj. V tem času je Evropska komisija kmetijskim ministrom predstavljala predloge za umiritev razmer. O dogajanjih v Bruslju smo se pogovarjali z Mašo Žagar, direktorico Direktorata za kmetijstvo pri MKGP. Predstavniki slovenskih nevladnih kmetijskih organizacij so se v torek sestali z resorno ministrico in z državno sekretarko z ministrstva za finance. Pogajali so se o izvzetju OMD plačil iz obdavčitev. Ustavljamo se tudi v Apaških gozdovih. Na tem območju poteka nevarna in obsežna sanacija po lanskoletnih vetrolomih. V nadaljevanju pozornost namenjamo tveganjem v kmetijski pridelavi s poudarkom na tveganjih pri pridelavi zelenjave.

Solinarske hiše so bile izjemno premišljeno grajene. Od izbire materialov, do načina gradnje in razporeditve prostorov – vse je bilo v funkciji prilagoditve okolju solin in delovnemu življenju solinarjev. Solinarska hiša je imela v pritličnih prostorih skladišče soli, pregradne sten sob niso segale do stropa, saj je to omogočalo boljše zračenje, okna pa so bila postavljena na vsaj dve nasprotni strani neba, saj so tako solinarji ves čas neovirano spremljali vremenske spremembe, tudi ko so se zadrževali v notranjih prostorih. Ob začetku solinarske sezone se je iz Pirana v soline preselila vsa družina. Otroci so se učili solinarskih opravil, v prostem času pa so lovili ribe v bližnjih kanalih in v morju. Marsikdaj jim je bila ribiška sreča naklonjena in so na trnek ujeli toliko morskih dobrot, da je lahko gospodinja pripravila okusen brodet. V njem so končale različne ribe, pa tudi mehkužci. Vsaka družina je imela svoj recept, vse pa je družil dodatek dobre domače paradižnikove omake – šalše.

ZBIRKA KAKTUSOV JANEZA PAHORJA
V Mariboru smo obiskali Janeza Pahorja, zbiratelja kaktusov. Nad njimi se je navdušil pred dvema desetletjema, verjel je, da zanje ni treba veliko skrbeti. Prvi kaktusi so mu zaradi neprimerne oskrbe večinoma zgnili, kar je pripeljalo do tega, da se je v kaktuse in njihovo vzgojo poglobil. Kaktuse tudi presaja, zanje priprave domačo mešanico.
REZ JABLANE
Začenjamo z novo rubriko: Vanesovi vrtni nasveti. Vanes Husić opravlja rez sadnega drevje. Rez je opravil na jablani, vzgojeni iz sejanca, ki jo je v minulih letih nekoliko zanemaril. Kje jablane rodijo, kaj potrebujemo za dobro rez in katere veje odstraniti, izveste v rubriki.
NASAD JAGOD
Da bi se aprila že lahko posladkal s kakšno jagodo, je Jernej Mazej posadil t.i. frigo sadike. S sadik je odstranil cvetove, pri tem pojasnil, zakaj je to storil.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

Kostarika - bisre srednje Amerike. V tem filmu predstavljamo živalski svet te države, ki smo ga posneli v tamkajšnih rekah, poleg tega pa smo obiskali tud nekaj farm, kjer pridelujejo banane in ananas.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč Jože Jagodnik in Lovro Visočnik. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov