Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 5. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Tor, 5. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V nekdanji tržaški ribarnici smo si ogledali razstavo Amazonija priznanega brazilskega fotografa in umetnika aktivista Sebastiãa Salgada. V italijanski Gorici smo v obnovljenih razstavnih prostorih nekdanjega samostanskega kompleksa Svete Klare obiskali razstavo Čezmejno sodobno kiparstvo. Ljubljanska Cukrarna gosti razstavo libanonskega sodobnega umetnika in skladatelja Tareka Atouija, pa mariborski prostor za umetnost KiBela pa razstavo Marka Šajna Zastonj objemi.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Zelo dolgo že dežuje. Da bi priklicali sonce, prijatelji obujajo starodavne obrede.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Papež Frančišek je ob pripravi na jubilej 2025 razglasil letošnje leto za leto molitve. Kaj pa je molitev?

Papež Frančišek je ob pripravi na jubilej 2025 razglasil letošnje leto za leto molitve. Kaj pa je molitev? Kako moliti? Kaj pri tem delamo in na koga mislimo? Apostoli so Božjega sina Jezusa prosili: »Nauči nas moliti!« Jezusovo molitev Oče naš verniki prenašajo iz roda v rod. Zakaj kristjani povezujejo ustno molitev z molitvijo srca? Molitev je prvo poslanstvo za Bogu posvečene, v postnem času pa ji poleg opravljanja dobrih del več časa namenijo tudi drugi verniki.
Po 45-letih so na odru ljubljanske opere ponovno uprizorili lirično dramo skladatelja Julesa Masseneta, Werther. V škofiji Murska Sobota in občini Črenšovci pa se bodo ob 150. obletnici rojstva z vrsto dogodkov spomnili vsestranskega duhovnika Jožefa Klekla. Kako lahko religije prispevajo k miru, prisluhnite dr. Simonu Malmenvallu in Marijinim sestram iz Ukrajine.

Gostje v oddaji Prisluhnimo tišini bodo tokrat glasbeniki, ki jih je na karierni poti zaradi prevelike izpostavljenosti glasni glasbi doletel tinitus – nadležen zvok in piskanje v ušesih. Vabljeni k ogledu oddaje, ki jo namenjamo svetovnemu dnevu sluha, v kateri bodo znanci z glasbenih odrov spregovorili o številnih izzivih, s katerimi se spoprijemajo ljudje s težavami s sluhom.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Katoliška cerkev v Sloveniji je po več letih končno sporočila, kdo bodo člani komisij Celostnega programa zaščite mladoletnih in ranljivih, s katerim naj bi stopili na prste spolnim predatorjem.  Gre za resno soočenje Rimokatoliška cerkve na Slovenskem s svojimi grehi ali zgolj za metanje pesek v oči?
 


Na leto je v Sloveniji od 5 do 7 umorov žensk, ki so posledica partnerskega ali družinskega nasilja, kar je med razvitimi državami ena najvišjih statistik. Več kot petina žensk v Slovenji doživi spolno ali fizično nasilje, v kar dveh tretjinah je storilec intimni partner žrtve. Kdaj bo sistem končno zaščitil žrtve? 
 


Pred 8. marcem pa v Tedniku tudi pogovor s tremi močnimi, zanimivimi ženskami, ki vsaka na svoj način zaznamujejo slovensko družbo: Natašo Pirc Musar, Alenko Marinič in Erico Johnson Debeljak. 

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Luca je redkobeseden in nedružaben ter trmasto vztraja pri svojih starih smučeh in opremi, vendar je v smučini izjemno hiter, zato ga hoče direktor smučarske akademije skupaj z Dani poslati na promocijsko prireditev. Luca ob misli na druženje in snemanje skoraj doživi živčni zlom, prepričajo ga šele z obljubo, da bo lahko preizkusil helismučanje. Toda svojeglavi fant jo ubere po svoje in za sabo sproži snežni plaz.
Franziska je za Nawal pripravila dolgo rehabilitacijo, da je ne bi preobremenila, toda slednja je pripravljena narediti vse, da bi čim prej spet stala na smučeh. Zato začne jemati tablete proti bolečinam, da bi bilo videti, kot da je že okrevala.

SCHOOL OF CHAMPIONS / Avstrija / 2023
Scenarij: Samuel Schultschik
Režija: Dominik Hartl, Johanna Moder
V glavnih vlogah: Josephine Ehlert, Judith Altenberger, Emilia Warenski, Imre Lichtenberger, Luna Mwezi, Mikka Forcher, Thomas Mraz, Simon Hatzl, Gregor Seberg, Jakob Seeböck, Moritz Uhl

»Vir veselja in povezanosti« je geslo, ki nas vabi, da se v postnem času pridružimo preventivni akciji »40 dni brez alkohola«. Akcijo že 19. leto zapovrstjo skupaj s številnimi sodelavci pripravlja Slovenska karitas.
Z akcijo« Ne pozabimo« pa Slovenska karitas in tednik Družina v sodelovanju z lokalnimi karitas jugovzhodne Evrope pomagajo revnim v Severni Makedoniji, Albaniji, Bosni in Hercegovini in Srbiji.

»Tečaji pridiganja«
Evangelijske cerkve pripravljajo tečaje za pridiganje in pridigarske klube. Poudarjajo pomen umeščanja svetopisemskih odlomkov v kontekst iz katerega so vzeti in prilagajanje pridige ciljni publiki. Pastorja Aleš Lajlar in Todd Hunnicutt sta nam predstavila tečaj pridiganja, ki ga pripravlja mednarodno združenje Langham.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban az Öko-túra Budapesten és a Kiskunhalas című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si lahko s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! ogledate epizodi z naslovom Ekološka tura v Budimpešti in Kiskunhalas.

Franzi spozna svojo zmoto in se Robertu Saalfeldu opraviči. Ta ji ponudi priložnost, da se dokaže, a videti je, da se je vse zarotilo proti njej. Natascha si nikakor ne prizna, kako hudo je z njenim očetom, potem pa pride do pripetljaja, po katerem si ne more več zatiskati oči. André se boji, da se bosta Dirk in Linda spet zbližala, zato jezno izbruhne. Nato se poskusi opravičiti, a vse skupaj le še poslabša.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Po vsem mestu se dogajajo skrivnostne kraje. Žan Luka in Žan Miha sumita, da so krive miši.
Celestinca se odloči, da bo našla pravega krivca ...

V Mariboru ob reki Dravi raste najstarejša trta na svetu, ki je od leta 2004 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov in je tudi edina rastlina z lastnim muzejem.
Ena izmed učinkovitih metod sporazumevanja je vizualno sporazumevanje. V znanosti je to znanstvena ilustracija.
Alen Ožbolt je priznan slovenski kipar in oblikovalec ter profesor in dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.
The Stroj velja za najprepoznavnejšo slovensko tolkalno skupino. V skoraj treh desetletjih so nastopili na številnih zelo izvirnih prizoriščih.
Klekljanje je dolga in bogata tradicija Železnikov. Ana Rakovec nadaljuje dediščino svojih prednikov in jo predaja naprej.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Danes je beseda dneva čokolada! Petra ne skriva, da je čokoholik in da za čokolado zmeraj najde prostor. Tako je tiramisu še zvestejši sam sebi, saj »tira mi su« v italijanščini pomeni »dvigni me«. Verjetno zaradi vsebovane kave, pa tudi dodatni odmerek čokolade deluje poživljajoče. Povsem navaden pa tokratni tiramisu seveda ne bo, saj bomo piškote spekli sami! Domači savojski piškoti, ki jim rečemo tudi bebe piškoti, so ob ugrizu rahlo hrustljavi, v notranjosti pa mehki in zračni. Prvič so jih spekli konec 15. stoletja na dvoru vojvodinje Savojske, ob pripravah na obisk francoskega kralja. Pozneje so zato dobili ime savoiardi in bili priznani kot uradni dvorni piškoti. Tiramisu je idealna sladica za pripravo vnaprej, saj potrpežljivo čaka v hladilniku, marsikdo celo trdi, da je naslednji dan še boljši. Taka kremna zloženka omogoča številne različice; premislimo, kaj nam je všeč, kaj spada skupaj in se prepustimo ustvarjalnosti!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Na območju madžarske narodne skupnosti hodijo otroci v dvojezične šole, kjer pouk poteka dvojezično: del v slovenščini, del v madžarščini. Dijaki Dvojezične srednje šole Lendava nam predstavijo dodano vrednost enakovredne rabe dveh jezikov, otroci na OŠ Prosenjakovci pri folklori plešejo madžarske plese in dosegajo odlične rezultate na recitatorskih tekmovanjih, katerih tradicija je na Madžarskem zelo močna. Dvojezičnost pa je za študij igre v Budimpešti odprla vrata perspektivnemu mlademu Lendavčanu Petru Palu, ki piše poezijo in ustvarja avtorsko glasbo. Da se z madžarskimi koreninami težko ogneš glasbenemu ustvarjanju, dokazuje tudi učitelj matematike in fizike, prevajalec in literat Bela Szomi, ki povzema sporočilo oddaje: »Zame je narodna zavest visoka, če negujemo jezik pa naj gre za maternega ali tujega, ki kasneje postane tvoj materni. Slovenci zelo slabo skrbimo za jezik.«

Sue Perkins svoje potovanje po Japonski začne v glavnem mestu Tokiu. Najprej si ogleda trening nacionalnega športa sumo, v katerem še vedno ni enakosti med spoloma. Nato obišče družino, ki živi z roboti. Ti pomagajo pri učenju otrok ter hišnih opravilih in so kot družinski člani. V senci gore Fudži se Sue udeleži Peklenskega tabora, najstrožje japonske poslovne šole. Vrne se v Tokio, kjer spozna mlado Rino, ki se je odločila za »solo« poroko; profesionalno poročno fotografiranje, le brez ženina. Sue raziskuje japonsko kulturo ljubkosti in pop idolov, zato si ogleda koncert skupine Tornado. Po vznemirljivem tednu v mestu pa se odpravi še na »gozdno kopanje« na polotoku Kii ter se pridruži romarjem ob festivalu jesenskega listja pod svetim slapom.

JAPAN WITH SUE PERKINS / BBC STUDIOS / 2019 / Režija: Helen Simpson

5. marca se v Združenih državah začenjajo predsedniške volitve. Na supertorek bodo ameriški volivci v 15 državah in na enem od zunanjih ozemelj izbrali delegate, ki bodo nato odločali o strankarskih nominacijah kandidatov za predsednika države. Bosta v tekmi za predsednika znova kontroverzni Donald Trump in Joe Biden? Kako obremenilne so tožbe proti Trumpu? Kaj ogroža ameriško demokracijo?

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na sinočnjem koncertu francoskega glasbenika in skladatelja Yanna Tiersena. Ogledali smo si dokumentarno razstavo o literarnih revijah Vzhodne Evrope v Centru za humanistične študije v Kopru. Predstavili vam bomo prevod znanstvenofantastičnega romana Isaaca Asimova Temelji I.–III., ki je pred kratkim izšel pri Cankarjevi založbi. Seznanili vas bomo tudi z razstavama, s katerima v Bruslju praznujejo 100-letnico nadrealizma.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Izjemno pričevanje 90-letne Vide Dular, rojene v ugledni Vrhnjakovi družini v Pamečah pri Slovenj Gradcu, je pripoved o moči preživetja po hudih udarcih, ki sta jih družini prizadejala nacistični in zlasti komunistični režim.
Vida je bila najstarejša od šestih otrok, oče Vinko je bil inženir gozdarstva, doštudiral je na zagrebški univerzi in se poročil z učiteljico, Vidino mamo, ki je bila iz Sel pri Brežicah. Bila je zelo dejavna v prosveti, enako tudi oče. Ta je deloval tudi v Slovenski ljudski stranki ter med drugim gostil Antona Korošča. Ob napadu na Kraljevino Jugoslavijo je moral oče zbežati na Dolenjsko, saj so ga imeli Nemci na seznamu kot neprimerno osebo, predano slovenstvu. Starejši hčeri sta odšli z njim, tako da je družina razpadla in se ni nikdar več sestavila. Oče je imel stike s partizani, a se je pozneje pridružil domobrancem. Vida natančno opisuje komaj verjetne dogodke tistega časa. Po vojni je še prišel domov, a so ga v domači cerkvi aretirale komunistične oblasti in za njim se je izgubila vsaka sled. Vida je šla po očetovih stopinjah. Doštudirala je gozdarstvo, si ustvarila družino in bila zelo vestna v službi. Podpirala je razvoj demokracije, padec režima in nastanek samostojne Slovenije. Dejavno se je vključila v iskanje resnice in večnega miru za tisoče okrutno pobitih na morišču v Žančanih pri Slovenj Gradcu. Njen boj za civiliziran pokop žrtev traja še danes in del pričevanja je posnet prav ob tem množičnem morišču.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov