Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 12. mar. 2024

TV Maribor • Tor, 12. mar.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V Atriju ljubljanske Mestne hiše smo si ogledali razstavo Barbare Kapelj in Gabrieleja Fusa Lomilke kamenja, v MGLC pa razstavo Zmaga Jeraja Z visokim korakom prestopim okensko polico. V Kabinetu UGM smo obiskali postavitev Selling Out, ob začetku Dnevov Arnolda Tovornika pa smo prelistali svežo biografijo Stane Sever, genij na gledališkem odru Marka Koširja. Pogledali bomo tudi k začetku 42. filmskega festivala v Bergamu, kjer je v ospredju tudi filmski opus režiserja in igralca Metoda Pevca.

Zveza slovenskih žena bo 8. marec – mednarodni dan žensk – počastila v kulturnem domu na Radišah. Govorili bosta Eva Hartmann in Sabina Buchwald.
Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec, Zveza koroških partizanov in Slovensko prosvetno društvo Rož so organizirali 46. zimski pohod na Arihovo peč v spomin na padle partizane. Pohoda se je udeležilo okoli 300 pohodnikov in pohodnic.
Pred kratkim je izšla knjiga o gradu Cmurek, ki opisuje bogato zgodovino arhitekturnega spomenika na meji med slovensko in avstrijsko Štajersko.
Druga avstrijska zvezna košarkarska liga: za KOŠ Celovec je letošnja tekmovalna sezona že končana, medtem ko se za ekipo SK Zadruga Aich /Dob začenja polfinalna serija proti prvaku Hypo Tirol.
http://slovenci.orf.at

Hrumenje motorjev in cviljenje gum odmeva v nakupovalnih središčih in številnih slovenskih mestih, ne samo v Ljubljani. Kje vse pri nas potekajo nezakonite in smrtno nevarne avtomobilske dirke? Bili smo tudi na treningu driftanja - uradno priznanega avtomobilskega športa, v katerem vozniki preizkušajo svoje meje in meje vozil.

Ali bomo tudi pri nas po dobrih 20 letih spet uvedli obvezno služenje vojaškega roka? Zaradi grozeče vojne na pragu Evropske unije je to ponovno obvezno na Švedskem, v Litvi in Latviji; o tem razmišljajo Nemčija, Francija, Hrvaška, Srbija. In zakaj nekateri menijo, da bi to iz fantkov ponovno naredilo moške?

Kdo je Uroš Umek, poleg Avsenikov in Laibacha najbrž najbolj svetovno znan slovenski glasbenik? Pred 30 leti je DJ Umek v Sloveniji oral ledino na področju techno glasbe, kmalu pa postal eden največjih producentov in DJ-ev na svetu. Sodeloval je s skupino Depeche mode, njegovo glasbo lahko slišimo na Netflixu.

Ljudje svoj spol doživljamo različno. Nekateri se istovetimo s spolom, ki nam je pripisan ob rojstvu, drugi ne. Lahko nam tudi ni blizu binarnost spola, ki je močno uveljavljena v naši družbi, torej da se delimo le na moške in ženske. S spolom je povezanih veliko stereotipov. Mladi so zavrteli flašo resnice in odgovorili na vprašanje, kako doživljajo spol, kaj se jim pri tem zdi pomembno, prav tako so opozorili na stereotipe. Igralka Lina Akif, tokratna gostja, pa je povedala, da je pomembno tudi, kako družba opredeljuje spolne vloge, te pa so odvisne tudi od zgodovinskega trenutka in družbenega statusa.

Rudi Bračič je otrok železničarske kolonije v Mariboru, v nekdanji Železniški industrijski šoli se je najprej izučil za mehanika za dizelske lokomotive, toda bolj ga je vleklo k športu. Bil je nogometni vratar, predmetni učitelj in profesor športne vzgoje, nogometni trener, dolga leta športni funkcionar. Danes je najboljši slikar med nogometaši, ki zase pravi, da se še vedno uči.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

Stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost je najstarejša stranka v deželi Furlaniji-Julijski krajini. Obstaja že več kot 50 let.
Njen novi predsednik je postal Damijan Terpin. Kakšna je njegova vizija stranke v časih politične negotovosti?

Kot marsikateremu paru z majhnimi otroki je tudi Gregu in Teji postalo stanovanje na neki točki preveč utesnjeno. Zato sta se podala na pot iskanja primerne parcele, kjer bi postavila hišo in pognala korenine. Ker sta oba Gorenjca, je bila regija jasna. Nekje med Kranjsko Goro in Radovljico, pa tudi blizu vrtca, šole, trgovine in z dobro prometno povezavo do Ljubljane. Družini prijazno in priročno lokacijo sta našla v Žirovnici, kjer sta na razgledni parceli pod znamenitim Vodostanom postavila sanjsko hišo.
Prenovljeno meščansko stanovanje v središču Ljubljane je lep primer, kako lahko z dobro zasnovo stanovanja z ustvarjalnim pristopom arhitektov nastane bistveno izboljšano, posodobljeno in novi lastnici prilagojeno stanovanje. Hkrati se je v stanovanju odprla popolnoma nova barvna paleta.
Prenova dvesto let stare kraške domačije je velik zalogaj. Zato so se je novi lastniki lotili postopoma. Najprej prenove nekdanjega gospodarskega poslopja, »tako za okus«, kot je povedala arhitektka Vesna Hrvatin, ki vodi prenovo celotne domačije. Z njo se bomo pogovarjali o specifikah in čarih takšne prenove.

"Če nisi pripravljen pomagati pri obrambi domovine, tudi te domovine ne moreš imeti", so besede upokojenega generalmajorja slovenske vojke dr. Alojza Šteinerja. Besede, ki najizraziteje poudarijo vlogo slovenskih vojakov in poveljujočih častnikov bivše jugoslovake armade, ki so leta 1990 in 1991 vedeli, da Jugoslavija ni njihova domovina. A v vojake so jih vzgajali in to so ostali. Kakor so ostali spomini na nekdanjo armado. V Sledeh smo jih skušali zajeti - neobremenjeno in z vedenjem, da so del preteklosti, ki je skupna mnogim generacijam.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Sara je Čudogozd spremenila v plesno dvorano. Želi si postati svetovno znana balerina. Kaj pa Matic? On bo njen soplesalec. Če ji ga bo uspelo v to prepričati, seveda. V Čudogozdu je vse mogoče. Sta že začela z vajo. Korak, poskok in obrat.

TISTA O PALAČINKAH

Cmok in škrat Bobek sta se skregala, ker sta bila istočasno oba tečna. Bobek je bil tako užaljen, da je odšel od doma. Cmok ne ve, kaj naj stori, da se Bobek vrne.
Otroka, ki prideta na obisk k Cmoku, predlagata izvirno idejo. Skuhali bodo Bobkovo najljubšo jed, pa se bo mogoče vrnil na pojedino dobrih palačink.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Posvetili se bomo protestom kmetov, ki se dogajajo po nekaterih evropskih državah. Primorske kmete smo vprašali za komentar dogajanja in za oceno stanja pri nas, predvsem na Primorskem. Bili smo pri Andreju Škibinu v Preložah pri Lokvi, kjer redi drobnico in goveda. Obiskali pa smo tudi kmetijo Božič na Šaredu nad Izolo, kjer imajo svoj mlin za moko. Na inštitutu za oljkarstvo so opravili analizo oljčnih olj, ki so v prodaji in ugotovili, da jih kar tretjina ne ustreza kategorizaciji. Na obeh straneh meje smo si ogledali polja solkanskega radiča ali goriške rože, kot ji pravijo pri sosedih. V Vrtojbi pa smo na kmetiji Koglot posneli enega najstarejših kotlov za žganjekuho na Primorskem in v širši okolici. Spoznali pa boste tudi najbolj skrbnega lastnika gozda v največji območni enoti v Sloveniji, na Tolminskem.

Enako dobre so vroče kot ohlajene – ocvrte sardele. So hitro pripravljene in izjemno okusne, zato so bile ena najljubših jedi solinarjev. Ko se v ribiške mreže niso ujele sardele, so v olju končale druge manjše ribe. Vse kar je bilo potrebno narediti za okusen obrok, je bilo na dosegu roke: očiščene in pomokane ribe, ocvrte v vročem olju. Ob cvrtju se je vsem članom solinarske družine najbolj prilegla solata, včasih zelena, največkrat pa kar zabeljen paradižnik, ki je dobro uspeval na majhnih vrtovih ob solinarskih hišicah. Pritličja teh kamnitih hiš niso bila namenjena le skladiščenju soli, ampak so v njih spravljali tudi tradicionalna orodja, ki so jih potrebovali pri nabiranju in spravilu soli. Ta so ostala stoletja enaka, saj se je tudi delo na solinskih poljih le malo spremenilo. Ker so pri nabiranju soli pomagali tudi otroci, so zanje izdelali posebej prilagojene manjše pripomočke. Tako se je znanje prenašalo iz roda v rod.

PRESAJANJE ČEŠNJE
Začetek marca je še čas za presajanje sadnega drevja in okrasnih rastlin. Na vrtu Sebastjana Liparja raste mlada češnja, ki je divje zrasla ob matičnem drevesu. Ker je kosilnica ni ujela, jo je Sebastjan pred tremi leti cepil, pred nekaj dnevi pa presadil na novo mesto, kjer bo imela več prostora.

MAREC NA VISOKIH GREDAH IN V RASTLINJAKU
Visoke grede različnih višin sta Marko in Jure sestavila iz odpadnih materialov. Obložene so z gumbasto folijo, na dnu pa imajo mrežo proti voluharjem. Z Nevenko Breznik Beton iz kluba Gaia sta posadila prej doma nakaljen grah. Marko pa medtem v ogrevanem rastlinjaku vzgaja toploljubne plodovke in potaknjence okrasnih rastlin.

POSEBEN ŠOPEK ZA DAN ŽENA
Ob mednarodnem dnevu žena je cvetličarski mojster Simon Ogrizek sestavil osupljiv šopek. Poleg vrtnic in suhih zajčjih repkov je uporabil občutljive tulipane, pa veje okrasnega ribeza, bršljana, ki jih našel na dvorišču dvorca Gutenbuchel v Šoštanju. Seveda pa naj podarjen šopek spremljajo tudi vsakodnevno izkazano spoštovanje nežnejšemu spolu.


navrtu@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

Snemalec Damijan Kranjc in novinar Marjan Šrimpf sta pred dvajsetimi leti snemala prispevke za oddajo Slovenci po svetu v Braziliji. Pri tem sta naključno srečala Vido Vidmar iz Ljubljane, ki je v bližini mesta Ilheus v zvezni državi Bahia zgradila fazendo na kateri se je ukvarjala z zdravilstvom.Pri tem je bila uspešna, saj so obiskovali številni domačini in tudi rojaki iz Slovenije, ki so potrebovali njene usluge. Na Vidinem posestvu je nastal tudi dokumentarni portret VIDENJE VIDE VIDMAR, ki je naletel na precejšnje zanimanje pri gledalcih TV Slovenija februarja 2005.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč Tone Vogrinec, Vasja Samec in Sašo Kodrič. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov