Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 12. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Tor, 12. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Atriju ljubljanske Mestne hiše smo si ogledali razstavo Barbare Kapelj in Gabrieleja Fusa Lomilke kamenja, v MGLC pa razstavo Zmaga Jeraja Z visokim korakom prestopim okensko polico. V Kabinetu UGM smo obiskali postavitev Selling Out, ob začetku Dnevov Arnolda Tovornika pa smo prelistali svežo biografijo Stane Sever, genij na gledališkem odru Marka Koširja. Pogledali bomo tudi k začetku 42. filmskega festivala v Bergamu, kjer je v ospredju tudi filmski opus režiserja in igralca Metoda Pevca.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Oskar Eli predstavi novega prijatelja. Oblačku je ime Ha. Hu je nenadoma zelo zaposlen!

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

V katoliških cerkvah pripravljajo še zadnji delovni dokument za udeležence sinode oktobra v Vatikanu. O tem pa tudi s podtajnico škofovske sinode sr. Nathalie Becquart.

V katoliških cerkvah pripravljajo še zadnji delovni dokument za udeležence sinode oktobra v Vatikanu. Tema sinode o sinodalnosti oz. skupni hoji, ki poteka od leta 2021, je »občestvo, udeležba, poslanstvo«. Na lokalni in globalni ravni je bilo veliko pogovorov in poslušanja. Da bi posvečeni in laiki lahko v Cerkvi odgovorno skupaj živeli in uresničevali svoje poslanstvo, morajo spoznati, kaj jim pri tem pomaga. Ob seznanjanju s poročilom z drugega zasedanja sinode v Rimu oktobra 2023 so imeli v škofiji Celje že prvo usposabljanje za voditelje in sodelavce župnijskih pastoralnih svetov z vodilom »Mi pa smo upali …«
Na prvi petek v marcu so se kristjanke po vsem svetu združile v molitev za mir z ženskami v Palestini. Na Teološki fakulteti v Ljubljani pa so god zavetnika Tomaža Akvinskega proslavili tudi s podelitvijo diplom in priznanj.

Prašportniki dokazujejo, da invalidnost ni ovira za vrhunske športne uspehe. Udeležili smo se treh prireditev, povezanih s parašportom, ki so nam postregle z izjemnimi uspehi dosežki gluhih in preostalih parašportnikov, po drugi strani pa nas tudi opomnile, da šport ni le tekmovanje, ampak tudi sprostitev. Kdo so parašportniki leta 2023, vse o njihovih dosežkih in športnem duhu mladih s posebnimi potrebami, boste izvedeli v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Hrumenje motorjev in cviljenje gum odmeva v nakupovalnih središčih in številnih slovenskih mestih, ne samo v Ljubljani. Kje vse pri nas potekajo nezakonite in smrtno nevarne avtomobilske dirke? Bili smo tudi na treningu driftanja - uradno priznanega avtomobilskega športa, v katerem vozniki preizkušajo svoje meje in meje vozil.

Ali bomo tudi pri nas po dobrih 20 letih spet uvedli obvezno služenje vojaškega roka? Zaradi grozeče vojne na pragu Evropske unije je to ponovno obvezno na Švedskem, v Litvi in Latviji; o tem razmišljajo Nemčija, Francija, Hrvaška, Srbija. In zakaj nekateri menijo, da bi to iz fantkov ponovno naredilo moške?

Kdo je Uroš Umek, poleg Avsenikov in Laibacha najbrž najbolj svetovno znan slovenski glasbenik? Pred 30 leti je DJ Umek v Sloveniji oral ledino na področju techno glasbe, kmalu pa postal eden največjih producentov in DJ-ev na svetu. Sodeloval je s skupino Depeche mode, njegovo glasbo lahko slišimo na Netflixu.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Smučarska akademija se po spodletelem promocijskem dogodku, ki bi se skoraj končal tragično, spoprijema z denarnimi težavami, poleg tega domačini zbirajo podpise za zaprtje. Direktor Schiesstl vidi rešilno bilko v sodelovanju s podjetjem Slope, ki pa ga vodi Markova nekdanja žena. Zato na vrat na nos vzame v službo razvpitega trenerja Veighoferja, ki pa se nikakor ne ujame s Franzisko. Nawal s pomočjo tablet začne ponovno smučati, razočarana Steffi pa doma pove za sestrino skrivnost.


SCHOOL OF CHAMPIONS / Avstrija / 2023
Scenarij: Samuel Schultschik
Režija: Dominik Hartl, Johanna Moder
V glavnih vlogah: Josephine Ehlert, Judith Altenberger, Emilia Warenski, Imre Lichtenberger, Luna Mwezi, Mikka Forcher, Thomas Mraz, Simon Hatzl, Gregor Seberg, Jakob Seeböck, Moritz Uhl

Na Groharjevi ulici v Kamniku je od leta 2005 domovanje oziroma verski hram Krščanske verske skupnosti Jehovove priče. V centru živita tudi zakonca Gabor, ki sta se povsem posvetila življenju v skladu s svetopisemskimi vrednotami in delu za skupnost.

Srbska pravoslavna cerkev sv. Cirila in Metoda v Ljubljani je edina pravoslavna sakralna zgradba na Slovenskem. Temeljni kamen za cerkev so položili leta 1932, uradno pa je bila dokončana 23. oktobra 2005, ko jo je posvetil srbski patriarh Pavle. Takrat so v oltar položili tudi relikvije sv. Atanazija Velikega. Leta 2010 jo je mestni svet Mestne občine Ljubljana razglasil za kulturni spomenik lokalnega pomena.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Kiskunhalas és Az 1848–49-es szabadságharc nyomában című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si lahko s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! ogledate epizodi z naslovom Kiskunhalas in Po sledeh revolucije v letih 1848/49.

V Knežjem dvoru pripravljajo turnir v golfu in potrebujejo slogan. Lucy in Bela združita moči pri iskanju, nato pa se na smrt spreta. Franzi povabi na večerjo Tima, ki pa je nenavadno molčeč. Za to ima dober razlog, saj mu je Nadja razkrila, da je po njuni skupni noči zanosila. Annabelle in Sally si prizadevata za Paulovo naklonjenost, Alfons pa Hildegard skesan prizna, da je on kriv za požar v njuni hiši. Svet se sesuje tudi Nataschinemu očetu, ki izve, da ima demenco. Skrbi ga, kaj bo prinesla prihodnost, zato prebira hčerkino knjigo o strupenih rastlinah in razmišlja o samomoru. Knjigo v roke vzame tudi njegov zet Mihael in obide ga zla slutnja. Je bila Romy Lindbergh zastrupljena?

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Ko se otroci pogovarjajo o božiču, ugotovijo, da se je Boltež rodil na novega leta dan in da že zelo dolgo ni dobil darila. Odločijo se, da bodo to popravili ...

Rok Jelovčan je svetovni kolesarski popotnik. Osvojil je že več kot 25 svetovnih in evropskih držav oziroma 50 tisoč kilometrov. Nedavno je dosegel svoj osebni rekord – v osmih mesecih je prekolesaril neverjetnih 13 tisoč kilometrov, pot je začel v Turčiji in končal v Indiji.

Lesene smuči, smučarski čevlji iz usnja, oblačila pa iz klobučevine in volne. V Krünu v okrožju Werdenfels vsako leto organizirajo nostalgično smučarsko tekmo.
Hrvaški kraji, znani po ovčereji, so zaradi želje po združitvi naravnih in tradicionalnih bogastev ustanovili lokalno akcijsko skupino. Volno vidijo kot enega svojih glavnih virov.
Akademik in raziskovalec na Univerzi v Innsbrucku, doktor biologije Martin Carl Kinzner, je neko jutro sprejel nenavadno odločitev. Postal je čevljar.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Malo pa se že pozna tale pomlad, ki trka na vrata. Dnevi se počasi daljšajo in nekje v daljavi se nam obetajo že prvi pikniki. In če ob piknikih številni pomislijo na čevapčiče, so Maši ljube tudi jedi, ki se kuhajo v kotličkih, prav lepo pa zadišijo tudi doma, v povsem navadnem loncu. Bograč je sicer jed za posebne priložnosti, kuhali so ga ob velikih kmečkih opravilih, ko se je zbrala večja družba, ob žetvi ali trgatvi. Zato so ga običajno pripravljali v kotličkih. Od tod tudi njegovo ime, ki v madžarskem jeziku pomeni »(bakren) kotlič«, izpeljanka iz turške besede »bakır« oz. »baker«: bakrič, bograč. Jedli ga bomo z domačimi pletenicami, ki jim pravijo »pereci«. Pereci spadajo v družino prepletenih kruhov, podobno kot primorski velikonočni ptički ali večje pletenice in vrtanki. Zaradi prepletenosti dobijo prijetno vlaknato strukturo in težko se jim je upreti.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V tretjem delu letošnje serije se odpravimo v slovensko zamejstvo, k mladim ustvarjalcem iz štirih zamejskih skupin. Na tržaškem koncu spoznamo striparja in ilustratorja Jurija Devetaka, ki je po znamenitem avtobiografskem romanu pisatelja Borisa Pahorja ustvaril izjemen risoroman Nekropola. Iz Nabrežine jo mahnemo na Koroško, točneje v Celovec, kjer deluje lutkarska skupina Mladi Celovčani, ki z gledališčem in glasbo ohranja slovenski jezik. V Porabju nam mlada literatka in folkloristka Noemi Illeš predstavi svoje delo na slovenskem radiu Monošter, naše zamejsko popotovanje pa sklenemo z glasbo na hrvaški strani Istre. Rečan Natko Štiglic je končal študij kitare na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, hkrati pa se kot mladi raziskovalec na Institutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani tudi profesionalno ukvarja s Slovenci v hrvaškem zamejstvu.

Sue Perkins nadaljuje pot po Japonski in raziskuje državo, razpeto med tradicionalne vrednote in izzive prihodnosti. V Kjotu obišče hišo skrivnostnih gejš in se kot gejša tudi sama udeleži srečanja z moško družbo. Na polotoku Ise-Shima spozna družbo potapljačic za školjkami, v Hirošimi pa preživelega po napadu z atomsko bombo ob koncu druge svetovne vojne. V Tokiu se spet posveti predvsem temu, kako se Japonci spopadajo s težavami sodobne družbe.

JAPAN WITH SUE PERKINS / BBC STUDIOS / 2019 / Režija: Helen Simpson

V Rusiji odštevajo dneve do predsedniških volitev, tudi na teh sedanji predsednik Ruske federacije Vladimir Putin nima resnega protikandidata. 71-letni Putin državo z največ jedrskimi konicami na svetu kot premier ali predsednik dejansko vodi od leta 1999. Tokratna predvolilna kampanja poteka v senci vojne v Ukrajini, ki je februarja vstopila v tretje leto, in seveda smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v kazenski koloniji v Sibiriji. V Globusu o Rusiji pred volitvami, moči Vladimirja Putina in položaju ruske opozicije.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Ob izidu prevoda knjige Otroci smo se pogovarjali s srbsko avtorico, gostjo festivala Fabula, Mileno Marković. Bili smo na razstavi Ivan Standl – zagrebški fotograf v Mestnem muzeju Ljubljana. Obiskali smo tudi razstavo Budimpeštanski dialogi, ki jo predstavljajo v dveh galerijah – Photon in Lizstov inštitut. Seznanili vas bomo še z razstavo Royja Lichtensteina v dunajski galeriji Albertina.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Mara Moravec je posebej zanimiva pričevalka. V šolo je hodila na Rakeku. Spominja se učitelja Josipa Ribičiča, ki je prihajal k njim domov. Pozneje je družina živela tudi na Slavini,zdaj pa Mara živi v Petelinjah pri Pivki. Njene prodorne besede in iskrena čustva do preteklih in zdajšnjih časov nam odstrejo pogled v miselni svet kar 102-letne gospe. »Mama je bila iz bogate družine, oče je bil pa lep,« hudomušno pove Mara. Obudi spomin na svojo mladostno simpatijo, sošolca Ivana Turšiča. Ta je po tem, ko je postal partizan, nasprotoval, da bi hodila k maši v cerkev. Postal je strah in trepet na Notranjskem in je pozneje v partizanih padel. Mara je že med vojno obiskovala šolo za medicinsko sestro. Bila je ugledna in uspešna v svojem poklicu. Družino je močno zaznamovala tragedija brata Miloša. Še ne 17-letnega so ga na Verdu skupaj z drugimi fanti ujeli partizani. Ti so ustavili vlak in mlade fante odpeljali s seboj. Za Milošem se je izgubila vsaka sled. Mara Moravec še vedno z jokom podoživlja tragedijo pred 82 leti, ki je njene starše in vso družino za vselej zaznamovala.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov