Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 13. mar. 2024

TV Maribor • Sre, 13. mar.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ob izidu prevoda knjige Otroci smo se pogovarjali s srbsko avtorico, gostjo festivala Fabula, Mileno Marković. Bili smo na razstavi Ivan Standl – zagrebški fotograf v Mestnem muzeju Ljubljana. Obiskali smo tudi razstavo Budimpeštanski dialogi, ki jo predstavljajo v dveh galerijah – Photon in Lizstov inštitut. Seznanili vas bomo še z razstavo Royja Lichtensteina v dunajski galeriji Albertina.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Kiskunhalas és Az 1848–49-es szabadságharc nyomában című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si lahko s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! ogledate epizodi z naslovom Kiskunhalas in Po sledeh revolucije v letih 1848/49.

Serija osmih kuharskih delavnic, ki so nastale v okviru projekta ''Misli na morju, noge v lavorju'' kjer vas Irena in Moreno z zanimivimi informacijami, kuharskimi triki, preprostimi navodili in nasveti kje kupiti ribe in morske sadeže, ter kako prepoznati kakovostne in sveže sestavine poskušata navdušiti, da bo tudi v vaši kuhinji zadišalo po ribah.
Voditeljica Irena in kuhar Moreno bosta tokrat pripravila odlično ribjo rižoto in nam razkrila skrivnosti kuhanja rižote, ki ima prav svilnato teksturo in je ravno prav kuhana. Izvedeli boste tudi veliko zanimivega o tem kako prepoznati svežo ribo. V prijetni senci pod borovci bomo na koncu poskusili rižoto in nazdravili soncu.

PRESAJANJE ČEŠNJE
Začetek marca je še čas za presajanje sadnega drevja in okrasnih rastlin. Na vrtu Sebastjana Liparja raste mlada češnja, ki je divje zrasla ob matičnem drevesu. Ker je kosilnica ni ujela, jo je Sebastjan pred tremi leti cepil, pred nekaj dnevi pa presadil na novo mesto, kjer bo imela več prostora.

MAREC NA VISOKIH GREDAH IN V RASTLINJAKU
Visoke grede različnih višin sta Marko in Jure sestavila iz odpadnih materialov. Obložene so z gumbasto folijo, na dnu pa imajo mrežo proti voluharjem. Z Nevenko Breznik Beton iz kluba Gaia sta posadila prej doma nakaljen grah. Marko pa medtem v ogrevanem rastlinjaku vzgaja toploljubne plodovke in potaknjence okrasnih rastlin.

POSEBEN ŠOPEK ZA DAN ŽENA
Ob mednarodnem dnevu žena je cvetličarski mojster Simon Ogrizek sestavil osupljiv šopek. Poleg vrtnic in suhih zajčjih repkov je uporabil občutljive tulipane, pa veje okrasnega ribeza, bršljana, ki jih našel na dvorišču dvorca Gutenbuchel v Šoštanju. Seveda pa naj podarjen šopek spremljajo tudi vsakodnevno izkazano spoštovanje nežnejšemu spolu.


navrtu@rtvslo.si

Posvetili se bomo protestom kmetov, ki se dogajajo po nekaterih evropskih državah. Primorske kmete smo vprašali za komentar dogajanja in za oceno stanja pri nas, predvsem na Primorskem. Bili smo pri Andreju Škibinu v Preložah pri Lokvi, kjer redi drobnico in goveda. Obiskali pa smo tudi kmetijo Božič na Šaredu nad Izolo, kjer imajo svoj mlin za moko. Na inštitutu za oljkarstvo so opravili analizo oljčnih olj, ki so v prodaji in ugotovili, da jih kar tretjina ne ustreza kategorizaciji. Na obeh straneh meje smo si ogledali polja solkanskega radiča ali goriške rože, kot ji pravijo pri sosedih. V Vrtojbi pa smo na kmetiji Koglot posneli enega najstarejših kotlov za žganjekuho na Primorskem in v širši okolici. Spoznali pa boste tudi najbolj skrbnega lastnika gozda v največji območni enoti v Sloveniji, na Tolminskem.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu, knjige, filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- március 15-ei ünnepség Hodoson;
- március 15-ei ünnepség Domonkosfán;
- beszélgetés Magyarország lendvai főkonzuljával, Kelemen Gertruddal;
- kézműves kiállítás a Bánffy Központban;
- Tanulmány a nőkről – zenés vígjáték.

Vsebina oddaje:

- prireditev ob 15. marcu na Hodošu;
- prireditev ob 15. marcu v Domanjševcih;
- pogovor z novo lendavsko generalno konzulko Gertrud Kelemen;
- rokodelska razstava v Centru Bánffy;
- glasbena komedija Študija o ženskah.

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je v slovenskem kulturno-umetniškem prostoru prisotna že 65 let. V svojih depojih hrani 7000 del uglednih slovenskih umetnikov. Skozi svojo celotno zgodovino se je UGM soočala s prostorsko stisko in za sodobno umetnost neprimernimi prostori. Kljub temu so razstave, ki jih v galeriji snujejo in pripravljajo, zelo kakovostne, najsi gre za slovensko umetniško produkcijo ali mednarodne razstave. Galerija ponuja tudi bogat obrazstavni in pedagoški program in je kot institucija prijazna slepim in slabovidnim osebam. V zadnjem času pa pod galerijsko okrilje sodita tudi predstavitev in popularizacija skulptur Forma Vive, nastalih v 70. letih prejšnjega stoletja. V galeriji si prizadevajo, da bi ostale zapisane v kolektivnem spominu meščanov. Trenutno so namreč mnoge med njimi, žal, pozabljene in zanemarjene. Oddajo ob 65. letnici UGM so zasnovale novinarke kulturne redakcije TVMB (Karmen Podlesnik Marčič, Mateja Tomašič, Polona Pivec in Petra Skok).

Glasba je izmed vseh umetnosti prav gotovo tista, ki najmočneje povezuje ljudi vseh generacij, interesov in življenjskih nazorov. Ker smo prepričani, da sta kultura in umetnost javni dobrini, ki bi morali biti dostopni prav vsem, smo 25. maja 2018 v mariborskem mestnem parku za vse ljubitelje opere in klasične glasbe ter ne nazadnje tudi za vse radovedne mimoidoče pripravili zdaj že tradicionalni koncert opernih arij in zborov pred iztekom letošnje gledališke sezone. Koncert z naslovom Operna noč v Mestnem parku, ki je brezplačen in prosto dostopen prav vsem, so ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedli solisti in zbor mariborske operne hiše. Predstavili so najlepše operne melodije iz največjih uspešnic aktualne sezone pa tudi zanimiv izbor odlomkov iz opernih del, ki jih bomo izvedli v prihodnji sezoni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Iz Čudogozda poletimo v vesolje! Ste za? Eva in Jure že gradita raketo. Želita si obiskati luno in morda, če bo sreča mila, srečati kakšnega marsovca. No, Jure se srečanja veseli malo manj kot nagajiva Eva. Je pa poskrbel, da v njunem nahrbtniku ne manjkajo sendviči … Za vsak slučaj.

TISTA O RIŽU

Škrat Bobek si hitro najde hudomušne zabave. Recimo štetje riževih zrn. Pri igri se mu pridruži deklica Tara in nastane matematična zabava. Cmok skuha riž za
kosilo ob tem pa natrosi še marsikatero o veličini riža.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Vabljeni k ogledu!

Spoznali smo poškodovanega tekmovalnega konja, ki ima to srečo, da ga je, po hitro končani tekmovalni karieri, kupila srčna in vztrajna skrbnica Marjana Onič. Pri vzgoji in šolanju sicer zahtevnega konja pa ji je pomagal Marko Vašcer. Spremljali smo urejanje umetnih otokov na Brežiškem jezeru, kjer gnezdi in se zadržuje veliko število ptic. Z ustanoviteljico Raziskovalnega Inštituta Pes smo se pogovarjali o vzgoji psov in njihovi vlogi v človeški družbi. Predstavljamo pse v Zavetišču za živali Maribor, ki zaradi starosti težje dobijo nov dom. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- március 15-ei ünnepség Hodoson;
- március 15-ei ünnepség Domonkosfán;
- beszélgetés Magyarország lendvai főkonzuljával, Kelemen Gertruddal;
- kézműves kiállítás a Bánffy Központban;
- Tanulmány a nőkről – zenés vígjáték.

Vsebina oddaje:

- prireditev ob 15. marcu na Hodošu;
- prireditev ob 15. marcu v Domanjševcih;
- pogovor z novo lendavsko generalno konzulko Gertrud Kelemen;
- rokodelska razstava v Centru Bánffy;
- glasbena komedija Študija o ženskah.

Oddaja Osmi dan bo namenjena prestižnim oskarjem, ki jih bodo podelili noč prej. Pozanimali se bomo, kako je potekala 96. prireditev z voditeljem Jimmyjem Kimmelom. Gosta v studiu bosta filmska kritičarka in novinarka Mateja Valentinčič ter filmski kritik Igor Harb. Med drugim bomo komentirali zmagovalce in iskali razloge, zakaj je morebitne favorite akademija prezrla. Bo Oppenheimer režiserja Christopherja Nolana upravičil vlogo favorita za najboljši film ali pa bo za presenečenje poskrbela nekonvencionalna drama o holokavstu Interesno območje? Neizprosna bo tudi bitka za najboljšo skladbo. V oddaji bomo predstavili glasbenika, ki je prav tako povezan z oskarji – avtorja glasbe za film Amelie, Yanna Tiersena. Yann Tiersen je pred kratkim nastopil v Ljubljani.

Procesi načrtnega samouničenja potekajo v vseh živih bitjih oziroma v vsaki živi celici. Pri nižjih živalskih vrstah je samožrtvovanje evolucijska prilagoditev. Pri mravljah, listnih ušeh, osah, čebelah, drugih žuželkah okužena žival zapusti kolonijo, čeprav sama ne more preživeti. Utopitev delfina, množični samomori lemingov in večkratno utapljanje novofundlandca je nekaj najbolj znanih primerov samomorov pri živalih. Ali so si te živali res načrtno vzele življenje? Samomorilne misli in dejanja povezujemo s človekom. Bi lahko razvili orodja, s katerimi bi lahko zdravniki prepoznali ogrožene ljudi in jim pomagali?

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov