Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 17. jun. 2020

TV Slovenija 1 • Sre, 17. jun.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

09:05
Otroški program: Op!

Almi v zbirki prešanih cvetlic manjka le še ena, zato se druščina z vlakom odpravi na Jodlarsko goro po Alpsko medenko. Tam srečajo jodlarskega kralja Ludvika, ki povroči manjši sneženi plaz.

Niko hiti s pospravljanjem svoje hiše, a vse samo poslabša, saj mu gre vse narobe od rok.

Jure, Zvonko, Pepa in Zinka veselo čofotajo na bazenu. Vsi so presenečeni, ko odkrijejo, da oči pujs zelo dobro plava in skače v vodo.

Ezop nekega dne pomaga poškodovanemu oslu. Osel mu pove zgodbo o tem, kako je težko živel kot divji osel in kako je bilo, ko je prišel med udomačene osle. A tam je kmalu ugotovil, da je treba za vsako udobje in hrano trdo delati. Nič ni zastonj. Niti ta zgodba.

Psa strašno boli zob. Da bi pozdravil njegove tegobe, se Jon spremeni v zobozdravnika.

Ivi se pripravlja, da bo odšla domov, a še prej si ogleda Vanuatu, nenavadne plese domačinov in sladkovodne tolmune, nad katerimi rastejo ovijalke. Naslednji dan se poslovi od velike ladijske družine in odpotuje proti domu na Norveškem.

Prve zimske vzpone v naših hribih sta leta 1907 opravila Rudolf Badjura in Bogumil Brinšek, tri leta pozneje pa so se jima pridružili še Pavel Kunaver, Ivan Tavčar in Ivan Michler. Ime društva -Dren - so izbrali zaradi lastnosti drevesa drena, ki je izjemno trd, a hkrati prožen.
Drenovci, so popularizirali gorništvo in alpinizem, bili začetniki smučanja, prvi so markirali pešpoti v slovenskih gorah in ob tem bili tudi pionirji umetniške gorske fotografije. Poleti 1911 so prvi brez vodnika preplezali severno triglavsko steno po smeri, ki se danes imenuje Slovenska smer. Naslednjo zimo pa so opravili tudi prvi zimski vzpon na Triglav.
Februarja leta 1910 je kranjski deželni glavar baron Theodor Schwarz von Karsten sklical posvet o jamarstvu in nanj povabil cvet kranjske inteligence. Soglasno so sklenili, da se ustanovi društvo za raziskovanje jam. Ko pa je bilo treba začeti raziskave, se je pokazalo, da so odborniki stari gospodje, ki podzemnih jam niso nikoli videli niti o njih kaj vedeli. V zadregi so se obrnili na tajnika društva Dren Bogumila Brinška in skupino planincev in alpinistov, ki so sami sebe imenovali drenovci.
Ponudba je bila avanturističnim drenovcem pisana na kožo, in legenda je bila rojena! Drenovci so od leta 1910 do 1917 raziskali več kot 400 jam, zapustili prek 350 skic, natančnih načrtov ter katastrskih opisov ter bogat dnevniški in fotografski arhiv.
Kunaverj in Michler sta leta 1917 na Banjški planoti in Trnovskem gozdu, na 90 kvadratnih kilometrov velikem ozemlju ob frontni črti , v šestih mesecih raziskala ter kartirala 101 jamo. Še danes je to tako rekoč nedosegljiv svetovni rekord.
Zgodba drenovcev se je končala po prvi svetovni vojni z vzpostavitvijo Rapalske meje. Kunaver zapiše: “Čez sam vrh Triglava je bila potegnjena meja. Vzeti so nam bili bajna Trenta, ves Mangart …! Nam jamarjem pa je segla bolečina do srca – saj so nam vzeli ves klasični kras!«
S svojim jamarskim, danes bi ga imenovali “športnim” pristopom k raziskovanju jam so bili drenovci popolna svetovna avantgarda in krepko pred svojim časom. Tako tudi njihov znanstveni način izdelovanja načrtov jam in sistematično beleženje v jamski kataster. Življenje teh mladih ljudi je pripoved o začetkih in rojstvu slovenske športne intelektualne elite, slovenskem vitalizmu, osvajanju sveta ter nacionalnem ponosu.

Klasika, ki jo radi kuhajo povsod po svetu, bo tokrat dobila nove razsežnosti. Obarvana bo s sipinim črnilom, okusna bo zaradi lignjev in hobotnice, obogatili jo bomo s kompresiranim paradižnikom na krožniku pa ne bo niti ene rakove palčke. To bo rižota na kubik!

Anteina spletka, kako v zakon spraviti mamo in Rajca, je rezultat velikega uma majhnega otroka. Zdravko in Živa uživata na dolgih zdravstvenih počitnicah in vsi ju pogrešajo. Ali bosta tudi Diana in Miha skočila v zakonski stan?

Vrtičkarje zapustimo, ko Tone ugotovi, da je za uspešno podmornico potrebno tudi plavanje in ne samo potapljanje. Zdaj so vrtičkarji spet popolni, ker sta se Zdravko in Živa srečna vrnila z medenih tednov. Poroka med Rajcem in Helgo zahteva mnogo vaje in še ne gre vse tako, kot je bilo predvideno. Ali je res vsega konec?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Max se izgovarja na preobilico dela, da se mu ne bi bilo treba soočiti s svojo boleznijo. Frome in Kapoor poskušata pomagati fantu, ki je zaradi vrste zdravil, ki jih jemlje, popolnoma neodziven, toda ukiniti zdravila ni preprosto, če ti nasproti stoji javno šolstvo. Ko dr. Reynolds svoji pacientki prepove, da bi pred operacijo opravila tradicionalni haitijski obred za zaščito, ji začne odpovedovati srce …

Mlada Avstralca indijskih korenin se približujeta tridesetemu letu starosti. Običaji njunih staršev jima narekujejo poroko, kajti zaradi samskega življenja po tridesetem bi lahko dobila nalepko, da sta pokvarjeno blago, kar bi družini osramotilo. Dekle in fant, ki si zase želita poroko iz ljubezni, pospešeno, že kar živčno iščeta partnerja tudi po spletu, pomagata si z astrologijo, eden izmed njiju pristane celo na možnost dogovorjene poroke. Dokumentarna oddaja je živopisen, mestoma humoren prikaz trka sodobnosti in tradicije.

Po uspešnih predtekmovanjih novo sezono Malih sivih celic, ki letos slavi že 25 let, slovesno, z rubriko 25, odpirata OŠ Ormož in OŠ Šmarje pri Jelšah. Rumeni Jelšani Julija, Tina Tiara in Gašper ter vijolični Ormožani Lea, Ema in Kevin se preizkusijo v geografiji, zgodovini in glasbi. Poznavanje mladinskih del Franceta Bevka in sestavnih delov pisma jim pomaga pri hitrih celicah, priložnost pa imajo videti tudi pravo mesojedo rastlino. Kot se za jubilejno oddajo spodobi, brez presenečenj in nekaterih novosti ne gre, komu so bližje PREBRANE CELICE, spremenjen BRIHTOLIN s slovenskimi znamenitostmi in ovire v LABIRINTU, pa v 1. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Richard zjutraj odpre oči in zagleda Hyacinth, ki se mu smehlja. To ne pomeni nič dobrega in Richard si vse jutro razbija glavo, kaj je pozabil. Končno se le spomni, da imata obletnico poroke. Odloči se, da bo Hyacinth napeljal alarmno napravo, in se pretvarja, da je to presenečenje, ki ga že dolgo načrtuje.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Valentin Vodnik se je bil za slovenski jezik pripravljen izpostaviti v času, ki temu sploh ni bil naklonjen. Bil je zavzet, delaven, vsestranski, ljudski. iz gorskih pohodov je prinašal fosile in minerale, se nad prelepimi vršaci čudil v pesmih, ki pomenijo začetek planinske poezije. Sestavljal je nove besede in iskal vse možne oblike različnih poimenovanj, ki so po deželi že obstajale, prevajal, pridigal, napisal še več pesmi, pratik, neizmerno rad učil mladino in napisal tudi prve učbenike…
Z dr. Luko Vidmarjem, dr. Andrejo Legan Ravnikar, dr. Marijanom Dovićem dr. Petrom Mikšo, Andrejem Rozmanom Rozo in drugimi odkrivamo zanimivosti iz njegovega življenja in dela.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Zbirka Pesmi štirih je dokaz, da poezija še vedno buri duhove, pa četudi v dobi prevlade nič kaj poetičnih družabnih omrežij.
Nekaj je bilo v zraku tiste pomladi leta 1953. V kinu so se generacije raznežile ob filmu Vesna, pomanjkanje papirja pa je leta 1953 združilo glasove Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca in Toneta Pavčka v pesniško knjižico z naslovom Pesmi Štirih. Pesniki in bralci so si želeli oddahniti od graditeljstva povojne poezije in so spet razmišljali o življenju, ljubezni - in o poeziji. Četudi si kritiki glede pomena zbirke še vedno niso enotni, v oddaji iz serije 50 knjig tri četrt stoletja pozneje iščemo odgovor na vprašanje o poeziji. Najdemo ga v kratkih pogovorih z mladimi iz krožka gimnazije Vič, ki pod mentorstvom prof. Marjetke Krapež ponovno skušajo odgovoriti na večno vprašanje o tem, kako pesmi spreminjajo življenja. Zbirka Pesmi štirih je tako dokaz, da poezija še vedno buri duhove, pa četudi v dobi prevlade nič kaj poetičnih družabnih omrežij.

Čarliju zmeraj zlahka uspe prestrašiti Lolo. Lola pa si najbolj želi, da bi ona kdaj prestrašila njega. Poskusi vse mogoče, pomaga ji tudi prijateljica Loti, toda nič se ne obnese. Ne pomagajo ne presenečenja, ne bavbavčki in ne srhljive zgodbe. Nazadnje bi Čarli že sam rad, da ga kdo prestraši. Toda – ali se bo to kdaj zgodilo?

Mala trnkarica gre spat. Mama ji prinese igračko, s katero bo laže zaspala. Trnkarica ugasne luč. Nenadoma se začnejo okoli nje pojavljati strašne pošasti. Strah jo je. Toda ko prižge luč, vidi, da je ves njen strah brez osnove.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Francoska komična drama. Lola, Pierre in Benoit, sestra in dva brata, so pred davnimi leti izgubili starše. Zdaj se srečujejo na njunem grobu, si tam dajejo uteho, razmišljajo o preteklosti in v sedanjosti načrtujejo prihodnost. Vsi trije so med seboj povezani, saj so še edini predstavniki svoje družine. Lola je petintridesetletna pravnica, specializirana za ločitvene postopke; je mlajša od bratov, zato sta oba do nje zelo zaščitniška, čeprav se pokaže, da jima pravzaprav ona nadomešča mamo. Še prav posebej jo skrbi za Pierra, ki je izgubil službo, a se pretvarja, da jo še ima. Zavzame se tudi za Benoita, ko ga zapusti zadnja, že tretja žena Sarah, ker je neprimerno sprejel novico, da je noseča. Toda potem se življenje zaplete tudi Loli; zaljubi se v Zoherja, stranko, ki ga je zagovarjala v ločitvenem postopku. Zoher je edinstven in topel človek, in Lola komaj čaka, da ga predstavi bratoma.

LOLA ET SES FRÈRES / LOLA AND HER BROTHERS / FRA / 2018
Režija: Jean-Paul Rouve / Scenarij: David Foenkinos, Jean-Paul Rouve / Igrajo: Ludivine Sagnier, José Garcia, Jean-Paul Rouve, Ramzy Bedia, Pauline Clément, Jenny Bellay, Hugues Boucher, Aurore Broutin, Amandine Chauveau, Pierre Diot, Lola Dubus, Philippine Leroy-Beaulieu, Marion Ploquin…

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ljubezen in spoštovanje v družini.

Društvo Zaživi življenje je izdalo v slovenskem prevodu tretje delo priznanega ameriškega strokovnjaka dr. Emersona Eggerichsa z naslovom »Ljubezen in spoštovanje v družini«. O začaranem krogu nesoglasij in o poživljajočem krogu sodelovanja v družini se bomo pogovarjali z zakoncema Telzerow, ki vodita tečaje »Ljubezen in spoštovanje« in z dr. Katarino Kompan Erzar, ki skupaj s soprogom vodi »Študijsko – raziskovalni center za družino«.

Valentin Vodnik se je bil za slovenski jezik pripravljen izpostaviti v času, ki temu sploh ni bil naklonjen. Bil je zavzet, delaven, vsestranski, ljudski. iz gorskih pohodov je prinašal fosile in minerale, se nad prelepimi vršaci čudil v pesmih, ki pomenijo začetek planinske poezije. Sestavljal je nove besede in iskal vse možne oblike različnih poimenovanj, ki so po deželi že obstajale, prevajal, pridigal, napisal še več pesmi, pratik, neizmerno rad učil mladino in napisal tudi prve učbenike…
Z dr. Luko Vidmarjem, dr. Andrejo Legan Ravnikar, dr. Marijanom Dovićem dr. Petrom Mikšo, Andrejem Rozmanom Rozo in drugimi odkrivamo zanimivosti iz njegovega življenja in dela.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov