Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 2. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 2. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V četrtkovem Poletnem jutru vas pozdravimo s svežimi novicami in prometnimi informacijami. Nato bomo preverili zakaj so otroški varnostni sedeži pomembni za varnost ootrok v avtu. Kako se jih pravilno namesti in do katere višine so primerni? Nadaljevali bomo z zdravnikom, ki bo svetoval o bakteriji heliobakter pylori. Mnogo ljudi ima bakterijo pa bolezenskih znakov sploh ne občuti, lahko pa povzroča precejšnje težave v želodcu ali se seli na druge organe. V drugi uri se bomo posvetili čisto posebni dieti. Zdravnica Ivica Flis Smaka nam bo razložila kaj je bistvo paleolitske diete, katera živila so priporočljiva in katera prepovedana. Poleg tega bo Lojze Čop kuhal po načelih paleo diete in sicer tako glavno jed kot sladico. Dobro jutro in se vidimo v Poletnem jutru!

09:00
Otroški program: Op!

Milanov razred je na obisku v tehniškem muzeju. Ogledujejo si najrazličnejše tehnične izume in naprave. Vilko se norčuje iz Lize, ki jo vse to zelo zanima, saj meni, da so na tem področju lahko uspešni le moški. A Liza mu dokaže, da se moti …

Vid v Rozini knjigi pravljic zagleda zmaja. Navdušen nad sliko se preobleče v kraljeviča Vida, svojemu dirkalniku pa natakne konjsko glavo. Zdaj potrebuje samo še zmaja!

Zajček Rjavček se s prijatelji odpravi na lov za zakladom. Naberejo veliko stvari: cvetlice, perje, jabolka in jajčne lupine. A v košari Zajčka Rjavčka je luknja, in dragoceno zbirko po poti izgubi.

Muk in Lucijan sta v Kanadi. Prijatelj Amaruk ju pelje na ribolov, toda vse okrog je sama belina, in prijatelji se skoraj izgubijo. Še dobro, da jim kamniti velikani pokažejo pot.

Larsova mama pokliče zdravnika, saj je deček brez volje in trdi, da mu je slabo. Zdravnik postavi nenavadno diagnozo: Lars je začel kazati znake življenja, ker se je zaljubil. Toda življenje je smrtno in bolje bi bilo, da bi se odrekel ljubezni.

Integracija beguncev je ena najbolj aktualnih tem v današnji Evropi. Vojne in konflikti pišejo neverjetne zgodbe ljudi, ki v EU prihajajo iz drugih svetov. Evropske države imajo različne pristope pri vključevanju beguncev v družbo. V dokumentarnem filmu sledimo zgodbam integracije od Kalabrije do Skandinavije, kjer se zavedajo, da integracija prinaša tudi veliko prednosti; na Švedskem so na primer ugotovili, da vključevanje beguncev v družbo med drugim vpliva na rast družbenega proizvoda. Tudi zgodbe iz Kalabrije so dobri primeri integracije v majhnih zapuščenih mestih. V mestecih, iz katerih so ljudje odšli »s trebuhom za kruhom«, so z odprtimi rokami sprejeli manjše skupine beguncev, ki sodelujejo pri najrazličnejših projektih razvoja tega območja. Svetovi se danes srečujejo in mešajo med seboj, kako bomo to znali razumeti in sprejeti, pa bo pokazala prihodnost.

Človek se je rodil bos. Z nogami svet občutimo na način, kot ga je občutil človek v davnini. Čevelj pa je to v veliki meri zanemaril. Bosa noga je drušvo, ki opozarja na pozitivne plati hoje z bosimi nogami – tako fiziološke kot psihološke narave. Bi si upali bosi se povzpeti na Triglav?

Rečni sediment vpliva na plovnost rek, na ribolov, na proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah… Ponekod ga je preveč, ponekod premalo. Kaj storiti s sedimentom v jezovih? Je to odpadek? Ga je smiselno izkopati ali – ko vode narastejo – spustiti po reki navzdol? Rečni sediment je velika neznanka. Tudi v porečju Donave in njenih pritokov se z njim doslej ni nihče resno, strokovno in organizirano ukvarjal. Države imajo vsaka svoj sistem meritev in rezultatov ni mogoče primerjati. A ker se je upravljanja sedimenta nujno lotiti na mednarodni ravni, so se države začele povezovati in iskati skupne rešitve. Pri projektu Evropske unije Seddon so ob Donavi zgradili raziskovalni kanal, rezultati raziskav in možne strategije upravljanja pa bodo na voljo vsem podonavskim državam.

Še tako zdravo življenje se zatakne, ko prebava odpove. Ukrepi so nujno potrebni, če želijo vrtičkarji ohraniti svoje okolje čisto in zrak dišeč. Ob tej ključni zadregi pa se razpirajo še mnoga dramatična vprašanja: zakaj Francelj vidi dvojno, ali je depresija tudi moška bolezen in kako bo detektiv Tone rešil zapleten primer izginotja.

Zdravko raziskuje široko področje športa za lastno uporabo. Kako tiktaka ura pokojnega grofa in zakaj Joggerju urologija ni tuj pojem? Pupa je vsa spremenjena – je to sploh še ona? In kaj je narobe s Pravnikom? Zdravko po svoji športni raziskavi ostane v dilemi: ali sploh obstaja dovolj zdrava športna panoga zanj?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Max težko posluša vice prijateljev, ki z njim prejemajo kemoterapijo. Ne more razumeti, kako se lahko kdo šali na račun raka. New York obišče papež, zato mora biti predsedniška soba v bolnišnici prazna in varovana. Varovanje pa zajema tudi okoliške sobe in nadstropja. Na urgenco pripeljejo fantka, ki so mu nedavno presadili srce. Omedlel je, ker starši ne morejo plačati tablet, ki jih potrebuje po operaciji. Varnostna služba dobi namig, da hoče nekdo zastrupiti papeža.

- Valeta na Gornjem Seniku. Od dvojezične osnovne šole so se poslovili osmošolci.
- Zveza Slovencev na Madžarskem. Krovna organizacija se postopoma vrača k vsestranski kulturni dejavnosti.
- Najmanjša porabska vas. Andovci imajo od lanskega leta novega župana.

Kedves Nézőink, mai Vendégem című adásunkkal Hadik Mihálynak állítunk emléket.

Drage gledalke in gledalci, današnjo oddajo Moj gost posvečamo spominu na Mihaela Hadika.

15:40
Otroški program: Op!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Leon je lev, ki se boji zobozdravnika. Hana mu pomaga premagati strah, da postane pogumen kot lev.

Dobrodošli v Lenini mali šoli jahanja. Šviga ima strah pred konji in išče pogum, le kje bi ga lahko našla? Ali pogum lahko kupimo v trgovini? Mhm, morda ji bo pomagala kakšna stara veveričja modrost. Držimo pesti. I-ha-ha, le hitro v sedlo!

Zaradi novega sistema ocenjevanja pri tekmovanju v priljubljenosti na spletu, prijatelji nenadoma postanejo sovražniki.

Larsova mama pokliče zdravnika, saj je deček brez volje in trdi, da mu je slabo. Zdravnik postavi nenavadno diagnozo: Lars je začel kazati znake življenja, ker se je zaljubil. Toda življenje je smrtno in bolje bi bilo, da bi se odrekel ljubezni.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Čeprav dvojina ni izključno slovenska, saj jo poznajo ne le drugje po Evropi, temveč tudi po svetu, je vendarle naša, posebna. Kje je (bila) prisotna, kaj se z njo dogaja danes in kaj se ji obeta? Na svojevrstnem potovanju skozi čas in slovenske pokrajine se razkrivajo razlike, značilnosti, zanimivosti dvojine, tako v jeziku kot v parnem plesu in partnerskih, medosebnih odnosih. Poglede na večpomensko dvojino vsak iz svoje perspektive odstirajo strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij, ki med drugim opozarjajo na pestrost in različnost slovenskih pokrajin. To so razmisleki o dvojini in njeni večplastnosti, zgodovini, razvoju, vlogi, pomenu in današnji (ne)uporabi oz. (ne)izumiranju.
Scenaristka Milica Prešeren, režiser Primož Meško, direktor fotografije Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič.

Nekoč smo še verjeli, da ima laž kratke noge, danes pa čedalje bolj velja, da laž prepotuje pol sveta, medtem ko si resnica komaj obuje čevlje. Smo res vstopili v postfaktično družbo, v kateri dejstva ne štejejo več, šteje samo dobra zgodba? Lažne novice niso nov pojav, je pa res, da jih še nikoli ni bilo tako preprosto ustvariti in da se še nikoli niso tako hitro širile kot prav danes. Več v oddaji Na kratko!

Živa najde kamnite sklade, ki se prelepo majejo. Izmisli si, kako se morajo vesti, da jih ne bi podrli, in prav to je razlog, da vsi končajo na tleh.

Mala žirafa bi se rada najedla listov z drevesa. Toda listi so previsoko. Tudi veliki žirafi ji nočeta pomagati. Mala žirafa skače od jeze. Večji žirafi jo zbadata. Nato pa zapiha tako močan veter, da se začnejo drevesa upogibati.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nadaljevanka je posneta po knjigi The Loudest Voice in the Room Gabriela Shermana, ki temelji na intervjujih z več kot 600 ljudmi in je zgodba o Rogerju Ailesu. Ta je ustanovil televizijski program Fox News, ki je pripomogel k vzponu sodobne republikanske stranke. Ailes je postal strankarski voditelj iz ozadja. Prikazani so pomembni dogodki v njegovem življenju v obdobju od leta 1995 do 2016, način njegovega delovanja, izkušnje s svetovnimi voditelji, ki so opredelili njegovo kariero, ter obtožbe zaradi spolnega nadlegovanja in sodne poravnave, ki so pomenile konec vladavine Fox Newsa.

1. del
Leta 1995 mora Roger Ailes zapustiti CNBC. V pogodbi o odpravnini izkoristi luknjo in se spajdaši z Rupertom Murdochom. Skupaj ustanovita 24-urni kanal s poročili Fox News, ki zadovoljuje potrebe po informiranosti konservativnih gledalcev. Namesto čez eno leto naj bi mrežo v eter poslali že čez pol leta, kar ni preprosto. Ailes odpusti neprimerno osebje in se obda s starimi, vdanimi sodelavci. Uspe mu zbrati ekipo in se posvetiti bombastičnim novicam namesto dejstvom. Privlačne novinarke prikrojujejo dejstva in propagirajo konservativne ideale. Razmere so kaotične, a Fox News, ki ga Ailes napoveduje kot »najglasnejši glas«, oktobra leta 1996 začne oddajati.


scenarij: Gabriel Sherman, Tom McCarthy, Alex Metcalf, Jennifer Stahl, John Harrington Blanch, Laura Eason
režija: Kari Skogland, Jeremy Podeswa, Scott Z. Burns, Stephen Frears
v glavnih vlogah: Russell Crowe, Seth MacFarlane, Sienna Miller, Naomi Watts, Simon McBurney, Annabelle Wallis, Aleksa Palladino

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

1. del: Voditelji
V prvem delu dokumentarne serije srečamo štiri svetovne voditelje: britanska premierja Winstona Churchilla in Margaret Thatcher, ki sta vsak po svoje odločilno vplivala na notranjo in zunanjo politiko svoje države in si pri tem nakopala tudi zagrizene nasprotnike, ne le občudovalcev; ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta, brez katerega bi bil svet po drugi svetovni vojni precej drugačen; in nazadnje Nelsona Mandelo, prvega temnopoltega predsednika Južne Afrike, ki po vsem svetu velja za simbol sprave in rasne enakopravnosti.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Caden preživi možgansko kap in operacijo, toda zdravnik opozori Kathryn in Maxa, da bo okrevanje dolgo in naporno ter da se bo sinov značaj po vsej verjetnosti spremenil. Kathryn se ne gane od njegove postelje in obuja boleče spomine na svoj ponesrečeni zakon, ločitev in izgubo sina. Maggie in Nick začneta raziskovati umor zasebnega preiskovalca. Po uradnem srečanju Angela Howard, nova vodja opozicije, obišče Maxa še na samem …

Čeprav dvojina ni izključno slovenska, saj jo poznajo ne le drugje po Evropi, temveč tudi po svetu, je vendarle naša, posebna. Kje je (bila) prisotna, kaj se z njo dogaja danes in kaj se ji obeta? Na svojevrstnem potovanju skozi čas in slovenske pokrajine se razkrivajo razlike, značilnosti, zanimivosti dvojine, tako v jeziku kot v parnem plesu in partnerskih, medosebnih odnosih. Poglede na večpomensko dvojino vsak iz svoje perspektive odstirajo strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij, ki med drugim opozarjajo na pestrost in različnost slovenskih pokrajin. To so razmisleki o dvojini in njeni večplastnosti, zgodovini, razvoju, vlogi, pomenu in današnji (ne)uporabi oz. (ne)izumiranju.
Scenaristka Milica Prešeren, režiser Primož Meško, direktor fotografije Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov