Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 20. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 20. jul.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

09:00
Otroški program: Op!

Milana opraska muca. Ranica je le neznatna, toda Milan zaradi nje iz muhe dela slona. Ko pa mamica in očka omenita, da potemtakem ne bo mogel s Tomažem na igrišče, se rana bliskovito zaceli …

Nežka je za vse prijatelje napletla darila, a kako naj ji povedo, da jim ta niso všeč, ne da bi jo užalili? Mogoče se rešitev skriva v Medvedovih bučah ...

Zajček Rjavček si zaželi, da bi imel tako dolg rep kot drugi. Prijatelji mu hočejo pomagati, zato mu iz različnih stvari naredijo nov rep. Ta pa žgečka, spotika in ne zna pahljati.

Muk in Lucijan sta na strehi sveta, v Tibetu. Vzpenjata se do samostana visoko v gorah, in Lucijana je strah, da na poti nista sama. V Himalaji naj bi namreč živel snežni človek jeti.

Ravnateljica je jezna, ker jo je Michael tako dolgo vlekel za nos, a svoj bes raje strese na Larsa. Združenje proti vsemu tujemu poprosi, da čim prej uredijo zadevo, in Lars kmalu izgine. Njegovi prijatelji se po pomoč zatečejo k pasjemu človeku, ki je vdan varuh zakona in izjemno dober slednik.

V finalni oddaji petja podoknic se bodo pomerili Il Divji iz Štajerske ter Novi spomini iz Dolenjske. Ekipi Vražjih dam se bo pridružil gostujoči žirant iz Bohinja, duhovnik Martin Golob. Fantje bodo podoknice peli simpatični blondinki Tjaši Hrovat Steklasa. Pomagali bomo tudi otrokom v akciji ZPMS. V oddaji bodo nastopili še: Unikat, Polkaholiki, Koncertni ansambel Slakove glasbe ter Manca Špik. Voditelja Darja Gajšek in Blaž Švab, urednik Andrej Hofer, režiser Aljaž Bastič.

Pri iskanju zelenjavnih vrtov, ki bi bili značilni za posamične slovenske regije, smo naleteli tudi na nekaj posebnih vrtov na severovzhodnem koncu dežele.
Vrtova na pobočjih Kozjaka nad dolino Drave ležita v takšni strmini, da ne more biti drugače, kot da sta lahko samo zapuščina nekdanjih marljivih kmečkih rok. Seveda sta živa in rodovitna tudi danes, vendar tako Jožica Hauptman kot Hermina Grace svoje grede lahko obdelujeta le ročno. Strojna obdelava na takem zemljišču ni mogoča. In vendar sta oba vrtova pravi vzor nekdanjih kmečkih gartlcev – izvirna mešanica užitnih in zdravilnih rastlin ter obilice cvetja. Vsak vrt pripoveduje svojo zgodbo, neločljivo povezano z lastnico.
Tretji vrt je blizu Frama in ga odlikuje biodinamični način pridelave. To je najstrožji način gojenja rastlin in hkrati najbolj prijazen tako do ljudi kot do narave. Danica in Janez Damjan se že nekaj let posvečata pridelovanju hrane za dom na precej velikem vrtu, na katerem raste tudi marsikaj nepričakovanega.

Scenarist: Stane Sušnik
Režiserka: Petra Hauc

Film, v katerem je igral Frenk, je nominiran za Oskarja. In vsi se začnejo pripravljati na veliki dogodek... Ob tem se vsak spomni svojih lastnih načrtov iz preteklosti...Koliko različnih talentov so naši znanci zavrgli! Zdaj je čas, da nekaj storijo... Martin je cel čas odločen: postal bo boter neznanemu otroku nekje v daljni deželi in mu pomagal do boljše prihodnosti... - "In Oskarja dobi:..."

V epizodnih vlogah nastopajo Milena Morača, Grant Austin, Robert Logie in ansambel Mihe Vardjana.

Zlobna podtikanja v časopisu namigujejo, da je hotel Rubin leglo razvrata: v njem menda operirajo dekleta na klic. Da bo Nataša ohranila hotel na nivoju, je treba preprečiti škandal in iti v akcijo! Martin je določen za vabo in v njegovi sobi je dogovorjen zmenek z dekletom. Medtem pa Frenk v svoji sobi pričakuje soigralko za uvodno vajo - obeta se mu namreč glavna vloga v Molierovem Don Juanu.. Seveda ne gre vse čisto po načrtu: obe gostji nepričakovano vstopita vsaka v svojo napačno sobo. Dekle na klic gre k Frenku, cenjena igralka pa k Martinu... Ali bo čast hotela rešena in kako se bo razpletla Frenkova igralska kariera?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarni izsek iz enega leta življenja v družini z malčkom, ki ima avtizem, je navdihujoča zgodba o neverjetni moči in odločnosti staršev, da sinu ponudijo največ, kar je mogoče. Dokumentarni film bogatijo pričevanja strokovnjakov in uspešnih odraslih z enako diagnozo.

Knjiga nosi nešteto simbolnih pomenov. Je okno v svet, špranja v medčloveške odnose, jezikovno bogastvo in shramba znanja. Koliko smo še družba in skupnost, ki sloni na moči pisane besede, ali njena moč v času digitalizacije peša? Odgovor ni enoznačen, poiskati nam ga bosta pomagala pisateljica in prevajalka Veronika Simoniti in Marko Kravos, pesnik, pisatelj in prevajalec.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Od leta 1993 naprej je suški grad prizorišče mednarodnega festivala oktetov SUHA in navdušuje občinstvo. Letos ga je pobudnik in prireditelj Oktet Suha prvič po 27ih letih zaradi pandemije novega koronavirusa moral odpovedati.
V nedeljski televizijski stalnici »Dober dan, Koroška- dober dan, Štajerska« vas bosta popeljala glasbeni urednik slovenskega sporeda ORF Hanzi Kežar in Jokej Logar, pevec Okteta Suha skozi zgodovino festivala Suha/ Dravograd.
http://slovenci.orf.at

15:55
Otroški program: Op!

Neža bi morala z razredom v živalski vrt, pa zboli in mora ostati doma. Neža objokuje svojo smolo, in vse ji gre na živce, dokler se ne prikaže vila Mila, ki jo opomni, da ni sreče ali smole, vse je odvisno le od tega, kako gledaš na stvari in kako jih sodiš.

Klicala je Sanja, ki pravi, da so na čebelnjaku potrebne nove panjske končnice in da naj jih nariše Pepe. Riše zelo rad, ampak kaj pa čebelji piki? Boš s Pepetom in Sanjo, če se znajdeta v težavah?

Govorečemu Žigiju v šoli zaplenijo Benov izum, zato se mora Tom znova soočiti s svojo nekdanjo strašljivo učiteljico.

Ravnateljica je jezna, ker jo je Michael tako dolgo vlekel za nos, a svoj bes raje strese na Larsa. Združenje proti vsemu tujemu poprosi, da čim prej uredijo zadevo, in Lars kmalu izgine. Njegovi prijatelji se po pomoč zatečejo k pasjemu človeku, ki je vdan varuh zakona in izjemno dober slednik.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.


Renato je prvi hrvaški gejevski youtuber. Svoj prvi video »Zakon gejev« je posnel med kampanjo pred referendumom o istospolnih porokah na Hrvaškem. Renato je bil takrat na študentski izmenjavi na Poljskem, toda odločil se je odzvati. Njegov video je objavilo več medijev, zato je postal priljubljen. Renato je nadaljeval. Vsak teden objavlja videe. Včasih je samo smešen, vedno pa je izzivalen in zelo aktivno zagovarja pravice gejev. Veliko mladih gejev in lezbijk z vsega območja nekdanje Jugoslavije mu sledi in ga podpira. Toda sovražni govorci so prav tako aktivni. Renato ne obupuje. Sovražni govor prijavlja policiji in se občasno pošali na račun slabe slovnice sovražnih komentarjev, saj je jezikoslovec.

Samira piše avtobiografijo, ki opisuje njeno odraščanje v strogi muslimanski družini in njeno hrepenenje po svobodi. Zdaj živi in ljubi po svoje, pred starše pa vedno stopi kot poslušna hčerka, kakršno želijo videti.

Mohamad Abdul Al Monaem, sirski pesnik in pisatelj, je v Slovenijo pribežal leta 2016. V Alepu je imel knjigarno in založbo. Verjel je, da literatura ne pozna meja, zato je objavljal dela z vsega sveta. Kar nekaj izdaj je tamkajšnji režim prepovedal. Mohamad je bil kratek čas celo zaprt. Med vojno je režim usmrtil veliko njemu podobnih svobodomiselnih ljudi, zato je Mohamad moral na pot. V Ljubljani je našel nov dom. Leta 2018 je izdal trojezično pesniško zbirko Enaindvajset žensk iz Ljubljane. V sicer demokratični Evropi pa je trčil ob novega diktatorja – denar. Ta ima vrhovno oblast nad ljudmi in brez verig omejuje njihovo svobodo. Novinar Andraž Rožman je o Mohamadu napisal roman Trije spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Vprašanje svobodne volje je eno tistih, ki človeka vznemirjajo že od nekdaj: ali nas od drugih živih bitij res razlikuje to, da imamo svobodno izbiro, ali je vse določeno že vnaprej in je svobodna volja zgolj iluzija? Da bi našli odgovore na ta vprašanja, se bomo v oddaji Na kratko na kratko sprehodili skozi različne argumente filozofije, kognitivne znanosti, medicine in prava.

V parku Pišček odkrije grm, poln sočnih jagod. Pišček se sprašuje, od kod pridejo banane. Rasejo na grmovju? Grm z bananami ne obstaja, jim razloži Gaber. Malčki opazujejo jablano, slivo in češnjo, a na drevju še ni sadežev. Počakati morajo še nekaj mesecev, da bodo dozoreli. Sadeži zrasejo na različnih rastlinah: na drevju, kot so jablane in slive, ali na grmičkih, kot so jagode in robide. Epizoda se konča z zabavno igro: Malčki ugibajo, kje rasejo sadeži.

Iz česa je sestavljeno prav vse okoli nas? Župan Kaj misli, da je vse na svetu iz majhnih sendvičev, toda Zim ve, da ni tako. Naš svet sestavljajo atomi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

TEDNIKOV IZBOR: Kaj pa drugi bolniki? Posledice ukrepov v šolstvu. Denar za delavce v žepe delodajalcev. Kdo bo še kmetoval? Je čas za UTD? Nove priložnosti.

Levison in Alberto v Nikaragvi in Kostariki hodita po čudovitih pokrajinah in skozi lepa kolonialna mesta, se vzpenjata na dejavne ognjenike in gore, se spoprijemata z nevarnimi cestami ter spoznavata ribiče in migrante.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kaj je to medijska arheologija in kako raziskuje medije? Kaj imata skupnega signal in padec berlinskega zidu?
Med medije sodijo tudi stari telefoni in npr. gramofonske plošče. Zakaj takšni mediji za medijske arheologe niso le nostalgični objekti? Kaj nam signali, šumi, ki jih oddajajo mediji povedo o določenem času, kulturi in družbi? Zakaj so digitalni arhivi nevarni? Kakšna je povezava med mediji in vojaško industrijo? Zakaj radio na pametnem telefonu ni več radio?
Oddajo smo posneli v Berlinu, kjer se na Humboldtovi univerzi ukvarjajo s to novo vejo medijske teorije.

V zgodovinskem ambientu Minoritskega samostana Ptuj smo posneli nastop izvrstnega irskega kvarteta Alan Kelly Gang. Sestavljajo ga vodja in virtuoz na klavirski harmoniki Alan Kelly, flavtistka in vokalistka Stephanie Geremia, violinist Sean Smyth in kitarist Tony Byrne. Izhodišče njihovega ustvarjanja izhaja iz glasbene tradicije Irske, celotnega Britanskega otočja ter Amerike. Predstavili so širok repertoar lastnih priredb teh glasbenih tradicij z značilnimi ritmičnimi oblikami, kot sta reel (2/2 ali 4/4 takt) in jig (12/8 ali 6/8 takt). Navdušil vas bo njihov ognjevit in sproščen nastop.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov