Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 23. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 23. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

09:00
Otroški program: Op!

Milan si sposodi Tomažev tovornjak in ga po nesreči polomi. Ker si tega ne upa priznati, se zaplete v težave, saj mora lagati, za nameček pa se zaradi tega spreta še Vilko in Tomaž. Milan se nauči, da vsaka laž rodi novo.

Nežka trdi, da je na koncu mavrice zaklad, zato se ga Vid in Capko odpravita iskat. Hrastar jima pove, da so to le govorice. Rozi jima pomaga najti pravi zlati lonec, poln slastnih jabolčnih pit.

Veveriček Sivček Zajčku Rjavčku podari senčnik iz lista. Kasneje si premisli in senčnik zahteva nazaj. Zajček Rjavček je razočaran. Bosta prijatelja našla pravo pot, da bosta oba zadovoljna?

Muk in Lucijan sta v Mehiki. Povabijo ju na praznovanje Majinega petnajstega rojstnega dne. Med pripravami pa se zgodi nesreča. Muk sede na Majino pinjato in skoraj pokvari slavje.

Bliža se državno preverjanje v znanju matematike. Ravnateljica Torill si želi, da bi bila šola v Bekkebakknu najboljša v državi, in za to je pripravljena storiti marsikaj, celo zastrupiti najslabše učence. Tess jo razkrinka, spozna pa tudi, kaj je dolžnost dobre čarovnice.

Za nastop na festivalu SPV se borita ansambla Sekstakord iz Šentjurja in Roka Žlindre z Vokalno skupino Amabile iz Sodražice. O njihovi usodi bodo odločale radijske postaje. Gospod Miro in gospa Emeralda bosta nasmejala občinstvo. Darja in Blaž bosta gostila še Gade, Jana Plestenjaka in Cota z Modrijani, Klateže ter Kvatropirce. Zimzeleno Prinesi mi rože bodo zapele Vesele Štajerke. Urednik Andrej Hofer, režiser Marjan Kučej.

V oddaji se bomo ustavili na dveh francoskih in enem avstrijskem vrtu. Francoska ustvarjalca je pri oblikovanju svojih vrtov navdihovalo izročilo srednjeveških vrtov, v Avstriji pa so oblikovali eno izmed različic sodobnih zelenjavnih vrtov. Obiskovalca vrta Bois Richeux najprej očara dodelana prostorska razporeditev vrta, ki so ga uredili na obsežnem dvorišču na starem podeželskem posestvu. Večina gredic je namenjena zeliščem.
Arhitekt Patrice Taravella si je za svoje življenjsko delo naložil obnovo, ureditev in oživitev nekdanjega samostana Orsan v osrednjem delu Francije. Gospod Taravella ni samo ustvarjalen arhitekt, ampak tudi izkušen vrtnar in spoštovanja vreden kuhar. Zato lahko danes v nekdanjem samostanu Orsan petični gostje preživijo edinstven dopust. Vrt je uredil tako domiselno, da lahko v njem uživajo več ur, potem pa se najedo še slastnih jedi iz pridelkov, ki jih je sam vzgojil na vrtu. Na zgodovinskih vrtovih se lahko naučimo marsičesa, kar nam bo tudi dandanes koristilo pri gojenju zelenjave. In če bi se vprašali, kakšen naj bi torej bil sodoben zelenjavni vrt? Eno od rešitev ponujajo v avstrijskem mestecu Tulln zelo blizu Dunaja, kjer so pred tremi leti uredili približno 50 vzorčnih vrtov, kot pomoč ljubiteljskim vrtnarjem. Med njimi sta tudi zelenjavna vrtova, ki ju negujejo na ekološki način.

Scenarist in urednik: Stane Sušnik
Režiserka: Petra Hauc

Hotel, ki se trudi dvigniti nivo, preseneti potres, ki v temeljih pretrese posamezne odnose nivoju hotela pa ne škodi prav bistveno. Zakaj in kako se Danica znajde v Martinovem naročju in kaj 'aktivira' Martina, da se nenadoma popolnoma spremeni? Hotelski nivo Nataša še dviga z delavnicami za protipotresno varnost. Ves čas pa Frenka bega to, da je zadel na lotu. Kam z denarjem? Seveda je ta skrb odveč, kajti v vsaki urejeni državi je kar nekaj instanc in posameznikov, ki to težko breme pomagajo človeku olajšati.

Kaj v resnici pomeni hotel na nivoju, spoznajo naši junaki, ko v hotelu nastopi nova, mlada in sveža vladavina. Iz hotela hoče takoj narediti Hotel, z najmanj enim Welleness studiem. V skladu s tem svojim načrtom takoj odstrani stare zavese in sredi recepcije namesti akvarij z eksotičnimi ribicami - kaj bo storila šele z obstoječim človeškim potencialom? Brez pomislekov: stari gredo na cesto, mladi pa s ceste naravnost v upravo hotela. Tragično situacijo reši šele diareja. Izkaže se namreč, da je tudi nivo sanjsko lepih hotelov lahko vprašljiv.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Že desetletja velja, da je pitje mleka del zdravega prehranjevanja. Nutricionisti svetujejo redno uživanje mlečnih izdelkov. A kako zdrav je ta napitek danes? V njegovo intenzivno pridelavo so namreč vključeni tudi prirejena krma in antibiotiki. Del strokovne javnosti trdi, da procesi hlajenja, sterilizacije, pasterizacije in homogenizacije uničujejo proteine, kar naj bi vplivalo na porast alergij, intolerance, celo rakavih obolenj. Drugi strokovnjaki očitke ostro zavračajo. Je torej dnevni mlečni odmerek, ki ga običajno zaužijejo ljudje, prevelik ali ne?

Kedves Nézőink, mai Vendégem című adásunkban Lendvai Zoltán János rédicsi plébánosról láthatnak portrét.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Moj gost si boste lahko ogledali portret Zoltána Jánosa Lendvaia, župnika v Rédicsu.

15:55
Otroški program: Op!

Pujs Petja hoče zamenjati svojega bratca za boljše darilo. Hana ji pomaga spoznati, da je lepo, če imaš mlajšega bratca.

Brm, brm, zapeljimo se na motorju z Aleksandrom in raziščimo, kako dvokolesnik deluje. Motor potrebuje gorivo in prav tako kolobarniški raketi v Studiu Kriškraš. Kaj pa se zgodi, če gorivo ni pravo? In kakšno gorivo potrebujemo mi?

Govoreča Angelca nikoli ni gledala Tomove najljubše serije filmov. Ker prihaja novo nadaljevanje, skuša nadoknaditi, kar je zamudila.

Bliža se državno preverjanje v znanju matematike. Ravnateljica Torill si želi, da bi bila šola v Bekkebakknu najboljša v državi, in za to je pripravljena storiti marsikaj, celo zastrupiti najslabše učence. Tess jo razkrinka, spozna pa tudi, kaj je dolžnost dobre čarovnice.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Mariborčanka Irena Polanec sodi v vrh najbolj uveljavljenih slovenskih in evropskih sodobnih slikark. Že z 18-imi leti se je odpravila v Pariz in s svojim slogom, samoniklostjo in drugačnostjo prepričala francosko in tudi splošno umetniško svetovno javnost. Leta 1998 so ji v Franciji podelili “Zlato medaljo” za izjemen prispevek k ugledu francoske kulture, prestižno najstarejše Francosko združenje umetnikov jo je sprejelo medse kot dosmrtnega člana in to je čast, ki je prvič doletela Slovenijo in slovenskega umetnika. Irena, ki smo jo pred leti izbrali tudi za Slovenko leta, je razstavljala že v francoskem Louvru, New Yorku, Tokiu, Moskvi in drugih svetovnih prestolnicah, nikoli pa ne pozabi ponosno povedati, da je Slovenka in predvsem Mariborčanka. In kot taka, človeka očara s svojim temperamentom, neposrednostjo, iskrenostjo, svojim pogledom na svet, ki ga sama še vedno vidi kot zelo čarobnega in ga na svoj način takega ohranja tudi s svojimi Evami.

Kaj je arhetip, kaj velja za arhetipsko? V njem se združujejo filozofski, antropološki, sociološki in seveda psihološki dejavniki. Arhetip je vedno nekje ob nas, lahko v nas, pa se ga niti ne zavedamo. Marsikaj, kar storimo, v kar verjamemo, sodi pod njegovo okrilje. Miti in legende pri tem niso neke naključne brezpredmetne pravljice. So izvor marsičesa – predvsem arhetipov.

Vidu se na nos usede metuljček, zato se zelo smešno spači. Hudo mu je, ker ni videl svojega obraza, a Živa ima rešitev. Pokazal mu ga bo drugi Vid.

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Roger za urednika v svojem lokalnem glasilu izbere 25-letnega novinarja Joeja Lindsleyja, ki ima zelo konservativna stališča. Ailes sklene, da bo Ameriko prenovil iz svojega oporišča v Garrisonu. Oba Ailesova, Beth in Roger, obračata Joeja in ga uporabljata za boj proti sovražnikom. Obamova administracija Fox News obtoži pristranskosti in Ailes krene v vojno. Na svoji televiziji Obamo obtoži rasizma in podkupovanja. Laurie Luhn doživi živčni zlom, ki je posledica spolnega nadlegovanja. To doživi tudi novinarka Gretchen Carlson, nekdanja mis Amerike. Joe je osupel, ko ugotovi, kako potvarjajo dejstva, a Roger ga poduči, da zgodovino pišejo zmagovalci.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

4. del: Slavne osebe iz sveta zabave
Dokumentarna serija tokrat predstavlja štiri legendarne osebnosti iz sveta zabave. V 20. stoletju so namreč običajni, a izjemno nadarjeni ljudje prvič v zgodovini lahko postali svetovno znani. Eden takih je bil Charlie Chaplin, ki je zaslovel s filmskim likom Potepuha. Marilyn Monroe se je v nasprotju s prepričanjem mnogih, da je samo neumna svetlolasa seks-bomba, borila s filmskimi studii, da bi igralkam namenjali več karakternih vlog. Oddaja predstavlja še pevko in borko za pravice temnopoltih Billie Holiday ter kameleonskega zvezdnika popa Davida Bowieja.

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so tudi v svoji drugi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice. Zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Miniatura: Prostovoljno – za kulturo pripoveduje o izgradnji prvih kulturnih hramov našega naroda.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dubrovčani so zaradi geopolitičnega položaja spretno krmarili med habsburškim zahodom in osmanskim vzhodom. Njihovi zunanjepolitični odnosi so med najučinkovitejšimi diplomatskimi mehanizmi vseh časov. Bili so prijatelji papežev in kraljev, tudi Karla V. Dubrovnik je bil nekaj časa tudi središče vohunske dejavnosti. Vendar se je vedno znal izogniti vojnam, ne da bi se zameril vojskujočima se stranema.

Mariborčanka Irena Polanec sodi v vrh najbolj uveljavljenih slovenskih in evropskih sodobnih slikark. Že z 18-imi leti se je odpravila v Pariz in s svojim slogom, samoniklostjo in drugačnostjo prepričala francosko in tudi splošno umetniško svetovno javnost. Leta 1998 so ji v Franciji podelili “Zlato medaljo” za izjemen prispevek k ugledu francoske kulture, prestižno najstarejše Francosko združenje umetnikov jo je sprejelo medse kot dosmrtnega člana in to je čast, ki je prvič doletela Slovenijo in slovenskega umetnika. Irena, ki smo jo pred leti izbrali tudi za Slovenko leta, je razstavljala že v francoskem Louvru, New Yorku, Tokiu, Moskvi in drugih svetovnih prestolnicah, nikoli pa ne pozabi ponosno povedati, da je Slovenka in predvsem Mariborčanka. In kot taka, človeka očara s svojim temperamentom, neposrednostjo, iskrenostjo, svojim pogledom na svet, ki ga sama še vedno vidi kot zelo čarobnega in ga na svoj način takega ohranja tudi s svojimi Evami.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov