Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 25. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Sob, 25. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Eva in Jure bi rada zgradila hišo … Ampak ne kjerkoli. V Čudogozdu. In ne na tleh. Na drevesu. Sta že sploh kdaj gradila? Jure pravi, da je. Le orodje potrebuje. In lesene deske. In Evino pomoč pri izbiri drevesa. Naj se gradnja začne!

Lojzek bi rad prepričal Piko, da bi se povzpela na vrh hriba, od koder je čudovit razgled. Piki se ne ljubi leteti navkreber in si izmišljuje vse mogoče izgovore, vse dokler Lojzek ne nariše helikopterja, ki ju ponese do vrha.

Živa je pripravila lov na zaklad za Žarka. Toda ko lačni zajčki in sitni prašički Žarku ne dajo pravih namigov, mora Živa poskrbeti, da bo lov na zaklad uspel in bo Žarko našel pravo pot do piknika.

Ava, Riko in Teo v džungli naletijo na papigo, ki ima v gnezdu tri mladičke. Ker mora po hrano, jih prosi, da medtem popazijo nanje. Hvaležna mama papiga tudi njim prinese nekaj za pod zob.

Petrček dobi pri risanju slabo oceno. Kalimero mu dovoli, da si sposodi DoVinčijevo čudežno pero, ki navadne čačke spremeni v mojstrovino. Petrček pa se malce preglasno pohvali z njim in bratranci Zajci pero zahtevajo zase.

Liza in Mimi se gugata na dvorišču, ko pa je sonce visoko, bi radi poiskali senco. Mimi pravi, da je senca tam, kjer je drevo, zato se odpravita iskat svoje drevo. Ponagajata pa jima zeleni pošasti, ki ju spravita v nevarno džunglo. Iz težav ju reši ptiček, ki jima pokaže pravo pot. Sosed vrtnar pa jima podari seme za njuno novo drevo.

Mavgli najde krokodiljega mladička, ki ga imenuje Glodek, in ga odnese domov. Medved Balu vztraja, naj Mavgli krokodilčka odpelje nazaj v gnezdo. Mavgli mu mora poiskati drugo varuško.

Uganke in zavozlanke, ki nam jih bo predstavila deklica Milana so se prikotalile tudi v krtino Studia Kriškraš. Kdo jih bo rešil? Sama kraljica ugank, ki pa ji včasih ne bo šlo najbolje. In kaj se bo zgodilo, ko bosta razkrinkana tudi njena skrita pomočnika?

Te zanima, s katerim strahom se bo Pepe spoporijel naslednjič? Klical je Tine in pravi, da mora v zdravstveni dom, kjer mu bodo odvzeli kri, pa ne bi rad šel sam. Gremo z njim, da skupaj premagamo ta strah?

Začela se je tekma za županski stolček ... Bo Tom premagal Direktorja?

Gašper in Nejc sta se grdo sprla. Tako zelo, da je šel Gašper domov in rekel, da noče biti več Firbcolog. Zdaj Pia razmišlja, kako bi Firbcologe spet povezala. Medtem sta Uma in Alisa na razstavi o Iraku, Peter in Naja raziskujeta, kako postaneš dober igralec, Jaka in Tim pa postavljata Knjigobežnico. In kaj je z Gašperjem? A bo prišel še kdaj nazaj?

V sedmi oddaji se pomerijo Aleš, Gašper in Enej iz OŠ Gornja Radgona (vijolični) ter Daša, Luka in Klemen iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj (rumeni). Povezave med mitološkimi pošastmi in triglavsko severno steno ter vesoljsko pristajanje na Zemlji, jim ne povzročata težav, nekoliko manj spretni pa so z oksimoroni in kemijskimi reakcijami z vodikovim peroksidom. Napeto je vse do konca, odločilno pa je v tokratni oddaji globoko spanje.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Lachlan je star dvanajst let in živi na otoku Skyle na severu Škotske. S sošolci, s katerimi skupaj obiskuje nedeljski verouk, se odločijo, da se bodo povzpeli na toliko bližnjih vrhov, ki bi bili skupaj visoki kot Mount Everest, če bi jih postavili drugega na drugega. Najbolj se veseli pohoda na najvišji vrh v Veliki Britaniji, na goro Ben Nevis. Veliko ljudi je zaradi snega in plazov na tej gori že umrlo. Bo Lachlanu in prijateljem uspelo doseči zastavljeni cilj?

Kaj sploh je umetna inteligenca, ali ljudje zaradi pametnejših naprav danes manj razmišljamo, brez katerih aplikacij že čez nekaj let ne bomo znali živeti?
Kdo je Talos in ali nas bodo roboti v prihodnosti res lahko povsem nadomestili?
Na nekatera od zastavljenih vprašanj bomo odgovorili v tokratni Osvežilni fronti.

Mariborčanka Irena Polanec sodi v vrh najbolj uveljavljenih slovenskih in evropskih sodobnih slikark. Že z 18-imi leti se je odpravila v Pariz in s svojim slogom, samoniklostjo in drugačnostjo prepričala francosko in tudi splošno umetniško svetovno javnost. Leta 1998 so ji v Franciji podelili “Zlato medaljo” za izjemen prispevek k ugledu francoske kulture, prestižno najstarejše Francosko združenje umetnikov jo je sprejelo medse kot dosmrtnega člana in to je čast, ki je prvič doletela Slovenijo in slovenskega umetnika. Irena, ki smo jo pred leti izbrali tudi za Slovenko leta, je razstavljala že v francoskem Louvru, New Yorku, Tokiu, Moskvi in drugih svetovnih prestolnicah, nikoli pa ne pozabi ponosno povedati, da je Slovenka in predvsem Mariborčanka. In kot taka, človeka očara s svojim temperamentom, neposrednostjo, iskrenostjo, svojim pogledom na svet, ki ga sama še vedno vidi kot zelo čarobnega in ga na svoj način takega ohranja tudi s svojimi Evami.

TEDNIKOV IZBOR: Kaj pa drugi bolniki? Posledice ukrepov v šolstvu. Denar za delavce v žepe delodajalcev. Kdo bo še kmetoval? Je čas za UTD? Nove priložnosti.

V nacionalnem tednu prostovoljstva v ospredje postavljamo zgodbe Romov prostovoljcev. Predstavljamo tudi zgodbo romske mame, ki se je uspešno soočila z izobraževanjem na daljavo svojih treh šoloobveznih otrok. Preverjamo še razmere v romskih naseljih na Madžarskem in Slovaškem ter v katerih narečjih romskega jezika je izšla zloženka z ukrepi in nasveti za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Predstavljamo Tamaro Hočevar, mlado dekle, ki je odraščalo s konji in z njimi razvilo prav poseben odnos. Vabljeni k ogledu.Obiskali smo Borisa Sušca, naravnega konjarja. Odkrivamo lepote kočevskega skozi objektiv Petre Draškovič Pelc. V Studiu Spoznavali smo kratke zgodbe iz sveta narave in žival, ki nastajajo v Studiu Loščika. Vabljeni k ogledu!ozivalih@rtvslo.si

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu.
Od blizu bomo spoznali glasbenico, ki je s svojim temnim specifičnim glasom in nenavadno močno prezenco na letošnji Emi prepričala tako žirijo kot občinstvo. Ko jo gledaš na odru, se zdi, da glasba prežema vsak del njenega telesa. Kdo je torej skrivnostna ženska, ki je v zahvalnem govoru na Emi omenila Jezusa, glasbenica, ki je lani na valentinovo nastopila pred princem Albertom v Monte Carlu, ženska, ki pravi, da nosimo v sebi temo in svetlobo?

Tudi pri nas dobro sprejeti seriji Odstrta mesta zdaj sledi tridelna serija Odstrta starodavna mesta, prav tako z zgodovinarjem dr. Michaelom Scottom. S prepričljivo grafiko in predvsem z visokoločljivimi trirazsežnimi slikami nam razkriva podzemne prehode rimskega hipodroma v antičnem Carigradu ter arhitekturne skrivnosti atenske akropole in znamenite egipčanske sfinge v Gizi.

3. del - Carigrad
V tokratni oddaji Michael Scott obišče Carigrad. Preučuje starodavne palače, utrdbe in akvadukte ter nam s pomočjo tridimenzionalnih posnetkov razkrije, kako se je mesto spreminjalo skozi zgodovino, vse od obdobja Rimskega cesarstva do danes.

Na obisku je ponovno Pika, ki se pred pekarno zaklepeta z Ireno; strinjata se, da so z moškimi same težave. Nato je Pikinega poročila o zadnjih ljubezenskih premikih in življenju nasploh deležen tudi Cene, ki Piko brezpogojno podpira v vseh njenih prizadevanjih. Zapleta se tudi situacija v pekarni, Irena in Jaka se vse pogosteje prepirata, Irenin oče pa to vedno težje prenaša, ker v njuni zvezi ne vidi perspektive. Zvečer se ob morski hrani in steklenici vina Cenetu izpove Boštjan, ki ne ve, kaj bi počel sam s seboj, odkar se je upokojil. Cene je prepričan, da njegov prijatelj najbolj od vsega pogreša Karmen, čeprav Boštjan tega ne more priznati.

V oddaji smo v začetku junija že spoznali zgodbo cvetličnega okrasja stare prleške hiše. Anka Alt je s hčerko Nastjo posadila sezonske lepotice v stare posode za shranjevanje mesa in živil, v korito za napajanje živine (po prleško mu rečejo kopaja) pa sta nasadili zelišča in dišavnice. Preverili smo, kako so se zeli razrastle, številne sta Anka in Nastja nato uporabili pri pripravili lahkotnih poletnih jedi s prleškim pridihom.
V Dnevniku lastnik izkušenj pa tokrat nasvet za vse tiste vrtičkarje, ki ste omejeni s prostorom. Naredili smo prenosno visoko gredo.
S Klementino Tement pa spoznavamo malabarsko špinačo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Rastoča knjiga OŠ Lava

»Življenje je največji čudež in dar, če ga živimo, ustvarjamo, oblikujemo, čutimo in ga ne opazujemo od daleč. Če živimo osebno življenje in ne idealov drugih ljudi.« Tako je v uvodu že tretje Rastoče knjige OŠ Lava v Celju zapisala ravnateljica Marijana Kolenko. Vabimo vas na čudovito popotovanje po svetu ustvarjalnih, iskrenih, delovnih, a tudi igrivih pokrajin, ki tkejo »Radost sobivanja.«
Naj bo spodbuda za čudovito, pogumno in v vseh smislih bogato novo šolsko leto!

Celo mesto Piran je en velik muzej, saj skriva bogato kulturno dediščino.
Arhitekt Jože Plečnik v očeh ameriškega umetnostnega zgodovinarja Noaha Charneya.
Grad Bogenšperk ima v slovenski kulturni zgodovini posebej odlično mesto.
Kiparka Metka Kavčič ustvarja zanimive reči, tudi prefinjeno kovinsko čipko.
Čudovita dolina Kamniške Bistrice je tudi izhodišče za vzpon na okoliške vršace.

Gospod je šel mimo njega in klical:
»Gospod, Gospod, usmiljen in milostljiv Bog, počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi.
(2Mz 34,6)
Razmišlja Matjaž Barbo

Catherine se odpravi v mestece Mazara del Vallo, kjer je doma tunizijska skupnost. Razkrijejo ji skrivnosti kuhanja popolnega kuskusa. V muzeju soli v Trapaniju se nauči pripravljati brancina v soli. Spotoma se ustavi v Marsali in kupi najpomembnejšo sestavino za vinski šodo.

Dani trdi, da zna brati misli, in sošolce spravlja v veliko zadrego. Erika mu ne verjame, in začne takoj raziskovati. V knjižnici odkrije knjigo, ki jo je prebral tudi on. Kmalu razkrije, kaj počne Dani.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zabaven in napet film režiserja uspešnic Troja, Podmornica, Vihar vseh viharjev in Ugrabitev odlikuje odlična nemška igralska zasedba.

Peter, Max in Chris potrebujejo denar, saj jih je banka opeharila pri investicijskih špekulacijah. Peter, igralec, živi v stari slavi in počasi prazni svoj bančni račun. Marketinški strokovnjak Max je sit šefov in želi odpreti svojo agencijo. Boksar Chris pa si želi telovadnico, predvsem zato, da bi naredil vtis na vojsko svojih oboževalk.

Hitro najdejo žrtev v banki, ki naj bi jim pomagala izvesti drzen načrt: svetovalca za naložbe Tobiasa. Toda ne vedo, da je Tobias že v težavah …

Originalni naslov: VIER GEGEN DIE BANK
Leto produkcije: 2016
Država: Nemčija
Žanr: kriminalna komedija
Režija: Wolfgang Petersen
Scenarij: Tripper Clancy po romanu Ralpha Maloneya
Igrajo: Til Schweiger, Matthias Schweighöfer, Jan Josef Liefers, Antje Traue, Michael Herbig

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

June poskuša pridobiti zaveznike v Gileadu. Spozna, da ji to pri svojem poveljniku ne bo uspelo. Prestrašena je, ko ugotovi, da se bosta Waterfordova borila za izročitev njene hčere Nichole. Najprej se hočeta v Kanadi sestati z Lukom in Nichole, saj bi jo Serena nadvse rada videla. Zato prosita June, naj pokliče moža v Kanadi. Toda Luke postavi pogoj, da sme Nichole videti le Serena. Gospa Lawrence se zbliža z June in ji pove, da ji je mož snemal pesmi na kasete, ko sta bila na kolidžu.

Enainpetdesetletni Thierry po dvajsetih mesecih brezposelnosti naposled dobi službo varnostnika v supermarketu, a se že v naslednjem trenutku spotakne ob hudo moralno dilemo. Kolikšen del lastne integritete je človek pripravljen zastaviti v boju za dostojno življenje?

Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu leta 2015.

Originalni naslov: LA LOI DU MARCHE
Leto produkcije: 2015
Država: Francija
Žanr: drama
Režija: Stéphane Brizé
Scenarij: Stéphane Brizé, Olivier Gorce
Igrajo: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov