Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 8. avg. 2020

TV Slovenija 1 • Sob, 8. avg.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Iz Čudogozda poletimo v vesolje! Ste za? Eva in Jure že gradita raketo. Želita si obiskati luno in morda, če bo sreča mila, srečati kakšnega marsovca. No, Jure se srečanja veseli malo manj kot nagajiva Eva. Je pa poskrbel, da v njunem nahrbtniku ne manjkajo sendviči … Za vsak slučaj.

Pika se suče kot vrtavka in Zofi bi jo rada oponašala. Ker se pri tem lahko poškoduje, ji skrbni bratec Lojzek nariše pravi vrtiljak. Kakor vedno, hoče zdaj prav takšnega zase imeti tudi Pika. Prijazni Lojzek ji ga seveda z veseljem nariše.

Ko začnejo vsa drevesa na dvorišču spreminjati barvo in izgubljati listje, sta oslička vznemirjena in se lotita dela. Z barvo in čopiči poskušata povrniti listom živahno zeleno barvo in se pri tem naučita nečesa pomembnega o letnih časih.

Prijatelji Ava, Riko in Teo na obali najdejo tri napol odkopana želvja jajca. Zavzeto jih branijo pred požrešnim galebom, dokler želvice ne pokukajo iz njih.

Romanci je nerodno in si ne upa ogovoriti Sandija. Kalimero in prijatelji v mlinu naredijo stroj, ki naj bi ji pomagal premagati plašnost. Ko Romanca odkrije, da si s Sandijem delita ljubezen do žuželk, se končno spoprijateljita.

Soseda ima v stanovanju pravi mali ocean, akvarij. Svojo posebno ribo, ki postane nevidna, kadar jo je strah, spusti v akvarij. Tam pa se riba ne počuti prav dobro, ker jo vsi zasmehujejo. Mimi in Liza prineseta sporočilo, da je vsak drugačen in zato nič slabši. Nevidna riba se opogumi in na novo zaživi v akvariju z novimi prijatelji.

Mavgli, medved Bagira in panter Balu se odpravijo na obisk v novi brlog Riki-tiki-tevija. Ko pa pridejo tja, najdejo pogumnega munga v boju z ogromno kobro.

Krtica Črtica je pripravljena. Režirala bo baletno predstavo Labodje jezero. Ali so pripravljeni tudi njeni labodki? Ne ravno, saj kolobarnika Blatoljub in Lužoslav niti ne vesta, kaj obleči. Ojoj, težave na obzorju. Nola, hitro priskoči na pomoč! Pomagaj, prosim, s svojim baletnim znanjem.

Pepe, Foksner in Rut so se zmenili, da gredo skupaj k zobozdravniku. Rut pravi, da ji je tam tako neprijetno, da ji lahko pomaga samo dobra družba. Skupaj bodo premagovali velik in pomemben strah!

Novi župan mesta Govoreči Tom za meščane pripravi velkansko zabavo, kot običajno, pa vse ne gre po načrtih.

Pa ne že spet! Zmanjkalo je elektrike. In Pii se to zdi blazno zabavno. No, saj, lahko bi bilo, ampak ko Firbcologi zaslišijo čudne zvoke, ko s polic izginejo vsi kozarci in se prikaže prikazen v pelerini, ni več smešno. Brina in Tim pobegneta na trening zračnih disciplin, Gašper in Peter raziskujeta Luko Koper, Lara in Amar pa v gledališču spoznavata delo šepetalke. Se mi samo zdi ali tudi v tem stanovanju ves čas nekaj šepeta? Piaaa, prižgi luč! Prosim!

V deveti oddaji, ki je že nekoliko praznično obarvana, se pomerijo Ana, Oliver in kapetan Lenart iz OŠ Franceta Bevka v Ljubljani (rumeni) ter Neža, Erazem in kapetan Benjamin iz OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica (vijolični). Obema ekipama težave povzročajo novoletne vraže, odlično pa se odrežeta pri poznavanju morskih psov in pisav Balkanskega polotoka. Rumeni imajo bolj gibčne hitre prste, vijolični pa spretneje vijugajo skozi labirint. Kako sta povezana Tinkara Kovač in Will Smith ter zaradi česa potujejo mehurčki po lučki lava, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Ada iz Nemčije je stara enajst let. Zelo rada kuha in peče. Opazi, da njena družina zavrže precej več hrane, kot bi bilo treba. Ko brska po omarah in najde veliko živil, ki jim je rok trajanja že potekel, se odloči, da bo skupaj s prijateljicami organizirala kampanjo, v kateri bodo ljudi ozaveščali o hrani, ki jo zavržemo, in kaj vse bi z njo lahko naredili.

Da bi se oddolžil svojima otrokoma Niki in Nejcu za dolgo odsotnost, ju očka pelje na sanjske počitnice. Vsaj tako je sam prepričan. Nika in Nejc se tako znajdeta v starem campu, kjer je njun očka preživel svoje »najboljše počitnice na svetu« - ko je bil sam še otrok.
Najlepše želje pa včasih niso dovolj. Počitniška prikolica je zapuščena in polomljena, obala je daleč, očka pa,…ah, očka je pa čisto izgubil smisel za svoja otroka, odkar sta se z mamo ločila… Ne zna kuhati, ne zna se igrati, sploh ju ne razume, kaj pomeni biti na počitnicah pa je sploh čisto pozabil. A počitniški duh iz očetovega otroštva ima očitno svoje namene in poskrbi za nenavaden preobrat…

Scenarij: Marko Bratuš
Režija: Jernej Kastelec

Čeprav se zavedamo, da je stres prilagoditveni odziv telesa na spremembe v okolju, smo v vsakdanjih stresnih situacijah pogosto negotovi. Na primer, skrbi nas, kaj storiti, ko se dovolj učimo, na izpitu pa znanje kar izpuhti. Kako opraviti s stresom tik pred nastopom ali umiriti srčni utrip, ko srečamo svojo simpatijo? O teh in podobnih vprašanjih bodo razmišljali v tokratni Osvežilni fronti.

Vloga robotizacije v vsakdanjem življenju je izredna. Kakovost naših življenj zaradi robotov se je zelo izboljšala. Ne samo zaradi boljše kakovosti izdelkov, cenejše hrane, brez robotske proizvodnje si ne bi mogli privoščiti dragih ročno izdelanih mobilnih telefonov, ne bi imeli tako kakovostnih avtomobilov. Tudi varnih letalskih poletov ne bi bilo. Brez našega zavedanja roboti že zdaj močno vplivajo na naš vsakdan, saj na human način izboljšujejo naše življenje.
Kako roboti sodelujejo s človekom v industriji, kako pomagajo ljudem po rehabilitaciji, kaj so eksoskeleti, ki si jih je prvi zamislil arhitekt Maks Fabiani in kakšne priložnosti danes področje robotike nudi mladim razmišlja prof. dr. MARKO MUNIH, vodja Laboratorija za robotiko na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

TEDNIKOV IZBOR: V dobrem in slabem. Najstniki in spolnost. Ločitev: sporazum ali boj? Za ljubezen gre! Industrija seksa.

Tokrat se večinoma časa mudimo v Mariboru, kjer smo obiskali Večnamensko romsko postajo, ki je kljub zaprtju v zadnjih mesecih, nemoteno izvajala svoje aktivnosti. Kot dober primer prakse s Štajerskega konca predstavljamo program socialne aktivacije Rominj, ki v sklopu različnih programov nabirajo delovne izkušnje. Večnamenski romski center Drom iz Krškega je poskrbel za video nasvete in priporočila o osnovni higieni v narečju dolenjske romščine. Predstavljamo pa še novo knjigo s pozitivnim sporočilom Preprosto enostavno: čutim, katere avtor je Sandi Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V tokratni oddaji smo obiskali ljubitelje različnih živalskih vrst. Obiskali smo lastnika čudovitega morskega akvarija, družino Poček in njihvoo živalske varovance. Spoznavali pa smo tudi živali družine Adamič. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. V večerni pogovorni oddaji bomo poskušali na videz nemogoče: se pogovarjati, približevati in slediti iluziji, da bomo nekoga pogledali – Od blizu.
Nika Kljun je najuspešnejša Slovenka v Hollywoodu. Profesionalna plesalka, koreografinja, plesna sodnica in slovenska ambasadorka plesa sodeluje z imeni, kot so Jennifer Lopez, Britney Spears, Beyonce in Justin Bieber. Plesni videoposnetki na njenem Youtube portalu dosegajo milijone ogledov. Ko jo vidiš plesati, veš, zakaj je v samem vrhu svetovnega plesa.

Aborigini so edino staroselsko prebivalstvo na svetu, ki jim kolonizator ob zavzetju ni niti ponudil kake pogodbe o sobivanju. Bridko zgodovino staroselcev Avstralije lucidno in cinično povzema filmska avtorica s staroselskimi koreninami Trisha Morton-Thomas. V dokumentarcu razkriva, kako avstralska zgodovina vztrajno zanemarja aboriginski del, in poziva k njenemu objektivnemu popisu, če želijo, da med obema skupinama prebivalcev pride do sprave.

V pekarni se nesoglasja vse bolj poglabljajo, Jaka počasi izgublja živce in skoraj vsem je že jasno, da tako ne bo šlo več dolgo naprej. Župnikove težave s kuharico pa so medtem dosegle vrhunec, saj je ugotovila, da se župnik sploh ni držal predpisane diete. Pri Pavletu in Poldetu vlada začasno premirje, saj je Pavle zbolel in mora Polde skrbeti zanj. Brez prepiranja kljub temu ne gre, sporečeta pa se tudi Frakl in natakarica, ki ni samo nesramna, pač pa jo Frakl obtoži tudi nevestnega dela. Povsod prihaja do takšnih in drugačnih trenj, samo pri Cenetu doma ni prav nikakršne napetosti, saj se Cene in Aga strinjata v vsem.

O tem, ali lahko sobne orhideje, predvsem falenopsise, poleti prestavimo na prosto in kako jih zdaj oskrbovati, svetuje Sebastjan Lipar. V oddaji se spominjamo kukavičevk, ki smo jih na travniku v Krškem v cvetju ujeli spomladi 2018. O drevesih in grmovnicah, ki jih je zaradi sence dobro zasaditi blizu hiše, pa svetuje Klementina Tement.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kurban bajram, bajramska molitev.

Kurban bajram je praznik, ki je povezan z romanjem v Meko. Predstavlja enega od petih stebrov islama. Z jutranjo bajramsko molitvijo so praznik obeležili tudi v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani.

Marjan Pipenbaher je eden izmed najbolj priznanih evropskih projektantov mostov in drugih premostitvenih objektov.
Šmartno v Goriških Brdih je arhitekturni biser te gričevnate pokrajine, ki jo mnogi primerjajo s Toskano.
Jaka Ivančič je vse bolj priznan krajinski fotograf, njegov talent je prepoznal tudi National Geographic.
Franc Kremžar iz okolice Komende pa je eden redkih lončarjev, ki še izdeluje tradicionalne posode.
V osrčju vinorodnih Slovenskih goric sta zakonca Kolarič uredila čudovit zeliščni vrt.


***

BRIDGE CONSTRUCTION SPECIALIST MARJAN PIPENBAHER
Marjan Pipenbaher is one of the most distinguished European specialists for the construction of long-span bridges and other engineering structures. He has made a name for himself in international circles primarily as a top-notch constructor of technologically demanding bridges.

THE VILLAGE OF ŠMARTNO IN GORIŠKA BRDA
Goriška Brda is a hilly landscape in the westernmost part of the country, right at the border with Italy. Due to its position close to the sea, Brda has a mild Mediterranean climate and is one of the most prestigious Slovenian wine and fruit growing regions. It is scattered with pretty little villages among which Šmartno stands out as a true architectural pearl.

PHOTOGRAPHER JAKA IVANČIČ
Jaka Ivančič is a renowned photographer whose talent has been recognised by the National Geographic, which acknowledged his winter photograph of Bled as the most beautiful landscape photograph of 2018. Ivančič has been captivating social media users with his outstanding landscape photography for a number of years.

POTTER FRANC KREMŽAR
Pottery has been one of the oldest and most widespread crafts in Slovenia, yet there is less and less interest in it. In the town of Komenda and the surrounding villages, there have always been a lot of active potters since the area abounds in rich high-quality clay deposits. Nowadays, Franc Kremžar is one of the few remaining craftsmen, who continue to produce traditional clayware.

A HERBAL GARDEN IN SLOVENSKE KONJICE
Slovenians are very enthusiastic about gardens and gardening. At Sveta Ana in the heart of Slovenske gorice, which is best known for winemaking, Mr and Mrs Kolarič have created a wonderful herbal garden with over 250 healing plants.

Ne bojte se jih torej!
Nič ni zakritega, kar se ne bo razodelo, in skritega, kar se ne bo spoznalo.
(Mt 10,26)
Razmišlja Matjaž Barbo

Catherine ima zelo rada ribe. Pridruži se ribičem pri lovu na mečarice in obišče predelovalnico tuna. Pokusi tudi botargo, ki pa nanjo ne naredi velikega vtisa. Pokaže nam, kako pripravimo filete brancina, z znanim sicilijanskim kuharjem pa cvreta sardele. Za posladek nas nauči pripraviti prav posebno ledeno kavo.

Na šolskem vrtu je čebelnjak. Učiteljica pripelje učence pogledat, kako jim je uspel ta projekt. Toda med, ki so ga nabrale čebele, je moder! Vsi so začudeni. Učiteljica odloči, da medu ne bodo jedli, dokler ne ugotovijo, zakaj je spremenil barvo.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nadaljevanje zelo uspešne komedije Bog, le kaj smo zagrešili, ob kateri se je pred leti smejalo občinstvo po vsem svetu.

Zakonca Claude in Marie Verneuil se spopadata z novo krizo . Kot katoličana s tradicionalnimi vrednotami težko sprejmeta novico , da bodo njuni štirje zeti zaradi različnih razlogov zapustili Francijo.

Komične življenjske situacije ves čas zahtevajo, da sta oče in mama odprtega duha. Naj spomnimo … Claude in Marie sta v prvem delu z veliko težavo sprejela, da se je njuna prva hči poročila z muslimanom, druga z Judom in tretja s Kitajcem. Ko je njuna najmlajša hči oznanila, da se bo poročila v katoliški cerkvi, sta bila prepričana, da je njen zaročenec vzgojen katolik iz meščanske družine. Toda temu je sledilo grenko razočaranje!


Originalni naslov: QU'EST-CE QU'ON A ENCORE FAIT AU BON DIEU?
Leto produkcije: 2019
Država: Francija
Žanr: komedija
Režija: Philippe de Chauveron
Scenarij: Guy Laurent, Philippe de Chauveron
Igrajo: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Upornice in upornike v Gileadu kaznujejo dekle, tako da potegnejo vzvod in jih obesijo. Teta Lydia dekle imenuje »Gospodovo sveto orodje«. June spozna, da je njena družabnica Odmatthewa noseča. V trgovini se šušlja, da je čedalje več dekel s tančico. Agnesina dekla opozori June, naj pusti hčerko pri miru. Vendar ji vseeno zaupa, v katero šolo hodi mala Agnes. June prepriča go. Lawrence, da gresta skupaj na sprehod. V Kanadi zaslišujejo Emily glede zločinov v Gileadu. Z Moiro protestirata proti vrnitvi male Nichole Gileadu. Poveljnik Winslow in njegova žena vabita Waterfordova v Washington.

Večkrat nagrajeni ruski cineast Andrej Zvjagincev skozi metaforo propadlega zakona v svet pošilja kritičen pogled na Rusijo, ki pozablja na svoje lastne otroke.

Ženja in Boris prestajata burno ločitev, polno zamer, frustracij in medsebojnih obtoževanj. Vzporedno s tem že začenjata živeti z novima partnerjema in komaj čakata, da obrneta nov list v življenju, pa čeprav to pomeni, da morata zapustiti svojega dvanajstletnega sina Aljošo. Vse skupaj pa se nenadoma spremeni, ko po enem od številnih prepirov prizadeti Aljoša preprosto izgine.

Originalni naslov: NELYUBOV
Leto produkcije: 2017
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Andrej Zvjagincev
Scenarij: Oleg Negin, Andrej Zvjagincev
Igrajo: Marjana Spivak, Aleksej Rozin, Matvej Novikov, Marina Vasiljeva, Andris Keišs

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov