Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 30. okt. 2020

TV Slovenija 1 • Pet, 30. okt.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Več kot pol leta se ves svet bori z novim virusom, ki nam kroji življenja. A v zgodovini človeštva se je to vse že dogajalo - epidemija kuge, španske gripe, HIV-a. Prepoznamo veliko podobnosti, enakih ukrepov, sorodnih odzivov in strahov, več o tem pa s prof. dr. Zvonko Zupanič Slavec. Prav zaradi izjemno slabih epidemioloških razmer bo tudi letošnji praznik spomina na umrle minil drugače, kot smo bili vajeni do sedaj. Tako državne kot občinske oblasti ter tudi verski voditelji pozivajo, da letošnji obisk grobov ljudje prilagodijo trenutnim razmeram. V kuhinji pa bomo imeli pravo malo zabavo za noč čarovnic. Pripravili bomo pošastno torto, duhce z bučno kremo in koronice. S temi odličnimi recepti k nam prihaja Metka Paragi. Seveda bomo govorili tudi o dnevu reformacije, ki ga v Sloveniji praznujemo od leta 1992. Praznujemo ga v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo.

09:05
Počitniški program

Počitniški krompir je na sporedu vsako jutro med jesenskimi počitnicami. Voditelja Nika in Nik navdih za zanimive teme najdeta v kratkih dokumentarnih filmih serije Izzivalci. Kako posneti videospot, kako ustvarjalno uporabiti in reciklirati plastiko, kakšni so odnosi v timih in med brati ter sestrami, kako postati bolj samozavesten in kam se obrniti v primeru medvrstniškega nasilja? Za počitniško sprostitev se bosta voditelja vsak dan pomerila še v različnih izzivih in se lotila tudi plesne koreografije.
Infodromovci vsako jutro pripravljajo kratke sveže novice, v uredništvu Malih sivih celic poskrbijo za zanimive eksperimente, vse skupaj pa začinijo še skeči Osvežilne fronte.
Mladi gledalci lahko ves čas oddaje aktivno sodelujejo tudi na družbenem omrežju Instagram.

Baron Jelen v Čarnem zalivu prireja pošastni ples v maskah. Prijatelji se našemijo, toda Lili, Gal in Brin se preveč vživijo in pošteno prestrašijo Barona Jelena.

Mandija in Pipija ponoči obišče duh in v njuni dnevni sobi igra saksofon. Mandi in Pipi se najprej ustrašita, nato pa se prepustita njegovi glasbi in mu pomagata, da nastopi na koncertu.

Danes je noč čarovnic in prijatelji si pripovedujejo strašljive zgodbe. Diva pripoveduje zgodbo o prelepi rački, ki je odšla na zabavo z razmršenim perjem. Švigec pripoveduje o kužku, ki je zakopal kost in je ne more več najti. Klobučnik pripoveduje o strašljivem zajčjem duhu; takrat se vsi prestrašijo, saj v parku zaslišijo strašen zvok. S prepevanjem pesmi si vlivajo pogum in preverijo, od kod prihaja zvok. Saj je bil samo čriček! Švigec jim reče, naj se nikar ne bojijo, saj duhovi niso resnični. Gaber pa doda: Strah je lažje premagati v družbi prijateljev.

Risanka je posneta po slikanici Bi se gnetli na tej metli?, ki sta jo ustvarila Julia Donaldson in Axel Scheffler. To je zgodba o prijazni čarovnici, ki povabi na svojo metlo druščino različnih živali, ki ji pomagajo najti stvari, ki jih izgublja, ko leti z metlo. Kar pa ni v veliko veselje njenemu mačku, dokler se ne pojavi strašni zmaj…

Zobobol prinaša največje bolečine tistim, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Še sreča, da ima Johnny izkušnje s puljenjem zob, Anže pa novo prijateljico, ki je hči od zobozdravnice…

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Globusu o vse bolj skrb vzbujajočih razmerah v evropskih bolnišnicah. Pandemija je razgalila pomanjkljivosti zdravstvenih sistemov. Kako se s hitrim povečevanjem števila okužb spoprijemamo pri nas in kako v tujini? Kako dolgo bo zdravstveno osebje še zmoglo izjemne obremenitve? Kakšne rešitve ponuja politika? V drugem delu oddaje pa nadaljevanje odštevanja časa do ameriških predsedniških volitev. Kakšne so napovedi pet dni prej in kakšne možnosti, če sploh, imajo neodvisni kandidati?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tridelna britanska serija Urbana divjina prinaša pogled v neverjetno kraljestvo prosto živečih živali sredi pozidanih in gosto naseljenih velemest.

3. del – Izobčenci
Človek z različnimi posegi v naravo krči in uničuje življenjski prostor prostoživečih živali. Te so se prisiljene znajti po svoje. Ponekod to vodi v konflikte, ponekod pa se tkejo prav zanimive vezi oziroma gredo ljudje živalim celo na roko.

Eden izmed 21.700 otrok se rodi s trisomijo 13. To je genetska motnja, za katero je značilna okvara 13. kromosoma. 85 odstotkov teh otrok umre v prvem trimesečju življenja. Sofia je bila desetletnica s to redko genetsko boleznijo, ki se ni ozira na črne napovedi, ampak se je veselila vsakega dneva in družina z njo. Njena mati Petra Greiner, Slovenka leta 2017, s svojim videzom, odnosom in razmišljanjem spreminja pogled na drugačnost. V tokratni oddaji tudi pogovor s pedopsihiatrinjo Majo Drobnič Radobuljac in klinično psihologinjo Matejo Hudoklin o tem, s kakšnimi duševnimi, vedenjskimi in čustvenimi težavami se spoprijemajo otroci in mladostniki. Kadrovsko podhranjeni strokovnjaki namreč opažajo, da se v zadnjem času težave, ki so bile prej rezervirane za mladostniško ali odraslo obdobje, zdaj pojavljajo bistveno prej. Medtem pa za prvo redno obravnavo pri kliničnem psihologu z redno napotnico čakajo leto in pol, za pedopsihiatra eno leto. Medtem pa otrokom in mladostnikom, ki so še posebej ranljiva skupina in potrebni posebnega varstva in pomoči, duševne težave slabšajo kakovost življenja.

Kedves Nézőink, ma a Könyv születik Alsólendván című dokumentum-játékfilmünket tekinthetik meg!

Film z naslovom Rojstvo knjige v Dolnji Lendavi je igrano-dokumentarni film TV-studia Lendava o protestantskem duhovniku Györgyu Kultsárju. V kratkem obdobju njegovega bivanja v Dolnji Lendavi je namreč zahvaljujoč mecenaturi dolnjelendavskega grofa Nikolaja Bánffyja in tiskarski dejavnosti potujočega tiskarja Rudolfa Hoffhalterja, izdal 3 knjige. S tem je takratna Dolnja Lendava postala mesto, v katerem je bila izdana prva tiskana knjiga na ozemlju današnje Slovenije.

V Keesovem razredu se morajo domisliti teme za razredno zabavo. Učenci staknejo glave in sklenejo, da bo posvečena grozljivkam. Izdelali si bodo čim srhljivejše maske: vampirske, zombijevske, čarovniške … Koen ob njihovem navdušenju postaja vedno bolj bled, kajti stvorov iz grozljivk se strašno boji.

V Infodromu o podaljšanih jesenskih počitnicah in razlogih za tako odločitev vlade in ministrstva za izobraževanje. Učence iz osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina smo v Infogromu vprašali, ali bo zanje 1. november tokrat kaj drugačen. V torek bodo v Združenih državah Amerike volili predsednika, zato v rubriki Podrobno pod lupo pojasnjujemo tamkajšnji precej zapleteni volilni sistem. Otroška poročevalka Ema pa je od skupine Polkaholiki izvedela, kako vadijo med epidemijo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Sočutna, celostna, brezplačna oskrba umirajočih in njihovih svojcev, ki se po smrti nadaljuje s podporo žalujočim otrokom, mladostnikom in odraslim. To je poslanstvo Slovenskega društva hospic, ki praznuje 25 let delovanja. S sočutno oskrbo prostovoljci dodajajo življenje dnevom in podarjajo upanje do zadnjega diha.

Na igralni urici Primož s kašljem okuži vse otroke. Na pomoč pokličejo zdravnika Medveda, ki jih pozdravi z zoprnim sirupom. Kdo pa pozdravi zdravnika, kadar zboli?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zaradi epidemije covida 19 bo letošnja državna proslava v počastitev dneva reformacije potekala kot televizijski slavnostni dogodek, ki ga je pripravila ustvarjalno-izvedbena skupina v sestavi: Gregor Guštin, Marko Glavač, Igor Pirkovič, Marko Hatlak in Uroš Novak. Scenaristična zasnova temelji na "Odtisu misli" posameznic in posameznikov, ki so v kontekstu zgodovinskosti in sodobnosti temeljno zaznamovali vse tisto, kar nas je, Slovenke in Slovence, vzpostavilo kot narod in nas zdaj tudi ohranja kot narod. Izpovednost temelji na slovenski besedi, ne manjkata pa niti glasba in balet.

Duša, rojena na slovenskem etničnem ozemlju, pripoveduje skozi bogastvo kulturnega (glasbenega) izročila …
Ob lepotah slovenskih pokrajin v jeseni so zvenele naslednje slovenske ljudske pesmi: na Štajerskem Haloška, v Prlekiji Le spavaj, spavaj sinko, na Primorskem Tomaž in smrt, v Beli krajini Igra v kolo jabolko in na Dolenjskem Sotiš. Pesmi prepeva in na ljudskih glasbilih izvaja ansambel Trutamora Slovenica. Direktor fotografije je Bernard Perme, montažer Zvone Judež, režiserka Hanka Kastelic, urednica Danica Dolinar.

Senzibilno in z veliko estetike želimo soočiti različne plesne umetnosti s televizijskim jezikom. Pričenjamo z baletom in z vrhunskima baletnima plesalcema Ano Klašnja in Petrom Dorčevskim. Ob kultiviranem, baletnem gibu telesa, razkritem do potankosti, razmišljata o večnih vprašanjih: »Kaj je zame balet – danes? Kdo sem jaz?« …
Urednica Danica Dolinar, avtor izvirne glasbe Slavko Avsenik ml., režiser Aleš Verbič.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Brkinov in Krasa, pričeli na pobudo Parka Škocjanske jame, povezovati manjši turistični ponudniki, kmečki turizmi in gostinci. Razpršena turistična ponudba na meji večih občin, pomanjkanje nočitvenih kapacitet in konkretnih turističnih produktov ter odsotnost enotne turistične zgodbe so bili v zadnjih letih naglavni greh tega prostora – ki pa se z inovativnimi zgodbami odpira turizmu. Predstavljamo Mitski park Rodik, ki skozi kamnite oznake na čezmejnem prostoru Slovenije in Hrvaške oživlja oživlja praslovanska in slovanska verovanja ter pripovedna izročila. Obiskali pa smo tudi Zeliščno-etnološko domačijo Belajevi, ki povezuje tradicijo in izkušnje prednikov s sodobnimi spoznanji s področja zeliščarstva, biodinamike, permakulture ter ostalih trajnostno naravnanih aktivnosti.
V fokus oddaje smo vzeli tudi problematiko izredno prizadetih turističnih vodnikov, ki so zaradi epidemije že skoraj celo leto praktično brez dela. Medtem ko so bili turistični boni dobrodošel ukrep za gostince in ponudnike nastanitev pa so vodnike povsem prezrli. Preverili smo, kako skušajo preživeti in kako bi jim lahko pomagala država.
Za konec pa še razmišljanje iz Dolenjske – obiskali smo Novo mesto, ki se je skupaj z okolico prilagaja novi realnosti v turizmu. Poleg športnega turizma so v ospredju predvsem aktivnosti ob reki. Prava uspešnica pa so zidanice na Trški Gori, ki so s svojo butičnostjo in oddaljenostjo od mestnega središča priljubljena destinacija tudi v koronskih časih.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Cikel ZF-filma. Paranoidna znanstvenofantastična klasika Johna Carpenterja z udarno glasbeno podlago Ennia Morriconeja.

Sibirski haski beži po antarktični tundri in se pred nasilnimi lovci v helikopterju zateče v ameriško raziskovalno postajo. Neki Norvežan v helikopterju razstreli sebe in helikopter na koščke, drugega pa v snegu ustreli Garry, ameriški stotnik. Ameriški pilot MacReady in zdravnik Copper s helikopterjem poiščeta norveško bazo, da bi izvedela, zakaj so Norvežani kot blazni streljali na psa. Najdeta jo v ruševinah, z mrtvo posadko. Nekateri člani so storili samomor, drugi so zmrznili ali se zažgali. Copper in MacReady najdeta tudi zaboj, ki je videti kot iz ledu, iz katerega je bilo pred kratkim nekaj izsekano. Tiste noči se v ameriški bazi haski spremeni v ubijalski, srhljivi Stvor, ki mutira, prevzema obliko svojih žrtev in jih zna posnemati. Preživeli proti pošasti bijejo vnaprej izgubljeni boj, saj ne morejo nikomur več zaupati in nikdar ne vedo, kateri od njihovih kolegov je v resnici Stvor.

Carpenterjevemu filmu je na začetku slabo kazalo. V kinu je bil izgubljeno bitko s Spielbergovo družinsko uspešnico E. T., Roger Ebert je film kritiziral zaradi nagnusnih, preveč realističnih posebnih učinkov, kritiki so v njem našli tono ekscesov in napak. Priljubljen je postal šele pozneje in sčasoma pridobil status enega najbolj kultnih filmov 80. let. Po njegovi zgodbi so nastajali stripi in filmske priredbe, filmski zgodovinarji pa ne morejo zaobiti vpliva njegove ekscesne estetike na razvoj fantastičnega žanra.

Izvirni naslov: THE THING / Ameriški film, 1982 / Režija: John Carpenter / Scenarij: Bill Lancaster, John W. Campbell Jr. / Igrajo: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov