Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 16. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 16. nov.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kateri ukrepi začnejo veljati z današnjim dnem ter kdaj bo na voljo cepivo? Svetovali vam bomo, kaj lahko potrošniki pričakujemo od novega zakon o telekomunikacijah in zakaj smo trenutno v podrejenem položaju pri pogodbi z operaterjem? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju, tokrat bo v ospredju rak na trebušni slinavki. Zdravnik bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo igralca Mateja Zemljiča. V Žajfnici pa se bomo spraševali, ali je samsko življenje bolj udobno? Zanimalo nas bo tudi vaše mnenje. Jutra z nami so zmeraj lepša!

10:05
Otroški program: Op!

Lojzek in Pika se odpravita na piknik. Med igro ponesreči prekucneta steklenico mleka. Kako bosta zdaj napravila vročo čokolado? Lojzek nariše zelo prijazno kravo, ki jima dovoli, da jo pomolzeta. Njam! Sveže mleko je še bolj slastno!

Mami Pujsa odpelje Pepo in Jureta na obisk h gasilski brigadi mamic gospodične Zajec.

Raček se ne more ločiti od svojega robota. Ko ga ta nekega jutra spremlja na zajtrk, pade z mize in se polomi. Raček je žalosten. Sara bi ga rada razveselila. Izdela mu obleko robota. Toda Raček je v njej zelo okoren in se zaletava v vse, kar mu je na poti. Sara mu zato pripravi robotski sok.

Ko Rija po nesreči najde Rompijev izgubljeni avto, ugotovi, da bi rada pomagala vsem svojim prijateljem. To je krasna zamisel, a Rija začne prijateljem pomagati, tudi če je za pomoč sploh niso prosili. Kako naj Tilka in prijatelji prepričajo Rijo, da takšna pomoč ni vedno zaželena?

Vsi osupnejo, še najbolj pa Čarna sama, ko ji uspe čarovniški trik izginjanja. Začara namreč, da Capko izgine. Seveda pa se ji niti ne sanja, kako ga bo pričarala nazaj.

Novi film Spretnega Roka bodo začeli predvajati na dan, ko mora Valentinček s starši na počitnice, zato Kalimero prosi gospoda Pevca, da Valentinčku omogoči predogled. Eden od filmskih kolutov pa se odkotali v DoVinčijev mlin, kjer ga zmešalnik barv spremeni iz barvnega v črno-belega.

Frida v razredu sedi za Linusom in je naravna kodrolaska, na kar je strašansko ponosna. Ima razvajenega mačka, katerega tačke se ne dotaknejo tal. Prepričana pa je tudi, da bi moral Snoopy preganjati zajce.

Sestri, ki jima je oče zapustil odpad in dolgove, se odločita ukrasti biser, da bi si s tem opomogli. Toda dragi kamen jima pade v pasjo skledico in poje ga prav psiček lastnikov bisera. Poskušata ga ujeti, toda mali kosmatinček se zateče h Kozmu, ki se ravno vrača iz trgovine.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tokrat v oddaji Intervju o ozadju mita o kaplanu Martinu Čedermacu. Letos smo namreč praznovali več stotih obletnic dogodkov, ki so usodno vplivali na nacionalne želje Slovencev. Julija 1920 je požig Narodnega doma v Trstu pretresel Evropo, z njim so fašisti napovedali, kaj čaka Slovence. Desetega oktobra je po plebiscitu sledila izguba Koroške. Te dni, 12. novembra, pa je minilo 100 let od podpisa Rapalske pogodbe, po kateri so Slovenci izgubili kar tretjino etničnega ozemlja. A ni ostalo tako – tudi zaradi dobro organizirane in premišljene akcije ljudi, ki jim običajno ne pripisujemo subverzivnih dejanj – duhovnikov. Upor primorskih čedermacev je ohranjen v umetniškem izrazu na cerkvenih poslikavah ekspresionističnega slikarja Toneta Kralja. O njihovih navdihujočih dejanjih in o tem, kam se uvrščajo v tradiciji uporov na Slovenskem, bo v oddaji Intervju govoril zgodovinar, prof. dr. Egon Pelikan, z Inštituta za zgodovinske študije pri Znanstvenoraziskovalnem središču Koper. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Michael Palin je v dobrem tednu prepotoval več kot dva tisoč kilometrov in prečkal ozemlje ene izmed najtežje dostopnih držav na svetu – Severne Koreje. Obiskal je zloglasno mejno točko med obema Korejama, glavno mesto Pjongjang in goro Paektu na meji s Kitajsko, ki je v korejski kulturi sveti kraj. Producenti dokumentarne serije so za pridobitev vseh dovoljenj potrebovali dve leti. Palin, slavni britanski igralec, član nekdanje znamenite humoristične skupine Monty Python, je na potovanju v vsaj na videz sproščeni družbi praznoval tudi svoj 75. rojstni dan.

Sprehajali se bomo s Patrizio Jurinčič Finžgar, mlado igralko iz Trsta, ki je svoje prve izkušnje s profesionalnim gledališčem pridobila že v času pred študijem, študij dramske igre je zaokrožila s študentsko Prešernovo nagrado. Je članica SNG Nova Gorica, ob 90-letnici Bozoviških junakov in 80-letnici Openskih junakov, ki bo prihodnje leto, pa je na odru tržaškega gledališča režirala predstavo BIDOVEC- TOMAŽIČ: TOVARIŠTVO.

Tokratno oddajo bomo preživeli med Slovenci v Italiji in v Avstriji, kjer še odmeva nagrada radiu AGORA. Letošnjo Rizzijevo nagrado, ki jo podeljujeta Zveza slovenskih organizacij (ZSO) in Slovenska prosvetna zveza (SPZ) prejme svobodni radio AGORA. V utemeljitvi so zapisali, da Radio močno prispeva k živemu dialogu na Koroškem.
Naše rojake v Kanalski dolini skrbi, ker že skoraj leto dni čakajo na odgovor, zakaj ni bogoslužja v slovenskem jeziku. Slovenščina se namreč med tamkajšnjimi Slovenci ohranja tudi po zaslugi maševanja.

Medicinski laboratorij Perne v Celovcu opravlja preiskave različnih vzorcev s pomočjo natančnih metod in najsodobnejših naprav za analize: od odvzema krvi do brisov za test na novi koronavirus in testov za protitelesa, ki pokažejo, ali ste bili okuženi z virusom.
V mestni občini Pliberk je s praznikom sv. Lenarta povezan sejem, ob katerem se kramarji sklicujejo na cesarski privilegij prodaje tekstilnih izdelkov, suhe robe ali izdelkov domače in umetne obrti.
Svet' Martin iz mošta dela vin' – o martinovanju v izjemnem letu strogih ukrepov poročata vinogradnika Martin Kušej in Andrej Hren.
Otroci gledališke šole teatra Šentjanž so krstno izvedli predstavo o hudih gusarjih, ki jih je premagala dobrota otrok.
Slovensko prosvetno društvo Edinost Škofiče je namesto odpovedi prireditve premaknilo napovedano satirično branje Christiana Hölblinga in nastop skupine Praprotnice na svojo spletno stran.
http://slovenci.orf.at

16:00
Otroški program: Op!

Pav je velik zvezdnik. Ko nastopa na odru, mu vsi ploskajo. Toda njegovo perje hoče svoj delež slave. Ko ga hoče pav znova pokazati, se perje začne norčevati iz njega. Gledalci se pavu najprej smejijo, nato pa se začnejo zgražati.

Milan in Julči se med igro sporečeta, ker Milan Julčini punčki po nesreči izpuli roko. Julči se kuja in Milan se trudi, da bi jo spravil v dobro voljo, a nič ne pomaga, dokler Milanova mama punčki ne prišije ročice nazaj.

Bučko je nerodna pošast. Ko pomotoma polomi nagrado gospe Jokinstok, se potrudi, da skrije svojo napako. Bo zbral pogum in priznal, kaj je naredil, preden bo učiteljica sama odkrila resnico?

Kmet se pripravlja na zmenek! Rad bi bil čeden, zato mora obrisati prah s svojega lasnega vložka. Jon se lasulji ne more upreti, a medtem ko jo kaže čredi, jo tudi izgubi.

Imaš tudi ti rad gozd? Kaj pa, ko pade tema? Pepe je obtičal v Polhovem doživljajskem parku, ki je podnevi zelooo zabaven, ko se stemni, pa … No, preveri, kako pogumen je Pepe v temnem gozdu. Čaka nas premagovanje še enega strahu in seveda prava zabava!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Znanost o virusu se bomo z gostom prof. dr. Matjažem Jerebom s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC LJ pogovarjali o zdravljenju na intenzivni terapiji in dolgoročnih posledicah covid-19.

Za konstituiranje slovenstva niso ključnega pomena le literarne in humanistične knjige, pač pa tudi stvarna literatura. Krautov strojniški priročnik je izvirna slovenska strokovna knjiga z najdaljšo tradicijo ponatisov in razširjenih izdaj. V čem je posebnost najpomembnejše slovenske tehniške knjige, ki je izšla v več kot 300.000 izvodih, nam je pojasnil profesor strojništva dr. Janez Diaci. V zvezi s Krautovo knjigo nas je med drugim zanimalo, kaj je pomenil prehod iz paradigme težke industrije povojne Jugoslavije v bolj tehnološko usmerjene lahke panoge in kakšno vlogo je pri tem odigral Stane Kavčič. O tem smo se pogovorili s pisateljem Dušanom Šarotarjem, ki izhaja iz strojniške družine, obenem pa smo ga povprašali še o vlogi in pojmu tehniške inteligence.

Nejko se zbudi lačen. Odpravi se na lov za svojimi prigrizki. Na poti mu prijatelji ponujajo svoje, a jih ne mara. Ko končno najde skrite zaloge, je videti, kot da so jih načeli črvi … Še sreča, da ima prav črve najraje!

Bliža se prvi šolski dan. Simon noče v šolo! Mamica in očka mu vlivata pogum, a jima ga ne uspe prepričati, da bo v šoli prijetno. Zjutraj se nerad poslovi od njiju. V razredu s prijazno učiteljico Patricijo in sošolci res preživi veselo in zanimivo dopoldne. Ko mamica Eva in očka Andrej prideta ponj, Simon noče domov!

Kmet dobi od bratranca po pošti skrivnostno darilo. Ker mu darilo ni všeč, ga zabriše stran, vendar se kar naprej vrača. Prepričan je, da je začarano.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Stop, gibanje omejeno! Malice za vse. Zloraba. Pomagamo Jožetu Pirhu. Novo življenje v času korone.

V tokratni oddaji o naraščajočem nasilju v času epidemije koronavirusa.
V studijskem pogovoru o tem, zakaj se sredi epidemije pojavljajo ideje o zamrznitvi minimalne plače in kaj bi to pomenilo za prejemnike minimalca?
In še, kako so v šestem protikoronskem paketu (spet) pozabili na industrijo dogodkov in glasbenike.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

V Kulturi bomo predstavili evropsko podporo za slovenski film, pogledali, kateri slovenski kratki filmi so se uvrstili na festival v Norwicku v Veliki Britaniji, predstavili odkritje nedotaknjenih sarkofagov pri Kairu in se spomnili arhitekta, scenografa in fotografa Toneta Mlakarja.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ob 50 letnem jubileju ZKP RTV Slovenija bo v oddaji Opus predstavljeno poslanstvo te založbe nekoč in danes. V drugem delu oddaje pa bo tekla beseda o dveh slovenskih opernih novitetah.

Avtorica oddaje: Darja Korez Korenčan

23:30
Glasbeni večer

Posnetek koncerta Orkestra Slovenske filharmonije, na katerem bo po večletnem premoru kot dirigent nastopil Marko Letonja, nekdanji umetniški vodja in dirigent, ki velja za enega najvidnejših slovenskih dirigentov. Redno gostuje na odrih prestižnih glasbenih ustanov, kot so milanska Scala, Deutsche Oper Berlin, Opera du Rhin Strasbourg in Teatro São Carlos v Lizboni. Trenutno deluje kot šef dirigent Strasbourške filharmonije, umetniški direktor Tasmanskega simfoničnega orkestra ter dirigent in umetniški vodja filharmonije v Bremnu. Pod njegovo taktirko Orkester Slovenske filharmonije predstavlja Fantastično simfonijo skladatelja Hectorja Berlioza.

Dido in Enej skladatelja Heryja Purcella (1658‒1695) je prva angleška opera. Obenem je to tudi Purcellovo najpomembnejše delo in hkrati najpomembnejša angleška opera 17. stoletja. Vokalna akademija Ljubljana jo je na Slovenskem prvič izvedla z baročnimi glasbili. Gre za zelo uspešen zbor pod umetniškim vodstvom dirigenta Stojana Kureta: Vokalna akademija Ljubljana je leta 2010 kot prvi moški zbor v zgodovini osvojila veliko nagrado Evrope, leta 2011 prejela Guidoneum award za izjemne dosežke in prispevek k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu, leta 2012 pa med petimi predstavniki celin Evropo zastopala na prireditvi World choral summit v Pekingu. Projektno deluje tudi v mešanih zasedbah s solisti in inštrumentalisti, poleg Purcellove opere Dido in Enej je v letih 2011 in 2012 izvedla izbrane enoglasne in večglasne motete C. Monteverdija in Mozartov Rekviem za soliste, zbor in klavir štiriročno v priredbi Karla Czernyja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov