Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 12. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Tor, 12. jan.

Nocoj bomo v Kulturi izvedeli katera je besedo leta, akcijo vodi ZRC SAZU, porčali bomo o 6. Filharmoničnemu festivalu baročne glasbe, virtualni razstavi galerije P74 Naša žena umetnika Tadeja Pogačarja in o filmu Čudežna ženska 1984.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, se bomo spraševali, kako ravnamo, če se nam vozilo pokvari na avtocesti. Naredili bomo statistični pregled leta 2020 in predstavili Inženirko leta 2020. Z nami bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi, vrtni nasveti z Ljubico Mlinar pa bodo v znamenju bršljana.

Manj kot 35 let je bila stara, ko je prevzela vodenje Moderne galerije. Pod njenim vodstvom so galerijo prenovili in razstavne prostore razširili z novim Muzejem sodobne umetnosti na Metelkovi. Oblikovala je eno prvih in mednarodno referenčnih zbirk vzhodnoevropske sodobne umetnosti ter z več razstavami utrdila prisotnost Moderne galerije na svetovnem zemljevidu sodobne umetnosti. Konec lanskega leta je Zdenka Badovinac prejela tudi nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo za izreden institucionalni vodstveni doprinos v vlogi direktorice Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) v Ljubljani, za radikalno kuratorsko delo ter pomembne prispevke k mednarodnemu diskurzu o geopolitiki sodobne umetnosti vzhodne Evrope in globalne umetnostne zgodovine.
Avtorica oddaje: Polona Balantič

Toniju kot novopečenemu politiku Štef končno preda ključe novega stanovanja. A obenem s figo v žepu pripelje še nekoliko nenavadno družino Strunjanovih, ki naj bi jim Toni kot trenutno najpopularnejši slovenski politik pomagal. Reveži so brez strehe nad glavo.
Toni si hoče ves vesel ogledati novo stanovanje, kamor bo končno preselil svojo družino, a žalostno ugotovi, da je stanovanje namenjeno še nekim drugim dejavnostim znanih političnih osebnosti.
Toni v škripcih najde rešitev. Pod pretvezo medkulturnega dialoga pripelje Strunjanove domov in jih predstavi kot eksotično diplomatsko misijo na obisku v Sloveniji. Medkulturni dialog zaživi v vseh mavričnih barvah....

Žabe, pupki, močeradi in močeril – dvoživke, ki živijo v Sloveniji. Oddaja iz serije Biotopi vas bo tokrat popeljala v potoke, mlake, luže in celo podzemeljske vode, kjer živijo ta skrivnostna bitja. Pokazali bomo, kakšne so en dan stare krastače, kako modri so plavčki, kdaj imajo pupki hrbtni greben in kje se izlegajo močeradi. Pa tudi razložili, kako dvoživke dihajo, kako pijejo in zakaj so strupene.

Boj proti virusu ali represija? Na peklenski poti. Kdo je ogoljufal invalide? 30 let brez rešitve. Ko spregovori koža.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V 3,8 milijarde let evolucije in naravne selekcije je narava vedno našla način, kako se prilagoditi. Biomimikrija je znanost, ki v naravi išče navdih za izvirne in trajnostne rešitve. Neverjetne zmožnosti živih bitij zdaj pomagajo vse večji skupnosti znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, oblikovalcev in podjetnikov preoblikovati naš svet.

1.del: Lepljivost
Nekatera bitja so iznašla domiselne rešitve za pritrjevanje na različne površine. Spet drugim je uspelo ustvariti tako spolzko površino, da se je ne morejo oprijeti ne umazanija, ne klice, ne kaj drugega. Kaj ko bi se tudi pri razvoju novih lepljivih ali spolzkih snovi zgledovali po živi naravi? Vedno več znanstvenikov, inženirjev in podjetnikov z vsega sveta črpa navdih iz narave. Z njimi se bo v tej oddaji srečala Kalina Raskin.

Boris Čok je v knjigi z naslovom »V siju mesečine – ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice« zabeležil zgodbe o obredih, bajeslovnih bitjih, šegah in verovanjih naših prednikov na Krasu.
Zanje je staroverstvo pomenilo način življenja, odnosa do narave in skupnosti.

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

15:50
Otroški program: Op!

Mišek Grizek bi rad znal leteti kot njegova sestrična netopirka. Ampak zelo ga je strah! Manja mu predlaga, naj spleza na kokoš Lulu. Tako se začne nevarna dogodivščina.

Baron Jelen v Čarnem zalivu prireja pošastni ples v maskah. Prijatelji se našemijo, toda Lili, Gal in Brin se preveč vživijo in pošteno prestrašijo Barona Jelena.

Lenka in Luka se s prijatelji na igrišču igrata skrivalnice. Luka v svojem skrivališču zaspi, zato ga Lenka ne najde. Vsa zaskrbljena steče domov po mamo in nato skupaj poiščeta Luko. Ker medtem začne deževati, se Lenka prehladi. Zaskrbljeni Luka potem zelo lepo poskrbi za svojo sestrico.

Celestinca med nabiranjem robidnic odkrije star mlin, prerasel z bršljanom. Ernest trdi, da v njem straši. Celestinca pa se nič ne boji, nasprotno, to še vzpodbudi njeno radovednost.

Elias je najstnik, obseden z akcijskim junakom Buckom in računalniškimi igrami. Z mamo in sestrama se preseli v novo okolje in mama si srčno želi, da bi si našel prijatelje in ne bi toliko časa preživel pred računalnikom. Noč pred prvim šolskim dnem udar strele poškoduje igralno konzolo. Sredi noči celo družino zbudi krik njegove najstarejše sestre, ki trdi, da je v njeni sobi stal moški v vesoljski obleki.

Elias se med vrstniki ne znajde najbolje in že takoj prvi šolski dan se nanj spravi razredni nasilnež. Ta čas pa doma po hiši hodi Buck in raziskuje nenavadni planet in neznane oblike življenja, na katere naleti. Večkrat se za las izogne Elijevi starejši sestri, ki se odpravlja v službo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Trener na tablo nariše veliko različnih taktik in ekipa plamencev se jih drži do konca rokometne tekme.

Zvečer Kalimero, Valentinček in Petrček s terase opazujejo zvezde, potem pa prespijo pri Kalimeru. Čez noč njihov teleskop skrivnostno izgine. Otroci so osupli, na teraso vendar ne more nihče. Zato sklepajo, da je teleskop ukradel duh. Odločijo se, da ga bodo ujeli.

Brž potegnimo trakec na skrivnostni škatlici, ki sta jo Egon in Oskar dobila v vrečki presenečenja! Kaj se bo zgodilo? Zagotovo nekaj čudovitega, zato hop v zgodbo Čebelice, ki sta jo Voranc in Bor izbrala za tokratno branje. Če ne marate presenečenj, jih boste zdaj vzljubili. Le droben namig: razmislite, kako rešiti balon, zagozden med velike stanovanjske bloke. Res, to je vse prej kot majhen balon!

Andrej Rozman Roza: BALON VELIKAN; ilustracija Matjaž Schmidt; bobru Boru pripoveduje Voranc Boh

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

2. del: Njena hči
Ted se oglasi pri Julii, ker hoče povabiti Lea na kolesarjenje, in naleti na neprijetno presenečenje. Julia si zaželi, da bi spoznala kakšnega Benjaminovega prijatelja, in ta ji predstavi Zaca in Bianco, ki Julii zaupa nekaj podrobnosti iz Benjaminove preteklosti. Benjamin pa se še vedno otepa tega, da bi Julio peljal v svoje stanovanje, zato se njeni dvomi o njegovih namenih poglobijo. Dvomi razjedajo tudi Patricka, ki prepriča Dello, da morata o Benjaminu izvedeti kaj več, zato ga začneta zasledovati.

GOLD DIGGER / Velika Britanija / 2019
scenarij: Marnie Dickens
režija: Vanessa Caswill, David Evans
v glavnih vlogah: Julia Ormond, Ben Barnes, Alex Jennings, Sebastian Armesto, Yasmine Akram, Jemima Rooper, Archie Renaux, Nikki Amuka-Bird, Karla-Simone Spence, Julia McKenzie, Indica Watson

V pokrajini Šindžjang je približno polovica vseh prebivalcev Ujgurov. Že več kot milijon pripadnikov te muslimanske etnične skupine so kitajske oblasti brez sojenja zaprle v številna taborišča za prevzgojo. Satelitski posnetki nazorno dokazujejo načrtno rušenje tradicionalne ujgurske arhitekture, tudi mošej, in gradnjo srhljivih taborišč. Ujguri živijo pod nenehnim nadzorom. Na gosto posejane ulične kamere, programirane prav za prepoznavanje ujgurskih obrazov, zaznavajo vsak njihov premik. Policija vhodna vrata domovanj Ujgurov opremlja z digitalnimi črtnimi kodami, ki jih nato redno skenira, Ujgurom kar na ulici zasega telefone in pregleduje njihovo vsebino. Država popolnega nadzora vodi evidenco točk, ki jih pripisuje Ujgurom na poti do dobrega državljana. Seveda pri vsem početju oblast tesno sodeluje z visokotehnološkimi podjetji, ki ponujajo tehnološko in programsko podstat nadzora.

INSIDE CHINA / Velika Britanija / 2019 / Režija: Robin Barnwell

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

V Narodnem muzeju Slovenije smo si ogledali razstavo Muzej skozi zgodovino: najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko in razstavo baročnega slikarja Andreja Herrleina v ljubljanskem Mestnem muzeju. Predstavili bomo prevoda knjig pesmi Alkoholi začetnika kubizma Guillauma Apollinaira in Korenine sveta grškega lirika Janisa Ritsosa.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Marjan Vidmar, sin gostilničarja z ljubljanskih Vrhovcev, je zelo zanimiv in slikovit pripovedovalec, ki nikogar na pusti ravnodušnega. Predvsem pa je dragoceno njegovo pričevanje o delovanju prve demokratične ljubljanske vlade, ki jo je sestavil Demos, vodil pa prav Marjan Vidmar. V pripovedi se sprehodi skozi dosežke tega obdobja, med katere spadata celovita prenova Plečnikovih Žal in njihova vrnitev prvotnemu namenu, saj je v času komunizma ta arhitekturni biser propadal in so se vanj zatekali brezdomci. Kot prvi mož ljubljanske vlade je doživel hude napade pomembnih ljudi nekdanjega režima, ki so bili prisesani na mestni proračun. Njegovo pravilo za spopad z njimi je, kot pravi, vsebovano v stavku: »Če hočeš komunista spraviti k pameti, mu vzemi denar. Potem je konec.«

Vendar pa je spopad s silami starega režima zahteval veliko časa in energije. Tudi ob tem, ko so namesto trboveljskega premoga Ljubljani zagotovili veliko čistejši indonezijski premog in enkrat za vselej zmanjšali količino smoga, ki je škodoval mestu in zdravju njegovih prebivalcev. Zasluga župana Strgarja ter njega in njegove vlade je bila, da se je Ljubljana, prej umazana in zanemarjena provincialna prestolnica, začela urejati in razvijati. Žal mu je, da niso ob prestavljanju stebrov s komunističnimi zvezdami ob vpadnicah takrat izpeljali še prestavitve spomenikov komunističnih veljakov v kak spominski park.
Sedanji napredek v Ljubljani opaža, vendar dodaja, da je bistveno vprašanje, za kakšno ceno se je vse to naredilo: »To ni evropski način reševanja. Jaz ne maram biti bogat, če moram krasti. To me pa res ne zanima.« V pričevanju se dotakne svojih prijateljskih vezi s številnimi zanimivimi ljudmi, med drugim dr. Jožetom Pučnikom, duhovnikom dr. Otmarjem Črnilogarjem, disidentom Viktorjem Blažičem, umetnikom Vlastom Kopačem in zlasti dr. Francetom Bučarjem, pri čemer odstre nekaj zanimivih detajlov iz Bučarjevega partizanskega življenja po koncu vojne na Koroškem, ko je, po Vidmarjevih besedah, sodeloval pri nalaganju ujetih domobrancev na transporte, ki so jih prisilno vračali v Jugoslavijo.

Pogovor z Marjanom Vidmarjem je zaradi epidemije covida 19 potekal pred nekdanjo gostilno na Vrhovcih v Ljubljani, ki je delovala od leta 1940 pa do leta 1995. Za točilnim pultom pričevalec za prijatelje in zase še skuha odlično kavo na velikem italijanskem kavnem avtomatu in ob tem obuja spomine na zanimive ljudi, ki so se nekdaj srečevali v tej gostilni. Sem sta zahajala tudi Bučar in Blažič, pa veliko drugih, pove Vidmar, ko se ozira po stenah, kjer so zanimive fotografije in predmeti, ki pričajo o bogati preteklosti teh prostorov. Ustvaril si je družino, ima hčerki in vnuke, s katerimi se lepo razumejo, stanuje drugje, a skoraj vsak dan se vrača v »svojo« gostilno na Vrhovce, kjer s prijatelji razpravlja, ne le o politiki, ampak tudi o ženskih vprašanjih, pri katerih je moška pamet, kot se pošali, premalo, da bi jih razumel. Rad ima Vipavsko dolino in njena vina, sam pa ima vinograd na Krasu in njegov teran velikokrat zmaguje na tekmovanjih. V času epidemije pogreša druženje in komaj čaka, da bo grožnja popustila. Za konec pa vsem skupaj želi: »Bodite dobronamerni, potrpežljivi pa dobri. To je rešitev, druge ni.«

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov