Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 14. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 14. jan.

Pogovarjali smo se z novo direktorico Slovenske kinoteke Ženjo Leiler, bili smo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer smo si ogledali razstavo edu.arh o praksah arhitekturnega izobraževanja, v galeriji Tobačna 001 razstavo Optična motnja Maje Smrekar in v galeriji P74 razstavo lanskoletne prejemnice nagrade OHO Nike Ham z naslovom Morgen.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V četrtkovi oddaji Dobro jutro vas bomo ponovno pozvali k pomoči v dobrodelni akciji za prizadete v potresu na Hrvaškem. Kolegi iz uredništva našega športnega programa vas bodo skupaj z Ano Drev povabili k spremljanju tekem za Zlato lisico, ki bo konec tedna potekala v Kranjski Gori. Izvedeli boste, kaj prinaša letošnji festival znanosti in umetnosti Hokus Pokus ter kako odkrivamo in zdravimo raka ustne votline. V domači lekarni Bene Behrič svetuje, kaj pomaga pri težavah s sečili. Na vaša vprašanja glede domačih živali bo odgovarjala veterinarka Iris Selan, sicer izpostavljamo sterilizacijo in kastracijo ljubljenčkov. Res drži, da je oljčno olje bolj zdravo? Mite in resnice preverjamo z dr. Mileno Bučar Miklavčič z Inštituta za oljkarstvo. Preživite jutro v naši družbi!

Veliko delamo. Precej hitimo. Težko se ustavimo. Živimo v času, ko zares nimamo časa. Ali pa si ga samo ne vzamemo, ker se nam zdi, da bi ga bilo nespodobno imeti na pretek. Delovni procesi nas namreč nagovarjajo k nenehni navzočnosti, hitri odzivnosti, stalni dosegljivosti; bili pa naj bi kar se da hitri, produktivni in učinkoviti. Kateri procesi so pripeljali do ideje maksimalnega izkoristka časa, zakaj nas je praznega časa strah in kaj nas je o času in naglici naučila ustavitev javnega življenja?

Ana in njena prijateljica Pia na svojih rednih izletih po trgovinah in kavicah. Nika se upira Penzlovim poskusom, da bi njun odnos spravila na »novo raven«. Dr. Boštjan predlaga Jaki, da bi šla za nekaj dni jadrat. Gaber se s sumljivim Ištvanom dogovarja o poslu. Dr. Vasja izgine na eno od svojih potovanj.

Mravlje živijo v kolonijah, bobri v družinah, čopasti ponirki v parih, kače pa samotarsko. Nekatera bitja so družabna vse življenje, druga samo občasno. Kakšno je to družabno življenje in kaj prinaša posameznim živalim? Kdaj je bistven posameznik in kdaj je najpomembnejša skupnost? Kako se učijo žuželke in kako sesalci? Zakaj se kačji pastirji sporazumevajo z vidnimi signali, netopirji pa z zvočnimi? Kakšna je igra pri vidrah in kakšna pri medvedih?

Doslej je zaradi virusa covida 19 umrlo 3000 tisoč ljudi. Kako dolgo bodo še umirali? Je cepljenje rešitev – bo varovalo vse? Kdaj bo življenje vsaj nekoliko spet podobno tistemu pred pandemijo? Prihaja tretji val. O tem s strokovnjaki v oddaji MOJE MNENJE. V sredo ob 21-ih na Drugem.
Voditeljica: Breda Štivan Bonča.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V 3,8 milijarde let evolucije in naravne selekcije je narava vedno našla način, kako se prilagoditi. Biomimikrija je znanost, ki v naravi išče navdih za izvirne in trajnostne rešitve. Neverjetne zmožnosti živih bitij zdaj pomagajo vse večji skupnosti znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, oblikovalcev in podjetnikov preoblikovati naš svet.

3.del: Premikanje
V tej oddaji izvemo, kako lahko s posnemanjem rešitev, do katerih so se v milijonih let prilagajanja svojemu okolju dokopale nekatere živali, razvijemo učinkovitejše in gospodarnejše načine premikanja po kopnem, v vodi in v zraku, navigacijske sisteme, ki ne potrebujejo signala GPS, in sisteme za preprečevanje trkov, s katerimi bi povečali varnost v prometu ter omogočili izdelavo samostojnih robotov in samovoznih avtomobilov.

Pregled najpomembnejših dogodkov v letu 2020 v krogu Slovencev na Madžarskem. Prispevek o pokojnem mariborskem škofu dr. Jožefu Smeju. Predstavitev Porabskega koledarja za leto 2021.

Oddaja Težišče/Súlypont je studijska pogovorna oddaja o perečih problematikah. V njej gostimo od enega do tri goste. Med oddajo predvajamo tudi vnaprej posnete uvodnike oz. prispevke o aktualni tematiki.
A Súlypont című műsor stúdióbeszélgetés, amelyben a műsorvezető egy adott égető problémáról beszélget a vendégeivel. Néhány adást előre rögzített témafelvezető összeállítás és a témáról szóló tudósítások is színesítenek.

15:40
Otroški program: Op!

Muk in Lucijan sta v Indiji. Rada bi si ogledala Tadž Mahal, a kaj, ko polomita obe kolesi. Na srečo jima Balbir posodi rikšo, toda zdaj bi se radi vsi peljali z njima, sonce pa bo kmalu zašlo.

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Metan je tretji najpomembnejši toplogredni plin. Njegova koncentracija v ozračju je najvišja v zadnjem milijonu let in še narašča. Samo od leta 1750 se je povečala za več kot 100 odstotkov. Ogromne količine metana so shranjene v zamrznjenih tleh Arktike in Antarktike ter v obliki metanovih hidratov na dnu morij. Toda na teh območjih narašča povprečna temperatura, zato znanstvenike skrbi, da bi prišlo do sproščanja metana in dodatnega povečanja njegove koncentracije v ozračju, to pa bi imelo negativne posledice za naše podnebje. Kako bo metan vplival na naše podnebje v prihodnosti?

Podnebje močno vpliva na to, kako in kje živimo, s čim se prehranjujemo, katere nalezljive bolezni nas ogrožajo in še marsikaj. A podnebje se spreminja in s tem tudi življenjske razmere. Čeprav so se velika temperaturna nihanja pojavljala tudi v preteklosti, se spremembe, ki smo jim priča danes, dogajajo neprimerljivo hitreje. Za to pa smo krivi ljudje. Naš planet gori, opozarjajo okoljevarstveniki. Reševanje Zemlje je postal največji izziv današnjega časa. Evropska unija se je odločila, da ga sprejme. Z zelenim dogovorom naj bi Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina. To je velik izziv. Mu bomo kos?

Dora se tako rada pretvarja, da je nekaj drugega, da pozabi, kdo je v resnici. Živa, Vid in Toni ji pomagajo ugotoviti, kakšna dinotačka je.

Povodna konja opazujeta tjulnja, ki tekmujeta v usklajenih skokih na prožni ponjavi. Jima bosta kos?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči o preštevanju glasov dan pred napovedano vložitvijo konstruktivne nezaupnice, dolgih sestankih in metodah za prepričevanje poslancev. Vtis zmedenosti, tako kot dogajanje v opoziciji, pa vzbuja tudi sprejemanje ukrepov za zajezitev epidemije. Analizirali smo vse sprejete ukrepe in jih primerjali s sosednjimi državami.
V Globusu: Združene države Amerike teden dni po napadu na Kapitol in teden dni pred inavguracijo novega predsednika. Kako je Donald Trump spremenil republikansko stranko in kakšna je politična prihodnost odhajajočega predsednika.
V Točki preloma: Zakaj in za koliko milijonov evrov je bila pri prodaji ajdovske družbe Bia Separations oškodovana slovenska država? Kako pomemben je v Sloveniji tvegani kapital?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Spremljali bomo sejo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, na kateri bodo obravnavali finančni načrt za letos, tudi financiranje Radia Študent. Ogledali smo si razstavo Lele B. Njatin v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Predstavili bomo probleme francoskih in italijanskih gledaliških ustvarjalcev v času pandemije in dobitnika zlate plakete Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan bomo obiskali razstavo baročnega slikarja Andreja Herrleina v Mestnem muzeju, ki nam je med drugim zapustil dragocene vedute predpotresne Ljubljane in portrete mnogih tedanjih ljubljanskih meščanov in plemičev. Ob tem bomo raziskali kulturni utrip tedanje prestolnice deleže Kranjske. Bruce Springsteen je že od nekdaj eden najspretnejših pripovedovalcev zgodb v popularni glasbi. V že tako bogat glasbeni umetniški opus je v zadnjih dveh letih dodal še tri filme ali filmska pisma v obliki monodrame Springsteen on Broadway o nastanku albuma a Letter to You in ameriških podobah, ki so se povezale na albumu Western Stars. Hkrati z njim je nastal tudi koncertni film, ki je njegov celovečerni režijski prvenec. Po drugi svetovni vojni se je kot vodilna gospodarska panoga v Sloveniji uveljavila tekstilna industrija, zlati časi so trajali vse do 80. let prejšnjega stoletja. Med podjetji je izstopala tudi radovljiška Almira, bila je sinonim za kakovost in sodobne kroje. Kako je njena zgodba vplivala na razvoj modnega oblikovanja pri nas? V oddaji pa tudi o razstavi grafik na papirju fenomena Invader, ki je na področju ulične umetnosti postal svetovna umetniška zvezda. Gost v studiu bo Jani Novak, ki bo pred sobotnim predvajanjem filma Laibach: Divided States of America na TV Slovenija med drugim komentiral, zakaj je film še danes tako aktualen.

Lady Arabella vztraja pri tem, da se Frank bogato poroči. Od moža in dr. Thorna je zahtevala, da Mary in Frank nimata stikov, dokler se Frank ne zaroči z bogatašinjo. Dr. Thorne je Mary zaupal, da je njen stric ubil njenega očeta in da njena mati še živi. Njen stric, zdaj sir Roger, je po odsluženi kazni obogatel in ima v lasti velik del posesti Greshamsbury park. Sir Roger in g. Moffat kandidirata za župana mesta. Bogata gdč. Dunstable in Frank postaneta zaupna prijatelja. Mary še vedno ni zaželena pri Greshamovih.

DOCTOR THORNE / Velika Britanija / 2016
scenarij: Julian Fellowes
režija: Niall MacCormick
v glavnih vlogah: Tom Hollander, Rebecca Front, Ian McShane, Richard McCabe, Phoebe Nicholls, Gwyneth Keyworth, Kate O’Flynn, Danny Kirrane, Janine Duvitski, Stefanie Martini, Harry Richardson

Metan je tretji najpomembnejši toplogredni plin. Njegova koncentracija v ozračju je najvišja v zadnjem milijonu let in še narašča. Samo od leta 1750 se je povečala za več kot 100 odstotkov. Ogromne količine metana so shranjene v zamrznjenih tleh Arktike in Antarktike ter v obliki metanovih hidratov na dnu morij. Toda na teh območjih narašča povprečna temperatura, zato znanstvenike skrbi, da bi prišlo do sproščanja metana in dodatnega povečanja njegove koncentracije v ozračju, to pa bi imelo negativne posledice za naše podnebje. Kako bo metan vplival na naše podnebje v prihodnosti?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov