Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 16. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 16. jan.

V SNG Drami so se na spominskem večeru poklonili režiserju in dramatiku Dušanu Jovanoviću. Predstavljamo nov album Izštekani Le Serpentine, ki ga je izdala ZKP RTV SLO. Obiskali smo skladatelja Mateja Bonina, ki v Stari elektrarni pripravlja novo delo za tolkalski ansambel in vokal. V kulturi bivanja pa več o problematiki oglasnih panojev v javnem prostoru.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Lola in Flint obožujeta bovling, zato se odpravita v čisto pravo dvorano, namenjeno temu zabavnemu športu. Krogle kot za šalo podirajo keglje, vendar samo Flintove. Flint je očitno nadarjen za metanje in ciljanje. Lola pri tem žal nima sreče in postane zelo žalostna. Srečo ima le v tem, da je ob njej prijazni bratec Flint. Kako ji bo pomagal?

Lojzek in Pika se igrata Rdečo kapico in volka, toda prijazni Lojzek ni prav nič prepričljiv v svoji vlogi. Kar naprej se razposajeno smeji. Pika mu zato predlaga, naj nariše pravega volka, da se bo lahko zgledoval po njem.

Baron Jelen prosi prijatelje za pomoč, saj se pripravlja na obisk pomembne gostje: njegove mamice. Toda naj se še tako trudijo, baronova mama ni zadovoljna s ponujeno zabavo, zato je baron Jelen zelo žalosten.

Pod jasnim zvezdnim svodom Ava, Riko in Teo občudujejo množico žarečih zvezd. Riko se pobaha, da bo eno sklatil z neba. A naj se še tako trudi, do zvezd ne more seči. Potem pa se zgodi nekaj čarobnega.

Avguštin med čiščenjem mestne hiše najde igračko - letalo in ga podari Kalimeru. Prijatelji se igrajo z njim, dokler jim ga ne vzame jezni župan. Letalo poskušajo dobiti nazaj, a župan se odloči, da bo letalo odslej njegova igračka.

Beni ima rojstni dan in prijatelji mu pripravijo kup nogometnih iger, da bi se imel lepo. Toda Beni ta dan slabo brca in je zato vse bolj potrt. Bo vendarle spoznal, da se lahko zabava, tudi če ni najboljši?

Ernest je izgubil gumb svoje harmonike in ne more več igrati svojega najljubšega glasbila. Celestinca je prepričana, da je gumb vzela skrivnostna Zelena miš, ki zbira izgubljene stvari.

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Pepe je iskal Nezemljane, čarovnice, božal pajke, se družil s policisti, se boril s temnim gozdom in globoko vodo. Vse to, da je dokazal, da so nekateri strahovi pretirani in nepotrebni. Pri tem mu je pomagala navihana in pogumna Ronja. Kako mu je šlo, se bomo spomnili naslednjič. Se vidimo?

Elias je navdušen, da ima pred seboj Bucka iz mesa in krvi. Toda Buck se na tem svetu ne znajde najbolje. Elias ga mora poučiti o vsem: o hrani, spanju, živalih … Povrhu vsega pa ga mora skrivati pred sumničavo sestro Hanne in mamo.

Elias hlini bolezen, da bi lahko ostal doma z Buckom. Mamo prepriča, Hanne pa mu ne verjame. Pred njim je nov dan z Buckom, ki je navdušen nad hrano, blazno pa se prestraši dogajanja v črevesju: prvič bo moral na stranišče. Hanne vdre v kopalnico, ko se Buck kopa, in Elias ji vse pove. Skupaj skleneta, da bosta povedala tudi mami.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

Navdušeni tjulenj v občinstvu zmoti odbojkarsko tekmo.

V trinajsti oddaji se pomerijo Denis, Mark in Rok iz OŠ Lucija (rumeni) ter Domen, Marcel in Jaka iz OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica (vijolični). Medtem ko so hitrejše vijolične celice, Brihtolin porumeni. Vsi se dobro znajdejo v prometu, v labirintu pa malo manj. Rumenim se posveti pri eksperimentu, vijoličnim pri Fibonaccijevem zaporedju. Za koga je odločilno zadnje vprašanje, v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Plamenec sodi na tekmi med sloni in povodnimi konji. Nenadoma v kazenskem prostoru pade igralec ...

V Infogromu smo se pozanimali, kako mladi najraje preživljajo čas v zasneženi naravi, trenerji Športno plezalnega odseka Planinskega društva Celje - Matica pa so imeli v začetku leta ravno dovolj časa, da so preverili, kako je prekinitev treningov vplivala na nekatere mlade plezalce. Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa se vlečejo že dolgo, kar se že pozna tudi na vašem počutju in duševnem zdravju, zato smo pripravili nekaj nasvetov o tem. Ponudili smo vam tudi nekaj zanimivih kulturnih vsebin na spletu ter skupaj z gostom opozorili na nevarnosti spletnih izzivov.

Sabljaški prvak noj med tekmo naleti na tehnično težavo.

Vsi govorijo o nindžah. Christa sumi, da Hunter nekaj ve. Joaquim je navdušen nad borilnimi spretnostmi bojevnic, ki jih njegov dedek, ki je odraščal v Indoneziji, prepozna kot pencak silat, indonezijsko borilno veščino. Policija pripre Stanleyja zaradi suma, da je eden izmed njih.

V Tarči o preštevanju glasov dan pred napovedano vložitvijo konstruktivne nezaupnice, dolgih sestankih in metodah za prepričevanje poslancev. Vtis zmedenosti, tako kot dogajanje v opoziciji, pa vzbuja tudi sprejemanje ukrepov za zajezitev epidemije. Analizirali smo vse sprejete ukrepe in jih primerjali s sosednjimi državami.

V tokratni oddaji o družini Prešeren, ki je v požaru ostala brez strehe nad glavo in trenutno biva v romskem naselju Beltinci,
o projektu ZZ Rom, ki ga RIS Rakičan izvaja za romsko skupnost v Pomurju in
o knjigi Pri nas kuhamo dobro, v kateri je med drugim recept za romsko potico.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pogovarjali smo se z ustvarjalci nastajajočega dokumentarnega filma o edini avtohtoni pasmi psov pri nas, kraških ovčarjih. Predstavljamo primer uspešne prevzgoje psa in njegovega lastnika. Vabimo k sodelovanju v novem projektu Društva za zaščito konj in drugih živali. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Cepivo nas zaščiti pred boleznijo. Zakaj se je potrebno cepiti v več odmerkih? Ali nas cepivo tudi obvaruje pred tem, da bi še naprej prenašali okužbo? Kakšne stranske učinke lahko pričakujemo? Ali se lahko cepijo bolniki s kroničnimi vnetnimi boleznimi in alergiki? Kakšni bodo učinki cepljenja za posameznika in za ustavljanje epidemije? Na vse to nam bo odgovoril prof. dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani.

V bližnji prihodnosti naj bi vse več ljudi živelo v mestih, po nekaterih podatkih do leta 2050 kar 70 odstotkov. Hitra urbanizacija tako prinaša vse večjo onesnaženost zraka, gost promet, veliko količino odpadkov. Z uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij si zato pametna mesta prizadevajo k večji optimizaciji upravljanja in boljši kakovosti bivanja v mestih. Prebivalcem naj bi z beleženjem in zbiranjem velike količine podatkov tako poenostavila vsakodnevne aktivnosti in nam s tem prihranila čas in denar: bolje bi bili obveščeni o prometnih zastojih, prostih parkirnih mestih, kakovosti zraka in vode. A če naj bi zbiranje digitalnih podatkov po eni strani pripomoglo k večji optimizaciji delovanja mest, se moramo ob tem zavedati tudi izzivov, povezanih z uporabo in (zlorabo) naših osebnih podatkov.

12 let po ratifikaciji Konvencije OZN o pravicah invalidov okoli 170 tisoč invalidov še vedno ni enakovrednih in enakopravno vključenih v slovensko družbo. Težave ostajajo tako pri zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami in izobraževanju kot pri zaposlovanju in izredno nizkih invalidskih pokojninah. Gluhi in naglušni opozarjajo na nedostopnost do informacij, naglušni pa zaradi obveznih zaščitnih mask težko komunicirajo. Zato je na pobudo naglušnega državljana Vlada RS sprejela odlok, ki osebam z okvaro sluha dovoljuje komunikacijo brez mask. Ker je v času epidemije stisk veliko, smo preverili delovanje dežurne službe psihosocialne opore invalidom. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je zagotovil podporo vpisu slovenskega znakovnega jezika v ustavo.

Tridelna dokumentarna serija v prepletu antropologije, znanosti in zgodovine raziskuje nastanek in razvoj družbenih omrežij ter njihov vpliv na naša življenja.

1. del: Motnje
Družbena omrežja, v katera smo vse bolj vpeti in jim namenjamo vse več časa, niso novost. Obstajala so že v zgodovini, kar v oddaji pokažejo na primeru širjenja protestantizma v 16. stoletju. Nauki Martina Lutra so se razširili po Evropi po zaslugi tiska, ki je imel podobno vlogo kot danes svetovni splet. Tudi lažne novice so obstajale že pred stoletji: zaradi verovanja v čarovnice so na tisoče ljudi sežgali na grmadah. Spoznali bomo temeljna načela teorije omrežij, med drugim tisto, ki pravi, da se podobno kot nalezljive bolezni širijo tudi zamisli in navade – ne glede na to, ali so dobre ali slabe.

Lani so v Benetkah poskusno zagnali več milijard evrov vredni projekt Mose za zaščito pred poplavami. Ker pa so sistemi pregrad pred vplivi plimovanja vedno imeli tudi negativne učinke na ekosistem, so najpomembnejše raziskovalne ustanove severne Italije že združile moči za dolgoročno opazovanje in proučevanje sprememb v regulirani beneški laguni.
Madžar Lászlo Korima je pred 20 leti prodal stanovanje v mestu, pustil uspešno službo borznega posrednika in se preselil na podeželje. V gozdovih Zempléna, nedaleč od slovaške meje, nabira gobe in išče minerale ter živi mirno življenje sodobnega puščavnika.
Josef Gsell iz Wigratzbada v Allgäuu že 50 let sestavlja nenavadne daljinsko vodene leteče predmete in modele letal vseh oblik in velikosti. Iz lesa balzovca je zgradil celo letečo preprogo, letečo kosilnico in raketoplan.
Elisa Vedovelli in Christian Niedermair sta ljubitelja sibirskih haskijev in dirk s pasjimi vpregami. V domačem Latschu na Južnem Tirolskem skrbita za devet sibirskih haskijev, za katere pravita, da lahko med treningom in divjo vožnjo skozi gozd izživijo svojo neustavljivo željo po teku.

Čeprav je videti, da se narava pozimi povsem umiri, so drevnine lepe tudi v lubju, listih, barvi in rasti vej. Sprehodili smo se med drevjem in grmičevjem Arboretuma Volčji Potok, kjer smo občudovali javorje, drene, psevdo-kamelije.
Študent Miha Leitinger tudi pozimi vrtnari, no, okrasne nasade postavlja v steklene posode. Te zapre, v posodi vzpostavljeno mikrookolje pa je samooskrbno. Izvedeli smo, katere rastline lahko sadimo v posode in kako to storimo.
Ob tem še pogled v Dnevnik lastnih izkušenj - siljenega radiča je bilo dovolj le za skledico ali dve.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Družina s Koroške je vrsto let iskala idilični prostor pod soncem. Še dobro, kajti dlje ko je trajalo iskanje, bolj je zorelo spoznanje, kaj potrebujejo za prijetno bivanje. Naposled so si postavili pasivno hišo za aktivne in vesele ljudi.
V oddaji Ambienti vedno znova iščemo izvirne arhitekturne rešitve. Te smo tokrat našli v zanimivem rustikalnem stanovanju v stari Ljubljani. Zanimivo je iz več razlogov, enega izmed njih obiskovalec zagleda že ob samem vhodu v dnevno sobo
Vrtnice so gotovo najbolj priljubljene okrasne rastline v zahodni civilizaciji. Zato smo se razveselili, ko nam je naša vodilna poznavalka rožnih grmov odprla vrata vrta, na katerem je zbrala svoje priljubljene sorte.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Kdor ima iskreno in odprto srce, naravno občuti zaupanje vase in se zna ceniti. Ta človek nima razloga, da bi do drugih čutil strah. (Dalaj Lama)

Razmišlja Mitja Andrejek

Olga je besna, ker Marjetka in Apolon prelepo plešeta skupaj. Zahteva, da se tudi Štefan nauči plesnih korakov. Ko se sršen upre, ga Olga nažene iz graščine. Njegovo edino upanje sta Apolon in Vladek, ki se na vso moč trudita najti pravi ples zanj.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Wikipedija je nepogrešljiv pripomoček vsakega šolarja, dijaka, študenta, vedno večjo veljavo pa ji dajejo tudi učitelji, celo znanstveniki in akademiki. Brez oglaševanja in brez algoritmov spada med trinajst najbolj priljubljenih spletišč na svetu. A vseprisotnost svetovnega spleta je nevarno področje za razraščanje lažnih informacij in teorij zarote, tudi Wikipedija se temu s svojo odprtostjo ne more izogniti. Kako se lahko v času poplave informacij izognemo zavajajočim? Najvplivnejši postajajo najglasnejši. Kakšen vpliv sploh še imajo ob tem spletne enciklopedije?

19:25
Utrip

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Začelo se je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V ZDA in Veliki Britaniji se je iz varietejsko - kabarejskih predstav rodil nov minimalističen žanr, primeren za nastop pred živo publiko. Pionirji anglosaškega standupa so imeli velikanski vpliv na razvoj slovenske scene, četudi so določene elemente standup formata že v socializmu uporabljali nekateri domači komiki na čelu z Vinkom Šimekom (Jakom Šraufcigerjem).
Prvi val standupa je v Slovenijo butnil proti koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja. V Ljubljani sta se izoblikovali dve žarišči: v nekdanjem KUD France Prešeren so eksperimentirali Jurij Zrnec, Boštjan Gorenc Pižama, Janez Usenik in druščina. V približno v istem obdobju so v najetem lokalu sredi mesta - najprej redno, nato pa bolj po redko, pod vodstvom Jerneja Kuntnerja nastopale t.i. Nove zvezde komedije (Matjaž Javšnik, Lucija Ćirović, Violeta Tomić itd.).
Po nekaj letih zatišja je Perica Jerković v koprskem študentskem klubu postavil nove temelje s predstavo »Ceu smeh«. Nadaljevalo se je v Kranju (Miki Bubulj, Ranko Babić, Klemen Bučan), v Mariboru (Slavko Škvorc, Martina Ipša) in na koncu so se spet aktivirali v KUD France Prešeren, kjer je standup večere začel pripravljati Vid Valič. Perica Jerković in Andrej Težak – Tešky sta ustanovila skupino Komikaze, ki je bila ključna za razvoj scene. Prvi množični nastop smo videli na Lentu, 2007, kjer so si naši komiki delili oder s hrvaškimi standuperji. Na pobudo Tina Vodopivca je leto kasneje Tešky organiziral prvi Panč festival na Ljubljanskem gradu.
Kakšno leto prej je v produkciji Špas teatra nastala uspešnica 5 moških.com, ki je skupaj s predstavo 5 žensk.com širši domači publiki približala nekaj prvin standup komedije.
Film prikazuje začetke razvoja te zvrsti komedije v Sloveniji in najpomembnejše mejnike. In seveda komike, ki so pustili sled naslednjim generacijam.

Miriam in Kevin sta po policijski raciji pri Emmi pristala v zaporu. Steve je dobil naročilo za delo in odpotoval brez slovesa. Greenwoodova hoče, da ji Emma pove o pogrešani SIM-kartici, toda Emma ji zatrdi, da ne ve ničesar o tem. Miriam je v zaporu s sinom in hoče, da ji Emma pomaga na prostost,
ter da preda SIM-kartico Jusefovemu nečaku. Emma in Dominic se dobita s Siobhan, žensko, ki jo je leta 2003 prav tako fotografiral Pullings in pove jima, da so dekleta, ki so hotela postati modeli, spala z bogataši za denar, tudi Linda.

FEARLESS / Velika Britanija / 2017
scenarij: Patrick Harbinson
režija: Pete Travis
v glavnih vlogah: Helen MCrory, Jonathan Forbes, Sam Swainsbury, Rebecca Callard, Wunmi Mosaku, Robin Weigert, John Bishop, Jamie Bamber, Emma Hamilton, Michael Gambon

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zelo prepričljivo dramo o maščevanju, ki najbolj tekne hladno, odlikuje izvrstna igra glavnih protagonistov.

Madrid, 2007. Kuro, voznik v avtu za pobeg, je edini, ki ga policija po neuspešnem ropu draguljarne uspe spraviti za zapahe. Po osmih letih se vrne domov, kjer ga čakata dekle Ana in sin. Čeprav se Ana veseli njegovega prihoda, jo je zaradi pogostih izbruhov jeze tudi precej strah. Zavetje najde v objemu tihega Joseja, rednega gosta bratovega bara. Mirni gospod ji ponudi pobeg v hišo na podeželju, vendar, kot vse kaže, tudi on nima najboljših namenov.

Originalni naslov: TARDE PARA LA IRA
Leto produkcije: 2018
Država: Španija
Žanr: kriminalna drama
Režija: Raúl Arévalo
Scenarij: Raúl Arévalo, David Pulido
Igrajo: Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Díaz

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Wikipedija je nepogrešljiv pripomoček vsakega šolarja, dijaka, študenta, vedno večjo veljavo pa ji dajejo tudi učitelji, celo znanstveniki in akademiki. Brez oglaševanja in brez algoritmov spada med trinajst najbolj priljubljenih spletišč na svetu. A vseprisotnost svetovnega spleta je nevarno področje za razraščanje lažnih informacij in teorij zarote, tudi Wikipedija se temu s svojo odprtostjo ne more izogniti. Kako se lahko v času poplave informacij izognemo zavajajočim? Najvplivnejši postajajo najglasnejši. Kakšen vpliv sploh še imajo ob tem spletne enciklopedije?

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov