Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 1. mar.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kaj se je ponoči dogajalo čez lužo - v ZDA so namreč podelili Zlate globuse, nagrade na področju filmov in serij. Svetovali vam bomo, ali je trenutno res najboljši čas za vlaganje v kripto valute in kako se tovrstne naložbe lotiti varno? Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili epilepsiji in epileptičnim napadom. Zdravnik bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo igralca Matjaža Javšnika. V dvoboju pa se bosta Špela in David pomerila v presajanju rož - kdo se bolje znajde pri tem opravilu? Kot vedno so dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Starejši so nenadomestljivi v življenju posameznika, družine in družbe. Zato je papež Frančišek napovedal svetovni dan starih staršev in ostarelih.

»Starost je milost, poslanstvo, je poklicanost,« tako je konec januarja pri opoldanskem nagovoru dejal papež Frančišek in napovedal, da bo četrta nedelja v juliju svetovni dan starih staršev in ostarelih.
Starejši so zelo pomembni v življenju posameznika, družine in družbe. Afriški pregovor pravi: »Ko umre star človek, je to tako, kot bi zgorela knjižnica.« Tudi za pravoslavje je značilno, da vero na otroke prenašajo babice. Vse to velja tudi za nas.

V Srbski pravoslavni cerkvi so na zboru izvolili novega patriarha.
Ekumenska skupina Svetovnega molitvenega dneva žensk tudi pri nas za prvi petek v marcu pripravlja molitev za ženske majhne otroške države Vanuatu v Tihem oceanu.
V dnevnem centru koprske Škofijske karitas v Bertokih najdejo dom in toplo besedo brezdomci.
Blizu v trpljenju, ki je del življenja, nam želi biti tudi duhovnik, urednik in pisatelj Božo Rustja, ki je izdal novo knjigo V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod.

Poleg konjev najde Katja v hlevu še enega novega prijatelja. Gaber prejme pismo s srhljivo vsebino. Ana je zelo zagreta za sodelovanje z Jako – poslovno se dobro ujemata. Nika s Piino pomočjo pomaga Penzlu najti novo, bolj resno službo. Mariji prinese poštar zajetno uradno kuverto in svet je zanjo takoj lepši.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Prof. dr. Tanja Rener je zaslužna profesorica univerze v Ljubljani, profesorica za sociologijo družin in sociologijo spolov, raziskovalka na področju študij mladine in ženskih študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Bila je nacionalna koordinatorica za študije mladine in študije spolov pri Svetu Evrope. Na podiplomskem študiju predava o utopistikah, o alternativnih možnostih družbenega razvoja.
Pogovor bo usmerjen v družbo, ki je dolgo negovala patriarhalen družinski model, in bo načenjal vprašanja, kako je v naši družbi s predsodki in stereotipi o spolu in spolni usmerjenosti in ali prepoznavamo prezrte in tudi stigmatizirane družinske oblike in vloge. Kakšni so kadri današnjega časa in sistema in ali še vedno prevladujejo politični koncepti, zgrajeni na grobem individualizmu in ne več na politiki množic?
Čas je več kot primeren za pogovor s sociologinjo, ki se ukvarja tudi s pravicami žensk. 8. marec je pred vrati.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

5. del: Seks, laži in Edovi posnetki
Shelly se zglasi na pregledu pri dr. Fleischmanu, da preveri, ali nosečnost poteka tako, kot bi morala, toda krvni izvid vse močno osupne. V krčmi se na Hollingovo veliko presenečenje pojavi Shellyjin mož, ki sprva zahteva ločitev, a nato prizna, da bi jo rad odpeljal s sabo domov. Rick se boji, da bo naslednja žrtev prekletstva O'Connellove, kar Maggie močno razjezi. Ed išče navdih za filmski scenarij in po pogovoru z Joelom se mu utrne zamisel.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1990
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Leto 2020 bilo je za mnoge pridelovalce vina posebej zahtevno zaradi razmer, ki vladajo doma in v svetu. Predsednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre Ingrid Mahnič ostaja optimistična, prav tako enolog in vinogradnik iz Oslavja Sašo Radikon, čigar vino so do zaprtja stregli v najboljših restavracijah sveta.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

13.februarja leta 1921 se je v Škocjanu rodila vsestranska aktivistka Milena Gröblacher, ki se je vso življenje borila za obstoj in razvoj slovenskega jezika na Koroškem. Prav tako se je zavzela za pravice žensk in bila vrsto let predsednica Zveze slovenskih žena. Ob 100-letnici Milene Gröblacher se je ekipa Slovenskega sporeda ORF podala po njenih sledeh in pred kamero povabila sopotnice, ki so jo ohranile v lepem spominu.
V nedeljo se je na Pokljuki v Sloveniji končalo letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu. Dunja Zdouc iz športnega društva DSG Sele je potovala domov s srebrno kolajno v prtljagi in lepimi spomini. Zanjo je bilo to doslej najuspešnejše svetovno prvenstvo.
SK Zadruga Aich/Dob je prvič avstrijski pokalni prvak. Z zmago v finalu proti Amstettnu so osvojili lovoriko, na katero so čakali skoraj 40 let.
Koroška prestolnica ima 15 pobratenih mest. Celovec in Nova Gorica sta pobrateni od leta 1965 naprej. V oddaji s postankom pri sosedih bomo pogledali na razvoj pobratenja in se zazrli v leto 2025. Ob tem, da bo posebno zaradi 60.obletnice partnerstva, bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture. Kandidaturo sta mesti poimenovali Go! Borderless, Gremo! Brezmejno.
http://slovenci.orf.at

16:00
Otroški program: Op!

Vilko kaže sošolcem pisano frnikolo in Tomaž ga obtoži, da mu jo je izmaknil. Izkaže pa se, da to ni res, saj je Tomaž pozabil, da jo je vtaknil v žep. Toda tudi Julči išče izgubljeno frnikolo …

Jajček se noče umiriti, zato gospa Koka prosi za pomoč. Niko hitro spozna, da bi se jajček rad samo zabaval.

Prišla je zima in na igrišču se Klobučnik zabava s sneženimi kepami. Malčki postavijo velikega snežaka: Pišček priskrbi šal in kapo, Švigec oči, Diva gumbe, Pino roke, Klobučnik pa naj bi poskrbel za nos. A kje je Klobučnik in kje korenček, ki ga je obljubil? O ne, zajček ga je pojedel! Še dobro, da je namesto tega prinesel žarnico. Po takšnem lepem dnevu Malčki odidejo domov. Jutri se bodo spet lahko igrali.

Ko Krilček postane v razredu preveč nemiren, se učiteljica odloči, da se mora na tekmi naučiti kaj o športnem obnašanju. Krilček se nameni, da bo zmagal, kmalu pa odkrije, da dobri športni pošasti ne gre le za zmago.

Muk in Lucijan sta pri prijateljih Akiju in Akuju na severnem tečaju. Lucijan ima rojstni dan in kar malo je užaljen, ker se nihče ne zmeni zanj. Še sanja se mu ne, kako lepo darilo bo dobil, ko se bo stemnilo.

Z natančnim pogledom pomagajmo Lovru najti listek, na katerega je zapisal stvari, ki jih mora prinesti iz lekarne. Z dobrimi željami pomagajmo deklici Freyi, ki ljubeče skrbi za mami, celo kadar si mora zaradi bolezni vbrizgati injekcijo. Ojoj, smo omenili injekcijo? To pa ni Lovrova najljubša stvar. Ali mu bo doktorica Črtolina pomagala premagati strah pred njo?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Piran je po mnenju mnogih najlepše mesto na Slovenskem in obiskovalce navdušuje s slikovito lego in bogato dediščino, ki je nastala v stoletjih beneške nadoblasti. Osrednji umetnostni spomenik je stolnica sv. Jurija, ki je zavetnik mesta, v njegovo zgodovino pa se je še prav posebej zapisal skladatelj in violinist Giuseppe Tartini. Piran bomo odkrivali s pomočjo posameznikov, ki so se prav posebej zavezali ohranjanju kulturne dediščine – župnik Zorko Bajc, slikarka in restavratorka Mira Ličen Krmpotić in kulturna delavka Natalija Planinc.

Sprotni slovar slovenskega jezika na portalu Fran opredeljuje hipsterja kot pripadnika urbane subkulture z mešanico starinskega in inovativnega sloga ter kritičnim in ciničnim odnosom do sveta. A beseda hipster še zdaleč ni novodobna: njen izvor korenini v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je označevala tistega, ki je »kul« in ki je bil poznavalec takratne razvijajoče se džezovske scene. Hipsterji v takem pomenu, kot ga uporabljamo danes, pa se pojavijo na začetku 21. stoletja, s središčem v londonskem Shoreditchu. Na pogled jih lahko prepoznamo po vintage oblačilih, ki jih kombinirajo z modernimi dodatki. Radi vozijo fiksi kolesa, moški navadno nosijo brado ali brke, eden njihovih glavnih zaščitnih znakov pa ostaja ciničen, včasih celo sarkastičen odnos do sveta, ki morda več kot o njih samih govori tudi o družbi, v kateri živimo.

Danes je noč zvezdnih utrinkov, ki ti lahko izpolnijo skrivne želje. A Nejko se ne spomni ničesar, kar bi si lahko zaželel. Prijatelji mu poskušajo pomagati, a mu ne bi radi izdali svojih želja, ker se potem ne bodo uresničile!

Andrej in Eva, Simonova in Gašperjeva starša, se zvečer odpravljata ven. Najameta varuško Marjo, da bo pazila na malčka. Simon in Gašper sprva o njej nimata dobrega mnenja. A Marja je domiselno, bistro in prijazno dekle. Simon je tako navdušen nad njo, da prosi očka in mamico, naj gresta večkrat na lepše.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pravica do protesta. Brez služb in prihodnosti. Frizerji kraljev. Nesliš(a)ni. Štefi in Pika. Premagati depresijo.

O imenovanjih tožilcev, redefiniciji posilstva in še o čem v intervjuju s pravosodno ministrico mag. Lilijano Kozlovič.
V oddaji še o novi stranki nekdanjega mandatarja KUL-a.
V prispevku o težavah gostincev, ob koncu pa še o lažnih spletnih profilih politikov in pojavu astroturfinga.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Nocoj v Kulturi o prostorski stiski Prirodoslovnega muzeja in obljubi o selitvi na Metelkovo 6. V Zasavskem muzeju Trbovlje je na ogled razstava Laibach 4 dekade, ki je nastala ob lanski 40. obletnici skupine, na Krakovskem nasipu pa fotografska razstava, ki je uvod v praznovanje 70-letnice Tehniškega muzeja Slovenije. Na 71. mednarodnem filmskem festivalu Berlinale, ki se začne danes in bo zaradi razmer potekal v dveh delih, pa bo Slovenija zastopana v sklopu Berlinale Talents in na spletni filmski tržnici.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Umetnem raju se spominjamo 100-letnice gledališkega in filmskega igralca Berta Sotlarja, ki je slovel kot enfant terrible slovenskega gledališča. Ženja Leiler, nova direktorica Slovenske kinoteke, nam je razkrila svojo vizijo te pomembne kulturne institucije. Pozanimali smo se, koliko slovenskih celovečernih filmov je že digitalno restavriranih in zakaj restavriranje naše filmske dediščine poteka tako počasi.
Avtorica oddaje: Mateja Valentinčič
Režiser: Slavko Hren

Čas epidemije covid-19 je čas za prevpraševanje vsega, kar se nam je prej zdelo samoumevno. Tudi umetnosti. Pet slovenskih avtoric in avtorjev, Alenka Zupančič, Alojz Ihan, Mojca Kumerdej, Mojca Širok in Jasmin B. Frelih govori o tem, kaj jim pomeni umetnost v krizi.

Simfonični orkester RTV Slovenija se predstavlja z zanimivim, redko izvajanim programom. Na sporedu bosta Suita iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega (v priredbi Duka Ellingtona, Billyja Strayhorna in Jeffa Tyzika) ter Sonata concertante za klavir in orkester, ki jo je skladatelj in pianist Friedrich Gulda poimenoval Concerto for myself. Solistka bo pianistka Lisa Smirnova, avstrijska glasbenica z ruskimi koreninami. Glasbo je študirala v svojem rojstnem mestu Moskvi, v devetdesetih pa se je izpopolnjevala v Salzburgu in se potem za stalno naselila v Avstriji. Po odličnem nastopu v sloviti Carnegiejevi dvorani v New Yorku in na Salzburškem festivalu je danes gostja vseh svetovnih koncertnih odrov. Dirigent Darko Butorac velja v današnjem času za enega najbolj iskanih mladih dirigentov.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov