Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 9. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 9. apr.

V nocojšnji Kulturi vam bomo med drugim predstavili novo knjigo Jele Krečič Zmote neprevaranih – od modernizma do Hollywooda, pa ljubljanski jazz-pop kolektiv Wckd Nation, ki bo nocoj nastopil v Kinu Šiška in album Nocturnes irskega glasbenika in skladatelja Julesa Maxwella.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Si lahko izposodim tvoj ali svoj svinčnik? Tokrat bomo v Jezikovnem kotičku pozornost namenili svojilnim zaimkom. Slovenščina ne bi bila tako zanimiva, če ne bi ob vsakem pravilu obstajala vsaj ena izjema. Vse jezikovne dileme nam bo pomagala razrešiti lektorica Kristina M. Pučnik. Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »Zajamčena tradicionalna posebnost«. V naši kuhinji bo tokrat zadišalo po tej čudoviti rudarski jedi. Sproščeno in zabavno vzdušje bo pričaral Miha Robnik, znan tudi kot 'Dans fotr kuha', ki raziskuje zgodovino savinjskih žlinkrafov in idrijskih žlikrofov. V zadnji uri oddaje, ki jo posvetimo tudi glasbi, se nam bo pridružil Samuel Lucas. Izdal je novo avtorsko pesem z naslovom Narod moj. Tudi tokrat boste lahko poklicali in posvetili pesem komu izmed vaših bližnjih. Petkovo oddajo soustvarjamo tudi s kolegi iz Kopra in Maribora.

10:05
Otroški program: Op!

Na Zemlji mali Timotej in njegov prijatelj Lemur čutita toploto sonca, z njega pa slišita tudi glasbo. Se na Soncu kaj dogaja? Naša prijatelja jo mahneta tja. In koga tam srečata? Kopico veselih atomov, ki neutrudno rajajo. In bolj ko rajajo, bolj je vroče.

Bubi in Boni se brezskrbno igrata, Bibi pa čemeren preganja čas, da bi čim hitreje dočakal trenutek, ko bosta z očkom zlagala kamenčke. Bubi in Boni zagledata zajčka, stečeta za njim in temu se tudi Bibi ne more upreti. Ko se podijo za zajčkom, odkrijejo, da ta živi v brlogu. Kasneje srečajo navadnega lončarja, ki jim pojasni, da si gnezdo naredi iz gline in slame. Presenečeni odkrijejo, da želva živi kar v svojem oklepu. Odločijo se, da bodo poiskali medvedka in odkrili njegovo bivališče. Ko mimo pribrenči čebelica, Bubi prešine, da imajo medvedi radi med, čebelice pa ga delajo, zato zagotovo vedo, kje prebiva medvedek! Sovice izvedo, da čebelice živijo v panjih, medvedkov dom pa je votlina. V domačem gnezdu jim očka razloži vse o domovanjih drugih živali, mami pa zapoje pesmico »Ljubo doma, kdor ga ima«. In Bibi zdaj ve, da je bolj vznemirljivo spoznavati nove reči kot pa ždeti doma.

Lizi je na plaži izgubila ključe in zdaj ne more odpreti stojnice. Le kako bi lahko v mivki poiskali kovinski predmet? Seveda! Z velikanskim magnetom.

Nejko bi rad šel na pohod. Prijatelji mu dajo veliko nasvetov in izletniške opreme, ki naj jo vzame s sabo. Nejko mora zdaj nositi težak nahrbtnik. Šibi se pod njegovo težo in se komaj prebije mimo znaka za Podlesje. Odloči se, da se bo kar tam utaboril.

V mestu je spet dobrodelni sejem. Tudi Taja in Erika bosta nekaj prispevali. Napekli sta kup piškotov – še sami ne vesta, koliko. Zložita jih na mizo in fotografirata, da jih bosta pozneje prešteli. Toda potem ugotovita, da je na mizi pol manj piškotov kot na fotografiji. Kdo neki je odnesel piškote?

Kdo je oče Helgine hčerke ne muči samo Rajca, pač pa tudi Polkovnika. Ninanana postane vojno območje, ki ga razreši presenetljiv prihod kozla. Je Miha potegnil pravo potezo, ko je zamenjal stanovanje za avto?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Točki preloma: Zakaj je moral Revoz ustaviti proizvodnjo? Kaj je povzročilo pomanjkanje čipov in drugih elektronskih komponent na svetovnem trgu? Kako lahko znanost prispeva k okrevanju? In kakšne posnetke iz vesolja pošilja slovenski satelit?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

19. del: Skrajna meja
Holling je obupan, ko izve, da so našli okostje medveda Jesseja, ki ga je pred leti napadel. Kot lovec je hotel obračunati z njim. Da bi se prepričal, se odpravi k jami, kjer je Jesse živel. Skupina japonskih turistov pride v Cicely, saj verjamejo, da bodo njihovi potomci bolj nadarjeni, če bodo kot starši svoj zakon potrdili z odnosom ob severnem siju. V Cicely pa prispe tudi nenavadna pošiljka. Ker naslovnika nihče ne pozna, se v mestu odločijo, da bodo pokukali, kaj je v njej.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Končno! Po 20 letih bo Zdravstvena zavarovalnica določila, katere minimalne tehnične lastnosti mora imeti standardni slušni aparat. Danes upravičencem zagotavljajo le 300 evrov za slušni aparat, ni pa znano, kaj mora slušni aparat za to ceno omogočati. To naj bi se po novem letu spremenilo, pravijo na zdravstveni zavarovalnici, ki se je odločila za spremembe pravilnika o medicinskih pripomočkih. Jasno pa je, da se gluhi in naglušni borijo tudi za višji cenovni standard. Kajti marsikomu aparat za 300 evrov žal nič ne pomaga, zato številni slušni aparati ležijo v predalih. Tudi seznam tehničnih pripomočkov, ki so na voljo gluhim, naglušnim, slepim, slabovidnim in gluhoslepim, bi bilo treba čim prej osvežiti.

Az adás tartalma:

- emlékévek 2021-ben;
- a digitális gazdaság és társadalom;
- edzések a Lendvai Speedway Team salakmotoros klubnál;
- Ízes Muravidék: az ibolya a gasztronómiában.

Vsebina oddaje:

- obletnice v letu 2021;
- digitalno gospodarstvo in družba;
- treningi Speedway Teama Lendava;
- rubrika Okusi Prekmurja: vijolica v kulinariki.

Dinozaver pomni vse
Danin sosed gospod Hendrickson se preseli v dom za starejše. Začel je pozabljati in ne more več živeti sam. Dinozavri so se selili, da so našli boljšo hrano in varnejši kraj za zarod. Pa so imeli tudi dober spomin? Dana raziskuje, kako so si dinozavri zapomnili pot.
Red v dvorani
Danina mama pripravi hrano za piknik, nato pa nepovabljeni gost raztrga košaro in izmakne sendvič. Začne se sojenje trem obtoženim dolgoprstnežem. Le kateremu sta zadišali slanina in salama?

Za praznik kumaric se v Collinsvillu dogaja marsikaj. Npr. tekmovanje, v katerem izberejo najbolj nadarjene mladostnike. Na njem sodelujejo tudi Holly, Amy in Piper. Vsako leto ob tej priložnosti imajo v mestu tudi dirko izvirnih vozil. Hollyjin oče je nad tem vedno navdušen – veliko bolj kot njegovi otroci.

V Infodromu smo se pozanimali, kako se učenci v Avstriji sami testirajo v šoli, v Infogromu pa smo povprašali, kako so kratek čas ponovnega pouka na daljavo doživljali učenci iz OŠ Trnovo. Dvanajstletni Maks nam je zaupal svojo izkušnjo z osamitvijo ali izolacijo in s prebolevanjem koronavirusne bolezni 19. Leon je po spletu sodeloval na francoskem festivalu kratkih filmov za otroke, Ajda, ki je rada pisala za šolski časopis že v nižjih razredih osnovne šole, pa je obudila šolsko glasilo na svoji nekdanji šoli.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V vigenjcu, kovačnici za žeblje iz 18. stoletja, ki je edinstven primer tehniške dediščine in del Kovaškega muzeja Kropa, si lahko ogledamo ponazoritev življenja in dela fužinarjev in kovačev, ki so Kropi dajali pečat kar sedem stoletij.
Tradicijo s sedanjostjo izvirno povezuje šivilja noš in izdelovalka gumbov, punkovka Sandra-Janine Müller, ki v svoje kolekcije vpleta pisanost in barvitost dežele Bavarske.
Hiša arhitekture Oris v Zagrebu je sedež arhitekturnega biroja Andrije Rusana in zbirališče ljubiteljev arhitekture, oblikovanja in umetnosti.
Prazgodovinski kraški svet, ki so ga odkrili po zaprtju rudnika mangana na območju gričevja Bakony, velja za geološko čudo Madžarske.

V ponedeljek, 12. aprila, po sončnem zahodu se bo za muslimane po vsem svetu začel sveti postni mesec ramazan. Post je eden od stebrov vere oziroma ena izmed petih glavnih dolžnosti, ki jih morajo izpolnjevati verniki. Predstavili bomo misleca Ibn Halduna, ki je živel in deloval med letoma 1332 in 1406 na področju severne Afrike. Danes ga poznamo kot idejnega očeta sodobnih znanstvenih disciplin, kot so zgodovinopisje, ekonomija, sociologija in demografija. Sledijo pa razmišljanja puščavnika Antona Velikega o odnosu med človeškimi čustvi, strastmi, dušo in umom, ter o tem, kako ti vplivajo na naše razmerje z Bogom.

Ben na sejmu osvoji vse nagrade, zato Jon posumi, da gre za goljufijo, ko se eden od pujsov vrne domov s pokalom. Pujs je nova zvezda kmetije, a Jon je odločen, da bo zadevi prišel do dna.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
Aleš Bartol, Marko Vozelj in Daniela Burjan sestavljajo ekipo ta lepih, Slavko Ivančić, Blaž Jenkole in Leja Plut pa ekipo ta luštnih. V oddaji pojejo Mambo Kings, Samuel Lucas, Jernej Tozon, skupina Vivere, Rok Ferengja. V studiu bodo tri simpatična dekleta Monika Lavrič, Larisa Majcen in Urška Lužar, ki bodo presenetila z izvedbo pesmi Sinko, ne sprašuj, v sodelovanju z ans. Naveza. Ditka in Nina Pušlar nam bosta privoščili že znano uspešnico Ne bodi kot drugi, igrali bodo še Raubarji, po dolgem času bomo slišali Matjaža Zupana. Ekipi bosta tekmovali v zabavnih igrah, voditelja pa sta Melani in Blaž.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Turizem Ljubljana praznuje 20 let. Kam se bo razvijal mestni turizem, ki velja za eno večjih žrtev pandemije?
Kako v Goriških Brdih združujejo kmetijstvo in turizem?
Imajo družinske kmetije - kot Šenkova domačija na Jezerskem - boljše obete za dolgoročno preživetje?

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V nocojšni Kulturi vam bomo predstavili album KWA Recyclemana, nekoč znanega pod imenom Ali en, pa festival Forum nove glasbe, ki nadaljuje tradicijo ukinjenega festivala Slowind. V kulturi bivanja bomo preverili kaj se dogaja z zapuščeno Plečnikovo trafiko na vegovi ulici v Ljubljani. Ogledali pa smo si tudi razstavo Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–199, v razstavišču Libertas v Kopru.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Klasika francoskega novega vala. Zgodba romantične kriminalke se začne z Michelom, mladim nepridipravom, ki je pravkar ukradel avto in ustrelil policista, ki ga je preganjal. Na begu pred policijo poišče ameriško ljubimko Patricio, ki na ulicah Pariza prodaja časopis New York Herald Tribune. Dekle ga skrije v svojem stanovanju in Michel jo poskuša prepričati, da skupaj prebegneta v Italijo. Patricia mu pove, da je noseča. Med policijskim zaslišanjem izve za njegova dejanja. Izda ga policiji in mu pove, kaj je storila. Michela med poskusom pobega ustreli policija, a teče, dokler mu ne zmanjka sape.
Do zadnjega diha je prvi film Jean-Luca Godarda, ki je v naslednjih letih postal najdrznejši zagovornik ustvarjalnih svoboščin francoskega novega vala. Proslavil se je z nenavadno montažno tehniko presenetljivih rezov, ki je bila prvič uporabljena v filmu. Režiser se je odločil za tedaj nenavadno potezo, da igrani film posname kot reportažo ali dokumentarec, s kamero iz roke in z naravno osvetljavo. Za snemanje na lokacijah v Parizu ni pridobil dovoljenj, zato je pogosto improviziral in nekatere prizore posnel kar skozi niše poštnih zabojnikov.

Izvirni naslov: À BOUT DE SOUFFLE / Francoski film, 1960 / Režija: Jean-Luc Godard / Scenarij: François Truffaut / Igrajo: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov