Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 12. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 12. apr.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in se ob ponovnem odprtju šol in vrtcev srečamo z ministrico za izobraževanje. V studiu bomo po končani sezoni gostili našega biatlonskega šampiona Jakova Faka in nato svetovali o potovanjih v času omejitev. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat pride na obisk dr. Štrukelj, da odgovori na vsa vprašanja o cepljenju in cepivih. Govorili bomo tudi o Parkinsonovi bolezni, v Knjižnem klubu pa gostimo Ano Mario Mitić. V Žajfnici se tokrat sprašujemo, ali je v obdobju epidemije res tolikšen porast stisk in tesnobe in kako se s tem soočamo. Dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

V posebnem času ukrepov zaradi širjenja covida 19 mladi doživljajo hude stiske. Med njimi narašča število poskusov samomorov. Želijo si bližino prijateljev in sočutje staršev. Ali ima Bog prostor med mladimi? O tem bomo govorili na nedeljo Božjega usmiljenja.

Prvi kristjani so se zbirali, lomili kruh in praznovali Kristusovo vstajenje od mrtvih. Razumevanje največjega krščanskega praznika lahko osvetlimo z različnih zornih kotov.
Pred 150. leti se je rodil teolog, pisatelje, urednik, dramatik in duhovnik Fran Saleški Finžgar. Bil je prijatelj Plečnika. V župnišču v Trnovem je zbiral kulturnike in bil leta 1926 med ustanovnimi člani Slovenskega centra PEN.

Kako preprečiti kozlu, da bi delal oslarije? Pripravlja se prava kozlovska sodba. Z njo imajo opravka vsi, razen Toneta, ki dela podmornico. Razvija se poseben odnos med Rajcem in Helgino hčerko Anteo. Presenečenje na vrtičkih je veliko, ko se iz Torina vrne Marina.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Prof. dr. Bojan Zalar je že 12 let generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, višji znanstveni svetnik in predavatelj na ljubljanski in na mariborski medicinski fakulteti. Po izobrazbi je klinični psiholog in je eden od utemeljitev klinične psihologije pri nas. Na znanstvenem področju se, med drugim, ukvarja z zgodnjim prepoznavanjem duševnih motenj in z njihovim preprečevanjem.
Zagotovo zelo primeren sogovornik za vprašanja, ki nas zaposlujejo v tem času: koliko se je v času koronakrize povečalo število duševnih motenj, kakšni so osebnostni profili ljudi, ki dosledno spoštujejo protikoronske ukrepe, in kakšni tistih ljudi, ki se temu upirajo oz. ukrepe redno kršijo? V pogovoru prav tako razčleni osebnostne poteze tistih ljudi, ki iz različnih razlogov nasprotujejo cepljenju.
Voditeljica: Lidija Hren.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

20. del: Zgodilo se je v Juneauju
Joel je presrečen, ker bo za konec tedna ušel iz Cicelyja in se na kongresu zdravnikov družil s kolegi. Pripravil je tudi predavanje o vnetju ušes otrok na Aljaski. Veselja ga kmalu mine, ko ugotovi, da ga bo peljala Maggie, ki bo ostala v Juneauju, kjer si bo ogledala predstavo. Zaradi poplave v hotelu zmanjka sob, zato jima ponudijo skupni apartma. Ko Joel pride na sprejem, da bi spoznal kakšno zdravnico, ga zamoril kolega. Joela v Cicelyju nadomešča Marilyn, ki zdravi s svojimi metodami.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Pri tržaški založbi Mladika je izšel nov kratki roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca izpod peresa pisatelja in novinarja Dušana Jelinčiča. V oddaji S-prehodi bomo zaobjeli njegovo obsežno pisateljsko delo in ga spoznali tudi kot navdušenega alpinista in ljubitelja narave.

V tokratni oddaji vam ponujamo svet na dlani, slovenska skupnost na Hrvaškem že nestrpno pričakuje nov popis prebivalstva, ki bi moral steči prve dni v aprilu in se zaključiti prve dni maja, a so njegovo izvedbo premaknili na kasnejši čas. Po zdaj dostopnih podatkih je slovenski jezik, jezik nekaj manj kot 10 tisoč oseb(am), pogovarjali smo se z Barbaro Vupora Antolić, poslanko v Hrvaškem saboru.
Obiščemo pa tudi Porabsko Slovenijo/slovensko Porabje, kjer je gospodarska dejavnost skromna, a si na podeželju kmetje utirajo nove poti s pomočjo ekološkega kmetovanja. Obiskali smo Gornji Senik, kjer je že pred leti zaživela vzorčna kmetija, ki sodeluje s Slovensko razvojno agencijo in ki slovi tudi po festivalu jabolk.

Po nedavnih občinskih volitvah se vrstijo ustanovne seje v občinah, tako tudi v deželni prestolnici, Celovcu. Tam bo upokojeni profesor na Slovenski gimnaziji Lojze Dolinar, ki je kandidiral na listi novega župana Christiana Scheiderja (Team Kärnten), postal podžupan.
Kuharski ekipi graščine Retzhof v južnoštajerski Lipnici se je pred nedavnim pridružil slovenski kuhar Tadej Sirk, ki z modernimi stvaritvami skrbi za svež veter.
V avstrijski odbojkarski ligi se začenja finalna serija na štiri dobljene tekme. Nekoliko presenetljivo je nasprotnik Dobljanov, branilcev naslova, moštvo iz Gradca.
Od ledenika na morje: Daljinska pohodniška pot Alpe Adria Trail je odličen zgled tristranskega sodelovanja. S skupno 43 etapami in približno 750 km povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino. V dveh delih, 21. in 28. 4. 2021, bo predstavljena v televizijskem dokumentarcu Land der Berge na mreži ORF III.

16:15
Otroški program: Op!

Milan, Vilko in Tomaž se v parku igrajo skrivalnice. Vilko najde izgubljeno denarnico in si hoče kupiti sladkarije, Milan in Tomaž pa ga prepričujeta, da to ni prav. Izkaže se, da denarnica pripada starki, ki jih za poštenost nagradi. In tako si nazadnje res lahko kupijo sladkarije …

Bučko se razjezi na Pikico, ker ga neprestano oponaša. Bo lahko zakrpala njuno prijateljstvo in mu razložila, zakaj ga tako rada oponaša?

Črtica bo plesala kot bela labodka. Komaj čaka, da vidi svojo prelepo belo oblekico. Malce nenavadno je le, da ji Lovro oblekice noče pokazati? Lovro je očitno nekaj zakuhal … natančneje, prebarval … in zdaj se bo moral izvleči iz godlje. Med nepredvidenimi zapleti se na srečo lahko malce sprostimo: Ana Marisa nas bo s čudovitim petjem in plesom popeljala med prave labode.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Oddaja Podjetno naprej je odgovor na spremenjene gospodarske razmere. Prikazujemo primere dobrih praks v podjetništvu, spodbujamo mlade k uresničevanju idej na trgu, predstavljamo okolja in dejavnike, ki vplivajo na poslovanje kot so npr. možnosti različnih virov financiranja, mentoriranje, podpora tehnoloških parkov, podjetniških inkubatorjev. Predstavljamo rešitve na področju trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb, pandemije covida-19. Namen je spodbuditi ustvarjalnost in pogum, okoljsko in družbeno odgovornost. V oddaji nastopajo tako tisti, ki šele začenjajo uresničevati svoje ideje kot tudi tisti, ki so z lastno idejo tako rekoč iz nič v »domači garaži« uspeli na trgu, v uresničitev ideje pa vložili veliko trdega dela, svoj čas, denar in nenazadnje tudi sebe.

Nejko po nesreči pogoltne muho. Zelo neprijetno mu je, ko ta leta po njegovem trebuhu. Prijatelji bi mu radi pomagali, da bi se je znebil. Čekan zgradi napravo, s katero lahko poslušajo, kaj jim muha sporoča. Mavricij muhi zagrozi. Končno zleti iz Nejkovega trebuha, naravnost v Mavricijevega.

Simon na podstrešju najde staro kitaro. Mamica Eva ga hoče naučiti brenkati nanjo, a Simonu se mudi pobahati z njo pred Lijo in Ferdinandom, ki se igrata na vrtu. Sestavijo glasbeno skupino. Hitro spoznajo, da zvenijo neubrano. Njihov zvok para ušesa. Simon gre prosit mamico, da skupaj malce vadita. Glasbeni pouk pomaga, skupina s pomočjo Simonovih nasvetov zazveni ubrano in zvezde so rojene!

Ben na sejmu osvoji vse nagrade, zato Jon posumi, da gre za goljufijo, ko se eden od pujsov vrne domov s pokalom. Pujs je nova zvezda kmetije, a Jon je odločen, da bo zadevi prišel do dna.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na spletu se v zadnjem letu razrašča epidemija spolnega nadlegovanja otrok, ki so zaradi ukrepov še bolj ranljivi, storilci pa vse bolj vešči. O pretresljivih izkušnjah s spolnimi plenilci, ki prežijo na spletu, sta spregovorili dve mladoletni deklici.

Kako preživeti s 400 evri pokojnine? Obiskali smo tri upokojence, ki se komaj prebijejo čez mesec, pogosto morajo izbirati med plačilom položnic in hrano. Epidemija je revščino starejših še poglobila, še posebej so ogrožene samske ženske.

Marsikateri bralec v časopisu najprej pogleda karikaturo. Koga in kaj najraje upodabljajo slovenski karikaturisti, kako pogosto so zaradi svojih humornih ilustracij stanja družbe tarča kritik in cenzure in kaj je potrebno za dobro karikaturo?

V tokratni oddaji pogovor z začasno predsednico stranke DeSus o prihodnosti stranke.
Raziskali bomo, kaj pomeni sistemsko kratenje pravic žensk, ki smo jim priča na Poljskem, kako se razrašča mizoginija in katere realne nevarnosti prinaša.
V oddaji tudi o epidemični utrujenosti, koga ogroža in kolikšen je razmah pojava.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Spremljali smo pogovor z dr. Vaskom Simonitijem o prihodnosti slovenskega filma in si ogledali novo predstavo Vie negative Physis, ki je posvečena filozofu Nietzscheju. Predstavili bomo tudi prevod knjige Karla Marxa Državljanska vojna v Franciji, ki je izšla pri založbi Studia humanitatis in v Slovenskem etnografskem muzeju obiskali razstavo Moj jezik je jezik mozaika.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zastali čas je naslov druge pesniške zbirke igralke, pesnice in dramatičarke Saše Pavček. Pesnica s tenkočutno lirično pisavo osvetljuje ljubezen v osrčju spomina in tke tesno povezanost s preminulimi bližnjimi. Peter Semolič je izbral za svojo novo knjigo poezije, poimenovano Robovi, popotniški žanr. Posamezniki se na različnih krajih soočajo z evolucijo in na ozadju zgodovinskega razvoja zrejo v svoj lastni obraz in zablode današnjega časa. Usodo posameznika, ki se znajde v primežu zgodovine in grozot druge svetovne vojne, pa je v romanu Pripovedovalec prepričljivo upodobila pisateljica Mirana Likar.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Petra Hauc

23:35
Glasbeni večer

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU, je bila leta 2020 posvečena 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna. Šest televizijskih hiš, iz Avstrije, Švice, Francije, Nizozemske, in tudi TV Slovenija z uredništvom glasbenih in baletnih oddaj, je po navdihu življenja in glasbe tega velikega skladatelja naročilo nove skladbe in posnelo videospote. Tokrat se s spominom na glasbenega velikana predstavlja nizozemska televizija.

Koncert Violino fantastico je rezultat pedagoškega projekta Evropske baročne akademije v Ambronayju, ki združuje nadarjene mlade glasbenike iz Evrope in jim omogoča izobraževanje in vstop v profesionalni svet baročne glasbe. K sodelovanju so povabili Ansambel Radio Antiqua iz Nizozemske, mednarodno skupino mladih glasbenikov, ki se posveča izvajanju stare glasbe na avtentičnih inštrumentih. Pod pedagoškim in glasbenim vodstvom Enrica Onofrija so pripravili virtuozne izvedbe del skladateljev, ki so ustvarjali na prelomu 17. in 18. stoletja: A. Corellija, J. Pachelbela, A. Vivaldija, J. S. Bacha in G. P. Telemanna. Načelo virtuoznosti so pogosto izražali skozi glasbene oblike za »3 soliste«, povezane z magičnim in svetim številom tri zaradi estetike in simbolike.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov