Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 21. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 21. apr.

V nocojšnji Kulturi bomo med drugim predstavili delovanje sklada Solidarni s kulturo - za pomoč kulturnim delavkam in delavcem, ki se spoprijemajo s finančnimi težavami zaradi epidemije. Seznanili vas bomo z razstavo La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki jo danes odpirajo v Slovenskem etnografskem muzeju in govori o dr. Branislavi Sušnik. Obiskali pa smo tudi razstavo akademskega slikarja in grafika Mihe Eriča v galeriji Lek.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Tudi to sredo z Marijo Merljak in Oriano Girotto potujemo po Sloveniji, odkrivamo kulturno in kulinarično dediščino. Lorella Flego svetuje o tkaninah s cvetlicami, občudovali bomo ženske z oblinami. Notarka v pravnih nasvetih svetuje o oporoki, skupaj s kolegi športnega uredništva pa se pogovarjamo z vrhunskimi slovenskimi športniki.

Raziskave Evropske potovalne komisije o namerah potovanj znotraj Evrope kažejo, da se delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, povečuje. Organizatorji potovanj in turistični agenti iz Avstrije, Nemčije in Švice so na nedavni virtualni turistični borzi v organizaciji Slovenske turistične organizacije izkazali veliko zanimanje za slovensko turistično ponudbo. Kje in kako pa bomo letos dopustovali Slovenci? In kako nam bo potovanje olajšalo "digitalno zeleno potrdilo"?

Ob pripravah na Marinin umetniški projekt se izkaže, da imajo naši vrtičkarji skritih talentov v velikih količinah. Najboljši med najboljšimi bo seveda zaslužil prvo nagrado. In z nagradami je vedno problem - tudi na vrtičkih.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V tokratni oddaji oddaji o novih mejah na Balkanu in (ne)obstoju t.i. non-paperja.
Govorili bomo tudi o razmerjih moči v parlamentu, delovnih telesih in preštevanju glasov.
Ali bo za čisto vodo potreben referendum, v prispevku.
Ob koncu pa še o neenakostih, ki jih je naplavila epidemija.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

5. del: Rastlinjak
Cicely dobi novega stanovalca Mika Monroeja. Mike je hud alergik in je v Cicely prišel, ker je tu najboljši zrak in je najmanj onesnaženo mesto v ZDA. Živi v nekakšnem mehurčku, rastlinjaku podobni hiši. Vsak, ki vstopi, mora biti zdrav in se mora razkužiti. Joel posmehljivo omeni, da Mikova bolezen ne obstaja in je le alergičen na 20. stoletje. Ruth-Anne obišče sin bankir, ki ji zaupa, da je pustil bančništvo in bo zaživel drugače, bolj v stiku z naravo, na Aljaski.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih projektov v Mariboru je obnova Minoritskega kompleksa. Traja že več kot desetletje, v zadnjih fazi pa se zaključuje z obnovo Vojašniškega trga s pripadajočimi objekti. V oddaji odstiramo zgodovino tega spomenika in ugotavljamo, kako nove arhitekturne rešitve funkcionalno nadgrajujejo njegovo zgodovinsko srednjeveško jedro.

Predstavljamo Tehniški muzej Slovenije, ki je bil ustanovljen pred natanko 70 leti. Gre za osrednji muzej, ki skrbi za ohranjanje tehniške dediščine, jo zbira, hrani, proučuje, dokumentira in jo prikazuje. Ena od najpomembnejših nalog muzeja v Bistri je vzgajanje mladih v duhu pomena ohranitve vedenja o tehnološkem znanju naših prednikov. Kljub pomembnim nalogam, ki jih imajo muzealci v Tehniškem muzeju, pa se pri svojem delu spopadajo z vse težjimi pogoji.

Kakšne zagate nam predstavljajo nova družbena gibanja, kot sta MeToo in Jaz tudi, smo se vprašali ob HBO-jevi dokumentarni seriji Allen versus Farrow. Ta se ukvarja s skoraj tridesetletnimi obtožbami igralke Mie Farrow, da je njen tedanji partner, režiser Woody Allen, seksualno nadlegoval njuno sedemletno hčer Dylan. Allen ni bil nikoli obsojen in je obtožbe od nekdaj zanikal.

Predstavili bomo Forum nove glasbe, nov festival, ki štafeto prevzema od ugaslega festivala Slowind. Nadaljuje njegovo 20-letno tradicijo predstavljanja najsodobnejše klasične glasbe in jo nadgrajuje s pogledom na vzhod Evrope. Prvi vabljeni kurator festivala Ondřej Adámek je zasnoval komunikativen program z naslovom Ura telesa, ki povzema njegov razmislek o ritmu, pulzu glasbe, ki ima moč premakniti naša telesa.

V tokratni oddaji vam ponujamo svet na dlani, slovenska skupnost na Hrvaškem že nestrpno pričakuje nov popis prebivalstva, ki bi moral steči prve dni v aprilu in se zaključiti prve dni maja, a so njegovo izvedbo premaknili na kasnejši čas. Po zdaj dostopnih podatkih je slovenski jezik, jezik nekaj manj kot 10 tisoč oseb(am), pogovarjali smo se z Barbaro Vupora Antolić, poslanko v Hrvaškem saboru.
Obiščemo pa tudi Porabsko Slovenijo/slovensko Porabje, kjer je gospodarska dejavnost skromna, a si na podeželju kmetje utirajo nove poti s pomočjo ekološkega kmetovanja. Obiskali smo Gornji Senik, kjer je že pred leti zaživela vzorčna kmetija, ki sodeluje s Slovensko razvojno agencijo in ki slovi tudi po festivalu jabolk.

Az adás tartalma:

- Zala György-emléknap;
- megjelent a Bethlen Gábor Alap pályázata;
- ülésezett az MNTI Tanácsa;
- a nárcisz;
- gyermekbarát kapcsolattartó szoba a Lendvai Szociális Ügyintéző Központban;
- Iskolapad: a gyermeki akaratosság és szorongás.

Vsebina oddaje:

- spominski dan Györgya Zale;
- objavljen razpis Fundacije Gáborja Bethlena;
- zasedal je Svet Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti;
- narcise;
- soba za stike na Centru za socialno delo Lendava;
- rubrika Šolska klop: otroška trma in stiska.

V 26. oddaji se za polfinale potegujejo punce iz OŠ Križevci (rumene) in fantje iz OŠ Frana Roša Celje (vijolični), ki poskrbijo za prav zabavno oddajo in dovolj močan signal. Ula, Lara in Alja se bolj spoznajo na okostja dinozavrov, Jakob, Urban in Andrej pa na grške simbole. Vsi znajo dobro parkirati in imajo veliko srce, eksperiment pa jim uide izpod nadzora. Hitri prsti se izmenjujejo, sreča je boljša od cesarja, rogovila pa prav nič ne zaustavi preboja skozi labirint. Kdo se je zavihtel do polfinala, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V vaji s trakom pri ritmični gimnastiki tekmujeta elegantna nojevka in slonica.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ljubljana ima mestni park, ki ji ga lahko zavida marsikatero veliko mesto. To ni le vsem znani park Tivoli, ki vsakič znova očara s svojo vrtno umetnostjo in krajinskimi parkovnimi ureditvami. V zaledju Tivolija sta še gozdnati Rožnik in Šišenski hrib, oba z mnogimi očem skritimi naravnimi dragocenostmi. Gozd, ki v tem krajinskem parku prevladuje, je neprecenljivo zeleno osrčje mesta. Omogoča sprostitev, rekreacijo in je hkrati tudi prostor za spoznavanje in zbližanje z naravo. Tivoli z raznolikimi parkovnimi območji, kot sta športni in zgodovinski del parka ter območji ob ribniku in Koseškem bajerju, nas neopazno in na kar najbolj naraven način zvabi v svoje gozdno zaledje. Njegovo zahodno stran obrobljajo še ohranjeni mokrotni in polsuhi travniki s svojo pomladansko cvetano, ki privablja raznolik žuželčji rod. Sprehod po krajinskem parku sredi mesta je doživetje v vsakem letnem času, spomladi in poleti pa se odkrije v največji pestrosti.

Jožko Rutar in Jerca Jerič spregovorita o prigodah, ki se zgodijo med delom filmskega producenta. Na kaj mora pri delu paziti producent, kakšen tip osebnosti je najboljši za producenta?

režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Pepa in Olja ugotovita, da morajo odrasli ves dan delati, otroci pa se igrajo, da delajo v trgovini. A to je vseeno težko delo.

Miša je od strica dobila hišo, a misli, da se v njej skriva grozljiva pošast. Po pomoč se zateče k Medu in ta ji ponudi pomoč. Ko se, oblečena v bojno opremo, podata v boj s pošastjo, se prižge luč in izkaže se, da je pošast v resnici polica, polna slastnih dobrot. Z veseljem jih pojesta.

Medo in Miša sta za vas pripravila svoje slastne recepte.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama. Joram je oče in vdovec, po poklicu je veterinar za divje živali v safarijskem parku v Tel Avivu. Ima veliko dela, zato vse manj vidi svojo najstniško hčer Roni, ki odrašča po svoje in ima težave, ki jih zaposleni Yoram, tudi sam nekoliko depresiven zaradi ženine smrti, ne vidi. Roni je sita njunega mračnega stanovanja, zato vedno dlje ostaja zunaj. Nekega večera se na Yoramovih vratih pojavi skupina zdravstvenih izvedencev za mladostniška samomorilna nagnjenja in očeta obvesti, da so s spletnega foruma razbrali, da se je Roni odločila narediti samomor. Zaradi pravočasne intervencije se vse srečno konča, vendar mora Yoram sedaj nekaj ukreniti. Odloči se, da bosta z Roni skupaj odpotovala iz mesta na deželo, kjer je doma Ronina širša družina …

THE DAY AFTER I’M GONE / IZRAEL, FRA / 2019
Scenarij in režija: Nimrod Eldar / Igrajo: Menashe Noy, Zohar Meidan, Alon Neuman, Sarit Vino-Elad, Sharon Hacohen, Claudia Dulitchi, Evelin Kachulin, Miri Aloni, Eli Muallem, Ben Kippris, Yahav Viner …

Brez umetne inteligence si danes težko predstavljamo vsakodnevna opravila, kot so spletno nakupovanje, uporaba spletnih brskalnikov, uporaba govornih asistentov. Za številne raziskovalce pa je umetna inteligenca med drugim nepogrešljiva pri obdelavi velike količine podatkov in bolj avtomatiziranem procesu dela. Na katerih področjih jo še uporabljamo in kaj vse nas čaka v prihodnosti? Več v oddaji Na kratko!

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Ogledali smo si film Sin režiserke in scenaristke Ines Tanović in prebrali novi roman pisatelja Andreja E. Skubica Krasni dnevi. Spremljali bomo zaključek Slovenskih glasbenih dnevov in si v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj ogledali razstavo slikarja Zorana Dideka.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kmalu po izvolitvi kardinala Bergoglia za papeža se je pojavil izraz ‘Frančiškov učinek’, za delovanje, ki je začelo prežemati Katoliško cerkev. Zdi se, da je prav preprostost papeža Frančiška tisto, kar očara ljudi, zato so mu vedno bolj naklonjeni tako katoličani kot tudi drugače verujoči in celo neverujoči. Papežu Frančišku se namreč ni težko rokovati s komerkoli, poklepetati po telefonu z radovednim najstnikom, mimogrede romarki s tal pobrati izgubljena očala in pustiti otroku, da se igra na njegovem stolu. Hkrati voditelje držav odločno opozarja, da so predvsem v službi svojih državljanov, duhovnike, škofe in kardinale pa poziva k večji odgovornosti in predvsem k boljšemu zgledu vernikom. Kakšen je pontifikat papeža Frančiška in kako odmeva v našem prostoru, o tem se bomo pogovarjali tokrat v oddaji Sveto in svet.

Ljubljana ima mestni park, ki ji ga lahko zavida marsikatero veliko mesto. To ni le vsem znani park Tivoli, ki vsakič znova očara s svojo vrtno umetnostjo in krajinskimi parkovnimi ureditvami. V zaledju Tivolija sta še gozdnati Rožnik in Šišenski hrib, oba z mnogimi očem skritimi naravnimi dragocenostmi. Gozd, ki v tem krajinskem parku prevladuje, je neprecenljivo zeleno osrčje mesta. Omogoča sprostitev, rekreacijo in je hkrati tudi prostor za spoznavanje in zbližanje z naravo. Tivoli z raznolikimi parkovnimi območji, kot sta športni in zgodovinski del parka ter območji ob ribniku in Koseškem bajerju, nas neopazno in na kar najbolj naraven način zvabi v svoje gozdno zaledje. Njegovo zahodno stran obrobljajo še ohranjeni mokrotni in polsuhi travniki s svojo pomladansko cvetano, ki privablja raznolik žuželčji rod. Sprehod po krajinskem parku sredi mesta je doživetje v vsakem letnem času, spomladi in poleti pa se odkrije v največji pestrosti.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov