Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 1. maj. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 1. maj.

V glasbenem spotu se bo predstavil eden najboljših domačih pihalnih orkestrov, Pihalni orkester Logatec. Orkester je prvič uradno nastopil leta 1913 kot tedanja Godba na pihala Logatec, kmalu pa je začel sodelovati na pomembnejših dogodkih v domačem kraju in zunaj njega. S trdim delom in z zglednim sodelovanjem z domačo glasbeno šolo se je orkester z leti kvalitetno in številčno krepil. Za svoje delo je Pihalni orkester Logatec na državnih tekmovanjih prejel številne zlate plakete in nagrade, med drugimi tudi zlati plaketi na mednarodnih tekmovanj v Ostravi na Češkem (1995, 2001). Z glasbeno vizualizacijo nas orkester popelje v mesto Logatec in njegovo okolico. Oddajo bogatijo slikoviti posnetki naravnih in kulturnih znamenitosti Logatca in njegove okolice. Orkester nas po z Notranjske pozdravil s popularnimi ljudskimi skladbami ter glasbo Slavka Avsenika, Dmitrija Šostakoviča in Vinka Štrucla.
Scenarist in režiser Uroš Zavodnik, urednik oddaje Daniel Celarec.

Nocoj v Kulturi tudi otvoritev skupinske razstave slovenskih in avstrijskih umetnic z naslovom Ko gesta postane dogodek v Mestni galeriji Ljubljana, knjiga fotografij Toneta Stojka - Naša jeza je brezmejna in razstava v Slovenskem etnografskem muzeju z naslovom Sprevod nadnaravnih bitij yokai iz Japonske.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Anita Leskovec, Pujsek in ura

Bere in pripoveduje: Ajda Smrekar

Ajda ima velik zaklad. Počen lonček. Čeprav v njem ni lesketajočih zlatnikov, je zanjo neprecenljiv. Tudi knjige Čebelice, ki jih Borček želi prebrati, so neprecenljive, polne čudovitih zgodb in brezmejne domišljije. Če to ni pravi knjižni zaklad!
Potovati z zgodbami je čudovito, kajne? Sta se Ajda in Bor že odločila, katero knjižico bosta prebrala? … Morda nam tale o Pujsku in uri pove kaj lepega o prijateljstvu in drobnih zakladih v življenju. Poglejmo!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da je bilo v njegovem novem mestu mnogo različnih športov.
Na medvedji športni dan si mora vsaka medvedja družina izbrati šport, v katerem se nato družine pomerijo med seboj. Borisova družina si je izbrala tekmovanje z jajci, Pande so si izbrali tek, Grizliji pa dirko z vrečami. Kaj pa naj si izbere Žanova družina? V Snežniku so poznali le zimske športe. Žan stisne Mislija in se odloči, da bo medvedom v Medvedjem dolu predstavil sankanje – in ker ni snega, se bodo po travnatem hribu dričali na pladnjih. Medvedi so nad novim športom več kot navdušeni.

Na mestnem trgu Lili pripravlja ples. Kalimero bi rad zaplesal s Pavlinco, a ne zna plesati. Njegova mama ga nauči korakov … a je že prepozno! Petrček trdi, da je Pavlinca že našla plesalca. Koga le? Petrček in Kalimero v parku srečata Pavlinco, ki pleše z Valentinčkom.

Pepa in Jure pazita papigo Poli. Poli je zelo zabavna in ponovi vse, kar kdo reče. Ko Poli uide na vrt, se Jure domisli, kako jo bodo zvabili z drevesa.

Nejko je razočaran. Nihče se ni spomnil, da ima rojstni dan. Še huje, vsi prijatelji ga odslovijo z lažnimi izgovori. Kuja se in tarna, da nima prijateljev in da se bo odselil daleč stran. »Nimaš prijateljev?« Njegovo vedenje razjezi Mavricija, ki užaljen odvihra. Nejko se presenečen vrne v brlog, kjer ga pričakajo prijatelji! Pripravili so mu zabavo presenečenja!

Kaj je skrivnostni glas, ki odgovarja Zmediju? In kako bo netopirček našel pot v temi? Kaj pa, če je glas odmev, ta pa način, kako se netopir znajde v okolju?

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Andreja imajo otroci zelo radi. V tej seriji si bo ogledal mladičke, ki ravno začenjajo svojo pot. Malim severnim medvedom na arktičnem snegu drsi, vendar se silno zabavajo. Slonček v Afriki potrebuje mamino pomoč, da lahko vstane. Račke mandarinke morajo že na samem začetku zbrati veliko poguma in skočiti v prazno.

Vikingi so z ladjami obpluli dobršen del sveta. Toda najprej so morali obvladati določene veščine. Med njimi je bilo tudi vezanje vozlov. Kralj Sigurd uči hčer, kako naj priveže kozlička. Bo Gudrun uspelo?

Med najnevarnejšimi dinozavri so bili tudi taki, ki so imeli vrhunsko razvita čutila. Steve bo med drugim preveril, kako dobro je ponoči videl troodon in kako odlično je slišal sarmientozaver. Na koncu pa bo poskusil ubežati dinozavru, ki je vohal najbolje od vseh.

V časih Avstroogrskega cesarstva živi na Vrhu pri Sveti trojici silno močan človek, Martin Krpan po imenu. Na svoji kobilici tovori iz Trsta proti notranjosti angleško sol, kar je prepovedano, zato so mu cesarjevi mejači ves čas na sledi. Ko Dunaj napade strašni Brdavs, ki pobije vse veljake, pokliče Cesar Krpana na pomoč, saj je on njegovo zadnje upanje. Na dvoru se Krpan zameri Cesarici, ker poseka njeno najljubšo lipo, iz katere naredi kij za boj proti Brdavsu. V strašnem boju Krpan s svojo zvitostjo in spretnostjo premaga Brdavsa in s tem odreši Dunaj. Kljub temu se zaplete pri plačilu, saj mu Cesarica še vedno ni odpustila. Vendar se Krpan vseeno dogovori s Cesarjem, da mu izda dovolilnico za tovorjenje angleške soli po cesarstvu.

Jaka iz Slovenije je star dvanajst let. Že od tretjega leta trenira motokros in ne predstavlja si življenja brez njega. Rad bi se uvrstil v finale evropskega prvenstva na Češkem: na štirih kvalifikacijskih tekmah se mora v svoji coni zato uvrstiti vsaj na 10. mesto. To bo težka naloga zanj, saj prvič vozi 85-kubični motor. Že na drugi tekmi v Franciji nesrečno pade in si zlomi ključnico. Po operaciji mora več tednov počivati, zato se na tekmi na Portugalskem ne odreže najbolje. Odločilna tekma, na kateri se še lahko uvrsti v finale, je pred domačimi navijači v Sloveniji. Mu bo uspelo?

Tik ob progi povodni konj uživa v vroči kopeli. Žal to ni tako sproščujoče, kot je pričakoval.

V 28. oddaji Malih sivih celic se za uvrstitev v polfinale potegujejo Amber Lina, Jože Avgust in Matija iz OŠ Poljane (rumeni) ter Lana, Karmen in Gal iz OŠ Otočec (vijolični). Einsteinove enačbe, poznavanje nogometa in akumulatorjev jim dajejo zagon. Upočasnijo jih vožnja do Vipave, pranje perila in volilna pravica žensk. Za napetost in nenehne preobrate poskrbijo Pitagora, hitri prsti in energija v labirintu, za zabavo in uvrstitev v polfinale pa nemška himna in igranjem igre Among us.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Čeprav so še vedno počitnice, smo se v Infodromu že ozrli po šolskem tednu, saj šesto- in devetošolce že v torek čaka nacionalno preverjanje znanja iz materinščine. Učence Osnovne šole Domžale smo v Infogromu vprašali, kakšno delovno okolje in razmere si želijo, ko bodo odrasli, Maksu pa se je v studiu pridružila Mateja, saj je konec meseca čas za Spletke. Pred praznikom dela je predstavila delo spletnega vplivneža. Otroški poročevalec Nace se je pozanimal, kakšno službo imajo psi pomočniki, ki so izšolani za pomoč gibalno oviranim osebam. Spoznali smo tudi Reneja, ki se ukvraja s fotografiranjem.

Holly in Amy se vsako leto dvakrat prideta ponoči kopat k potoku. Tokrat s seboj pripeljeta tudi Piper. Toda druščina doživi neprijetno presenečenje. Potok se zelo čudno svetlika. Deklice domnevajo, da je za to kriva tovarna kumaric, in začnejo poizvedovati.

V Tarči soočenje ministra za okolje z okoljevarstveniki. Kdo je v ozadju spreminjanja zakona o vodi, ki bi lahko omogočal tudi gradnjo trgovin in hotelov v zasebni lasti tik ob vodi in na vodi? Okoljevarstveniki zbirajo podpise za referendum, minister pa zagotavlja, da bo zakon dodatno zaščitil vodo. So se zveneče napovedi glede Magne, za katero so sprejeli poseben zakon in jo zgradili na vodovarstvenem območju, uresničile?

Kje so za 1. maj tuji delavci? Kaj jim prinaša novi zakon o tujcih? Zakaj se v Slovenijo priseljujejo ženske? Kaj si za praznik dela želijo sindikalisti? Na ta in druga vprašanja bo odgovarjala strokovnjakinja za migracije, sociologinja dr. Sanja Cukut Krilić. V Kopru smo obiskali 90-letnega Aleksandra Vukovića, ki ruši stereotipe o Črnogorcih: najstarejši obrtnik v Sloveniji vsak dan nekaj ur popravlja čevlje v svoji mojstrski delavnici. Zaupal nam je tudi, kako je včasih praznoval praznik dela.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Za lep, urejen akvarij in dobro počutje rib, je potrebno veliko znanja. Opozarjamo na najpogostejše bolezni akvarijskih ribic. Tudi pri mačkah se lahko pojavi stres. Kako ga prepoznati in kako pomagati? Obiskali smo pasja gospoda, ki nosita imeni po znanih literarnih junakih, Don Kihotu in Sančo Pansi. Ribniki predstavljajo pomemben življenjski prostor za številne živalske in rastlinske vrste. Praznjenje in polnjene ribnikov zaradi izlova rib, lahko drugim tam živečim vrsta povzroči veliko škode. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V tokratni oddaji si poglejte barvit kolaž zaposlitev, ki jih opravljajo gluhi in naglušni. Spoznali boste voznika 40-tonskega tovornjaka vlačilca iz Nemčije in gluho vodnico iz Moskve. Predstavljamo tudi podjetnici, ki sta med epidemijo uresničili svojo prvo podjetniško idejo. Dobri dve desetletji pa uspešno deluje podjetje naglušnega Branka Črepinška, ki izdeluje tehnice. Novi stvarnosti, ki jo je prinesel čas koronavirusne bolezni, so se v podjetju z enajstimi zaposlenimi zelo dobro prilagodili, tudi podpora države v prvih treh mesecih lani jim je bila v veliko pomoč. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 1. maja, na Prvem programu Televizije Slovenija ob predvidoma 14.30, saj smo oddajo posvetili tudi prazniku dela. Verjetno ga letos še bolj cenimo, ker so nekateri zaposleni zaradi epidemije ostali doma ali brez službe.

Komedija nas popelje v majhen slovenski kraj, v katerem se začenja predvolilni boj za sedež v parlamentu. Po spletu naključij postane glavna junakinja dogajanja učiteljica Didka, ki jo stranka vključi na kandidatno listo le zato, da zadosti tako imenovani »ženski kvoti«. Kandidatka, ki po prepričanju strankarskih kolegov tako ali tako nima nobenih možnosti za zmago, deluje mimo vseh pravil politične igre: nastopa drzno, brez dlake na jeziku, in prav nič si ne prizadeva ugajati volilcem. Na svoji strani ima le mladega šoferja. Ta pa ji ni ravno v veliko pomoč; njegova nerodna zaljubljenost in nepredvidljivi potek predvolilnega boja vodijo k temu, da prav ta romantični oboževalec s svojim nepremišljenim ravnanjem ogrozi še tisto malo možnosti, ki jih naša junakinja sploh ima. Ji bo uspelo, bo pokvarila igro svojim moškim kolegom v politiki?
V naslovnih vlogah nastopata Barbara Cerar in Aljaž Jovanovič.

NA KRASU NABIRAMO ŠPARGLJE
V bližini ene izmed najstarejših vasi pri nas - Osp, smo z Olgo Franca nabirali šparglje. Nabirali sva jih, kot bi iskali gobe, nekaj časa potrebuje oko, da se privadi razlikovati med sočnimi poganjki in drugim zelenjem. Olga je iz nabranih poganjkov pripravila juho, frtaljo in testenine.
NAREDIMO RODOVITNO PRST
Slavko Turšič po načelih permakulture spreminja ilovnato prst v rodovitna tla. V rastlinjak je navozil nekaj samokolnic aktiviranega biooglja, drobljenega kamenja in mešanico vrtno zemlje ter naplavin iz okolice. Lani je podobno obogatil zemljo na njivi, pravi, da je krompir odlično uspeval.
GROBANJE NA VEJI MURVE
Jernej Mazej skuša vzgojiti sadiko murve kar na drevesu. Naredil je zračno grobanico.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V hiši na Jezerskem živita dva rodova v ločenih enotah. Znana zgodba - stari pomisleki, ampak v tem primeru tudi obilo spodbude glede sodelovanja in dobrega sobivanja dveh generacij. Hiši iz 80 ih let so dozidali prizidek z ločenim vhodom za mlado družino.
Si predstavljate živeti med kar 600 let starimi zidovi? V središču Kopra smo obiskali prav toliko staro stanovanje, ki ga je v hiši za svojo družino spoštljivo prenovil arhitekt, pri tem pazljivo ravnal z ostanki zgodovine, ki so jih razkrili med prenovo in ohranil njegovo mediteransko esenco.
V Gornjem gradu sta arhitektka in oblikovalka ob veličastni cerkvi zasnovali bujen in darežljiv zeliščni vrt. Le nekaj korakov stran pa njune rastline zadišijo v novih zgodbah v očarljivi zeliščarnici.

V posebni popoldanski sobotni oddaji bo Mojca Mavec raziskovala tradicionalna praznovanja prvega maja doma in po svetu.
Potovali bomo od ljubljanskega Rožnika do Velike Britanije, Nemčije in Finske, pa vse do Združenih držav Amerike in njihove zvezne države Havaji, ustavili se bomo tudi na Kubi. Preživite koronski praznik dela v naši družbi!

»Odgovorni smo za tisto, kar naredimo, pa tudi za tisto, česar ne.«
Voltaire
razmišlja Dubravka Turinski

Čeprav mu je ime Podkrinkec, je nočni metulj vse prej kot neviden. Pogosto je tarča posmeha, zato sklene, da bo nekaj ukrenil. Kresničko Karlo bo prosil, da ga uroči, in postal neviden. Pa je to res dobra zamisel? Ko popoldne zadrema, v sanjah vidi, kaj vse bi to prineslo.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Kako je epidemija covida 19 posegla na trg dela? Najprej šokantno, saj nihče ni vedel, kaj nas čaka in kakšen je virus, ki kosi po svetu. Razmere na delovnih mestih so se spreminjale med različnimi valovi epidemije. Marca lani se je zdelo, da bo na zavodu za zaposlovanje kmalu več kot 100.000 brezposelnih, pozneje se je številka ustavila pri nekaj čez 90.000. Ukrepi vlade so preprečili katastrofo, toda prekarni delavci, samozaposleni in številni mladi in študenti so posledice virusa močno občutili. Kaj se je dogajalo v tem letu med zaposlenimi in kaj se še utegne zgoditi, ko bo vlada zaprla pipo državnih pomoči, pa v Sobotnem Dnevnikovem izboru.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Družino Novak iz Velenja izžrebajo za nastop v družinskem kvizu. Mama in hči sta navdušeni, a sinu in očetu nastop ni pogodu, zlasti ker se oddaja dogaja za pusta. Na poti v Ljubljano se zapletejo v nesporazum s policijo, na televiziji jim štrene zameša družina pustnih petelinov, stvari pa postanejo resnično zanimive, ko se pobliže spoznajo z voditeljem oddaje Josom Bauerjem. Od blizu so stvari na televiziji namreč videti precej drugačne in družinskim članom se vrednote postavijo na glavo.
Kruha in iger je komedija, ki z nostalgičnim pridihom obuja obdobje zadnjih vzdihljajev socialistične Jugoslavije in hkrati pripoveduje zgodbo o našem tukaj in zdaj, slečenim vseh iluzij.

Igrajo: Jonas Žnidaršič (Jos Bauer), Peter Musevski (Josip Novak), Saša Pavček (Jelka Novak), Jurij Drevenšek (Simon Novak), Janez Škof (Tomo), Igor Žužek ( Marjan), Zvezdana Mlakar (Brigita Bauer), Gašper Tič (oče Petelin)

Režija: Klemen Dvornik, Scenarista: Jaša Sketelj, Matjaž Sketelj, soscenaristka: Barbara Zemljič
Direktor fotografije: Marko Kočevar, ZFS, avtor glasbe: Davor Herceg, montaža: Ivana Fumić

Film je na 14. festivalu slovenskega filma prejel nagrado občinstva!
Z vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je bila nagrajena Saša Pavček, z vesno za najboljšo stransko moško vlogo je slavil Jonas Žnidaršič, vesno za najboljšo kostumografijo je prejela Katja Hrobat.

Sodelavci Massima ne ubogajo in špekulirajo z irsko krizo. Tako se ujamejo v past, ki jo je nastavil Dominic. Massimo na zaslišanju že skoraj izve, zakaj je Dominic preprečil njegovo napredovanje. Vicky je namreč našla skrivni dosje. Vendar mora po posredovanju nekega vplivneža preiskavo ustaviti.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

23:00
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama o vozniku ekspresne dostave in njegovi ženi, patronažni medicinski sestri, ki se prebijata skozi vsakdan sodobne, kruto kapitalistične Anglije … Ricky in Abby sta od gospodarskega zloma leta 2008 v dolgovih in menjata službe, da bi se izkopala iz dolgov in odplačala kredit za hišo. Rickyju se nenadoma nasmehne priložnost za novo službo v dostavnem podjetju. Gre za delo prekarnega značaja, brez pravih delovnih pravic, delovne zaščite, prave plače, delovnih ur … Ricky tako postane nekakšen samostojni podjetnik, ki dela za franšizo odtujene korporacije in je na videz povsem odvisen od samega sebe. Seveda pa v resnici ni tako. Ko njegova sicer trdna in ljubeča družina zabrede v težave zaradi najstniškega sina, se pokažejo pomanjkljivosti in slabosti tako imenovanega samostojnega podjetništva in prekarnega razmerja, ki ni nič drugega kot nova oblika izkoriščevalskega odnosa kapitala do dela.

SORRY WE MISSED YOU / UK, FRANCE, BELGIUM / 2019
Režija: Ken Loach / Scenarij: Paul Laverty / Igrajo: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Alfie Dobson, Rhys Stone, Katie Proctor, Charlie Richmond, Ross Brewster, Harriet Ghost, Mark Birch, Linda E. Greenwood, Mark Burns …

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Kako je epidemija covida 19 posegla na trg dela? Najprej šokantno, saj nihče ni vedel, kaj nas čaka in kakšen je virus, ki kosi po svetu. Razmere na delovnih mestih so se spreminjale med različnimi valovi epidemije. Marca lani se je zdelo, da bo na zavodu za zaposlovanje kmalu več kot 100.000 brezposelnih, pozneje se je številka ustavila pri nekaj čez 90.000. Ukrepi vlade so preprečili katastrofo, toda prekarni delavci, samozaposleni in številni mladi in študenti so posledice virusa močno občutili. Kaj se je dogajalo v tem letu med zaposlenimi in kaj se še utegne zgoditi, ko bo vlada zaprla pipo državnih pomoči, pa v Sobotnem Dnevnikovem izboru.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov