Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 11. nov. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 11. nov.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Steffen in Franzi v gozdu najdeta Belov letalnik in mu ga vrneta. Bela in Lucy sta presrečna, ker sta dobila zračne posnetke Knežjega dvora za svoj filmček, Steffen pa na spominski kartici odkrije še nekaj – dokaz, da je Franzi nedolžna.
Dirk priseže Lindi, da si ne bo več stregel po življenju. Lindin poljub mu je dal novo voljo do življenja in upanje, da bosta morda nekoč spet skupaj. André opazi Dirkovo nenadno spremembo razpoloženja, a ne sluti, kaj je razlog zanjo.
Christoph pojasni Ariane, kako bosta izpeljala prodajo deleža, da ne bodo mogli nikomur dokazati sumljivih poslov in Christoph ne bo vsega izgubil. Čeprav za trenutek podvomi o svoji odločitvi, se na koncu vseeno odloči, da ji bo zaupal. Toda Ariane nekaj skriva.
Natascha gre k Sonnbichlerjevima po svoje stvari in pride nazaj k Michaelu. Ta ji pripravi romantično presenečenje v soju sveč.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Matija Vertovec je bil duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov.

Bil je veliki um slovenskega naroda in ljudski učitelj z začetka 19. stoletja, čigar nauki so po 200 letih še vedno zelo aktualni. Kakšna je njegova dediščina, odkrivajo trije bogoslovci in mlad duhovnik, ki se na pot raziskovanja odpravijo z edino ohranjeno Vertovčevo fotografijo. Pa vendar dokumentarni film ni rekonstrukcija življenja portretiranca. Pripoved temelji na sliki sodobnega časa, ki skozi zgodbe glavnih protagonistov postane tako živa, da nam ponuja vpogled v čas Matije Vertovca. Dokumentarni film poleg vodilne biografske zgodbe hkrati detabuizira duhovniški poklic, mladi raziskovalci pa se srečajo z Vertovčevimi sorodniki, domačini in strokovnjaki, ki vsak po svoje nadaljujejo delo velikega človeka. Le malokdo ve, da je bil prav Matija Vertovec tisti, ki je Prešerna nagovoril k zapisu Zdravljice, Petra Kozlarja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel. Bil je prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in kletarjenju, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Domačine širom Vipavske doline je informiral o prednostih cepljenja pred črnimi kozami in jih tako ubranil pred smrtjo. S francosko oblastjo se je pogodil in Vipavce rešil plačevanja visokih davkov, bil je človek praktičnega raziskovanja, za razliko od večine duhovnikov njegovega časa, ki so žugali s prižnice, pa je hodil med rojake in veliko energije vložil v izobraževanje preprostih ljudi.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drevesa še zdaleč niso le statični in samotarski organizmi. Drevesa so čuteča bitja. Zaznavajo bolečino, so nesebična v odnosu do ranljivejših primerkov, pomnijo informacije in jih celo posredujejo drugim drevesom. Sveža dognanja botanike, gozdne ekologije in nevrobiologije rastlin prinašajo nov, drugačen pogled na skrivnostne ekosisteme, v katere se povezujejo drevesa.

TREES: A GLOBAL SUPERPOWER / LA GÉNIE DES ARBRES / Francija / 2020 / Režija: Emmanuelle Nobécourt

Otroci gluhih staršev se pri nas in po svetu povezujejo pod kratico CODA – child of deaf adult. Danes so po večini tolmači znakovnega jezika, saj jim je bil znakovni jezik položen v zibelko. Preden so gluhe osebe postale upravičene do tolmačev, so bili njihovi slišeči otroci nemalokrat prikrajšani za brezskrbno otroštvo, saj so bili glavna komunikacijska vez med slišečim in gluhim svetom, tudi v okoliščinah, ki jim niso bili kos. Veliko jih svoje otroštvo opisuje s precej grenkobe, a zgodbe Vanese in Cirile so polne lepih spominov. Več izveste v oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 5. novembra ob 14.45 uri.

Az adásban az egyedüli József Attila-díjas muravidéki magyar költőről, Bence Lajosról készült verses portréfilm második részét láthatják. Az És te, költő? című portréfilm szerzője Gál Anasztázia.

V oddaji si lahko ogledate drugi del pesniškega portreta prekmurskega madžarskega pesnika Lajosa Benceja, edinega prejemnika nagrade Attile Józsefa iz Prekmurja. Avtorica pesniškega portreta z naslovom In ti, pesnik? je Anasztázia Gál.

Nojevka se na tekmovanju v smučarskem krosu spopade z izrednimi okoliščinami.

Osvežilna fronta se vrača, z rahlo zamudo, ker je to pač tema nove epizode. Vračajo se tudi profesor, Zoya, Matevž in Žiga. Slednji trije zamujajo, a na srečo ne preveč, tako da še uspejo spoznati novo sošolko. Mila in Žak ne želita zamuditi koncerta, retrolaverja razmišljata o tem, kdaj je dobro zamujati, v kvikijih pa bo tudi odgovor na vprašanje, kaj je fomo.

Svetovni voditelji so se zbrali na podnebni konferenci v Egiptu, da bi se dogovorili o tem, kako omejiti segrevanje planeta na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. V Infodromu smo odšli na eko šolo Livada in se pozanimali, kako za okolje skrbite mladi. Zanimalo nas je tudi, zakaj, kako in kdaj preklinjamo. To so nam povedali na OŠ Hudinja, kjer so pred nekaj leti celo opravili raziskavo in ugotovili, da preklinja več kot 90 odstotkov devetošolcev. V Združenih državah Amerike so volivci ta teden glasovali na vmesnih volitvah. V rubriki Podrobno pod lupo pojasnjujemo, koga so volili in zakaj so te volitve pomembne. Obiskali smo še Tehnopark Celje, kjer se lahko zabavate ob znanosti, spoznali pa tudi mladega igralca iz filma Kapa Gaja Črniča.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Izguba smisla, veselja, zanimanja, volje, upanja, v skrajni točki tudi življenja. Depresija je močno razširjena, a slabo razumljena duševna motnja. Zanjo naj bi vsaj enkrat v življenju zbolel kar vsak šesti med nami, ne glede na starost in spol.
Ko ljudje pomislimo na Deso Muck, pisateljico, scenaristko, igralko in sploh vsestransko umetnico, depresija in žalost zagotovo nista prvi asociaciji. Njeno delo je bilo nasmejati ljudi in to ji je odlično uspevalo, čeprav je v sebi nosila žalost. Z nami bo delila izkušnje svojega spoprijemanja z depresijo, ki je njena največja mučiteljica, obenem pa tudi velika življenjska učiteljica. Z epizodami depresije se spopada že od otroštva. Ničkolikokrat je že padla v globoka brezna, a se je vedno tudi izkopala iz njih.
Da ima depresija več obrazov, priča tudi zgodba 65-letnega Cvetka Tovornika, ki se z boleznijo spopada že več kot 25 let. S strokovno psihiatrično pomočjo in različnimi terapijami se je naučil s svojimi težavami uspešno spopadati. Tudi za Matejo Mlakar so bili v njenem boju z depresijo zmagovalna kombinacija antidepresivi, psihoterapija in skupina za samopomoč.

Rožica in Skavtek se pogosto prepirata. Ker si Rožica želi, da bi bilo teh prepirov konec, se domisli, da bo poskušala svoja lisičja starša prepričati, naj se pobotata. Le kako bi ji lahko uspelo?

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Danes je velik vinsko-kulinarični praznik! Mošt postaja vino in dobro vemo, kaj se danes je. Račka, mlinci, zelje. Ampak danes je tudi dan, ko potrebujemo veliko kulinaričnega navdiha, zato bosta Maša in Petra pripravili modernejšo različico Martinove pečenke. Včasih nimamo niti časa niti možnosti speči cele Martinove gosi ali race, to je le nekajurni projekt, zato bosta pripravili mesno štruco s kostanji v listnatem testu.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
Glasbena in razvedrilna oddaja V petek zvečer gosti vrhunska tekstopisca, ki sta v slovenskem glasbenem prostoru pustila na stotine besedil – Rok Lunaček in Drago Mislej – Mef. Nekaj njunih pesmi bomo slišali tudi v izvedbi ansambla Zvita feltna ter družbi Blaža Jenkoleta in Dejana Dogaja, originala skupine Bazar Igorja Mermolje, ansambla Roka Žlindre, ansambla Unikat in Vivere, skupine Flirrt in Gašperja Riflja. Vse glasbene goste spremljajo Diamanti.
Tokrat med Novimi talenti predstavljamo Nežo Cimerman, ki se predstavlja z eno najstarejših Avsenikovih pesmi Tam, kjer murke cveto.

V rovih pod starim Kranjem nastaja novi informacijski center SOS Proteus, ki bo ozaveščal o pomenu človeške ribice in varovanju krhkega podzemeljskega sveta. Info center bo nameščen v konglomeratu razvejanih rovov v dolžini 1.300 metrov, ki so bili zgrajeni med okupacijo leta 1944, prebivalcem Kranja pa so služili kot mestno zaklonišče pred nevarnostjo zavezniškega bombardiranja iz Italije.
Hodili smo po tematski poti Starih Jesenic s katero želi Občina občanom in obiskovalcem približati kulturno dediščino in zgodovino mesta. V letošnjem letu so pot s sedmimi informacijskimi tablami speljali od Restavracije Ejga mimo železniške postaje, Vile Dolik, Gimnazije Jesenice, Trga Toneta Čufarja do stavbe TVD Partizan. Gre za območje okoli jeseniškega kolodvora, saj je prihod železnice močno spremenil podobo Jesenic. V prihodnje se naj bi tematska pot sklenila na Stari Savi, s čimer bi povezali glavna tri nasilja, ki so se leta 1929 združila v mesto Jesenice.
V oddaji pa tudi reportaža o malo znanem kranjskem muzeju prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja in njegovem muzeju, ki je skrit v kulturni četrti starega mestnega jedra. Puharja danes najbolj poznamo kot izumitelja postopka svetlobne fotografije na steklo, s tem pa se je uvrstil tudi med pionirje fotografije nasploh oziroma celotne slikovne revolucije, ki jo je človeštvo pozneje doživelo s filmom in televizijo. Njegov opus je danes skoraj v celoti izgubljen, ohranjenih je samo šest fotografij, ki jih je izdelal po lastnem kemičnem postopku puharotipije.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel francoskih klasik: Zanos mlade ljubezni in njen propad – muzikal Jacquesa Demyja velja za eno od največjih ljubezenskih klasik filma

17-letna Geneviève in njena mati vodita butik z dežniki v obalnem mestecu Cherbourg v Normandiji. Guy je mladi avtomehanik, ki skrbi za bolno teto. Geneviève in Guy se zaljubita in načrtujeta poroko kljub neodobravanju njene matere. Preden Guyja pošljejo v alžirsko vojno, si zaobljubita večno ljubezen. A med njegovo odsotnostjo Geneviève podvomi v njegovo ljubezen. Dvoriti ji začne premožni pariški draguljar Roland. V zakon z njim jo prepričuje tudi mati. Geneviève popusti pritiskom in se poroči z Rolandom ter zapusti Cherbourg. Guy se vrne iz Alžirije in s pomočjo Madeleine sestavlja koščke razsutega življenja. Leta pozneje se Geneviève in Guy srečata na bencinski postaji, ki jo vodi Guy.

Gre za enega od najbolj dodelanih in vplivnih muzikalov v zgodovini evropskega filma. Morda je gledalcem sprva nekoliko težko sprejeti patos pripovedi in izumetničeno formo filma. V tej klasiki je, priznajmo, vsega malo preveč. Barvna paleta je preveč nasičena, prizori so pretirano prežeti s petjem, pesmi Michela Legranda so malo preveč vznesene, osladno romantičen je tudi ljubezenski diskurz na smrt zaljubljenih mladih ljubimcev. A ravno s temi baročnimi prijemi nam film zleze pod kožo, tako da se ne moremo upreti sočutju do mlade ljubezni, ki se želi v krutem svetu obdržati in obstati. Solze so vselej tik za vogalom. Demyjeva stvaritev se je večkrat prebila na lestvice najboljših filmov vseh časov.

Izvirni naslov: LES PARAPLUIES DE CHERBOURG / Francosko-nemški film, 1964 / Režija in scenarij: Jacques Demy / Igrajo: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov