Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 21. jan. 2023

TV Slovenija 1 • Sob, 21. jan.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Krtica Črtica je pripravljena. Režirala bo baletno predstavo Labodje jezero. Ali so pripravljeni tudi njeni labodki? Ne ravno, saj kolobarnika Blatoljub in Lužoslav niti ne vesta, kaj obleči. Ojoj, težave na obzorju. Nola, hitro priskoči na pomoč! Pomagaj, prosim, s svojim baletnim znanjem.

Ponoči močan veter prekucne Nikove smetnjake, zato po vsem mestu lovi smeti. Niko se začne spraševati, zakaj tako dolgo traja.

Mina in Tim najdeta žabice, ki nenavadno tiho in mirno ždijo v svoji votlini, pred njimi pa trije kamni, ki modro žarijo in strašljivo zvenijo. Žvenk Glavni je prepričan, da so to kamni, ki pomirjajo, zato enega odnese. S tem pa sproži presenetljivo hrupne odzive.

Živa, Vid in Toni si želijo čez most, toda straži ga strašna dinotačka, ki ne pusti, da bi šel kdo čez. Misli, da je dobra v strašenju, na drugi strani pa morda ne bo dobra v ničemer.

Gospa Gazela Pepo in njene prijatelje odpelje na vožnjo z vlakom. Na vlaku morajo otroci na delovnih listih izpolniti, kaj vse vidijo.

Na Pepini igralni urici je dan talentov in vsak mora pokazati, kaj zna.

Mumintrol bi bil rad bolj samostojen, zato se izogiba Muminmami. A kmalu ga začne gristi ljubosumje, ko Muminmama najde nov navdih za materinsko ljubezen v dveh prisrčnih in skrivnostnih drobcenih bitjih.

Ob Zofki se igramo skrivalnice: le kje se skriva Anka in katera beseda je zavita v besede nove uganke? Kaj nam bo pokazala vojakinja in koga bosta skozi skrivnostni predmet opazovali Neža in Maša?

Salwa je napeta. Njena sestra takoj opazi, da se nekaj dogaja. Okrajno prvenstvo v žogometu se bliža, toda ekipa Mahaki je izgubila Tiffany. Kdo jo bo nadomestil? Salwa bi jo, a čuti, da ne zna več dobro igrati. Mikey razmišlja, ali bi šel na preizkušnjo za štipendijo.

Hardball II. / Avstralija / 2021
scenarij: Guy Edmonds, Matt Zeremes, Catherine Nebauer
režija: Ashton Darren
v glavnih vlogah: Semisi Cheekam, Reannah Handan, Logan Reberger, Erin Choy, Holly Simon, Ella Holowell, Sam Everingham

Nik in Nika vas vabita v odlično družbo - gostita namreč glasbenike prve klase.
Z nami bosta izjemni mladi glasbenici, sestri Avšič - violinistka Patricija in violončelistka Klara, ki v poustvarjanju najzahtevnejših glasbenih del podirata meje na mednarodnih tleh.
Da pa resna glasba le ni tako zelo resna in da se virtuozno obvladovanje klasične glasbe odlično spaja tudi s popularno glasbeno kulturo, potrjujeta violinist, skladatelj in aranžer Matija Krečič ter idejni vodja zasedbe Momento Cigano, kitarist Teo Collori, ki se nam pridružita v drugem delu oddaje. In ker je koncertna izkušnja najboljša v živo, bo studio poln naših krompirjevcev.

V 13. oddaji možganske celice napenjajo Erazem, Blaž in Nik iz OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica (rumeni) ter Pia, Jakob in Matej iz OŠ 8 talcev Logatec (vijolični). V gozdu so domači, na Japonskem še niso bili. Skozi vrata lažje pridejo rumeni, vijolični bolj napnejo lok. Za vijuganje skozi njive labirinta je potreben volan, po obisku dimnikarja pa kad. Kdo bolje jadra skozi vprašanja in katera mariborska šola, OŠ Tabor 1 (Mark, Klemen, Miha) ali OŠ Maksa Durjave (Špela, Tai, Niko), lažje vihti lončke, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Prva zajetnejša pošiljka snega je razveselila mnoge, tudi učence na Osnovni šoli Stopiče, ki so prve letošnje snežinke izkoristili za druženje na šolskem dvorišču. Neža se je oglasila s sejma izobraževanja in poklicev Informativa in sporočila, kaj vse si mladi tam lahko ogledate in izveste. O empatiji smo se pogovarjali z učenci na osnovni šoli Metlika, ki so izpeljali tudi referendum, na katerem so vrstnike in zaposlene vprašali, ali si želijo, da bi bili v šoli drug do drugega še strpnejši, prijaznejši in sočutnejši. Predstavila se je Ana, ki je pesnica in dobitnica nagrade Župančičeva frulica, uvrstila pa se je tudi na državno prvenstvo v slamovski poeziji. Otroška poročevalka Gaia pa se je učila o naravni kozmetiki.

V zadnji epizodi 3. serije Skoraj nikoli si boste lahko ogledali kviz. V njem sodelujeta skupini Girls Here First in Wonderland. Dekleta in fantje se pomerijo v več krogih in kmalu izvedo, kaj čaka poraženca. Fantje nad tem niso navdušeni. Poraženci bodo namreč morali gledati svoje posnetke z avdicije.

Friedi se zdi na igrišču najpomembneje to, da ji las ne bo treba skrivati pod kapo. Lucy se na vse pretege trudi, da ji ne bi bilo treba igrati. Igračka se s svojo bejzbolsko rokavico in poskuša prekiniti tekmo.

Alkohol pijemo ob vseh večjih življenjskih dogodkih, pijemo ga za sprostitev, premagovanje stresa, razvedrilo ali zaradi dolgčasa. Razlogi za pitje se vedno najdejo. Kaj pa razlogi za to, da kozarce odložimo? V oddaji Ah, ta leta! danes o pretiranem in tveganem pitju alkohola, o posledicah, ki jih ima to na posameznika in družbo, ter o tem, kako se izviti iz primeža odvisnosti. Svoje znanje in izkušnje bo z nami delila zdravnica, specialistka psihiatrije, ki se je izpopolnjevala na področju zdravljenja odvisnosti, dr. Zdenka Čebašek Travnik.
Svojo zgodbo o prehojeni poti iz omame alkohola nam bo zaupal Mijo Levačič. V oddaji pa bomo prisluhnili tudi članom ene od 30 skupin društva Al-anon, ki se srečujejo po vsej Sloveniji in v katerih lahko svojci alkoholikov poiščejo podporo. V Sloveniji pa že več kot 30 let obstaja tudi skupnost anonimnih alkoholikov; kot v oddaji razkrivajo nekateri člani društva Anonimnih alkoholikov, je bistvo njihove skupnosti medsebojna podpora pri vztrajanju v treznosti.

V soboto, 7. januarja so božič praznovali pravoslavni verniki. Obiskali smo osrednjo božično liturgijo v Makedonski pravoslavni skupnosti Sv.Kliment Ohridski v Ljubljani. Božično liturgijo je vodil protoerej Mitko Gazinkovski.

»Zgodba o sonaravnih odnosih in dolgočasju vesolja«. Tako je knjigo z naslovom »Vseeno. Vse je eno.« pospremil na pot Aleksander Batič. Roman je pripoved o posameznikih in skupnosti, ki iščejo ravnovesje v sebi, z ljudmi in naravo. Pisatelju so bile v navdih tudi modrosti slovenskih starovercev, še posebej pokojnega tolminskega raziskovalca Pavla Medveščka.

»Vsi govorite isto in med vami naj ne bo razprtij. Med seboj se dopolnjujte v istem umu in istem hotenju.« (1Kor 1,10)
razmišlja ZMAGO GODINA

Tokrat smo se odpravili v Velenje, kjer smo se pozanimali, kako tamkajšnji Romi sobivajo z večinskim prebivalstvom in s kakšnimi izzivi se srečujejo. Pogovarjali smo se še z romskim aktivistom iz Bosne Dervom Sejdićem. Ta je na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu tožil državo. V domačem glasbenem studiu pa smo obiskali Miša Kontreca, ki je s sinom posnel duet z zelo zanimivim besedilom.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Prvem dnevniku, pred in po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Svetujemo, kakšen povodec izbrati za našega psa. Obiskali smo družino, ki dobro pozna pasmo psov – madžarska vižla, njihova pasja družina pa se je pred kratkim povečala za še dva mladička. Spoznavamo leščurje vzroke za njihovo izumiranje. Predstavljamo Archija, hrta, ki prebiva v začasnem domu, kjer čaka na svoj »za vedno« dom. V veterinarskem nasvetu pa opozarjamo na podporno terapijo z magnetnimi polji in polirajočim magnetnim sevanjem. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Teja Bajt, ustanoviteljica podjetja Inno lab iz Kobarida, je potem, ko je morala leta 2020 zaradi epidemije čez noč prenehati z izvajanjem naravoslovnih krožkov po osnovnih šolah na Goriškem, hitro razvila nov produkt – Innobox zabojčke s poučnimi poskusi, s katerimi lahko otroci znanje naravoslovja na igriv način razvijajo doma. Poskuse iz različnih področij, od biologije, kemije, inženiringa, do fizike, izvajajo prek inovativnih video navodil, ki jih dodatno popestrijo zanimive znanstvene razlage. Petčlanska ekipa slovenskega startup leta 2022 je pred kratkim predstavila nov, že četrti interaktivni zabojček poskusov, drugo leto načrtujejo vsaj še štiri. Širitev na tuje trge so letos začeli v Italiji, kamor so vstopili preko Amazona.

V oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 21. 1. ob 15.00 na prvem sporedu TV Slovenija, boste lahko videli navdihujoči življenjski zgodbi dveh gluhoslepih oseb. Kajti tudi med nami živijo izjemne gluhoslepe osebe, ki nas s svojimi dosežki navdihujejo – umetnik Jože Tekavčič in doktorska študentka Metka Knez. Vabljeni k ogledu.

Serija televizijskih portretov prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Gre za deset kratkominutnih zgodb, ki jih je poznavalka zgodovine Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o bolj ali manj poznanih a pomembnih zgodovinskih osebnostih.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Bili smo na osrednjem dogodku Slovencev v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini, kjer se je odvil 57. Dan emigranta.
V letošnjem šolskem letu je dopolnilni pouk slovenščine organiziran v 21 evropskih državah. Zdaj ga uvajajo v Zagrebu.
Izšel je komplet didaktičnih iger Slovensko zamejstvo in Slovenija, ki na prijazen način omogoča poglobljeno poznavanje zamejstva.
Obiskali pa smo tudi folklorno skupino Mladika iz Buenos Airesa.

Serija Prostovoljci ozavešča o pomembnosti medsebojne solidarnosti in o nujnosti delovanja prostovoljnih organizacij.

Ninna Kozorog je kmalu po snemanju oddaje prejela naslov Slovenke leta, ki ne bi mogel iti v bolj prave roke. S svojim društvom Humanitarček je opozorila na neverjetno stisko starejših v Sloveniji in jim dala s tem glas. Pokazala je, kako malo je treba, da nekomu pomagamo, s čimer je za seboj potegnila val dobrodelnosti. Kot prava humanitarka sodeluje z drugimi humanitarnimi društvi in glasno opozarja na napake v sistemu. Njeno življenje je prežeto z dobrodelnostjo, s svojo energijo očara vse, ki jim je mar za soljudi.

INVENTURA SEMEN IN KALILNI TEST
Januarja naši zeleni prsti še počivajo, ča pa nas klub temu nekoliko srbijo, lahko že zdaj pripravimo setvene načrte in naredimo inventuro semen. Pri tem pregledamo, katero in koliko staro seme imamo doma.
NAREDIMO JABOLČNI KIS
Primož Dececco pripravlja jabolčni kis tako, kot je to počel njegov oče. Jabolka natolče, jih pusti pokrita tri tedne, nato nanje nalije vodo. Po treh mesecih dobi mladi, po pol leta pa "ta pravi" kis.
ZIMSKA OSKRBA PELARGONIJ
Pelargonije so med najbolj priljubljenim sezonskim cvetjem. Pogosto jih prezimujemo. Kako jih oskrbovati in koliko jih zalivati pozimi, svetuje Sebastjan Lipar.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Luka in Lučka se pošalita s Katjo. Zato jima Katja in Tom pripravljata presenečenje. Otroka odhitita v šolo, ker sta že pozna. Nenadoma se znajdeta na gusarski ladji. Tam ju kapitan obtoži, da morata na desko.

Na obisk pride gospa Zajec z velikim trebuščkom. Vsi veselo ugotovijo, da je v njem dojenček, a čaka jih še večje presenečenje!

Resni in učeni Rafael, nagajiva in domiselna Mona in najmlajši Nabi nam v prikupni seriji risanih filmov Minuta v muzeju brez dlake na jeziku predstavljajo velika umetniška dela. Slike, kipi, starodavne vaze in druge umetnine jih navdihujejo, da zastavljajo vprašanja, se veselo, včasih kar norčavo zabavajo in vabijo tudi druge otroke, da se naučijo umetnost gledati in ceniti s svojimi, iskrenimi otroškimi očmi.

Tatjanino brezskrbno, nezapleteno in prijetno življenje se konča, ko se njen mož Mile ponesreči. Če hoče preživeti in mu stati ob strani, mora sama prevzeti njegov posel. Tako se znajde v krogu šovinizma, sumljivih poslovnežev in nevarnosti, ki jih prinašajo posli na robu zakonitosti. V takšni novi vlogi ji pomagata prijateljica Marina in kljub dolgoletnim slabim odnosom tudi hči Suzana. Lahko trojica deklet premaga prevlado moških principov in vsaj malo pripomore k boljšemu svetu?
Scenarij in režija: Matevž Luzar / Igrajo: Tanja Ribič (Tatjana), Nina Rakovec (Suzi), Maša Derganc (Marina), Brane Šturbej (Roman)

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V prvi oddaji nove sezone priljubljenega kviza Joker bo 20.000 evrov poskušal osvojiti Jan Grobelnik iz Galicije. Po poklicu je zobozdravnik, ki je pred kratkim dobil službo na avstijskem Koroškem, v Pliberku, kjer trenutno tudi živi. Njegova strast je zborovsko petje, kot zborovodja je uspešno vodil že več pevskih zborov. Kot sotekmovalec se mu bo v studiu pridružil sorodnik Bojan Završnik.

Bram prinese denar izsiljevalki, ki se ji pridruži Mike. Povesta mu, da nočeta denarja v zameno za svoj molk, ampak hišo. Bram predlaga Fi, da prodata hišo. Fi se še vedno dobiva s Tobyjem, ki ji predlaga oddih za konec tedna. Merle se trudi, da bi zgladila odnos s Fi. Pogled naprej: Fi povedo, da je ženska, ki se izdaja zanjo, poklicala odvetnika, ker ni prejela kupnine. Fi obišče odvetnika in ga prosi, naj izplačilo zadrži.

OUR HOUSE / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Simon Ashdown
Režija: Sheree Folkson
V glavnih vlogah: Tuppence Middleton, Martin Compston, Rupert Penry-Jones, Buket Komur, Weruche Opla, Tommy Finnegan, Casper Knopf

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Ekspresiven avtorski film z izjemno vizualno podobo, ki združuje elemente trilerja, filma noir in akcijske pustolovščine.

Slavni psihoterapevt Ruben Brandt se hoče znebiti hudih nočnih mor in verjame, da se bo to zgodilo, ko iz svetovno znanih muzejev in zasebnih zbirk ukrade 13 slik. Ko udari njegova tatinska tolpa, v kateri so tudi štirje njegovi pacienti, niso varni niti največji: Louvre, Tate, Uffizi, Hermitage, MoMA.

»Zbiratelj« hitro postane najbolj iskan lopov. Gangsterji in lovci na glave ga zasledujejo po vsem svetu, nagrada na njegovo glavo pa se vztrajno približuje milijonu dolarjev. Skupina zavarovalnic za razrešitev primera najame zasebnega detektiva in vodilnega strokovnjaka za kraje umetnin Mika Kowalskega.

Originalni naslov: RUBEN BRANDT, A GYÜJTÖ
Leto produkcije: 2018
Država: Madžarska
Žanr: animirani film
Režija: Milorad Krstić
Scenarij: Milorad Krstić, Radmila Roczkov
Glasovi: Iván Kamarás, Zalán Makranczi, Gabriella Hámori

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov