Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 4. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 4. mar.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

V prihodnjem tednu bo prišlo do zamenjave na čelu pravosodnega ministrstva, potem ko je afera z nakupom sodne stavbe dodobra pretresla ta resor. Pred pravosodnim ministrstvom so številni izzivi, od uresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah do protikorupcijske zakonodaje, prenapolnjenih zaporov in seveda reševanja usode že kupljene stavbe za sodišča. O tem s kandidatko za ministrico, ki je v petek prestala zaslišanje pred pravosodnim odborom v parlamentu, Andrejo Katič.

Rija in Krokodil gresta ribarit in Rija razlaga Krokodilu, kako naj lovi ribe. Ob jezeru Krokodil polovi vse ribe, čeprav ima Rija novo ribiško palico, Krokodil pa njeno staro ribiško mrežo. Tudi ko ribiški pribor zamenjata, nič ne pomaga. A Rija je odločena, da bo ujela ribo, in končno se ji posreči ujeti ribo velikanko. Slastna večerja!

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Avtor besedila: Dušan Velkaverh
Avtorja glasbe: Dečo Žgur, Frank Booth

Pisalo se je leto 1976. Kam vse so odpluli tedanji otroci cvetja, ki so ostali brez besed in so izbirali "med resnicami sveta"? O hipijskih poteh, ki so v tistih letih vodile iz Slovenije proti soncu spregovorimo s predstavnikom generacije, ki je šla za soncem in skušali analizirati besedilo pesmi. Ti si rekla sonce je sicer alternacija pesmi On je rekel sonce, ki jo je še prej zapela Neca Falk.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Luka Skadi je gej iz majhnega mesta v Sloveniji, kjer je že zgodaj izkusil odpor proti
skupnosti LGTB. Izkušnje so mu pomagale, da si je okrepil samozavest. Luka pa je povzročil zgražanje tudi med geji v skupnosti. Rad se šali, da je gej in čuden tudi na mnogo drugih načinov. Je izvajalec preoblačenja in poudarja ženstvenost, kar pa je za mnoge geje problematično. Ti so mnogokrat prizadeti zaradi lastne poudarjene ženstvenosti. Luka uživa v pozornosti, ki jo pritegne kot »drag queen«, vendar pravi, da je to zabava in beg pred resničnostjo – pretiravanje lahko človeku pomaga premagati strah pred seboj.

Dokumentarni film spregovori o starejših in njihovih vrednotah, ki so jih vodile skozi življenje vse do danes, o pomembnem v njihovem življenju. Mogoče imajo mladi drugačne vrednote, hkrati pa potrebujejo starejše, ki jim predajajo izkušnje, modrost. V filmu o vrednotah, ki so jih vodile celo življenje, spregovorijo dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dolgoletna predavateljica na Fakulteti za socialno delo, upokojena zdravnica onkologinja Metka Klevišar, dr. med., in Rado Kočevar, alpinist veteran. Vsi trije imajo zelo različne življenjske izkušnje, hkrati pa se starosti veselijo in so hvaležni tudi za to doživetje. Naloga družbe pa je, da ustvari okolje, kjer bomo lahko vsi sobivali in kjer se bodo slišali vsi glasovi, od najmlajših do najstarejših, v skupnem svetu.

Za nami sta dve leti ustvarjanja oddaje Ah, ta leta! Bilo je pestro, naporno in tudi zabavno, predvsem pa je bilo poučno. V tokratni oddaji se spominjamo, česa vsega nas je življenje že naučilo: kako pogumno sprejemati nove izzive, graditi zdrave prijateljske in partnerske odnose, v življenje uvesti več topline in dotikov, kako s spoštljivo komunikacijo pomagati obolelim svojcem in še marsikaj. Vendar bi vam radi povedali in pokazali še več, zato bo oddaja Ah, ta leta! od prihodnje sobote, 9. marca, enkrat daljša, z novimi zanimivimi temami, več gosti v studiu in s številnimi navdihujočimi sogovorniki s terena. Ker se naše življenje vse bolj digitalizira, bomo oddajo obogatili tudi z rubriko Ah, ta splet! Katere vsebine bodo v njej predstavljene, nam bo v tokratni oddaji razkrila njena voditeljica Nina Cijan.

Promet narekuje naš vsakdanjik bolj, kot smo si to pripravljeni priznati. Pa naj gre za slovenske ceste, na katerih skoraj ves čas potekajo gradbena dela, za železnice, ki pogosto spominjajo na dobro ohranjeno muzejsko zbirko, ali za letalski in ladijski promet, ki ju pestijo neprestane svetovne krize. Kaj lahko Slovenija izboljša na področju logistike in kaj prinaša nova, tako imenovana tehnologija veriženja blokov? O tem se bomo v tokratni oddaji Intervju pogovarjali s prometnim inženirjem Igorjem Jakominom. Oddajo vodi Vida Petrovčič.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Ker število lačnih ust na svetu naglo narašča, kmalu ne bo več mogoče vseh nahraniti s klasičnima poljedelstvom in živinorejo, zato bo treba poiskati nove vire
prehrane. Eno od najobetavnejših rešitev te težave ponujajo žuželke, ki jih že zdaj uživata dobri dve milijardi ljudi. Insekti so polni vitaminov, mineralov in beljakovin. Pa si lahko predstavljate, da se boste čez nekaj let mastili s pleskavicami iz ličink hroščev mokarjev in se sladkali s kosmiči, v katerih bodo koščki čričkov?

INSECTS FOR DINNER / Francija / 2020 / Režija: Guilaine Bergeret in Rémi Rappe

Krožek KRU.T nudi podporo za izboljšanje kakovosti življenja predvsem starejšemu prebivalstvu.
O tem v oddaji s predsednico Mirno Viola in podpredsednico Pierino Furlan.

Predvajali bomo film Babi, povej, ki govori o tem, kako se je naša nekdanja sodelavka Sarah Rogaunig skupaj s sestro Tanjo leta 2017 podala po sledeh njune babice Pepce, ki je umrla pred nekaj tedni v 94. letu starosti.
Pepca Rogaunig je odraščala s šestimi sestrami in štirimi brati v Selah, ob robu Košute. Čeprav so živeli v slovenskem okolju, nekateri svojih otrok niso učili maternega jezika.
Vnukinji na primeru treh generacij ene družine v dokumentarnem filmu pripovedujeta zgodbo, ki je hkrati zgodba mnogih koroških Slovencev. Brez obsojanja poskušata razumeti, zakaj so številni Korošci, ki so odraščali ob slovenščini, opustili ali celo zavrgli svoj materni jezik. V središču filma so ljudje sami - kako so doživljali ta čas in kako so se spopadali z dejstvom, da je njihov materni jezik postal politično vprašanje.
http://slovenci.orf.at

Christoph je presenečen, ko ga Dirk posvari pred Annabelle, in ne ve, kaj naj naredi. Medtem Dirk in Annabelle upata, da bo nasedel njuni zvijači. Franzi se ponudi priložnost za novo delo, a ga zavrne, ker je prepričana, da je pri tem posredoval Tim. Walter venomer pozablja, da je njegova hčerka mrtva in Natascha ga mora vedno znova spomniti, da Poppy ni več med živimi. André je ljubosumen na Dirka, zato se z Lindo grdo spreta.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Zelo je vroče. Ko Ela in Oskar opazita, da se je Hu skrčil, ga poskušata spet povečati.

V 21. oddaji se za vstopnico v četrtfinale Malih sivih celic potegujejo Anika, Klara in Jernej iz OŠ Dobje (rumeni) ter Ana, Matija in Voranc iz OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica (vijoličniHitrih lončkih pa Tita, Tinkara in Zala iz OŠ Zbora odposlancev Kočevje ter Leja, Rok in Vid iz OŠ Stranje. Juš se preseli v prihodnost, Rok se igra z vetrom, tekmovalci pa se hitro sprehajajo po parkih in računajo, pri algoritmih pojejo ljudske pesmi, med vprašanji pa podeljujejo nagrade, prebirajo lažne novice in zbijajo vročino. Kdo zagospodari labirintu in zakaj se spominjamo dreves, poglejte v oddaji.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Avtor besedila: Milan Jesih
Avtor glasbe: Jani Golob

Na obali Portoroža se bomo skladbe, uspešnicie z let 1980, filmski glasbi v najstniškem filmu Poletje v školjki. Besedilo pesmi v pop pesniškem jeziku mojstrsko ubesedi vedrino poletnega dne in počitniške ljubezni. Glasbo je napisal sloviti slovenski skladatelj Jani Golob, ki ga odlikuje absoluten posluh. Infografika bo prikazala definicijo absolutnega posluha.
Strokovnjak za filmsko glasbo bo opisal načine skladanja in razvoja filmske glasbe, skladbo Prisluhni školjki bo umestil v takratne globalne tokove in osvetlil, kako filmska glasba vpliva na uspeh filma tudi v mednarodnem prostoru.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Katoliška cerkev v Sloveniji je po več letih končno sporočila, kdo bodo člani komisij Celostnega programa zaščite mladoletnih in ranljivih, s katerim naj bi stopili na prste spolnim predatorjem.  Gre za resno soočenje Rimokatoliška cerkve na Slovenskem s svojimi grehi ali zgolj za metanje pesek v oči?
 


Na leto je v Sloveniji od 5 do 7 umorov žensk, ki so posledica partnerskega ali družinskega nasilja, kar je med razvitimi državami ena najvišjih statistik. Več kot petina žensk v Slovenji doživi spolno ali fizično nasilje, v kar dveh tretjinah je storilec intimni partner žrtve. Kdaj bo sistem končno zaščitil žrtve? 
 


Pred 8. marcem pa v Tedniku tudi pogovor s tremi močnimi, zanimivimi ženskami, ki vsaka na svoj način zaznamujejo slovensko družbo: Natašo Pirc Musar, Alenko Marinič in Erico Johnson Debeljak. 

Ali bo novela zakona o varstvu okolja uničila Salonit Anhovo ali pa bo le izboljšala zrak in življenjske razmere v srednji Soški dolini, bosta pojasnila predsednik uprave Salonita Anhovo Tomaž Vuk in župan Kanala ob Soči Miha Stegel. Bi morali tudi Palestincem priznati pravico do samoobrambe? Kdo bi jih moral zaščititi, zakaj vsi gledajo stran in ali lahko skrajno desno izraelsko vlado ustavi Evropa, ki se ji na junijskih volitvah obeta prav oster zasuk v desno, bo pojasnil Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika.

Naše naprave nam povedo, kako dobro smo spali, koliko korakov smo naredili in kakšna je raven stresa, ki ga doživljamo. Toda ali ti podatki resnično držijo ali so zgolj manipulacija? Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti je prejšnji teden organiziral konferenco (Ne)realni podatki – realni učinki, na kateri so mednarodni gostje iskali odgovore na to, kako družbeni voditelji, oglaševalci in trgovci s poudarjanjem točno določenih podatkov usmerjajo naše vedenje in spreminjajo naš pogled na svet, kdo so tisti, ki določajo, kaj je res in kaj ne, ter kakšno vlogo bo pri tem imela umetna inteligenca. Razstava Razširjeni vid v Cukrarni združuje dela dvajsetih umetnikov in umetnic, ki obravnavajo fenomen gledanja in zaznavanja. Ta tema je namreč že od nekdaj zanimala tako znanstvenike kot laike, optični fenomeni pa so sprožali številna vprašanja tudi umetnikom. Obiskali smo tudi glasbeni festival Ment, ki je v okviru konferenčnega dela gostil številne glasbene strokovnjake. S Keesom van Weijenom smo se med drugim pogovarjali o neizogibnih spremembah v glasbeni industriji, posledicah vzpona pretočnih platform in prilagajanju založb, glasbenikov in poslušalcev na te spremembe. Ogledali smo si predstavo Moji najdražji rituali v Španskih borcih, ki je del mednarodnega programa Share. Ta je zasnovan tako, da z znanjem in ustvarjalnostjo sodelavci pomagajo ranljivejšim skupinam ljudi, sami pa pridobijo nove izkušnje in ideje.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V nekdanji tržaški ribarnici smo si ogledali razstavo Amazonija priznanega brazilskega fotografa in umetnika aktivista Sebastiãa Salgada. V italijanski Gorici smo v obnovljenih razstavnih prostorih nekdanjega samostanskega kompleksa Svete Klare obiskali razstavo Čezmejno sodobno kiparstvo. Ljubljanska Cukrarna gosti razstavo libanonskega sodobnega umetnika in skladatelja Tareka Atouija, pa mariborski prostor za umetnost KiBela pa razstavo Marka Šajna Zastonj objemi.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Film prikazuje življenje najbolj priznane finske slikarke Helene Schjerfbeck (10. 7. 1862–23. 1. 1946) med letoma 1915 in 1923. Helene z ostarelo mamo živi na podeželju. Od zadnje razstave je minilo več let, vendar kljub temu ni prenehala slikati, saj je to njena strast. Trgovec z umetninami po naključju odkrije 159 Heleninih slik in želi organizirati samostojno razstavo. Dogodki, ki sledijo, prinesejo tudi najpomembnejši trenutek v njenem samotnem življenju, to je srečanje z amaterskim slikarjem Einarjem Reuterjem, ki je velik občudovalec Helenine umetnosti. Einar postane Helenin zaupnik, hkrati pa neuresničena ljubezen.

HELENE / Finska / 2020
Scenarij: Antti J. Jokinen, Marko Leino
Režija: Antti J. Jokinen
V glavnih vlogah: Laura Birn, Johannes Holopainen, Pirkko Saisio, Krista Kosonen, Eero Aho, Jarkko Lahti

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov