Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 1. apr.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Praznovanje največjega krščanskega praznika, velike noči, zaznamuje nemir v mednarodni skupnosti, vojni na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, ki se jima v poslanici ni izognil niti papež Frančišek. In Slovenija? Aktivna je kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, v Uniji se s še nekaj državami dogovarja o morebitnem priznanju Palestine in zaznamuje 20. obletnico vstopa v zvezo Nato. Slavnostno in tudi z manjšimi protesti.Gost je profesor mednarodnega prava in nekdanji predsednik republike dr. Danilo Türk.

Rija in Krokodil nabirata borovnice. Rija skrbno opazuje, kaj počne. Če bo skrivaj jedel borovnice, mu bo jezik pomodrel. Rija v grmovju najde plišastega zajčka. Vzljubi ga na prvi pogled. Kot bi bil že od nekdaj njen. Izkaže se, da ga je izgubila druga deklica, ki ga išče med borovničevjem. A zajčka je našla Rija. Čigav je zdaj ta?

Prve minute prazničnega jutra namenjamo pogovoru z župnikom Juretom Ferležem, etnolog Janez Bogataj pa v pogovoru obuja velikonočne tradicije in običaje. Kako zdrava so jajca? Svetujemo o pozitivnih učinkih jajc, preverjamo, ali drži, da naj bi na velikonočni ponedeljek lahko hodili bosi in se ne bi prehladili. Prikažemo tudi pripravo velikonočnega zajca z drožmi, voditeljica Ljubica Mlinar se pomeri v ribanju hrena ter v igranju tradicionalnih iger s pirhi.

Superdeževnik je nenavaden in navihan junak: dolg, močan, neverjetno spreten, ima veliko srce in vedno vsakomur priskoči na pomoč.
Metuljček je Superdeževnikov najboljši prijatelj, odkar je bil še majhna gosenica. Rada pomagata drugim vrtnim živalim: s cestišča rešita žabico, zabavata zdolgočasene čebele in pomagata hroščku. Videti je, da Superdeževniku nikoli ne zmanjka iznajdljivosti, a sčasoma se prevzame in začne zanemarjati prijatelja.
Ko zlobni kuščar čarodej sliši za Superdeževnikove sposobnosti, pošlje služabnika Vrana, da deževnika ugrabi. Prisili ga, da rije po zemlji in išče zaklade. Metuljček skupaj z vrtnimi živalmi skuje pretkan načrt, da bi rešili Superdeževnika...

Jelka Tiholaznik je mama risinja, ki svoja dva mladička Tiso Čopkuho in Bora Ostrokrempljega prvič odpelje na daljši sprehod v bližnjem gozdu. Mlada risa odkrivata svet izven varnega zavetja domačega brloga in spoznavata, kaj je potrebno, da postaneš (mogočen) ris in kako strokovnjaki spremljajo rise.

Mavgli, Balu, Bagira, Šir kan ... čarobna imena, ki jih poznajo otroci po vsem svetu, odkar je pred stoletjem izšla nesmrtna klasika Rudyarda Kiplinga Knjiga o džungli.
Medtem ko Mavgli in Mani bobnata po deblih, se v džungli godi vse mogoče. Tabaki obtiči v vodnjaku, Apu se izgubi, nekaj sumljivega se dogaja v Hladnih brlogih in Šir kan je odločen, da bo našel Mavglija in ga povečerjal, še posebej ker ve, da rompompom povzroča prav on.

Osrednja tema filma je hvalnica pogumu in pozitivnemu odnosu do življenja in ljudi.
Pripoved poteka prek 11-letne Gaje, zaradi česar lahko sprejmemo tudi naiven in romantičen ton pripovedi. Pa vendar, neobičajna 11-letnica je naša nova Pika Nogavička, ki v sebi združuje neposrednost, odločnost in nekonvencionalnost ter obenem nežnost in empatijo.
Tako kot je bila Pika Nogavička precej neobičajna deklica in prav posebna upornica, ki je osvobajala nešteto otrok po vsem svetu iz togih okvirov vedenja, tudi naša Gaja odstopa od prevladujoče predstave o deklicah teh let. Igra saksofon, njen najboljši prijatelj je Matic, računalniški genij in večna žrtev močnejših sošolcev, ki pa se jih Gaja niti malo ne ustraši. Je dokaz, da je lahko šibkejši močnejši, ko sta pamet in srce na pravem mestu. Kljub občasnim kršitvam pravil, se njen “prav” ujema s tistim srčnim in iskrenim svetom, ki se nas vedno dotakne. Njen prav in narobe temeljita na zdravem razumu 11-letnice, ki gleda na svet pozitivno in aktivno. Kakorkoli se že zgodi, Gaja ni pasivna opazovalka, vendar vedno pogumno vzame stvari v svoje roke.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

3. del: Francija
Iz živahnih italijanskih mest se Richard E. Grant preseli na francosko podeželje in se odpravi po poti, ki jo je pred 150 leti z oslico prehodil Robert Louis Stevenson, preden je svoje doživetje opisal v Popotovanju z oslico čez Sevene. Daleč od Sevenov, pred Marseillom, pa stoji precej drugačna kulisa. V trdnjavo, v kateri je bil nekoč zapor, je Alexandre Dumas starejši postavil zgodbo romana Grof Monte Cristo. Dumasov junak je v samici za debelimi zidovi preživel 14 mračnih let. Iz hrupnega Marseilla se preselimo še na francosko riviero, kamor se je z družino pred finančnimi težavami zatekel romanopisec Francis Scott Fitzgerald. V zgodbi romana Nežna je noč najdemo vzporednice z avtorjevim življenjem v obdobju, ki ga je preživljal v mestecu Antibes.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

Spoznajmo znamenitosti Japonske, vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine. Japonci že od nekdaj častijo naravo kot raj na zemlji, bivališče številnih božanstev. V hribih 150 kilometrov severno od Tokia je mesto Niko. Njegovi oltarji in templji so v gozdu na obrobju mesta. So poseben verski kraj, ki združuje božjo naravo in človeške molitve, pa tudi zadnji dom šoguna, ki mu je leta 1603 uspelo združiti državo. Unesco je templje v Niku za svetovno dediščino razglasil leta 1999.

THE WORLD HERITAGE SITES IN JAPAN / Japonska / 2019

Zakaj izrazi zamejec, manjšinec, za mejo ali tostran meje izpričujejo pogled matične države na Slovence in Slovenke v sosednjih državah?
Z nami bo Andreja Kalc s Slovenskega raziskovalnega inštituta v Trstu SLORI.
S književno prevajalko in lektorico se bomo pogovarjali o uporabnih vidikih različnih jezikovnih praks. Vabljeni k ogledu.

Režiserka in filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar bo letos jeseni snemala celovečerni film z naslovom Mila Marija. Za Milo v otroških letih in druge stranske vloge je na avdiciji iskala mlade igralke in igralce z znanjem slovenščine.
Pred nedavnim so v Gradcu vabili na zborovski koncert na stari tehniški univerzi. Gostoval je Akademski pevski zbor Tone Tomšič iz Ljubljane.
»Posebno mladostna« je bilo geslo letošnje pevske revije Koroška poje, na kateri so mladi koroški pevci pokazali, da jim je petje zelo pri srcu.
http://slovenci.orf.at

Tim se bori s tem, da bi se za vedno odrekel Franzi. Tudi Franzi se sprašuje, ali ni prehitro opustila boja zanj, a Timu jasno pove, da si ne želi več igric. Tim sprejme pomembno odločitev. Paul je pripravljen združiti moči s Christophom proti Annabelle. Za vsako ceno jo želi privesti pred sodišče zaradi Romyjinega umora. In Christoph ima že pripravljen načrt ... Hildegard je presrečna, ko jo Alfons preseneti z novo kuhinjo in z veseljem znova prevzame svoje kraljestvo, Alfons pa odkrije zrahljano talno ploščo, ki jo želi hitro popraviti. Pri tem pride do presenetljivega odkritja. Lucy priskrbi vlogo klovna Beli, ki je kljub vaji neuspešen in se boji, da bi se osramotil pred Lucy. A mu vseeno uspe nasmejati otroke.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Najljubša jed letečega Hrustavka so meteoriti. Lebdeče skale so domovanje godrnjavih migcev in ti nočejo, da jim Hrustavko hrusta domke. Boti mora biti zelo previden, izogibati se mora koščkom meteoritov in paziti, da si Hrustavko ne bi privoščil tudi njega. Saj mora vendar opraviti svojo nalogo.

V velikonočni prvo aprilski oddaji za napetost v kvizu poskrbijo Ajda, Matic in Luka iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj (rumeni) ter Neža, Aljaž in Samuel iz OŠ Prežihovega Voranca Bistrica (vijolični). Rumeni na hitro podtaknejo kukavičje jajce, vijolični obiščejo kraj na sotočju Save in Sore. Oboji brez težav prikolesarijo do Irske, se spočijejo v senci dreves ter poskrbijo za rast rastlin, ko prst posujejo s pepelom, zaman pa iščejo dlako v jajcu, opešajo pri vzponu in si nakodrajo živce. Kdo hitreje zida piramide, Benjamin, Domen in Gaber iz OŠ Ivana Kavčiča iz Izlak ali Lara, Maks in Benjamin iz OŠ Toma Brejca Kamnik, s čim smo vas potegnili in katera dobrota je zadišala po studiu, pa v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Avtor besedila: Svetlana Makarovič
Avtor glasbe: Ati Soss

Prestolnica je navdahnila številne popevke: Ljubljančanke, Bela Ljubljana, Šuštarski most, pa celo Lublana je bulana. Ljubljane pa številne popevke niso opevale po naključju: v zlatih časih slovenske popevke je obstajal natečaj za najboljšo pesem o Ljubljani.
Avtorica besedila Svetlana Makarovič je večkrat izjavila, da je besedilo skladbe V Ljubljano spisala na hitro, med vožnjo z avtobusom, ker se ji je mudilo z oddajo, toda kljub vsemu se je besedilo “prijelo". Kar na sedežu “malega avta, ki je še premajhen”, bo tekel pogovor o zlatih časih slovenskih popevk in pevk, o glasbenih aspektih in figurah, pa tudi o značilnostih in zmogljivostih nekaterih najbolj prepoznavnih slovenskih glasov.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama in glasbena romanca. Film je posnet po avtobiografiji glasbenika in kantavtorja Jeremyja Campa, z istoimenskim naslovom, Še vedno verjamem. Pripoved sledi resnični zgodbi o Campovi ljubezni do svoje prve žene, s katero se je kljub njeni smrtni bolezni poročil oktobra 2000. Na medenih tednih sta izvedela, da se je Mellisin rak razširil, nakar je februarja leta 2001 umrla. Film prikazuje tudi Campova najstniška leta in njegovo ljubezen do krščanskega rocka. S pesmimi, ki jih je spisal in uglasbil, se je začel njegov vzpon in kasneje tudi srečanje s svojo drugo ženo, Adrienne, ki jo je zelo pretresla Mellisina zgodba in Campova ljubezen do nje, ki jo je izražal skozi glasbo.
Jeremy Camp ima za seboj bogato glasbeno kariero, mnoge nagrade in priznanja, več kot 4 milijone prodanih albumov, 3 nominacije za Ameriško glasbeno nagrado in nominacijo za nagrado Grammy.

I STILL BELIEVE / ZDA / 2020
Režija: Andrew Erwin, Jon Erwin / Scenarij:) Jon Erwin, Jon Gunn / Po knjigi Jeremyja Campla / Igrajo: K.J. Apa, Britt Robertson, Nathan Parsons, Jean-Luc, Gary Sinise, Shania Twain, Reuben Dodd, Nicolas Bechtel, Melissa Roxburgh, Terry Serpico, Tanya Christiansen, Cameron Arnett, Abigail Cowen, Rushi Birudala
Raj, Anjelah Johnson-Reyes, Mike McGill, Sahjanan Nasser …

22:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Zgodovinska drama in biografija. Firence, 1350. Pesnika in pisatelja Giovannija Boccaccia firenški mestni svet deset let po Dantejevi smrti zadolži, da odnese deset zlatih goldinarjev Beatrice, Dantejevi hčerki, ki kot nuna živi v ravenskem samostanu. Firenški bogatini namenjajo denar Beatrice kot odškodnino za njenega očeta, ki so ga bili izgnali iz Firenc.
Film je zgodba o Danteju, velikem italijanskem renesančnem umetniku, vendar pripovedovana po spominih njegovega sodobnika Boccaccia. V retrospektivi spremljamo najzanimivejše dogodke iz Dantejevega mladostnega in tudi kasnejšega življenja …

DANTE / ITALIJA / 2022
Režija: Pupi Avati / Scenarij: Pupi Avati po zapisih Giovannija Boccaccia / Igrajo: Alessandro Sperduti, Carlotta Gamba, Ludovica Pedetta, Milena Vukotić, Sergio Castellitto, Alessandro Haber, Enrico Lo Verso, Enrico Beruschi …

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov