Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Pon, 1. apr.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Prve minute prazničnega jutra namenjamo pogovoru z župnikom Juretom Ferležem, etnolog Janez Bogataj pa v pogovoru obuja velikonočne tradicije in običaje. Kako zdrava so jajca? Svetujemo o pozitivnih učinkih jajc, preverjamo, ali drži, da naj bi na velikonočni ponedeljek lahko hodili bosi in se ne bi prehladili. Prikažemo tudi pripravo velikonočnega zajca z drožmi, voditeljica Ljubica Mlinar se pomeri v ribanju hrena ter v igranju tradicionalnih iger s pirhi.

Ko se nekaj zgodi nepredvideno, brez predhodnega načrtovanja in še brez očitnega vzróka, govorimo o naključju. Manjša ko je verjetnost, da se bo nekaj zgodilo, večje se nam zdi naključje. Za nekoga zgolj zanimivo naključje, za drugega pomembno sporočilo. Ne glede na to pa naključja lahko pomembno vplivajo na naše življenje. O velikih in majhnih naključjih bodo v oddaji Ah, ta leta! govorili: Irena Tršinar, ki je zgodbe naključij popisala v dveh knjigah, jungovski psihoanalitik Tine Papič ter filozof in avtor knjige Naključje in jaz dr. Andrej Mendiževec.

Gost oddaje intervju je Aleš Črnič, religiolog in univerzitetni profesor. Beseda bo tekla religiji, pa ne le krščanski, kar pomeni, da bo govor o slovenski, evropski; človeški družbi nasploh. Kajti religija in vera, ki ju sicer ne gre enačiti, ne nastajata v praznem prostoru, sta družbeni pojav, ki ga ni mogoče zanikati, sta tu, z nami, če hočete v nas, hoteli ali ne, odkar obstajamo.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Obiskali smo podjetje Eder, v katerem fasaderje priučijo sami, saj med mladimi za ta poklic ni veliko zanimanja. Zavzemajo se, da bi fasader v šolah postal samostojen program. V Kozjem pa smo obiskali mlado ekipo, ki je pred petimi leti začela uspešno zgodbo v turizmu. Celovito so obnovili objekt in postali pomemben ponudnik turističnih nastanitev.

Najprej bomo pogledali, o čem so govorili na kongresu Zadružne zveze slovenije v Portorožu. Sledilo bo poročilo o toči in sodri, ki je prizadela velik pas Primorske. Bili smo na festivalu malvazije, o tesnejšem sodelovanju kmetov in turističnih delavcev pa razmjišljajo na Krasu in v Brkinih. Tam bomo tudi zaključili našo oddajo, saj smo obiskali Suhorje, kjer ob veliki noči pripravljajo zanimivo jed.

Mineva deset let od velike širitve Evropske unije. Konec maja bodo evropske volitve, letos se bodo zamenjali ljudje na vodilnih položajih evropske povezave. Leto 2014 je za unijo leto odločitev. Predvolilno razpoloženje je tokrat precej drugačno, kot je bilo leta 2004, ko je članica unije postala tudi Slovenija; zdaj se krepi moč evroskeptičnih strank, za večino Evropejcev pa je Bruselj daleč. Morda predaleč?
Ekipa Televizije Slovenija je to pomlad merila predvolilni utrip po Evropi in se pogovarjala predvsem o eni temi: kakšna je prihodnost Evropske unije? Evropska pot prihodnosti od pariških bulvarjev do beograjskih tržnic, kjer pravijo, da je čakanje na vstop v povezavo kot čakanje na najboljšo zabavo v mestu, ki pa se bo zdaj zdaj končala. Avtorica oddaje je Manica J. Ambrožič, režiser Boštjan Mašera, snemalec Aleš Živec.
Zanimivost:
Ista ekipa je leta 2004 pripravila oddajo ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Med takratnimi sogovorniki so bili tudi osmošolci ene od slovenskih osnovnih šol. Nekatere od njih je ekipa to pomlad poiskala in ponovno posnela pogovore z njimi. Kako so torej mladi Slovenci o uniji razmišljali pred desetimi leti, pri petnajstih letih, in kako o njej razmišljajo danes?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mapplethorpe obžaluje izgubo prijateljstva, a ker je glede tega nemočen, se odloči, da bo Z-ju pomagal ugotoviti, kako ga je zaneslo v zabaviščni park. Z se namreč ne spomni ničesar o svojem življenju.
Chester je obupan, vse mu gre narobe in zdaj ga sumijo še tega, da je za noč čarovnic podtaknil požar pri Henleyju.

So stvari, za katere si vsi želimo, da jih nihče ne bi doživel NITI prvič. Spolno nasilje je gotovo nekaj takšnega, a žal so mladi, ki so se srečali na snemanju oddaje, doživeli tudi to. Kako so se spoprijemali s težkimi izkušnjami, kje poiskati pomoč in kako postaviti meje, je le nekaj vprašanj, na katera so odgovarjali. Naša boksarska prvakinja Ema Kozin – Princesa pa je povedala, kako drugače jo, predvsem moški, dojemajo, ko izvedo, s katerim športom se ukvarja. Prav tako je poudarila, da naklonjenosti nikoli ne izkazujemo z nasiljem.

Osemletnega Markusa ugrabijo v vinogradu njegovega očeta. Med predajo odkupnine pride do nesreče, v kateri ugrabitelj, 23-letni Benni Koslik, umre. Policija sodelovanja pri ugrabitvi osumi Bennijevo mater Miriam, ki naj bi vedela, kam je njen sin skril dečka. Toda čas neusmiljeno teče. Bo specialna enota pravočasno našla Markusa?

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Skladatelj, pianist, čembalist in saksofonist Milko Lazar je eden najbolj zanimivih slovenskih glasbenikov. Uspešno deluje in ustvarja na opernem, komornem, baletnem, simfoničnem in jazzovskem področju. Je samosvoj glasbeni ustvarjalec s prepoznavnim individualnim glasbenim jezikom, zaznamovanim z bogato in izrazito ritmiko. Predstavljajo vam zanimiv pogovor s skladateljem, ki slikovito oriše svoje glasbeno pot ter osvetli lastne poglede na sodobno glasbo. Scenarist in urednik oddaje Daniel Celarec, snemalec Jure Nemec, režiser Tomaž Švigelj.

V 93. letu starosti je umrl izjemni slovenski violinist in pedagog Igor Ozim, ki je dolga leta živel in deloval v tujini. Rojen je bil leta 1931 v glasbeni družini v Ljubljani. Svojo glasbeno pot je začel kot nadarjeni mladi violinist, ki je po končanem šolanju v Ljubljani dobil štipendijo Britanskega sveta za študij v Londonu kot prvi državljan takratne Jugoslavije. Od tam ga je ustvarjalna pot vodila po vsem svetu. Že pri dvajsetih letih je osvojil številne mednarodne nagrade in priznanja, posvetil se je koncertni dejavnosti in nastopal z orkestri in glasbeniki po vsem svetu. Kasneje je svoje znanje in izkušnje predajal mlajšim violinistom, poučeval je na ljubljanski Akademiji za glasbo in visokih šolah za glasbo v Kölnu, Bernu in Mozarteumu v Salzburgu ter vodil številne mojstrske tečaje za nadarjene violiniste po vsem svetu.

Poklonili se mu bomo s posnetkom slavnostnega koncerta ob njegovem 80. jubileju, ki mu ga je v Slovenski filharmoniji pripravila mednarodna zasedba glasbenikov. Med njimi so bili tako njegovi učenci kot tudi nekdanji glasbeni sodelavci: Andreas Janke, Primož Novšak, Yi-Chen Lin, Miran Kolbl, Mile Kosi, Maja Rome, Susanne Basler in Petra Gačnik Greblo.

Jovan si ni mislil, da si bo hči Lejla ustvarila življenje v Ljubljani, zato poskuša prepričati hčerinega fanta Tineta, naj se preseli v Beograd. Tineta skrbi, kakšen oče bo in kako bo preživel mlado družino. V drugi družini pa so strahovi drugačni. Robert pride obiskat očeta, ki umira. Kako zbrati pogum da obiščeš nekoga, ki ga 15 let nisi videl? Kako se v takšnem položaju posloviti?

Tilen po ločitvi staršev živi z mamo in babico. Da bi spet združil svojo družino, si izmisli, da na obisk prihaja oče in da jih bo peljal v živalski vrt. Ko mama ugotovi, da se je sin zlagal, se zave njegove stiske in spremeni svoj odnos do njega.
Režija: Maja Križnik

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov