Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 10. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 10. jun.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Rija in Krokodil gresta k jezeru krmit ptice. Krokodil obljubi, da ne bo pojedel zrnja. Tam najdeta račke, goske, vrabčke in labode. Pa tudi golobe. Fej! Rija jih ne bo hranila. A vse čudovite ptice odletijo, samo golob bi zobal zrnje. Morda je pa golobček najprijaznejši ptič!

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Serija televizijskih portretov prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Gre za deset kratkominutnih zgodb, ki jih je poznavalka zgodovine Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o bolj ali manj poznanih a pomembnih zgodovinskih osebnostih.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Potovanja so vrata v drugačne svetove, nove zgodbe in neponovljive izkušnje. S tem ko spoznavamo pestrost sveta in različnost kultur, spoznavamo tudi sebe. Andrej Stermecki je le eden od popotnikov, s katerimi bomo danes potovali po svetu. Z Oliverjem Tičem bomo prepešačili več celin, z Markom in Marino Vuk jadrali po širnih morjih ter obiskali tudi Stanko in Igorja Benčevič, ki sta se po enoletnem popotovanju po svetu odločila, da bo začel svet prihajati k njima na Ptuj. Vrhunska fotografa in svetovna popotnika Arne Hodalič in Katja Bidovec pa nas bosta s fotografijami popeljala v dežele in kulture, ki so nedosegljive tudi marsikateremu izkušenemu popotniku.
V rubriki Ah, ta splet! nam bosta Nina Cijan in Karmen Grebenc Burger iz Turistične zveze Slovenije predstavili aplikacijo Moj izlet, s katero smo z le nekaj kliki obveščeni o vseh zanimivostih, ki jih lahko obiščemo v bližini.

Zavist se je med Slovenci že zdavnaj udomačila, saj je o njej pisal že Valvasor, svoj prostor pa je našla tudi v številnih pregovorih. Kaj in zakaj zavidamo? Kako močno zavist zaznamuje Slovence? Je res del naše nacionalne biti, značaja? Kako se kaže, od kod izvira, kaj nam povzroča? Se znamo soočiti z njo? Kaj o zavisti pravijo tisti, ki jo občutijo zaradi svojih uspehov, bogastva, bolj zelene trave? Svoje poglede in izkušnje o pregovorni slovenski zavisti razkrivajo strokovnjaki in posamezniki z različnih področij: psihologije, zgodovine, prava, duhovnosti, športa, umetnosti. Dopolnjujejo jih zgovorne upodobitve in ilustracije zavisti slovenskih avtorjev.

Urugvaj je ena najmanjših in hkrati najbolj razvitih držav Južne Amerike. Dolga leta je veljala za Švico tega kontinenta, je dežela kulture, izredne pokrajine in izjemnih ljudi.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Marlenka, Marija Lucija in Hana Stupica so z izvirnimi in likovno vrhunsko dodelanimi ilustracijami zaznamovale številne generacije.

Marlenka Stupica, njena pokojna hčerka Marija Lucija Stupica in Marlenkina vnukinja Hana Stupica so z izvirnimi in vrhunsko dodelanimi ilustracijami zaznamovale številne generacije. V obdobju skoraj stotih let so se zamenjali številni družbeni, politični in kulturni sistemi ter koncepti. Le en princip je neranjen preživel ves ta čas in ostal enak: pripovedovanje zgodb z najbolj domišljenimi, prefinjenimi, senzibilnimi in čutnimi ilustracijami; s podobami, ki nam lahko spremenijo dojemanje sveta. Če z njimi odrastemo, smo lahko drugačni. Ohranimo otroka v sebi in odraslosti nadenemo krila.
Dokumentarni film o pravljičarkah treh generacij in enega neskončnega polja domišljije, ki ga čas ne more postarati, nas pelje od Marlenkine kultne Sneguljčice, Rdeče kapice, Trnuljčice, Paličice, Zvezdnih tolarjev prek temačne Lenore, Pastirice in dimnikarja, Letečega kovčka in Svinjskega pastirja Marije Lucije do Hanine Rokavičke, Zajčkove hišice in Schönwerthovih pravljic.
Vse tri generacije Stupičevih so zgradile svet, vzporeden resničnemu.
Marlenka je začela slikati po vojni – v času, ko so petletke nizale rekorde, ko je bil proletarec kralj, delavka osvobojena volivka, brezrazredna družba pa cilj. V črno-beli svet je vnašala barve. V njem so preživeli kraljevske družine, prinčevi poljubi, rojenice in gradovi. Na likovni akademiji je študirala v drugi povojni generaciji, ko se je tja vpisala le peščica žensk. Tudi v času, ko je študirala njena hčerka Marija Lucija, so bile ženske na slikarstvu v manjšini. A v prvem desetletju novega tisočletja, ko se je na študij Oblikovanje vizualnih komunikacij vpisala Hana Stupica, je bilo v vse programe akademije sprejetih že več žensk kot moških.

Poleg treh umetnic je v filmu prisoten tudi Gabrijel Stupica, soprog, oče in ded, predvsem pa eden najprodornejših slikarjev modernizma. Marija Lucija je od otroštva dalje stalnica v njegovem likovnem svetu, Marlenka pa jo je upodobila v Sneguljčici, Paličici in številnih deklicah, ki zaznamujejo njen pravljični svet.
Film, v katerem nastopajo Marlenka in Hana Stupica in številni pričevalci, je nastal v Dokumentarnem programu RTV Slovenija, avtorica je Majda Širca.

Migracije, selitve so kompleksen globalen pojav. Kakšna so vprašanja etničnih in nacionalnih manjšin?
O tem v oddaji, z nami bo dr. Miha Zobec
Pričakujemo vas v Sprehodih.

Kulturni teden koroških Slovencev se odslej imenuje Kulturni tandem. Prvi bo povezal občini Možberk in Železna Kapla - Bela.
Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura-Natura Slovenija je izbralo 22 prejemnikov priznanj naša Slovenija 2024 v štirih kategorijah. Gostitelja slovesne podelitve sta tokrat SPD Kočna in Einspielerjev center v Svečah.
Zbor Pavlove hiše je ob 20-letnici delovanja vabil na proslavo s posebnimi gosti.
Končnica nogometnega prvenstva na Koroškem: v koroški ligi bo Slovenski atletski klub prvo polsezono z novim trenerjem Huberjem končal s tekmo proti amaterjem celovške Austrie, v podligi pa so Selani slavili v gosteh v Šmihelu pomembno zmago za obstanek v ligi.
http://slovenci.orf.at

Bela popravi brezpilotnik in nanj naloži program za samodejno snemanje. Med preizkušanjem programa pa izgubi nadzor nad letalnikom.
Eva se odpravi k zobozdravniku, Roberta pa pazi Emilia. Medtem Nadja napade Franzi in Robert odhiti na pomoč, Emilia pa pusti samega.
Christoph odkrije, da je Nadja poskušala ubiti Dirka in podtakniti zločin Timu.
Nadja ugotovi, da so ji na sledi, zato pobegne. Franzi in Tim jo zasledujeta. Ko jo Franzi dohiti, se prerivata, Nadja omahne in se udari v glavo ...


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Ajda je končno postavila svojo hišico in z Egonom sta prepričana, da je to prava priložnost, da svoje bližnje presenetita z zabavo. Jagode bi se odlično prilegle, a kaj, ko jih ni dovolj. Tudi čaj ne bi bil slab, toda voda v ribniku mišk se je spremenila v zeleno brozgo. Le kdo je porezal vse trsje v ribniku? In kaj bi Egon in Ajda lahko ponudila gostom?

V prvi letošnji oddaji se v znanju preizkusijo Samo, Tomaž in Erik iz OŠ Trbovlje (rumeni) ter Niko, Nik in Mark iz OŠ Oskarja Kovačiča, Ljubljana (vijolični), v podiranju piramid pa Tita, Tinkara in Zala iz OŠ Zbora odposlancev Kočevje ter dva Jureta in Miha iz OŠ Miklavž na Dravskem polju. V studio vstopimo skozi carino in ga napolnimo s kinetično energijo, pri tem občudujemo najstarejšo trto, se sladkamo z medom in si prislužimo pokal. Rok se vživi v preteklost, glavna jed in zabava z Joker out ter najbolj znanimi navijači poskrbita za hitrost celic. Komu nagaja labirint, sledi v Malih sivih celicah.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

glasba: Urban Koder

Cvetje v jeseni je skladba Urbana Kodra, slovenskega skladatelja, dirigenta, džezovskega trobentarja in zdravnika, ki je tudi v celoti avtor filmske skladbe. Izšla je leta 1973, napisana pa je bila posebej za film Matjaža Klopčiča, ki nosi isti naslov. Izvajalec skladbe pa je najbolj znani slovenski citrar Miha Dovžan. Citre so ljudsko strunsko glasbilo iz družine brenkal, razširjeno predvsem v alpskih deželah. Imenujejo jih tudi klavir malega človeka. Nekoč so bile doma skoraj v vsaki hiši na Slovenskem in ljudski godci so na njih igrali že v davnih časih (v Finžgarjevem romanu Pod svobodnim soncem je godec Radovan igral na plunko).

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Zakaj je kljub rekordni volilni udeležbi zmagal Janšev SDS, kaj Janša s tem sporoča Anžetu Logarju in nam, zakaj se jedrna Evropa »refašizira« in zakaj bi stranke, ki so slavile na evropskih volitvah, po drugi svetovni vojni v Evropi prepovedali, bosta pojasnila antropologinja dr. Vesna Vuk Godina in filozof dr. Boris Vezjak. Kdo bo gradil javna najemna stanovanja, za katera bo država v prihodnjih desetih letih namenila milijardo, kdo jih bo delil, kdo jih bo lahko dobil, koliko bo stal najem, za koliko časa jih bo mogoče najeti in ali jih bo mogoče »er-bi-en-bijati« *, pa bo pojasnil dr. Klemen Ploštajner, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost.

21:40
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

21:45
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Na festivalu Borštnikovo srečanje smo se udeležili okrogle mize Dokumentarizem v gledališču. Seznanili vas bomo z zanimivimi filmi iz repertoarja festivala Kino Otok, ki se je zaključil sinoči. Bili smo na odprtju fotografske razstave Nevidni svet v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne. Obiskali pa smo tudi Galerijo Alkatraz, ki gosti razstavo nizozemskega fotografa Ricka Burgerja, ki je del programa 40. obletnice gibanja LGBTQ+ skupnosti v Sloveniji.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

ep. 5: Milena
Peti del serije se posveča Kafkovemu kratkemu, a zelo intenzivnemu razmerju s češko pisateljico Mileno Jesensko, ki je bila njegova prevajalka in je med prvimi prepoznala genialnost njegovih del. Spoznala sta se leta 1919. Njuno pogosto dopisovanje je preraslo v ljubezensko zvezo, ki pa se ni obdržala, saj Milena ni bila pripravljena zapustiti moža. V seriji med dolgim popoldnevom v Dunajskem gozdu Franz in Milena preideta vse faze strastnega ljubezenskega razmerja in se na koncu razideta.

KAFKA / Avstrija, Nemčija / 2023
Scenarij: Daniel Kehlmann, David Schalko
Režija: David Schalko
V glavnih vlogah: Joel Basman, David Kross, Nicholas Ofczarek, David Kross, Liv Lisa Fries

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov