Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 10. jun. 2024

TV Slovenija 2 • Pon, 10. jun.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V novi sezoni turistične oddaje Na lepše je izpostavljeno biosferno območje Julijske Alpe, ki velja za najstarejše in največje pri nas, njen osrednji del pa predstavlja Triglavski narodni park. Ustvarjalci so obiskali sirarno na planini Zaprikraj nad Drežniškimi Ravnami, kot primer dobre prakse, kako lahko lokalna skupnost z ustreznim ekonomskim izkupičkom preživi tudi znotraj zavarovanega območja, brez da bi ga ob tem poškodovala. V Unescov program Človek in biosfera v Sloveniji so uvrščena štiri biosferna območja: Julijske Alpe, Kras, Kozjansko in Obsotelje ter Mura. To so mednarodno prepoznana območja ekosistemov z bogato biotsko raznovrstnostjo, ki poudarjajo sožitje med ljudmi in njihovim okoljem. Trenutno je v svetovno mrežo vključenih več kot 700 biosfernih območij v več kot 120 državah sveta. Kako je v biosferna območja vključen Log pod Mangartom, kjer so domačini v uporabo dobili nov električni kombi, ki bo namenjen tako poletnim prevozom na Mangartsko sedlo kot tudi domačinom, ki bodo na ta način nadomeščali manjko javnega prevoza. V oddaji pa tudi zgodba o skorajda pozabljeni vasici Lemovje, ki je od vasi Soča po stari planinski poti proti Bavškemu Grintavcu, oddaljena dobrih 45 minut hoje.

Raziskovalni duh in smisel za podjetništvo sta Rudija Kornovška leta 1976 popeljala na samostojno pot, ki jo je začel kar v garaži. V podjetju so naprej izdelovali hladilne naprave za hlajenje kleti, danes pa so med desetimi največjimi proizvajalci toplotnih črpalk v Evropi. Letno jih proizvedejo od 80.000 do 10.000. Poslujejo na 18 evropskih trgih. Njihova prednost pa so najsodobnejši laboratoriji, v katerih vsako toplotno črpalko, preden zapusti proizvodne prostore, tudi testirajo. Pri gradnji ali sanaciji hiše pa so čedalje pomembnejši izvajalci suhomontažne gradnje.
Poklic se je bolj uveljavil z mansardno gradnjo s potrebami po obnovi mansardnih stanovanj in dodajanju predelnih sten. Odlične razmere za učenje imajo dijaki Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja v Celju, kjer v delavnicah pridobivajo prve praktične izkušnje, nato pa se preizkusijo še pri obrtnikih.

V vasici Leskovec nad Sevnico so pripravili prikaz najprimernejše sestave travne ruše in različnih načinov spravila krme na območjih z omejenimi dejavniki. V nadaljevanju se pogovarjamo o vplivu vremenskih razmer na letošnje posevke žit. Na posvetu o izzivih trajnostnega razvoja zavarovanih območij v Bohinju so govorili o tem, kako vzpostaviti sodelovanje med kmetijstvom in turizmom na teh območjih. Letos marca je ameriška revija VinePair na lestvici najboljših vinskih destinacij na svetu, na prvo mesto postavila Haloze in Štajersko. Tako so potrdili odličnost tega območja za gojenje vinske trte, ki so ga dobro poznali že naši predniki.

Tokrat bo gost oddaje Intervju eden najvidnejših nemških pisateljev, Bernhard Schlink. Ne le nemške, bralce vsega sveta je osvojil z romanom Bralec, v katerem raziskuje občutenje krivde druge generacije za nacistične zločine med drugo svetovno vojno. Po tem romanu je nastal tudi istoimenski, z oskarjem nagrajeni film, s Kate Winslet, Ralphom Fiennesom in Davidom Krossom v glavnih vlogah. V slovenščini so poleg Bralca zdaj izšle tudi Schlinkove kratke zgodbe v zbirki Ljubezenski pobegi ter romana Konec tedna in Olga.
Bernard Schlink ni le pisatelj temveč tudi predavatelj prava na berlinski Humboldtovi univerzi, dolgo pa je bil tudi ustavni sodnik. Je vrhunski analitik političnega in družbenega dogajanja v Nemčiji in v Evropi.
Z Bernhardom Schlinkom se bo v oddaji Intervju pogovarjala Ksenija Horvat.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

*****

Leta 2008, ob 100-letnici Slovenske filharmonije je Orkester Slovenske filharmonije izvedel zanimiv koncert popularne klasične glasbe v čudovitem naravnem ambientu Logarske doline. Pod mogočnimi gorami je tako zazvenela priljubljena glasba skladateljev Webra (Oberon-uvertura), Arniča (uvertura k Komični operi), Foersterja (Gorenjski slavček), Avsenika (Spomin), Puccinija (Manon Lescaut), Gounoda (Faust) in Bizeta (Carmen). V novem delu mladega skladatelja Jake Puciharja Solfeggietto se je predstavil soloflavtist orkestra Matej Grahek. Dirigent: Toshihiro Yonuzu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov