Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 10. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 10. dec.

Družbene spremembe so v zadnjih desetletjih spremenile tudi družinsko življenje in odnos do družinskih vrednot. V Skupnosti za zavest Krišne v skladu s temelji indijske filozofije in religije, ki so zapisani v Vedah, skrbno negujejo družinsko življenje. Predstavljamo zakonca, ki sta se povsem posvetila družini in vzgoji otrok.

V Krščanski adventistični cerkvi se zavedajo dragocenosti družinskih vrednot in jih negujejo tudi v življenju širše cerkvene skupnosti. O pomenu in smislu družinskega življenja sta za nas spregovorila predsednik cerkve mag. Zmago Godina in Ilijana Dordevic Aleksin.

V Narodnem muzeju hranijo repliko najstarejšega glasbila na svetu - neandartalčevo piščal, ki je povsem identična originalni. Izdelali so jo strokovnjaki z Zavoda za gradbeništvo, ki so prvotno glasbilo skenirali s posebno napravo, imenovano mikrotomograf. Z njim izdelajo posnetke notranjosti različnih predmetov ali materialov, ne da bi fizično posegali vanje. Pokazali so nam, kaj se skriva v zaprtem čokoladnem jajcu, pa tudi kaj so odkrili v notranjosti rotorjev šifrirne naprave Enigma, ki je desetletja ležala v razbitinah nemškega vojaškega plovila. Na mariborski medicinski fakulteti s pomočjo nanotomografa, naprave, ki omogoča še večjo ločljivost, gledajo v notranjost 3D modelov človeških tkiv. Kaj vse še preučujejo s takimi napravami?

Zadnja etapa tega nadvse zanimivega in poučnega potovanja bo Adeja Adepitana popeljala od obale Mozambika skozi Južno Afriko do Zimbabveja. Najbolj ga bodo prevzele zlate peščene plaže mozambiškega arhipelaga Bazaruto. Na rajskem otoku bo obiskal propadajoči hotel, ki je bil nekoč vrhunska turistična destinacija, kjer so počitnikovale in iskale umetniški navdih največje svetovne zvezde. Po potapljanju z eksotično živaljo dugong se bo odpravil v južnoafriški rezervat in se na lastne oči prepričal, kako rešujejo nosoroge, ki jih krivolovci ubijajo zaradi rogov. Končna postaja Adejeve afriške pustolovščine bo Zimbabve, država s toliko zlata, da bi morali biti vsi bogati, vendar razvoj ovirata pomanjkanje naložb in korupcija. V odročni vasici bo srečal znano angleško pevko, ki tam snema videospot.

Africa with Ade Adepitan / Režija: Olly Bootle / BBC Studios 2019 / Združeno kraljestvo

V Orleku na Krasu, kjer rada zapiha burja, se narava in arhitektura prepletata v harmonično celoto. Tam stoji edinstven dom, ki je plod ustvarjalnosti arhitekturnega para. Njuna hiša s kraškimi elementi in plezalno steno v notranjosti je energetsko učinkovita in trdna kot kamen, čeprav je zgrajena iz povsem drugega materiala.
V pomladni sezoni smo prikazali zares majhno stanovanje v tristo let stari hiši v središču Ljubljane. Že takrat smo omenili, da so nekdanje veliko stanovanje predelali v tri manjše bivalne enote. Odprli so nam vrata v še eno od teh stanovanj, katerega površina znaša le 30 kvadratnih metrov.
Ko otroci odletijo iz gnezda, je čas za spremembe v načinu bivanja. Nekateri se odločijo za prodajo nepremičnine in spremembo okolja, drugi pa za temeljito prenovo. Kako je nekdaj petsobno natrpano družinsko stanovanje po temeljiti preureditvi zadihalo v povsem novem udobju, vam pokažemo v tokratni oddaji.

Tudi letošnja zima bo s pestrim dogajanjem razveseljevala ljubitelje športa. Na Televiziji Slovenija bodo od oktobra do sredine marca gledalci lahko uživali v več kot 200 načrtovanih neposrednih prenosih s prizorišč v alpskem in nordijskem smučanju, deskanju na snegu in biatlonu. Poleg zimskih športov se bodo zvrstili še evropsko rokometno prvenstvo za moške, svetovno prvenstvo v plavanju in atletsko dvoransko svetovno prvenstvo.
Še posebej bogatih s športno vsebino bo 15 koncev tedna, ki jih bo nadgradila studijska oddaja Zima je zakon. Vodili jo bodo Sara Benkovič, Saša Jerković in Anže Bašelj, njihovi gostje pa bodo športniki in strokovnjaki z zelo različnih športnih področij. Zima je res zakon!

200 m prosto je disciplina, ki je prinesla zadnjo medaljo slovenskemu plavanju. Osvojila jo je Mariborčanka Katja Fain, ki bo v tej disciplini plavala tudi tokrat. Slovenijo bo v njej zastopala tudi Janja Šegel. Obe plavalki sta se izkazali lani v finalu evropskega prvenstva v dolgih bazenih.
Ta dan bo v bazenu celotna slovenska peterica. Na 50 m prsno bosta plavali Tara Vovk, ki je sredi novembra odplavala državni rekord v tej disciplini, in Tina Čelik, na 50 m delfin pa Neža Klančar. Ta je sredi novembra odplavala državna rekorda na 50 m delfin in 50 m hrbtno, kar kaže na dobro pripravljenost Ljubljančanke.
Eden od vrhuncev prvenstva bo finale na 200 m prosto v moški konkurenci.

Zadnji dan biatlonskih tekem v Hochfiznu bosta na sporedu obe štafeti. To bo druga moška štafeta v tej sezoni; zanimivo bo videti, kako se bo odrezal slovenski kvartet, saj bo naslednja štafeta nato šele januarja v Oberhofu.

Zadnji dan biatlonskih tekem v Hochfiznu bosta na sporedu obe štafeti. To bo druga ženska štafeta v tej sezoni – v Östersundu so bile najhitrejše Norvežanke, Slovenke so osvojile 10. mesto – in zadnja štafeta v letošnjem letu, naslednja bo januarja v Oberhofu.

Tudi letošnja zima bo s pestrim dogajanjem razveseljevala ljubitelje športa. Na Televiziji Slovenija bodo od oktobra do sredine marca gledalci lahko uživali v več kot 200 načrtovanih neposrednih prenosih s prizorišč v alpskem in nordijskem smučanju, deskanju na snegu in biatlonu. Poleg zimskih športov se bodo zvrstili še evropsko rokometno prvenstvo za moške, svetovno prvenstvo v plavanju in atletsko dvoransko svetovno prvenstvo.
Še posebej bogatih s športno vsebino bo 15 koncev tedna, ki jih bo nadgradila studijska oddaja Zima je zakon. Vodili jo bodo Sara Benkovič, Saša Jerković in Anže Bašelj, njihovi gostje pa bodo športniki in strokovnjaki z zelo različnih športnih področij. Zima je res zakon!

Nedeljska tekma, zadnji dan šestdnevnega tekmovanja, popoldne prinaša finale na 100 m mešano, disciplino, v kateri je desetletje kraljeval Peter Mankoč, ki je osvojil kar deset naslovov, kar ni uspelo nikomur v nobeni disciplini. Na 50 m prsno pa ne bomo videli Petra Johna Stevensa, saj se zaradi nedavne bolezni ni udeležil prvenstva. V finalu na 200 m kravl upamo na udarni slovenski nastop z dvema finalistkama, Katjo Fain in Janjo Šegel.
Po finalu na 200 m prosto bo zadnji dan Popovici skušal priti do krone tudi na 100 m prosto. Videli bomo kar enajst končnih odločitev.

Amazonsko nižavje je pokrajina, za katero so dolga stoletja domnevali, da je le nedotaknjena narava, divjina, v kateri ni mogla uspevati nobena civilizacija. Presenetljiva odkritja so to ovrgla. Arheologi so našli dokaze o obsežnih kmetijskih sistemih, starodavna mesta, skrivnostno in veličastno arhitekturo ter osupljive stenske poslikave iz ledene dobe. Pri delu si pomagajo s tehnologijo za lasersko skeniranje terena, imenovano tudi lidar, ki je korenito spremenila tovrstne raziskave. Arheologi odkrivajo čedalje več dokazov o starodavnih zgradbah v Amazoniji in se sprašujejo, kakšne družbe so jih ustvarile.

ANCIENT BUILDERS OF THE AMAZON / ZDA / 2023 / Režija: Graham Townsley

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Zasebnega preiskovalca Franka Baileyja okrutno umorijo na parkirišču restavracije. Njegova žena je prepričana, da je umor povezan z njegovim delom; Frank je namreč pomagal iskati pogrešane živali in preiskoval ugrabitve psov, ki jih je bilo v zadnjem času v okolišu čedalje več. Inšpektor Barnaby in narednik Winter kmalu spoznata, da je bil Frank obkrožen še z mnogimi drugimi, ki se jim je zameril - od nekdanje žene in nekdanjih sodelavcev do starejšega soseda, ki so mu parali živce Frankovi psi.

Scenarij: Julia Gilbert, Maria Ward
Režija: Roberto Bangura, Gill Wilkinson, Paul Gibson, Leon Lopez
V glavnih vlogah: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman, Annette Badland

MIDSOMER MURDERS (XXIV.) / Velika Britanija / 2023

Za 253. Avtomobilnost smo sedli v povsem novi peugeot 3008, vsebuje namreč takoimenovani i-cockpit nove generacije. Gre za Peugeotovo inovativno ureditev voznikovega delovnega prostora z majhnim volanom, tako voznik na merilnike gleda čezenj in ne skozi.
Vozili smo se tudi po tokijski obvoznici, v Nissanovi električni ariyi, in sicer brez uporabe rok. A naj vas ne zavedemo, to še ni avtonomna vožnja. V Bruslju smo se seznanili s Toyotino električno prihodnostjo. Na razpolago bodo štiri različni tipi baterij, tudi takšni za cenejše avtomobile. Ne bomo pa jih kupovali, temveč najemali.

Marina Abramović je multimedijska umetnica, pionirka performansa svetovne slave. V svojih delih raziskuje odnos med umetnikom in občinstvom, meje telesa in zmožnosti človekovega uma. Srbski dokumentarni portret, v katerem nas v prvoosebni pripovedi skozi svoje življenje vodi umetnica sama in v katerem se podobe sedanjosti prepletajo z arhivskimi posnetki, je nastal ob zadnji postaji umetničine vseevropske turneje z retrospektivno razstavo Čistilci – ta se je zgodila v njenem rodnem Beogradu. Posebej ganljiv trenutek nam film ponudi, ko se Abramovićevi po več desetletjih le odprejo vrata stanovanja njene mladosti.

HOMECOMING - MARINA ABRAMOVIC AND HER CHILDREN / Srbija / 2020 / Režija: Boris Miljković

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov