Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 18. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 18. dec.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Gluha devetošolka Klara Pavšič je ena izmed tistih, ki dobro ve, da pot do znanja ni za vse enaka. Učenci s posebnimi potrebami se morajo na tej poti veliko bolj truditi in dokazovati. Premagovati morajo številne ovire, ki se jih njihovi sovrstniki niti ne zavedajo. Redne osnovne in srednje šole so namreč kljub drugačnim zakonskim določilom še vedno polne grajenih in komunikacijskih ovir. Tudi pri gluhi Klari, ki obiskuje 9. razred Osnovne šole Cerkno, je bila država v teh devetih letih mnogokrat gluha za njene potrebe.

V oddaji spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Posamezna oddaja prinaša: poročila o najnovejših dogodkih v Sloveniji in svetu; čim bolj celovito poskušamo osvetliti verske prireditve in ustanove ter različne verske dogodke. Spremljamo umetniško ustvarjanje z religiozno tematiko. Z različnimi prispevki spregovorimo o družbeni in socialni razsežnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami - pozorni smo na etična vprašanja in področje človekovih pravic.

V tokratni oddaji Na lepše sta ustvarjalki Marjana Grčman in Irena Shyama Hlebš v ospredje postavili devet smučarskih centrov (Krvavec, Vogel, Velika Planina, Cerkno, Golte, Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje in Trije kralji), ki so z letošnjo investicijo v skupni višini dobrih 76 milijonov evrov, bogatejši za 11 novih žičniških naprav in številna doživetja, ki niso vezana samo na zimsko sezono, ampak so prilagojena celoletni ponudbi. Gospodarsko ministrstvo je s tem največjim investicijskim ciklom v turizmu v zadnjih petnajstih letih podprlo preobrazbo smučarskih centrov v celoletna gorska središča s poudarkom na športnih aktivnostih ter v kombinaciji z zdravilišči in gastronomijo.
Slovenski žičničarji so v pretekli sezono zabeležili 1.200.000 obiskovalcev in približno 17 milijonov prevozov. Na račun novih posodobitev pa se predvideva, da naj bi številka narasla na milijon in pol smučarjev ter 25 milijonov prevozov. Prav tako se pričakuje tudi številne multiplikativne učinke tako za upravljavce in lastnike smučišč kot tudi za lokalno skupnosti in širšo regijo.
V oddaji pa vas ustvarjalki vabita tudi na vodeni praznični ogled Tržiča. Vodniki vas popeljejo skozi okrašeno mestno jedro, mimo cerkve svetega Andreja do najstarejšega poslopja v tržiškem mestnem jedru, Kurnikove hiše. Tu bosta že dišala tržiška flika in božični čaj. Izvedeli boste skrivnosti o prazničnih navadah na Tržiškem, srce pa vam bodo ogrele praznične pesmi in kolednice. Nadalje bo pot vodila v cerkev Marijinega oznanjenja, kjer vam pripravljamo posebno presenečenje. Zgodbo o Kristusovem rojstvu boste spoznali v edinstvenih Tekčevih jaslicah, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske duhovne kulture. Doživetje boste zaključili z ogledom razstave prazničnih voščilnic avtorja Toneta Kavčiča v Galeriji Atrij.

Predstavili vam bomo dva zanimiva projekta, Izročilo Brkinov in Krasa, ki prikazuje lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa in projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ozavešča o pomenu čiste pitne vode in premišljenem vključevanju le-te v turistično ponudbo. Skupaj bomo prelistali zelo zanimivo monografijo. Ob 150- letnici zadružništva pri nas je Zadružna zveza Slovenije izdala knjigo Zgodovina zadružništva na Slovenskem od leta 1856 do leta 1992. Prvič v vsej zgodovini je na podlagi arhivskega gradiva zgodovina zadružništva strnjena v znanstveno publikacijo. Času primerno se je kolegica Sabina tokrat odpravila na Idrijsko- Cerkljanski konec in preverila gastronomsko dediščino tega območja. Začeli pa bomo z zanimivo temo o pogozdovanju. Ali je pogozdovanje v požaru uničenih gozdnih površin res neustrezno, glede na to, da se Kras vedno bolj zarašča? V Parku Škocjanske jame menijo, da je čas za vračanje suhih kraških travnikov, ki omogočajo obstoj vrste zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst. V sežanski enoti Zavoda za gozdove odgovarjajo, pogozdovanje je rešilo Kras, ki je bil tisočletja gol. Vrnila se je prst, vrnilo se je rastje, vrnila se je narava. Kdo ima prav?

Krap, smuč, postrv? Sladkovodne ribe so bile svojčas veliko bolj čislane kot v današnjih dneh. Škof in popotnik Paolo Santonino v svojih dnevnikih že v 15. stoletju opisuje dobro založene mize plemičev in mestne gospode z vodnim življem v naših krajih, v Ljubljani so po ribah lokalnih ribičev poimenovali celo enega od trgov in prve kuharske knjige v slovenščini opisujejo številne recepte z "brezmesnimi pečenkami" za posebne dni. Mojca in Valter vas bosta tokrat skušala navdušiti za ribe iz naših jezerov in rek, Ratatujci bodo ribiči iz Brežič, v studiu pa pozdravimo goste s Poljske, dežele, kjer so krapi in druge sladkovodne ribe pomemben del božičnih praznikov.

Aktivno preživljanje prostega časa, združeno z delom, je zgodba Gregorja in Maje Šilc, ki sta se specializirala za pohodniške in kolesarske izlete v Bohinju in Julijskih Alpah. V Spodnji Idriji pa smo se prepričali, da gospod Franko Bergnach pri 80 letih še vedno z lahkoto postreže gostom v svoji gostilni.

Avtor besedila: Dušan Velkaverh
Avtorja glasbe: Dečo Žgur, Frank Booth

Pisalo se je leto 1976. Kam vse so odpluli tedanji otroci cvetja, ki so ostali brez besed in so izbirali "med resnicami sveta"? O hipijskih poteh, ki so v tistih letih vodile iz Slovenije proti soncu spregovorimo s predstavnikom generacije, ki je šla za soncem in skušali analizirati besedilo pesmi. Ti si rekla sonce je sicer alternacija pesmi On je rekel sonce, ki jo je še prej zapela Neca Falk.

V tokratni oddaji o sporu med mamo in sinom zaradi oddajanja sob. Mama, lastnica nepremičnine, oddajanju nasprotuje, sin se na to požvižga. Kakšne možnosti ima lastnica? S pravnikom bomo pokomentirali še en zaplet. Lastnica poslovnega prostora v Ljubljani pravi, da ne more opravljati dejavnosti v svojem poslovnem prostoru, saj da obiskovalci sosednjega lokala zasedajo prostor pred njenim vhodom, onesnažujejo okolico in so zelo hrupni, sosednji najemnik pa naj bi tudi povzročil škodo v skupnih prostorih. Spor je prišel že tako daleč, da je večkrat posredovala tudi policija. Preverili smo še, kaj potrošniki menijo o napovedi trgovine Spar, da bo po novem letu ukinila brezplačne vrečke za sadje in zelenjavo.

Ledeni mraz, pomanjkanje hrane in dolge noči. Prezimovanje v naravi je zahtevno in potreben je premišljen načrt. Veverice si ustvarijo skrite zaloge hrane, škorci se za zagotavljanje varnosti povezujejo v velike jate, metulji monarhi pa sledijo neskončnemu poletju in se selijo na jug. Poljudnoznanstvena dokumentarna oddaja razkriva preživetvene strategije živali v zimskih mesecih in znanstveno razlago zanje.

SNOW ANIMALS / Velika Britanija / 2019 / Režija: Simon Baxter

Bosna in Hercegovina leži na severozahodu Balkanskega polotoka. Rodovitna prst in milo celinsko podnebje z vročimi poletji ponujata odlične pogoje za poljedelstvo in živinorejo. Tu uspeva tudi eksotična zelenjava, kot je okra, ki ima rada toploto. Z vitamini bogate plodove te rastline Biba Malčić predeluje v veganske zrezke, tradicionalne enolončnice in celo kozmetične izdelke. S hčerko Gorano pogosto pripravita tradicionalno "begovo čorbo".

ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Mirjana Momirović

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Črna kronika vsak ponedeljek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov s področja črne kronike v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu se družimo z Otom Pestnerjem in Sašo Lešnjek, ki sta prvič združila glasbene moči. Pred velikim dobrodelnim dogodkom Zahvalaton smo obiskali Denisa Avdića in njegovo ekipo, Ditka pa nam je predstavila svojo novo božično skladbo.

V Čilu je skupina Nemcev leta 1961 ustanovila versko skupnost, odmaknjeno od preostalega sveta, in jo poimenovala Kolonija časti. Člani so ovajali in trpinčili drug drugega. Moški so živeli povsem ločeno od žensk, tudi otroke so ločili od staršev in jih vzgajali v skupinah. V t. i. Villi Baviera so se dogajali sistematične zlorabe otrok, celo mučenja in umori političnih zapornikov – vodilni v skupnosti so namreč sodelovali z diktaturo Pinocheta. Po 36 letih je sekto zapustil njihov vodja, pa tudi številni pripadniki, a okoli 120 jih tam vztraja še danes. Nekateri so preteklost preprosto potlačili, drugi poudarjajo, da je treba oprostiti in pozabiti, tretji se s travmami poskušajo spoprijeti. Globoko ranjena skupnost danes živi celo kot turistična destinacija.

SONGS OF REPRESSION / Danska / 2020 / Režija: Estephan Wagner in Marianne Hougen-Moraga

V oddaljenem samostanu, kjer živijo nune, se odločijo uvesti širokopasovni internet.
Režija: Slobodan Maksimović

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov