Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 21. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 21. dec.

V oddaji vam bomo mariborski jutranjiki predstavili, kako so otroke v mariborskem vrtcu učili kritičnega razmišljanja, sprehodili se bomo po razstavi starih božično-novoletnih okraskov in voščilnic, v rubriki Svetujemo bo dermatologinja ponudila nasvete, kako negovati kožo v zimskem času, opozorili pa bomo tudi na to, da poki pirotehničnih sredstev plašijo živali. Mariborski jutranjiki bomo z vami ta četrtek od 7-ih do 10-ih.

Ko govorimo o Velenju, gotovo ne pomislimo na staro trško jedro, ki ga krona mogočen grad, temveč na novo mesto, ki je bilo zgrajeno po drugi svetovni vojni in je veljalo za socialistični čudež. Sprehodili se bomo tako po starem kot po novem Velenju in predstavili na eni strani grad z muzejskimi zbirkami in na drugi strani modernistično arhitekturo. Poseben poudarek oddaje bo na dediščini premogovništva, ki je ključno zaznamovalo življenje v mestu in narekovalo njegov razvoj, Velenje pa ostaja edino rudarsko mesto pri nas. Gostje v oddaji bodo zgodovinar in geograf Damijan Kljajič, vodnik v rudniku Aleš Rehar in arhitektka Tjaša Rošer.

Avtor in voditelj: Andrej Doblehar
Režiserka: Ita Obersnu

V času našega bivanja se srečujemo z mnogimi prelomnicami, ki odražajo zapletenost naših življenj in sovpadejo z bolj ali manj ukoreninjenimi šegami, navadami in obredi ter duhovnimi prepričanji. Ta kompleksna vez med običaji in duhovnostjo odpira vprašanja o vplivu življenjskih prelomnic na nas, s tem pa na našo družbo, zato vedno znova premišljujemo o razmerju med tradicijo in sodobnostjo. Kaj to pomeni za nas danes, pa v oddaji Sveto in svet.

Skladatelj Josip Ipavec (1873–1921) izhaja iz znamenite družine skladateljev in zdravnikov iz Šentjurja pri Celju. Javnosti je manj poznan kot njegov oče (Gustav) ali stric (Benjamin). Josip Ipavec velja za pomembnega skladatelja samospevov in zborov, v njegovem opusu pa izstopata prvi slovenski balet Možiček in opera Princesa Vrtoglavka. V svojih zborovskih skladbah je jasno izpovedal svojo ljubezen do domovine in slovenskega jezika v času, ko se je na Slovenskem govorilo in pisalo nemško. Njegova dela so pustila neizbrisen pečat, v času življenja pa je bil doma manj poznan in cenjen kot v tujini. V filmu Ipavčevo življenjsko in glasbeno pot predstavijo Igor Grdina, Konrad Rado Frece, Matej Romih, Pavel Mihelčič, Franci Plohl, Tomaž Faganel, Darja Koter, Vojko Vidmar in Lojze Arlič, film pa bogatijo igrani prizori ter televizijske upodobitve Ipavčeve glasbe v izvedbi Marcosa Finka, Urške Arlič Gololičič in Marka Hribernika, Združenih moških pevskih zborov Občine Šentjur ter učencev Glasbene šole Šentjur Nuše in Tjaše Štrajhar. Povezovalec Saša Tabaković – Josip Ipavec, scenarij Jernej Kastelec, strokovni sodelavec ddr. Igor Grdina, direktor fotografije Uroš Hočevar, scenografinja Greta Godnič, kostumografinja Jerneja Jambrek, montažer Andrej Modic. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Vojko Boštjančič.

V petek zvečer ponuja vpogled na izjemnih 6 televizijskih sezon skozi spomine sodelavcev oddaje in glasbenih gostov oddaje.
Še malo bolj spoznamo Diamante, humoriste, voditelja in avtorja oddaje. Svoje spomine so z nami delili tudi mnogi glasbeniki, ki so televizijski oddaji, gledalcem in seveda glasbenem svetu v zadnjih treh letih pustili neizmeren odtis: Nina Pušlar, Nuška Drašček, Eva Černe Avbelj, Nika Zorjan, Jan Plestenjak, Magnifico, Rok Lunaček, Vili Resnik, Miran Rudan, Alfi Nipič, Marko Vozelj, Jože Potrebuješ, Gregor Ravnik, Kvatropirci in mnogi drugi.

Zadnji slalom za svetovni pokal na tem prizorišču je bil na sporedu pred petimi leti. A prvi favoritinji za zmago sta še vedno isti kot takrat: Mikaela Shiffrin (leta 2018 zmagovalka slaloma v Courchevelu) in Petra Vlhová (leta 2018 druga na tekmi v Courchevelu). To bo peti slalom na tem prizorišču, na prvem, ki je bil na sporedu točno na današnji dan pred 13 leti, pa je na stopničkah stala tudi slovenska šampionka Tina Maze, takrat je osvojila tretje mesto.

254. Avtomobilnost je zadnja oddaja v letu 2023. Tudi letošnje leto zaokrožuje izbor slovenskega avta leta. Zbrali smo torej vseh pet finalistov in se odpeljali na izlet, kjer smo osvežili vtise o njih.
V oddaji vam predstavimo tudi prenovljeno škodo enyaq in testiramo atraktivno toyoto prius. Odpravimo se tudi na Slovaško, v skladišče, kjer zbirajo slovenske sestavne dele citroënov, ki so primerni za obnovo.
Pika na i pa so vinjete. Prisedli smo v vozilo Darsove patrulje in se seznanili, kako lovijo neplačnike cestnine. Po drugi strani pa smo še preverili, kako se plačilu lahko izognemo.

Ženske se spopadajo z grožnjami in izsiljevanjem neznancev, ki v posebnih skupinah na družbenih omrežjih trgujejo z njihovimi intimnimi fotografijami in videoposnetki, objavljenimi brez njihovega privoljenja. Novinarka BBC-ja je razkrila moškega, ki vodi eno izmed teh spornih skupin, in se pogovorila z ženskami, ki so jim na spletu objavljene intimne fotografije uničile življenje.

THE SECRET WORLD OF TRADING NUDES (PANORAMA) / Velika Britanija / 2022 / Režija: Ashni Lakhani, Jonny McDevitt

Zadnji slalom za svetovni pokal na tem prizorišču je bil na sporedu pred petimi leti. A prvi favoritinji za zmago sta še vedno isti kot takrat: Mikaela Shiffrin (leta 2018 zmagovalka slaloma v Courchevelu) in Petra Vlhová (leta 2018 druga na tekmi v Courchevelu). To bo peti slalom na tem prizorišču, na prvem, ki je bil na sporedu točno na današnji dan pred 13 leti, pa je na stopničkah stala tudi slovenska šampionka Tina Maze, takrat je osvojila tretje mesto.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Tokrat predstavljamo nov center na Kemijskem inštitutu, MultiXscal, s katerim nameravajo pospešiti prehod na uporabo superračunalnikov. Superračunalniki - to so najmočnejši in najhitrejši računalniki, ki so sposobni osnovne ukaze izpeljati v pikosekundah namesto v nanosekundah kot večina drugih računalnikov. V oddaji tudi o novi Nasini obleki, v kateri se bodo astronavti v okviru programa Artemis sprehajali po Luni.

Mrakijada je nedvomno najdaljša predstava v letošnji sezoni ljubljanske Drame, v njej nastopajo sama zveneča igralska imena. Gledališče, poezija, televizija in še kaj so domači tudi komiku Žanu Papiču, ki nas zna vedno nasmejati.

Če se je 20. stoletje zares začelo 12. aprila 1912 s potopitvijo Titanika, se je morda predčasno končalo 26. aprila 1986 z eksplozijo reaktorja št. 4 jedrske elektrarne Lenin, znane kot Černobil, pravijo avtorji dokumentarca. Katastrofa neizmerljivih posledic je iztisnila življenje iz mesta Pripjat, porušila globalno geopolitiko in neposredno ali posredno vplivala na vzpostavitev novih razmerij moči 20. stoletja, kar je pripeljalo tudi do razpada Sovjetske zveze nekaj let kasneje – spremenila je potek zgodovine in svet ni bil nikoli več enak.

CHERNOBYL, THE LAST BATTLE OF THE USSR / TCHERNOBYL, LA DERNIERE BATAILLE DE L'URSS / Francija / 2021 / Režija: Thibault Ferie

Studijski posnetek izvedbe enega najbolj priljubljenih in še vedno največkrat izvajanih ameriških del iz simfoničnega repertoarja, Gershwinove kompozicije Rapsodija v modrem. Rapsodija velja za njegovo prvo obsežno, simfonično skladbo in hkrati prvo skladbo, napisano v jazzovskem glasbenem jeziku, ki ji je uspelo prodreti na velike odre klasične glasbe. Tokrat jo boste spremljali v izvedbi pianista Klemna Golnerja in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča.

Marezige veljajo za eno najlepših razglednih točk v slovenski Istri in prav tam se vsako poletje zberejo mladi nadarjeni glasbeniki, ki delujejo na področju jazza. Na glasbenem festivalu MareziJazz 2022 se je z raznovrstnim programom predstavilo devet domačih in tujih zasedb ter pokazalo glasbeno moč big bandov. V posnetku koncerta vas bodo preplavili zvoki Big Banda Radlje.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov