Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 28. feb. 2024

TV Slovenija 2 • Sre, 28. feb.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Barbie, a világ leghíresebb játékbabája;
- a Lendvai Kétnyelvű Középiskola nyílt napja;
- a Mayfly zenekar;
- klipek: Ice on Fire, Selah Vie, Dope Calypso, MRFY.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: Barbie, najslavnejša lutka na svetu;
- informativni dan v DSŠ Lendava;
- glasbena skupina Mayfly;
- videospoti: Ice on Fire, Selah Vie, Dope Calypso, MRFY.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu, knjige, filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Medijski strokovnjak dr. Marko Milosavljević je te dni v medijih, ki so blizu SDS-u, doživel pravo gonjo. Kaj se je zgodilo, kako postaneš žrtev medijskega pregona in kako nastane stroj, ki to vzdržuje, bo pojasnil prav dr. Marko Milosavljević, profesor na Fakulteti za družbene vede. Zakaj ljudje, ki so jim domove opustošile poplave, ne pustijo, da bi vlada pozabila nanje, pa bosta pojasnila Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, in Franjo Naraločnik, župan Ljubnega.

16 let po razglasitvi neodvisnosti Kosova so odnosi med Srbijo in Kosovom še vedno zelo napeti. Beograd ne priznava državnosti Kosova, nedavna enostranska uvedba evra je sprožila ostre proteste srbske vlade, zveza Nato je že lani na območje napotila dodatnih tisoč vojakov. Dialog med Prištino in Beogradom se je pod pokroviteljstvom Evropske unije začel pred desetletjem, a bistvenega napredka ni. V čigavem interesu je nestabilnost v tem delu Zahodnega Balkana? Bi lahko znova prišlo do oboroženega konflikta? V oddaji Globus, 27. februarja ob 21.25 na prvem sporedu.

Najprej se podajamo v vasico nedaleč od Ptuja, kjer smo obiskali dom mojstra za električne in strojne inštalacije. Njegova hiša ni običajna – talne, stenske in stropne površine nudijo nenehno toploto, svežino in vizualno razgibanost. Lastnik pa si je dal duška tudi pri individualnih željah glede barv in materialov.
Življenje je kratko in treba ga je zajemati z veliko žlico, slišimo pogosto. Pa vendarle, ni tako enostavno zbrati pogum in slediti svojim željam. Ponovno bomo pokazali drzno spremembo življenjskega sloga. Par, ki si je upal izstopiti iz korporativnega poslovnega sveta v samostojno podjetništvo, zapustiti mestno življenje in ga zamenjati za bližino najlepših gozdov in gora.
V nasprotju s številnimi sodobnimi stanovanji, v katerih prevladujejo nevtralne ali pastelne barve, ponuja stanovanje v središču Ljubljane zares pestro barvno paleto. Tako barve kot teksture so usklajene, kar lahko pripišemo usklajenemu načrtovanju para arhitektk in njunemu sodelovanju z lastniki stanovanja.

Bernarda in Jože gostita ustvarjalca nove generacije radijske satirične oddaje Radio Ga Ga: Tilna Artača in Aleksandra Pozveka, nekateri liki pa se v oddajo oglasijo po telefonu. V goste prihajata tudi glasbenika Tjaša in Uroš Steklasa, ki sta izdala nov album in v 36 urah razprodala koncert v Cankarjevem domu, njuno pesem Eno srce predstavljata tudi na glasbenem odru. V zabavnih igrah se tokrat pomerita komika Rok Bohinc in Sašo Stare, Zala Smolnikar Zali pa se v oddaji predstavlja s pesmijo V trenutku.

Marlenka, Marija Lucija in Hana Stupica so z izvirnimi in likovno vrhunsko dodelanimi ilustracijami zaznamovale številne generacije.

Marlenka Stupica, njena pokojna hčerka Marija Lucija Stupica in Marlenkina vnukinja Hana Stupica so z izvirnimi in vrhunsko dodelanimi ilustracijami zaznamovale številne generacije. V obdobju skoraj stotih let so se zamenjali številni družbeni, politični in kulturni sistemi ter koncepti. Le en princip je neranjen preživel ves ta čas in ostal enak: pripovedovanje zgodb z najbolj domišljenimi, prefinjenimi, senzibilnimi in čutnimi ilustracijami; s podobami, ki nam lahko spremenijo dojemanje sveta. Če z njimi odrastemo, smo lahko drugačni. Ohranimo otroka v sebi in odraslosti nadenemo krila.
Dokumentarni film o pravljičarkah treh generacij in enega neskončnega polja domišljije, ki ga čas ne more postarati, nas pelje od Marlenkine kultne Sneguljčice, Rdeče kapice, Trnuljčice, Paličice, Zvezdnih tolarjev prek temačne Lenore, Pastirice in dimnikarja, Letečega kovčka in Svinjskega pastirja Marije Lucije do Hanine Rokavičke, Zajčkove hišice in Schönwerthovih pravljic.
Vse tri generacije Stupičevih so zgradile svet, vzporeden resničnemu.
Marlenka je začela slikati po vojni – v času, ko so petletke nizale rekorde, ko je bil proletarec kralj, delavka osvobojena volivka, brezrazredna družba pa cilj. V črno-beli svet je vnašala barve. V njem so preživeli kraljevske družine, prinčevi poljubi, rojenice in gradovi. Na likovni akademiji je študirala v drugi povojni generaciji, ko se je tja vpisala le peščica žensk. Tudi v času, ko je študirala njena hčerka Marija Lucija, so bile ženske na slikarstvu v manjšini. A v prvem desetletju novega tisočletja, ko se je na študij Oblikovanje vizualnih komunikacij vpisala Hana Stupica, je bilo v vse programe akademije sprejetih že več žensk kot moških.

Poleg treh umetnic je v filmu prisoten tudi Gabrijel Stupica, soprog, oče in ded, predvsem pa eden najprodornejših slikarjev modernizma. Marija Lucija je od otroštva dalje stalnica v njegovem likovnem svetu, Marlenka pa jo je upodobila v Sneguljčici, Paličici in številnih deklicah, ki zaznamujejo njen pravljični svet.
Film, v katerem nastopajo Marlenka in Hana Stupica in številni pričevalci, je nastal v Dokumentarnem programu RTV Slovenija, avtorica je Majda Širca.

Serija Tekmovalnost v glasbi raziskuje zanimiva nasprotja med najpomembnejšimi glasbenimi umetniki današnjega časa. Operni pevki Maria Callas in Renata Tebaldi sta bili eni najbolj opaznih umetnic druge polovice prejšnjega stoletja in veliki tekmici. Callasova velja za morda največjo pevko vseh časov, Tebaldijeva pa je znana predvsem navdušenim ljubiteljem opere. Umetnici si skoraj ne bi mogli biti bolj različni, tako v poklicnem kot zasebnem življenju. Kako resna je bila tekmovalnost obeh div in koliko je rivalstvo – in na koncu tudi škandali Marie Callas – vplivalo na slavo Callasove in pozabo Renate Tebaldi?
Ustvarjalci oddaje so obiskali operne hiše v New Yorku in Milanu, da bi našli odgovore na ta vprašanja, pogovarjali so se z njunimi prijatelji in opernimi strokovnjaki ter poslušali in primerjali dva edinstvena glasova.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V prvi oddaji nove sezone se bo v kvizu Joker preizkusil Simon Urbanč iz Ljubljane. Magister mednarodnih odnosov je nekaj mesecev študiral tudi na Islandiji. Njegov največji hobi je vinogradništvo, saj ima v rodnem kraju v lasti 2200 trsov. Če bo v kvizu uspešen, bo denar šel za obnovo zidanice. Če ostane kaj prostega časa, ga posveti teku. Leta 2022 je pretekel maraton s svojim prijateljem in super jokerjem Gašperjem Kastelicem.

Izkaže se, da je zamaskirani moški Glover, Silvo pa poskuša rešiti pred živčnim strupom, ki je ubil glavno kuharico na podmornici. Preiskava o morebitnih ruskih vohunih se nadaljuje. Glover in Silva pregledata kuharičino truplo in poskusita najti njenega morilca. Operater sonarja Doward Silvo zapre v cev za torpedo in jo začne polniti z vodo.

VIGIL / Vel. Britanija / 2021
Scenarij: Tom Edge
Režija: James Strong
V glavnih vlogah: Surrane Jones, Rose Leslie, Shaun Evans, Gary Lewis, Paterson Joseph, Martin Comston, Adam James, Connor Swindells, Anjli Mohindra

To je film o trohnenju ne samo živega mesa gobavcev v Nubskih gorah in ob Modrem Nilu, ampak tudi o trohnenju etike, src, razuma in duha v privilegiranem delu sveta.
Nekoč je Sudan veljal za eno najobetavnejših afriških držav. Po dvajsetletni državljanski vojni in petih milijonih prebeglih staroselcev v sosednje dežele so leta 2011 tuji posredniki Sudan raztrgali na dva dela, kar jim je uspelo z referendumom o samoodločbi. Tako so odcepili in razglasili novo »neodvisno« Republiko Južni Sudan. Vendar soborcev za svobodo v SPLA (Sudan People Liberation Army) in njihovih družin na meji med dvema Sudanoma v Nubskih gorah in ob Modrem Nilu niso priključili svojemu protektoratu, ampak so jih izdali in izobčili ter spet prepustili tradicionalnim sovražnikom s severa. Sudanska vladna vojska, milice potomcev lovcev na sužnje in muslimanski nestrpneži so junija 2011 ponovno napadli staroselce v Nubskih gorah in ob Modrem Nilu.
Trohnenje 2022 je dokumentarni film o posledicah mirovnega sporazuma iz leta 2005, ki ga v Združenih državah, Evropski uniji in agencijah OZN še naprej zagovarjajo kot »celovit mirovni sporazum«. Domačini v Republiki Južni Sudan in žrtvovanih Nubskih gorah in ob Modrem Nilu pa ga preklinjajo kot »smrt v imenu miru«.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov