Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 3. mar. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 3. mar.

Posnetek koncerta iz cikla Mladi mladim z Orkestrom Slovenske filharmonije je nastal leta 2005. Prireditev vodi Jure Ivanušič, ki mladim obiskovalcem v dvorani na hudomušen način predstavlja skladatelje znanih melodij klasične glasbe, napisanih na osnovi ljudskih motivov različnih krajev. V izvedbah je slišati slovenske ljudske melodije v delih Bojana Adamiča in Uroša Kreka, ter češke in madžarske plesne motive v delih A. Dvořaka, F. Liszta in J. Brahmsa. Orkester vodi dirigent Aleksandar Marković.

V Orleku na Krasu, kjer rada zapiha burja, se narava in arhitektura prepletata v harmonično celoto. Tam stoji edinstven dom, ki je plod ustvarjalnosti arhitekturnega para. Njuna hiša s kraškimi elementi in plezalno steno v notranjosti je energetsko učinkovita in trdna kot kamen, čeprav je zgrajena iz povsem drugega materiala.
V pomladni sezoni smo prikazali zares majhno stanovanje v tristo let stari hiši v središču Ljubljane. Že takrat smo omenili, da so nekdanje veliko stanovanje predelali v tri manjše bivalne enote. Odprli so nam vrata v še eno od teh stanovanj, katerega površina znaša le 30 kvadratnih metrov.
Ko otroci odletijo iz gnezda, je čas za spremembe v načinu bivanja. Nekateri se odločijo za prodajo nepremičnine in spremembo okolja, drugi pa za temeljito prenovo. Kako je nekdaj petsobno natrpano družinsko stanovanje po temeljiti preureditvi zadihalo v povsem novem udobju, vam pokažemo v tokratni oddaji.

Po nastopih v Kanadi in Združenih državah Amerike se karavana tekačev na smučeh vrača v Evropo. Do konca sezone svetovnega pokala je še sedem tekem, od tega trije sprinti. V Lahtiju na Finskem bo zadnja preizkušnja v sprintu v drsalni tehniki. V moški konkurenci je prvi sprinter sezone pričakovano Norvežan Johannes Høsflot Klæbo, ki je v tej zimi zmagal šestkrat, pri dekletih pa Švedinja Linn Svahn, ki je dosegla pet zmag. Med slovenskimi predstavniki je bila najvišje Anja Mandeljc – na 45. mestu, med moškimi pa se je Miha Šimenc dvakrat uvrstil v izločilne boje.

*****

ZBIRKA KAKTUSOV JANEZA PAHORJA
V Mariboru smo obiskali Janeza Pahorja, zbiratelja kaktusov. Nad njimi se je navdušil pred dvema desetletjema, verjel je, da zanje ni treba veliko skrbeti. Prvi kaktusi so mu zaradi neprimerne oskrbe večinoma zgnili, kar je pripeljalo do tega, da se je v kaktuse in njihovo vzgojo poglobil. Kaktuse tudi presaja, zanje priprave domačo mešanico.
REZ JABLANE
Začenjamo z novo rubriko: Vanesovi vrtni nasveti. Vanes Husić opravlja rez sadnega drevje. Rez je opravil na jablani, vzgojeni iz sejanca, ki jo je v minulih letih nekoliko zanemaril. Kje jablane rodijo, kaj potrebujemo za dobro rez in katere veje odstraniti, izveste v rubriki.
NASAD JAGOD
Da bi se aprila že lahko posladkal s kakšno jagodo, je Jernej Mazej posadil t.i. frigo sadike. S sadik je odstranil cvetove, pri tem pojasnil, zakaj je to storil.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Gabriele d'Annunzio (12. 3. 1863–1. 3. 1938) je bil italijanski pesnik, pisatelj, dramatik, vojak, politik, domoljub. Pomembno mesto v literaturi je imel predvsem v letih od 1889 do 1910, dobil je vzdevek Il Vate (pesnik prerok), v politiki pa je bil dejaven od leta 1914 do 1924.

Film prikazuje zadnja leta njegovega življenja, ki jih preživlja v svojem dvorcu in se bori proti zatiranju. Odločen je, da se nikoli ne bo odrekel svoji svobodi in da se nikoli ne bo pridružil fašistični stranki. Mussolini ga spoštuje, a se ga hkrati boji in ve, da mora imeti d'Annunzia pod nadzorom. Zato k njemu pošlje mladega Giovannija Cominija.

IL CATTIVO POETA / The Bad Poet / Italija / 2020
Scenarij in režija: Gianluca Jodice
V glavnih vlogah: Sergio Castellitto, Francesco Patanè, Tommaso Ragno, Clotilde Courau, Fausto Russo Alesi, Massimiliano Rossi, Elena Bucci, Lidiya Liberman, Janina Rudenska, Lino Musella, Antonio Piovanelli, Paolo Graziosi

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov