Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 10. mar. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 10. mar.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je potekal slavnostni koncert ob 65-letnici Akademske folklorne skupine France Marolt ŠOU v Ljubljani. Prireditev poimenovana »Prepletanja« je predstavila več zgodb plesnega sveta, ki se je razvijal tako v tesnih izbah kmečkih hiš, kot tudi v svetlih salonih meščanskih petičnežev. Plesni kulturi urbanega in podeželjskega okolja sta bili od nekdaj pestri in raznoliki, a vendarle bolj povezani in prepleteni, kot si predstavljamo. Stroga ločnica med plemiškim in kmečkim, urbanim in ruralnim, ki je pogosto umetno konstruirana, je postala navdih za zgodbo, ki so je »prepletli« plesalci. Tako so se na odru zvrstile koreografije in plesi plesnih mojstrov 18. in 19. stoletja, kot tudi ljudski plesi z daleč v preteklost segajočo tradicijo. Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin, AFS France Marolt. Tudi tokrat so poustvarjanje ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine postavili ob bok sodobni odrski umetnosti.

Kot marsikateremu paru z majhnimi otroki je tudi Gregu in Teji postalo stanovanje na neki točki preveč utesnjeno. Zato sta se podala na pot iskanja primerne parcele, kjer bi postavila hišo in pognala korenine. Ker sta oba Gorenjca, je bila regija jasna. Nekje med Kranjsko Goro in Radovljico, pa tudi blizu vrtca, šole, trgovine in z dobro prometno povezavo do Ljubljane. Družini prijazno in priročno lokacijo sta našla v Žirovnici, kjer sta na razgledni parceli pod znamenitim Vodostanom postavila sanjsko hišo.
Prenovljeno meščansko stanovanje v središču Ljubljane je lep primer, kako lahko z dobro zasnovo stanovanja z ustvarjalnim pristopom arhitektov nastane bistveno izboljšano, posodobljeno in novi lastnici prilagojeno stanovanje. Hkrati se je v stanovanju odprla popolnoma nova barvna paleta.
Prenova dvesto let stare kraške domačije je velik zalogaj. Zato so se je novi lastniki lotili postopoma. Najprej prenove nekdanjega gospodarskega poslopja, »tako za okus«, kot je povedala arhitektka Vesna Hrvatin, ki vodi prenovo celotne domačije. Z njo se bomo pogovarjali o specifikah in čarih takšne prenove.

V Soldier Hollowu, prizorišču olimpijskih iger leta 2002, bodo najprej nastopile biatlonke v štafeti. Norveška ima le točko prednosti pred Francijo in Švedsko, slovenska dekleta pa bodo lovila uvrstitev okrog 10. mesta. Biatlonci se bodo pomerili v sprintu. V tej disciplini je v vodstvu Tarjei Bø, prav veliko pa ne zaostajajo tudi Benedikt Doll, Johannes Dale-Skjevdal in Johannes Thingnes Bø.

Za konec tekem v Soldier Hollowu bodo biatlonke in biatlonci nastopili še na zasledovalni tekmi, glede na zaostanke s sprintov. Sezona v vseh disciplinah že dolgo ni bila tako zanimiva in izenačena, pa tudi velika kristalna globusa še nista v rokah vodilnih Norvežanov Ingrid Landmark Tandrevold in Johannesa Thingnesa Bøja.

Kakšna je bila narava Marije Antoanete, znamenite francoske kraljice? Je vzklik sestradanim množicam "Pa naj jedo potico!" res njen? Kaj je v resnici zanetilo francosko revolucijo, ki še danes velja za prelomni dogodek svetovne zgodovine?

Zgodovinarka, kuratorka in televizijska avtorica Lucy Worsley se sprehodi po kraljevi preteklosti in gledalcem živo predstavi verodostojen potek dogodkov, mite in laži, ki so se spletli skozi čas, pa loči od resnice.

ROYAL HISTORY'S MYTHS AND SECRETS: MARIE ANTOINETTE - THE DOOMED QUEEN / Velika Britanija / 2020 / Režija: Andrew Thompson

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Film prikazuje življenje najbolj priznane finske slikarke Helene Schjerfbeck (10. 7. 1862–23. 1. 1946) med letoma 1915 in 1923. Helene z ostarelo mamo živi na podeželju. Od zadnje razstave je minilo več let, vendar kljub temu ni prenehala slikati, saj je to njena strast. Trgovec z umetninami po naključju odkrije 159 Heleninih slik in želi organizirati samostojno razstavo. Dogodki, ki sledijo, prinesejo tudi najpomembnejši trenutek v njenem samotnem življenju, to je srečanje z amaterskim slikarjem Einarjem Reuterjem, ki je velik občudovalec Helenine umetnosti. Einar postane Helenin zaupnik, hkrati pa neuresničena ljubezen.

HELENE / Finska / 2020
Scenarij: Antti J. Jokinen, Marko Leino
Režija: Antti J. Jokinen
V glavnih vlogah: Laura Birn, Johannes Holopainen, Pirkko Saisio, Krista Kosonen, Eero Aho, Jarkko Lahti

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov