Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Sob, 6. apr.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Prof. dr. Zora Konjajev, upokojena zdravnica, je kljub častitljivim letom (1921. je bila rojena) še vedno kritična opazovalka družbe, ki jo motri tudi skozi optiko bogatih izkušenj v lastnem življenju.

Rojena je bila v glasbeni družini Stritarjev in ob začetku druge svetovne vojne je kot študentka medicine vstopila v Osvobodilno fronto. Njen takratni mož, študent in športnik Cveto Močnik, narodni heroj, je padel in tako je že pri dvaindvajsetih ovdovela. Zaradi izdaje se je morala z dojenčkom, ki ga mož, partizan Florijan, nikoli ni videl, umakniti iz Ljubljane. Delovala je v bolnici Kanižarica na osvobojenem ozemlju v Beli krajini in bila tam instrumentarka tudi pri operaciji komandanta Franca Rozmana-Staneta, po nesreči, zaradi katere je umrl. V partizanih so bili tudi obe sestri, Bogdana in Nada ter brat Bine. Po vojni se je znova poročila s sinom ruskih emigrantov, agronomom dr. Aleksandrom Konjajevim.
Po končanem študiju se je kot zdravnica, znanstvenica in univerzitetna profesorica vsa posvetila pediatriji in predvsem neonatologiji.
Izjemna pripoved dr. Zore Konjajeve pomeni skozi njena osebna doživetja tudi poklon vrhunski drži slovenskih zdravnikov in medicincev, ki so predano sodelovali v osvobodilnem gibanju. 225 zdravnikov in zdravnic ter 267 študentov in študentk medicine se je odzvalo pozivu Osvobodilne fronte, kar 45 zdravnikov in 54 študentov medicine, ki so delovali v partizanskih bolnišnicah in v partizanskih enotah, je padlo v bojih ali bilo ubitih. Sistem slovenskega partizanskega zdravstva z 247 bolnišnicami, v katerih se je zdravilo 22.000 ranjencev, pa predstavlja fenomen, ki mu ne bi mogli najti primerjave nikjer na svetu. Le 14 bolnišničnih postojank je bilo odkritih. 164 ranjencev v njih so okupatorji in domobranci pobili. Med vojno so na osvobojenih ozemljih delovale tudi tri civilne bolnišnice, v Kočevskem Rogu pa tudi porodnišnica, v kateri je, sredi gozdov, prišlo na svet 54 novorojenčkov.
In hkrati je pripoved prof. dr. Zore Konjajev tudi slavospev in zahvala Belokranjcem in njihovi pomembni vlogi v času, ko je bilo med narodnoosvobodilnim bojem tam osvobojeno ozemlje.

Nizozemska jazz pevka Soesja Citroen je vnukinja slikarja Matije Jame. Pesem Kólo je posvetila dedkovi sliki, ki visi v Narodni galeriji.

Ko je Jama študiral pri Antonu Ažbetu v Münchnu, je spoznal Louise van Raders, Nizozemko iz premožne družine. Ker je Louise prejemala rento, sta se mlada slikarja lahko posvečala zgolj slikarstvu. Selila sta se iz kraja v kraj in iskala krajine, polne svetlobe, ki so bile zanju slikarski izziv. Ob začetku 1. svetovne vojne sta v Haagu kupila vilo, vodila penzion in ob tem prodajala svoje slike.
Rodili so se jima trije otroci. Najstarejši, sin Matija, je trinajstleten umrl za meningitisom, in to je družino razklalo. Jama se je vrnil v Slovenijo. Hči Madeleine je delala kot logopedinja v Ljubljani, umaknila se je v svoj svet in umrla v revščini leta 1973. Njeno stanovanje na Poti na Grad je podedovala druga hči Agnes Jama, skladateljica in pianistka, ki je tako vsako poletje preživela v Sloveniji. Njena hči Soesja je po materini smrti izpolnila njeno željo in napisala besedilo k eni od skladb. Nastala je Pesem za mamo, ki ji je dala pogum za druga besedila. Skozi njene pesmi preseva otroštvo, neskončne plaže ob Haagu, kjer so živeli, trenutek, ko jih je zapustil oče. Pesem Kólo pa pripoveduje o razposajenem plesu deklet, ki se veselijo pomladi. Posvetila jo je svojemu dedku Matiji in njegovi sliki, ki je razstavljena v Narodni galeriji.

Serija opisuje tri večje svetovne reke, afriški Zambezi, eno najbolj divjih rek na svetu, na kateri so tudi slavni Viktorijini slapovi, Donavo, najbolj mednarodno reko na svetu, saj njeno porečje prepreda kar 19 držav in katere pritok je tudi Sava, ter Jukon s pestrim rastlinskim in živalskim svetom, ki že stoletja omogoča življenje staroselcem.

Donava
Porečje Donave se razpreda kar po 19 državah. Njen izvir v Nemčiji napajajo mogočni ledeniki v švicarskih Alpah, nato se ji pridružijo številne druge reke, med katerimi so bistra bosanska Una, mogočna Sava in tudi manj znano podvodno jezero pod Budimpešto. Po Donavi prepeljejo veliko tovora. Preden se izlije v Črno morje, ustvari delto, največje neokrnjeno mokrišče v Evropi, ki ga vsako leto obišče 17.000 parov pelikanov.

EARTH'S GREAT RIVERS (II.) / Velika Britanija / 2022 / Režija: Jody Bourton

Teater glasbe je zgodba Iztoka Mlakarja in njegovih sodobnikov nekoč in danes, o sklenjenem krogu. Od Nove Gorice, preko akademije, nešteto odrov, hramov ter spet in vedno spet nazaj. Krog Sljehernika in Pepija, ki ju že desetletja radi ne samo poslušamo, ampak tudi slišimo.
Po krožnici sta nas vodila scenarist Andrej Karoli in režiserka Tina Novak.

Avtor glasbe in besedila: Iztok Mlakar

Iztok Mlakar je dramski igralec, znan po svojih satiričnih pesmih, ki so prava tipologija slovenskega malega človeka. Skladba Karlo Špacapan je izšla na Mlakarjevem prvencu Štorije in baldorije, leta 1990. V oddaji bo tekla beseda tudi o tem, zakaj ljudje v gostilnah, ob vinu, tako radi politizirajo? In kakšne so gostilniške debate o oblasti? V oddaji osvetlimo fenomen družbenokritičnih popevk, ki pogosto opevajo skepso slehernika do vsakdanjih političnih pretresov in oblastniških menjav.

Animirana družinska pustolovščina o nogometu v predzgodovinskem času.

Prazgodovina. Junak po imenu Dolgi živi v zeleni dolini, kjer skupaj s plemenom uživa mirno življenje. Njihov mir nenadoma zmoti vdor vojske lorda Snoba, ki je v dolini našel bron, zato s svojo vojsko izžene njene prebivalce. Ti se zatečejo v negostoljubni Kamnolom, Dolgega pa zajamejo sovražniki in se znajde v Brongradu. Tam odkrije kultno plemensko igro, ki se imenuje nogomet. Dolgi zasluti priložnost, da svojemu plemenu priigra nazaj domačo dolino. Tamkajšnje moštvo, v katerem igrajo nogometni zvezdniki, izzove na tekmo. A če pleme tekmo izgubi, bodo morali vse življenje garati v rudnikih brona. Amaterski nogometaši se začnejo uriti, a jim zapletena igra ne gre prav dobro od nog.

Animirani film je nastal v delavnici s štirimi oskarji nagrajenega režiserja Nicka Parka in podjetja Aardman, ki ustvarja stop animacije, kot sta Wallace in Gromit ter Bacek Jon.

Izvirni naslov: EARLY MAN / Koprodukcijski film, 2018 / Režija: Nick Park / Scenarij: Mark Burton, James Higginson, Nick Park

Tokrat bomo v nogometni magazinski oddaji Pot na EP 2024 spoznali albansko reprezentanco in njenega selektorja Sylvinha, pokal evropskih prvakov bomo pospremili na turnejo po Nemčiji ter predstavili srbska reprezentanta, brata Sergeja in Vanjo Milinkovića-Savića.

Majhnih avtomobilov s štirikolesnim pogonom na trgu ni prav veliko. Tokrat smo vozili suzukija, ki že dolga leta navdušuje tudi po cestah slovenskega hribovja, pa ne samo s tem, ker zmore, temveč tudi, ker je hkrati zabaven.
Protiutež malemu suzukiju je veliki toyota land cruiser. Avto, ki pelje po prav vseh cestah sveta. Mi smo ga preizkusili v škotskem narodnem parku; tistemu, ki navdušuje tudi kraljevo družino. Tam namreč takšne robustneže uporabljajo vsakodnevno.
Oddajo zaključi mala Oplova corsa. Pogledali smo v zgodovino corsinega marketinga, obudili smo namreč namišljeno rock skupino CMON.

Oddaja Svetovno bo tokrat posvečena predstavitvi filmov, nominiranih za evropsko filmsko nagrado lux. 16. aprila jo bodo podelili v Bruslju, prejemnika pa bodo izbrali gledalci, ki bodo filme ocenjevali po spletu. S filmsko kritičarko Ano Jurc bomo komentirali finaliste, ki tudi letos odražajo raznovrstnost evropske filmske produkcije ter opozarjajo na pomembna družbena in politična vprašanja. Štirje od petih filmov bodo na ogled v spletni aplikaciji RTV 365.

Norveška glasbena skupina A-ha je obnorela svet s hitom Take on me; pesem se je leta 1985 uvrstila na vrh ameriške lestvice Billboard. Skupina je prodala več kot 50 milijonov plošč in še danes koncertira. A njeni člani se srečujejo bolj ali manj le na odru. Ustvarjalci filma so bili štiri leta z njimi ob delu in nastopanju in nastala je dokumentarna zgodba o odlični glasbi, velikih ambicijah, načetem prijateljstvu in morda tudi o odpuščanju.

A-HA THE MOVIE / Norveška / 2021 / Režija: Thomas Robsahm, Aslaug Holm

Lexie še vedno išče denar, ki ga je Morrisu ukradel Jared in pot jo vodi v Latvijo. Z Aaronom tam odkrijeta, da je Jared ustanovil več podjetij in zapravil ukraden denar. Morris ugrabi njena otroka, ker ni hotela sodelovati. Policija noče posredovati, dokler ne dobi več podatkov.

PAYBACK / Velika Britanija / 2023
Scenarij: Debbie O'Malley
Režija: Andrew Cumming, Jennie Darnell
V glavnih vlogah: Morven Christie, Peter Mullan, Prasanna Puwanarajah, Derek Riddell, Steven Mackintosh, Rori Hawthorn, Grace Chilton

V tokratni oddaji: Harpier, Delta Riff, Zevin, Mi2, Simon Kardum.
33/45 je tedenska glasbena oddaja o ustvarjalcih različnih glasbenih zvrsti, kreativnih procesih in zaodrju. Oddaja sledi dogodkom na sceni, jih napoveduje in gosti glasbenike. Predstavljen bo tudi spot tedna, ki ga gledalci izberejo na spletu. Vsako soboto zvečer na 2. programu TV Slovenija. Voditeljica: Leila Aleksandra Jelić.

Na ekrane prihaja razprodani koncert Siddharte, posnet 18. novembra 2023 v ljubljanski Areni Stožice. 30 let po legendarnem koncertu na bežigrajskem stadionu in izidu albuma Rh-. Obiskovalci, mediji in strokovna javnost so enotni, da je tokratni koncert – tako kot je pri Siddharti že v navadi – premaknil meje koncertne in odrske produkcije. Navdušujoč program, ki traja skoraj tri ure in pol, vsebuje največje uspešnice in tudi pesmi najnovejšega albuma X. Koncert bo premierno na TV Slovenija predvajan v dveh delih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov