Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 13. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Sob, 13. apr.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Prof. dr. Zora Konjajev, upokojena zdravnica, je kljub častitljivim letom
(1921. je bila rojena) še vedno kritična opazovalka družbe, ki jo motri tudi
skozi optiko bogatih izkušenj v lastnem življenju.

Rojena je bila v glasbeni družini Stritarjev in ob začetku druge svetovne vojne je kot študentka medicine vstopila v Osvobodilno fronto. Njen takratni mož, študent in športnik Cveto Močnik, narodni heroj, je padel in tako je že pri dvaindvajsetih ovdovela. Zaradi izdaje se je morala z dojenčkom, ki ga mož, partizan Florijan, nikoli ni videl, umakniti iz Ljubljane. Delovala je v bolnici Kanižarica na osvobojenem ozemlju v Beli krajini in bila tam instrumentarka tudi pri operaciji komandanta Franca Rozmana-Staneta, po nesreči, zaradi katere je umrl. V partizanih so bili tudi obe sestri, Bogdana in Nada ter brat Bine. Po vojni se je znova poročila s sinom ruskih emigrantov, agronomom
dr. Aleksandrom Konjajevim.
Po končanem študiju se je kot zdravnica, znanstvenica in univerzitetna profesorica vsa posvetila pediatriji in predvsem neonatologiji.
Izjemna pripoved dr. Zore Konjajeve pomeni skozi njena osebna doživetja tudi poklon vrhunski drži slovenskih zdravnikov in medicincev, ki so predano sodelovali v osvobodilnem gibanju. 225 zdravnikov in zdravnic ter 267 študentov in študentk medicine se je odzvalo pozivu Osvobodilne fronte,
kar 45 zdravnikov in 54 študentov medicine, ki so delovali v partizanskih bolnišnicah in v partizanskih enotah, je padlo v bojih ali bilo ubitih. Sistem slovenskega partizanskega zdravstva z 247 bolnišnicami, v katerih se je zdravilo 22.000 ranjencev, pa predstavlja fenomen, ki mu ne bi mogli najti primerjave nikjer na svetu. Le 14 bolnišničnih postojank je bilo odkritih. 164 ranjencev v njih so okupatorji in domobranci pobili. Med vojno so na osvobojenih ozemljih delovale tudi tri civilne bolnišnice, v Kočevskem Rogu pa tudi porodnišnica, v kateri je, sredi gozdov, prišlo na svet 54 novorojenčkov.
In hkrati je pripoved prof. dr. Zore Konjajev tudi slavospev in zahvala Belokranjcem in njihovi pomembni vlogi v času, ko je bilo med narodnoosvobodilnim bojem tam osvobojeno ozemlje.

Akademski slikar Milan Klemenčič je že leta 1910 v Šturjah pri Ajdovščini ustvaril Malo marionetno gledališče.

Kasneje je osrednji portretiranec dokumentarnega filma Mojster in njegov Gašper s svojim dolgoletnim delovanjem postavil temelje slovenskemu lutkovnemu gledališču, ki se lahko primerja s področnimi evropskimi gledališči z veliko daljšo tradicijo.
Že pred prvo svetovno vojno je Milan Klemenčič napisal program o ustanovitvi pravega lutkovnega gledališča na Slovenskem, objavil pa ga je šele po vojni, ko je Ljubljana dobila Slovensko marionetno gledališče. Postal je vodja gledališča, izdelal je tudi lutke in sceno, prevedel besedila za predstave ter izbral igralce. Gledalci so bili navdušeni nad predstavami in nad njegovim znamenitim likom Gašperjem, ki ga je Klemenčič prevzel iz besedil Franca Poccija. Gašper, nemirni duh, ki za vsako stvar najde pravi odgovor, je postal njegov spremljevalec in je tudi v tem primeru rdeča nit portreta.
Deset let se je nato Klemenčič posvečal samo slikanju, zatem pa se je odločil, da bo ustvaril svoje lastno gledališče. Ljudi je povabil na svoj dom na predstavo Sovji grad. Vse je sam tako natančno izdelal, da so figurice pred gledalci dobesedno oživele. Sledila je predstava Doktor Faust, ki pomeni vrh njegove lutkovne umetnosti. Predstava je še danes na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Je dragocen dokument časa in žlahten delček zakladnice slovenske kulturne dediščine.
Milan Klemenčič je bil tudi prvi, ki se je pri nas preizkusil v barvni fotografiji, lahko pa ga štejemo tudi med prve scenografe in kostumografe. Dokumentarno pripoved je skupaj s strokovnim sodelavcem Matjažem Lobodo zasnovala Magda Lapajne, ki je napisala scenarij in film režirala.

Serija opisuje tri večje svetovne reke, afriški Zambezi, eno najbolj divjih rek na svetu, na kateri so tudi slavni Viktorijini slapovi, Donavo, najbolj mednarodno reko na svetu, saj njeno porečje prepreda kar 19 držav in katere pritok je tudi Sava, ter Jukon s pestrim rastlinskim in živalskim svetom, ki že stoletja omogoča življenje staroselcem.

Zambezi
Mogočni Zambezi – najbolj divja afriška reka. Poplavlja neskončne ravnine, spodbudi selitev 30.000 gnujev, vasi spremeni v otoke. Ko pade v previsno globino, ustvari največjo vodno zaveso na svetu, Viktorijine slapove. Ustvari tudi Zambezijski val, izjemen izziv za deskarje. Preden konča v Indijskem oceanu, se še razlije kot ogromno umetno jezero, ob katerem živijo mogočni kričavi belorepci.

EARTH'S GREAT RIVERS (II.) / Velika Britanija / 2022 / Režija: Andrew Murray

Val 202 je pred časom na Koncert doma povabil vrsto domačih glasbenih izvajalcev. Ker so ti še vedno aktualni, vam jih ponujamo v ponovno poslušanje in ogled.
Danes je na vrsti Tinkara Kovač, katere glasba najrazličnejših žanrov je narejena z ljubeznijo in spoštovanjem do živega igranja in muziciranja.

Trg Republike s stolpnicama in trgovinskim kompleksom, Cankarjev dom, Moderna galerija, prizidek Narodne galerije, stanovanjska zazidava Ferantov vrt, stavba Ljudske pravice ... S temi stavbami je središče Ljubljane označil Edvard Ravnikar (1907-1993), najpomembnejši slovenski arhitekt druge polovice 20. stoletja. Učenec Plečnika in Le Corbusiera je združeval regionalno in moderno, vsake naloge se je loteval celostno, od zazidave cele četrti do kljuke na vratih. Iz njegovega seminarja so zrasli danes pomembni arhitekti, s smerjo B je vpeljal študij oblikovanja na ljubljansko univerzo. Izrazit levičar, ki je zasnoval znak OF, je bil s svojo kritičnostjo v napoto povojni oblasti; prav zato se dokumentarni film v precejšnji meri loteva odnosa med urbanizmom in politiko. Zasnoval je Novo Gorico, Zgradil 4 pomembne stavbe v središču Kranja, ustvaril nenavadne prostore spomina v Begunjah in na Rabu. Bil je svetovljan, ki je svoje vizije predstavil desetletja prezgodaj: njegovo zamisel policentrične regije Slovenije razumemo šele danes, nenavadne so tudi njegove smernice za razvoj Benetk, ki bi jih znova spremenil v otok. Arhitektovemu načinu razmišljanja se skušamo približati skozi zgodbe, ki se jih spominjajo njegovi sopotniki.
Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović

V našem najstarejšem mestu, očarljivem Ptuju, je bil leta 2012 četrti poletni glasbeni festival Arsana-Art Ptuj, ki je gostil umetnike z vsega sveta z različnih glasbenih področij. V z zgodovino zaznamovanem ambientu minoritskega samostana smo posneli nastop izvrstnega irskega kvarteta Alan Kelly Gang. Izhodišče njihovega ustvarjanja je glasbena tradicije Irske, Britanskega otočja in Amerike.

Tokrat bosta z nami v nogometnem magazinu Pot na EP 2024 kapetan in selektor slovenske reprezentance Jan Oblak in Matjaž Kek. Spoznali bomo Köln, ki bo poleti gostil pet tekem, in avstrijskega zveznega igralca Nicolasa Seiwalda.

Tokrat smo v Avtomobilnosti vozili novo generacijo škode superb, ki lahko večji del poti opravi z zgolj dvema motornima valjema. Po zaslugi malega elektromotor-čka, dodanega klasičnemu bencinskemu motorju. Preizkusili smo tudi hibridno toyoto, ki lahko vse dnevne vožnje opravi kar v celoti, izključno na elektriko. Ampak, ko potrebujemo družinski avto za vse možne potrebe, je dizel še vedno najboljša izbira. To je dokazal najnovejši renault kangoo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tem s čustvi prežetem dokumentarnem pričanju družina in prijatelji izjemne in prezgodaj preminule britanske glasbenice Amy Winehouse razkrivajo življenjsko in ustvarjalno zgodbo prave glasbene ikone, ki se v mnogočem razlikuje od tiste, ki jo pozna širša javnost. Spregovorijo tudi, kako je nanje vplivala Amyjina smrt. Film ponuja dragocene posnetke glasbeničinega družinskega življenja in redko videne posnetke nekaterih glasbenih nastopov.

RECLAIMING AMY / Velika Britanija / 2021 / Režija: Marina Parker

Lexie odkrije, kako brutalen zna biti Morris in se boji, da ne bo mogla najti pogrešanega denarja in bo zato njena družina v nevarnosti. Tudi na pomoč policije se ne more zanašati, le na svoje sposobnosti. Aaron ji zaupa nalogo, ki je sam ne more opraviti, pri tem pa Lexie odkrije nekaj zelo zanimivega.

PAYBACK / Velika Britanija / 2023
Scenarij: Debbie O'Malley
Režija: Andrew Cumming, Jennie Darnell
V glavnih vlogah: Morven Christie, Peter Mullan, Prasanna Puwanarajah, Derek Riddell, Steven Mackintosh, Rori Hawthorn, Grace Chilton

V tokratni oddaji: Bilbi, Kühlschrank, AKA Neomi, Jadranka Juras, Mish, Prvič.
33/45 je tedenska glasbena oddaja o ustvarjalcih različnih glasbenih zvrsti, kreativnih procesih in zaodrju. Oddaja sledi dogodkom na sceni, jih napoveduje in gosti glasbenike. Predstavljen bo tudi spot tedna, ki ga gledalci izberejo na spletu. Vsako soboto zvečer na 2. programu TV Slovenija. Voditeljica: Leila Aleksandra Jelić.

Na ekrane prihaja razprodani koncert Siddharte, posnet 18. novembra 2023 v ljubljanski Areni Stožice. 30 let po legendarnem koncertu na bežigrajskem stadionu in izidu albuma Rh-. Obiskovalci, mediji in strokovna javnost so enotni, da je tokratni koncert – tako kot je pri Siddharti že v navadi – premaknil meje koncertne in odrske produkcije. Navdušujoč program, ki traja skoraj tri ure in pol, vsebuje največje uspešnice in tudi pesmi najnovejšega albuma X. Koncert bo premierno na TV Slovenija predvajan v dveh delih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov