Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. maj. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 16. maj.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtkovo jutro bo tudi tokrat v domeni mariborskih jutranjikov. Zraven zanimivih reportaž in nagradnih iger, bo nekaj časa namenjenega Mednarodnemu dnevu celiakije, urejanju vrta in okolice, pridružili se bodo akciji Pomežik soncu, ter se v živo javljali iz Cannes film festivala. V studio pa bodo prišle tudi lutke iz pravljice Princesa na zrnu graha. Na terenu bo že od zgodnjih jutranjih ur Goran Obradović, oddajo bo vodil Andrej Geržina.

Leta 2022 so bili v Katoliški cerkvi v Sloveniji 704 škofijski duhovniki, kar je 17 manj kot leta 2021. Njihova povprečna starost je bila dobrih 63 let. Staranje duhovnikov in dejstvo, da je na novih duhovnih poklicev zgolj za vzorec, marsikaterega vernika navdaja z občutki zaskrbljenosti in negotovosti. Kljub nespodbudnim okoliščinam pa se zdi, da se Cerkev na Slovenskem na stanje, ko bo marsikatera župnija žal ostala brez duhovnika, pripravlja slabo, predvsem pa nesistematično. O tem, kakšna prihodnost nas čaka in kako se nanjo pripraviti, pa v tokratni oddaji Sveto in svet.

Pogovarjali smo se s črnogorsko pisateljico in aktivistko za pravice žensk Tijano Rakočević, prisluhnili virtuozu na harmoniki Urošu Jezdiću in se pozanimali, kaj je bosanskega publicista Hamzo Ridžala spodbudilo k temu, da se je z 20 let starim avtomobilom odpravil po Svilnati poti, dolgi 24 000 kilometrov. V oddaji tudi o težavah makedonskih priseljencev s potnimi listi.

Na sprehodu ob Ptujskem jezeru smo srečali kačo kobranko. Družili smo se z učenci Živalovarstvenega krožka na OŠ Ormož prav na dan, ko so jih obiskali pisateljica Nuša Jezeršek in začasna skrbnica psov Vida Šinkovec s psičko Milo. Opozarjamo na solarni dermatitis, ki so mu podvržene predvsem bele mačke. Predstavljamo zgodbo rešene malamutke Gale, ki je v novem domu v družbi dveh mačakov. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

LINDINE PERUNIKE IN OSKRBA
Narava je ustvarila okoli 300 vrst perunik. Uvrščajo jih v šest podrodov. Večini so najbolj poznane bradate perunike. Ob lepoti pa niso občutljive za žgoče sonce, saj zahtevajo suhe, vroče razmere. Gospa Linda, ki jih ima več kot 70 sort, predstavi njihovo nego.
DOBRI SOSEDI PLODOVK
Po ledenih možeh, Pankraciju, Servaciju in Bonifaciju, v sredini maja, pa ko jih 'zalije' še Zofka, bi že lahko sadili plodovke na prosto. Jernej Mazej je posebnim paradižnikom v novi visoki gredi za sosede namenil – 'dobre sosede'! Med njimi baziliko, kolerabico ...
OZELENJEN NADSTREŠEK
Nadstrešek pred hišo, ki sicer ščiti drva, je Sebastjan Lipar začel ozelenjevati lani. Ob homuljicah in netreskih so mu ljubi tudi mahovi. Tokrat bo z njimi prekril preostanek strehe. Skupno bo na njej štiri metre krat pol metra širok pas že preizkušenih rastlin.
navrtu@rtvslo.si

Dokumentarni film ''Tipično slovensko: kozolci'' (scenarij Milica Prešeren, režija Boštjan Vrhovec) pripoveduje zgodbe o ljudeh, o starih in novih kozolcih, o tistem, kar se z njimi dogaja danes in obeta jutri, o tipično slovenskem.
Kako živijo in umirajo naši kozolci? Kdo jih sploh še uporablja in za kaj? Kako jih gradijo? Kakšna je njihova usoda in kako to, da je v tako majhni deželi tako veliko različnih vrst kozolcev? Bodo ostali le pomniki preteklosti ali se jim obeta tudi nova namembnost?
Kozolci - posebnost, ki bi to morala tudi ostati.

Višarje sodijo med najstarejše, najvišje ležeče in najbolj priljubljene slovenske božje poti. Ta visokogorski kraj leži v Italiji, a s pozicijo na tromeji povezuje italijanski, avstrijski in slovenski narod, in še vedno privablja mnoge naše rojake. Začetki božje poti imajo legendarno osnovo in segajo v 14. stoletje. Cerkev je bila v prvi svetovni vojni porušena, a so jo obnovili, celostno pa jo je likovno opremil slikar Tone Kralj. Danes vozi na vrh gondola, ki premaguje kar tisoč metrov razlike v nadmorski višini in omogoča zimski smučarski turizem, vrh pa je priljubljen tudi pri planincih.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tokratni Avtomobilnosti se seznanimo z najbolj svežimi novostmi in vtisi z avtomobilskega salona v Pekingu, gremo na vožnjo s fordom tourneo custom in spoznamo čisto svežo škodo kodiaq - letnik 2024. V kvizu pa odgovorimo na vprašanje, kaj se ustavi prej: avto ali motor!

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu. Gostja Vesne Milek je hrvaška zdravnica, humanitarka in kirurginja prof. dr. Nela Sršen, ki je tudi članica ekipe za transplantacijo jeter v Univerzitetni bolnišnici v Padovi. Leta 2013 je tudi pri nas izšla njena knjiga Rak na duši, ki je vzbudila veliko pozornosti. Njeni pacienti, med katerimi je veliko Slovencev, vsi po vrsti pričajo o njeni veliki požrtvovalnosti, saj je mnogim pomagala premagati težko bolezen. …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov