Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

Intervju Pol Guasch: "Pisati v katalonščini je politična gesta: zavestno ustvarjam v marginaliziranem jeziku"

10.03.2024

Katalonski pisatelj se bo, hočeš nočeš, vedno ukvarjal s vprašanjem odnosa med hegemonistično in manjšinsko kulturo. Pol Guasch pri tem ne priznava stereotipov o "zlobni večini": "Če si pripadnik manjšine, še ne pomeni, da boš med svojimi vedno varen."

Filmska recenzija Dune: Peščeni planet, 2. del

02.03.2024

"Ne maram peska," je Anakin Skywalker – zdaj že neslavno – dahnil v drugem preddelu Vojne zvezd. "Grob je, oster, nadležen in povsod ga je preveč." Če bi ga režiral Denis Villeneuve, se mu morda ne bi tako zelo mudilo s peščenega planeta.

Kritika serije Vrnitev Pravega detektiva: Potovanje v polarno noč duše

22.02.2024

Pravemu detektivu, antologijski seriji o brutalnih umorih in ciničnih detektivih, ki jih rešujejo, je novo življenje vdahnila feministična reinterpretacija znane formule; v jedru ostaja pretres družbenih struktur moči in njihove marginalizacije manjšin.

Filmska recenzija Bartonova akademija

15.02.2024

Kot razkriva že novoletna jelka na promocijskih fotografijah, je Bartonova akademija božični film, ki pa zaradi počasnih mlinov filmske distribucije k nam prihaja šele v februarju. Ali tudi v popraznični sivini ohranja svojo relevantnost in šarm?

Sarajevo 1984 Meta Hočevar: "Niti šport ne more brez dobre umetniške akcije"

13.02.2024

"Ko sem prebrala scenarij za odprtje olimpijskih iger v Sarajevu, je bila moja prva reakcija: Tega pa že ne bom delala," se spominja scenografka Meta Hočevar. Kako je torej od organizacijskega komiteja dobila zeleno luč, da spektakel preoblikuje po svoje?

Kritika serije Griselda: kraljica kokainskega kartela kot portret uspešne ženske?

05.02.2024

Griselda je na prvi pogled še ena serija o narkokartelih in uničujočih posledicah neokleščene moči – z eno zelo veliko razliko: tokrat ženska ne bo samo okrasek v spremstvu narkošefa. Sofia Vergara poskrbi, da vse skupaj le ne deluje preveč navdihujoče.

Intervju Ivana Novak: "Slaba besedila so daleč največji zločin slovenskega popa"

06.02.2024

"Slovenski pop je poln osladnih klišejev, nedomiselnih in slabo zvenečih fraz, ki lahko uničijo še tako vrhunsko glasbeno produkcijo," ugotavlja Ivana Novak. Ko je v roke prijela pesniško zbirko svojega očeta, Borisa A. Novaka, se ji je utrnila ideja.

Filmska recenzija Druščina snega (La sociedad de la nieve)

28.01.2024

Kaj novega nas še lahko nauči ultimativna zgodba o preživetju, resnična kalvarija, ki se je v zadnjega pol stoletja razrasla v mit, v del naše kolektivne zavesti? J. A. Bayona se vrača k t. i. tragediji v Andih.

Intervju Marcel Štefančič se vrača z novo oddajo: "Jaz sem že lik, moji gostje pa morajo svoj lik šele najti"

24.01.2024

"Nekega dne sem šel skozi vrata in me niso več spustili nazaj," se Marcel Štefančič Jr. spominja neslavnega konca oddaje Studio City. "Zdaj sem se prebil nazaj noter in nadaljujem tam, kjer sem končal." Vsak ponedeljek zvečer ob isti uri, na istem kanalu.

Filmska recenzija Maestro

31.12.2023

Potrebna je določena samozavest, da si izboriš režijo filma, ki sta ga pred teboj hotela režirati tako Steven Spielberg kot Martin Scorsese. Bradley Cooper s svojim drugim celovečercem dokaže, da je še vedno ambiciozen, čeprav ne nujno tudi drzen režiser.

Film in TV Pregled leta: najboljši filmi v letu 2023

23.12.2023

Iztekajoče se filmsko leto je bilo eno boljših v zadnjem desetletju – pa ne samo zato, ker je blockbusterska himera Barbenheimer ljudi množično gnala v kinematografe. Tudi med filmi, ki niso bili tako hvaležen material za meme, se je skrivalo bogastvo.

Filmska recenzija Srečno naključje

13.12.2023

Woody Allen je star 87 let, Srečno naključje pa je nič manj kot njegov 50. celovečerni film. Na tej točki je več kot samo filmski ustvarjalec – Woody Allen je znamka, pa čeprav obstajajo deljena mnenja o tem, kako zelo cenjena.

Stran 2 od 183
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov