Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

Intervju Oksana Zabužko: "Grozno je, da nas je šele ta vojna spravila iz dolge ruske sence"

10.03.2023

Ukrajinski intelektualci so že leta pred vojno opozarjali, da je država v nevarnosti, spomni Oksana Zabužko. "Upoštevali smo večje od sebe, ker smo mislili, da so odrasli in da imajo izkušnje. A izkaže se, da očitno na celem svetu ni nobenega odraslega."

Filmska recenzija Medved na koki

08.03.2023

Hej, če se je obneslo za Kače na letalu in za Sharknado, zakaj se ne bi za Medveda na koki? Film je bil narejen zato, da bi postal meme in ironična kultna klasika, škoda je le, da se ga – v pravem duhu osemdesetih – ne da distribuirati na videokasetah.

Intervju Bookerjev nagrajenec Douglas Stuart: "Ko gre moškim slabo, so ženske in otroci tisti, ki trpijo"

06.03.2023

"Vsi titani škotske književnosti pišejo zgodbe heteroseksualnih moških," opaža Douglas Stewart, ena večjih škotskih literarnih senzacij po Irvinu Welshu. "Ampak kako naj razumemo neko deželo ali čas, če ne govorimo tudi o materah in kvirovski skupnosti?"

Intervju Simon Bogojević Narath, režiser filma o Ilirih: "Nacionalni miti o Hrvatih me niso zanimali"

28.02.2023

Simon Narath je s celovečercem Illyricvm odprl filmska vrata za ilirska plemena zahodnega Balkana. Če ne drugega, Iliri za marsikoga odslej ne bodo več povsem prazen koncept, pravi. "Videli so vsaj en film, čeprav se nato pričkajo, da tako pa že ni bilo."

Intervju Slavenka Drakulić: "Ko ženske doživijo dvojna merila staranja, postajajo vse radikalnejše"

25.02.2023

"Precej časa sem potrebovala, da sem opazila, kako izginjam, in najprej sem to videla v očeh drugih," v svoji zbirki kratkih zgodb zapiše Slavenka Drakulić. A v Nevidni ženski ne raziskuje znanstvenofantastičnih konceptov, le neizbežni proces staranja.

Filmska recenzija Argentina, 1985

17.02.2023

Včasih tirnice zgodovine preusmeri običajen posameznik, godrnjav birokrat, ki pa mora predtem zmagati v boju z lastno apatijo in občutkom nemoči. To klasično hollywoodsko mantro s pridom uporabi argentinska drama o usodnem poglavju nacionalne zgodovine.

Filmska recenzija Tár

07.02.2023

V naboru filmov zadnjih let, ki so bodisi na podlagi fikcije ali pa resničnih dogodkov tematizirali zlorabo moči vplivnih posameznikov, je Tár prvi, ki od nas dejansko terja razmislek. Pa ne zato, ker "ruši" žensko plenilko, in ne moškega.

Filmska recenzija Na Zahodu nič novega

03.02.2023

Leta 1933 so v Nemčiji knjigo Na Zahodu nič novega kot primer "degenerirane umetnosti" sežigali na grmadah; njeno sporočilo – v vojni ni junakov, le nesmiselna smrt – nacistični stranki pač ni šlo na roko. Danes je vpisano v temelje vsakega vojnega filma.

Filmska recenzija Po soncu

01.02.2023

"Ko enkrat zapustiš kraj, kjer si odraščal, nikoli več ne spadaš tja, vsaj ne zares." Calum v filmu Charlotte Wells sicer govori o rodni Škotski, a isto bi lahko trdili tudi za čas: v isto reko ne moreš stopiti dvakrat.

Zmagovalni film Berlinala "Izgubljamo najstarejši poklic na svetu: način obdelovanja zemlje, ki je spoštljivo ravnal z naravo"

26.01.2023

Carla Simón je tista mlada režiserka, ki je podobo španskega filma oblekla v katalonske barve: Alcarràs je prvi film v katalonskem jeziku, ovenčan z zmago na Berlinalu. "Ponosna sem, da moj film pomaga ljudem odkriti, da naš mali jezik sploh obstaja."

Filmska recenzija Babilon

23.01.2023

Če je po Deželi LaLa kdo sklepal, da Damien Chazelle Hollywood gleda skozi rožnata očala, ga v prvem prizoru Babilona čaka streznitev: hektoliter slonjega govna, ki ga na glavo dobi eden od protagonistov. "Stari Hollywood" je bil vse prej kot sterilen.

Primeri inšpektorja Vrenka 2 "Maribor me spominja na Sarajevo: ljudje so temperamentni in odkritosrčni"

20.01.2023

Slobodana Maksimovića primerjave Primerov inšpektorja Vrenka z drugimi deli "novega slovenskega kriminalnega vala" ne zanimajo. Če bi ga, bi se lahko pohvalil, da je kot sorežiser podpisan pod najbolj gledano igrano serijo nacionalke v tem tisočletju.

Stran 8 od 183
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov