Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

FSF Portorož Šterkijada: Življenje Jureta Šterka je "fascinantna zgodba, ki jo je bilo treba povedati"

04.10.2023

Življenje Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet in nato na eni od svojih poti izginil v Indijskem oceanu, je samo po sebi filmična zgodba. Zdaj jo je, v obliki igranega celovečerca, povedal morjeplovčev sin, režiser Igor Šterk.

Intervju Irena Svetek: "Ženske tema umora zanima bolj, kot morda priznamo – že zaradi preživetja"

05.10.2023

Dediči Agathe Christie so visokoleteči pridevek "kraljice kriminalke" sicer avtorsko zaščitili, a če bi ga odstopili eni sami avtorici na slovenski sceni, bi najverjetneje pripadel Ireni Svetek. In na vrhuncu uspeha se pisateljica od žanra – poslavlja.

Filmska recenzija Grof (El conde)

24.09.2023

Cineast Pablo Larraín je k temi 17-letne vojaške diktature v svoji domovini pristopal že na različne načine – nikoli pa tako, da bi Augusta Pinocheta upodobil kot 250 let starega vampirja, ki še vedno žveči in izsesava srca čilskega naroda.

Portorož Na Festivalu slovenskega filma tudi novi filmi Gazvode, Burgerja in Šterka

19.09.2023

26. Festival slovenskega filma, ki bo v prvem tednu oktobra zasedel svojo stalno lokacijo v Slovenskem primorju, v letošnji izdaji prinaša štiri svetovne premiere: nove celovečerce Nejca Gazvode, Igorja Šterka, Žige Virca in Janeza Burgerja.

"Resnica čaka" 30 let Dosjejev X, serije, ki je začrtala nove smernice žanrske televizije

20.09.2023

V septembru mineva 30 let od rojstva nadaljevanke Dosjeji X, artefakta predinternetne dobe in svetovnega popkulturnega fenomena, ki je bil neštetokrat posneman, a nikoli zares presežen.

Filmska recenzija Pretekla življenja

14.09.2023

Filmski prvenec korejsko-ameriške dramatičarke Celine Song, avtobiografsko obarvana drama Pretekla življenja, znane obrazce romantične komedije prepoji z melanholičnim koprnenjem izseljenstva. Kakšni ljudje bi (p)ostali, če ne bi nikoli zapustili doma?

Slovenska javnost žaluje Vrstijo se pokloni Sašu Hribarju: "Izjemen, neponovljiv in nenadomestljiv."

08.09.2023

Novica o prezgodnji smrti kultnega radijskega voditelja Saša Hribarja je pretresla slovensko javnost in sodelavce na javni radioteleviziji. Bil je neutruden borec za kakovost osrednjega slovenskega javnega medija in osebnost, ki je štrlela iz povprečja.

Intervju Hervé Le Tellier: "Kdor misli, da je njegovo pisanje popolnoma izvirno, samo ni dovolj načitan"

12.09.2023

"Bojim se pisateljev, ki znajo svojo knjigo predstaviti za boljšo, kot v resnici je. Poznam pisce, ki znajo neverjetno elokventno govoriti o svojem delu - potem pa knjigo preberem in sem razočaran," prizna francoski literarni zvezdnik Hervé Le Tellier.

Filmska recenzija Anatomija padca

01.09.2023

Osrednje vprašanje zmagovalnega filma letošnjega Cannesa, sodne drame Anatomija padca, ni, ali je Sandra ubila svojega moža ali ne. Boljše vprašanje je: bi kateri koli odnos prenesel hladno obdukcijo pod drobnogledom porote?

Odkritje poletja Kriminalna satira Deadloch, feministični odgovor na skandinavski noir

30.08.2023

V prestižnih kriminalkah "kriminalistka na čelu preiskave" ni nova podkategorija. A v nasprotju z melanholijo Skrivnostnega jezera, Umora in seveda Mare iz Easttowna je Deadloch satira, ki preizprašuje stalnice žanra, pa tudi vprašanja mizoginije in rase.

Filmska recenzija Asteroid City

24.08.2023

Če ste letos poleti uživali v doslednosti estetike in grajenja svetov v Barbie ter v golem spektaklu jedrske gobe v Oppenheimerju, je Andersonov Asteroid City, presenetljivo, film, ki lahko ponudi oboje.

Intervju Pia Prezelj: Slovenci smo imeli malo prehitro pot od motike do iPada

26.07.2023

Pia Prezelj je svoj prvenec umestila v neimenovano, a še kako slovensko vas. Pri tem se zaveda nevarnosti zapadanja v pokroviteljske stereotipe: "Pazila sem na to, da se ruralnega okolja in življenja ne karikira in se ne dojema kot nekakšen lunapark."

Stran 5 od 183
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov