Robert Časar se še naprej izmika vročitvi poziva za prestajanje zaporne kazni. Foto: BoBo
Robert Časar se še naprej izmika vročitvi poziva za prestajanje zaporne kazni. Foto: BoBo

Sodišče je začetek prestajanja kazni prestavilo na 14. marec. Neposredna vročitev kazni ni uspela, fikcija vročitve pa še ni nastopila, so pojasnili na sodišču.

Po nastopu te domneve bodo vsi nadaljnji ukrepi, kot npr. tisti, ki jih predvideva 20. člen zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, "prvenstveno odvisni od tega, ali se bo obsojeni sam zglasil na prestajanje kazni. O njih pa bo odločal sodnik, ki je pristojen za izvrševanje kazenskih sankcij".

20. člen zakona o izvrševanju kazenskih sankcij sicer predvideva, da če obsojenec določenega dne ne nastopi kazni, obvesti zavod o tem sodišče, ki ga je pozvalo na prestajanje kazni. Če sodišče ugotovi, da je bil poziv za nastop kazni obsojencu pravilno vročen ali če iz okoliščin izhaja, da se obsojenec izmika vročitvi poziva, odredi privedbo.

Sodišče pa lahko odredi privedbo obsojenca tudi v primeru, da posebne okoliščine kažejo na nevarnost, da bo pobegnil. Če privedba ne uspe, če obsojenec sodišču ni sporočil spremembe svojega naslova oz. prebivališča ali če ni mogoče ugotoviti, kje se obsojenec nahaja, sodišče zanj odredi tiralico.

Časar, ki ga je sodišče zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega prejemanja daril v zadevi Orleška gmajna obsodilo na 5 let in 9 mesecev zapora, naj bi se po poročanju novinarke Radia Slovenija Nataše Ugrin Tomšič neuradno skrival nekje na Hrvaškem.

Časarjeva žena je v zadnjem času večkrat spremenila možev naslov stalnega bivališča in tako so ga neuspešno iskali v Portorožu, v Pobegih, na Kozini in v Lendavskih Goricah.

Na okrožnem sodišču v Kopru so pojasnili, da je vročanje poziva v teku, torej ga niti v zadnjih dneh niso našli. Če se Časar na Dobu ne bo zglasil, se lahko sodišče odloči za privedbo, in če tudi ta ne bo uspela, lahko odredi tiralico. Vročanje pa se po pojasnilu sodišča opravlja na zadnjem znanem naslovu, ki ga je sporočil obsojenec.

Časar naj bi se skrival v Istri
Po nekaterih informacijah naj bi bil Časar v tujini, v hrvaški Istri, koprsko sodišče pa ga išče tudi zaradi drugih sodnih postopkov, v katerih Luka toži nekdanjo Časarjevo upravo zaradi poslov, ki naj bi družbi povzročili škodo.

V enem od primerov je sodišče odločilo v prid obtoženim, lahko pa se zgodi, da iz luške omare pade še kakšen okostnjak, ki bi dodatno obremenil Roberta Časarja. Medtem ko se Časar izmika, je eden od akterjev zadeve Orleška gmajna Srečko Prijatelj že v zaporu, Marjan Mikuž pa je dosegel odlog prestajanja zaporne kazni.