Zagovornik Tovšakove poudarja, da je bila vseskozi zgledna zapornica. Foto: BoBo
Zagovornik Tovšakove poudarja, da je bila vseskozi zgledna zapornica. Foto: BoBo
Hilda Tovšak kmalu na prostosti

Hilda Tovšak zapušča zapor po prestanih skoraj šestih letih od enotne kazni osmih let zapora, ki ji je bila dosojena v aferah Čista lopata, Rimske Terme in Betnava. Trenutno je že 14 dni doma na izrednem dopustu, v petek pa bo šla na Ig le še po odločbo o pogojnem izpustu.

Njen zagovornik Dušan Tanko je ob tem dejal, da do zdaj še niso zaprosili za pogojni izpust. "Ne vem, ali je bila še katera zapornica s področja tovrstne kriminalitete toliko časa na Igu." Prav tako je poravnala vse finančne obveznosti v povezavi z dosojenimi kaznimi.

Prav tako je Tanko dejal, da je bila vseskozi vzorna zapornica in je imela zdaj milejši režim v zaporu, tako da je konce tedna preživljala doma. Ima pa Hilda Tovšak odprtih še nekaj sodnih postopkov, ki se jih bo, kot zagotavlja Tanko, udeleževala. "Do zdaj je bila v tem pogledu kooperativna in bo tudi naprej."

V zaporu od 2013
Tovšakova je bila obsojena zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik v zadevi Čista lopata, zaradi goljufije z evropskimi sredstvi v zadevi Rimske Terme in Betnava, zaradi dajanja nedovoljenih daril pri iskanju delavcev za Termoelektrarno Šoštanj in zaradi oškodovanja Vegradovih upnikov. V zapor na Ig je odšla spomladi leta 2013.

Kazenski zakonik določa, da se sme pogojno odpustiti obsojenca, ki je prestal polovico kazni zapora, s pogojem, da do poteka časa, za katerega je izrečena kazen, ne stori novega kaznivega dejanja. O pogojnem odpustu odloča komisija, ki jo imenuje minister za pravosodje izmed vrhovnih ali višjih sodnikov, vrhovnih ali višjih državnih tožilcev in delavcev ministrstva, pristojnega za pravosodje.

Hilda Tovšak kmalu na prostosti