Preiskujejo sum zlorabe položaja in pomoči pri zlorabi položaja. Foto: BoBo
Preiskujejo sum zlorabe položaja in pomoči pri zlorabi položaja. Foto: BoBo

Pomoči pri zlorabi položaja sumijo tudi župana Popoviča.

Bangijev je po koncu preiskave zagotovil, da je postopek tekel v skladu s predpisi. Ob tem je dodal, da je kazensko ovadbo zoper njega, kot je videti, podal sosed, in sicer zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri prodaji funkcionalnega zemljišča. Isti sosed je po njegovih navedbah v preteklosti sprožil več postopkov, a neuspešno.

Ob tem je Bangijev, sicer predstojnik urada za okolje in prostor na koprski občini, zatrdil, da je hišo kupil na trgu in ni bila last občine. Sam se zaradi svojega položaja na občini zaveda "nevarnosti, da lahko pride do takih misli". "Zato smo bili zelo pazljivi pri tem postopku in zagotavljam, da je postopek kot tak tekel v skladu z vsemi predpisi in da ni prišlo do nobene zlorabe položaja," je zatrdil Bangijev.

Prepričan je, da bo sum ovržen
V postopku so kriminalisti zasegli tudi določeno dokumentacijo, Bangijev pa je prepričan, da bo v tem primeru, tako kot pri dosedanjih pritožbah njegovega soseda, sum o zlorabi položaja zavržen. Ker je pri izdaji gradbenega dovoljenja moralo določene dokumente izdati več oseb, so se zasegle dokumentacije iz več uradov, iz istega razloga pa so bili v preiskavi udeleženi tudi drugi, je še pojasnil Bangijev.

Zasegli dokumentacijo o prodaji zemljišča
Z MOK-a so sporočili, da so kriminalisti med preiskavo v prostorih občine zahtevali dokumentacijo, povezano s prodajo funkcionalnega zemljišča in komunalnim urejanjem parcele v katastrski občini Semedela, MOK pa je pri tem kriminalistom vso zahtevano dokumentacijo prostovoljno izročil. V preiskavo so bili vključeni prostori župana Borisa Popoviča kot zastopnika MOK-a in treh občinskih javnih uslužbencev, ki so zaposleni na uradih, na katerih se vodijo postopki, povezani z izdajo gradbenega dovoljenja.

"Iz odredbe o hišni preiskavi je razbrati, da se očitki kriminalistične preiskave nanašajo na postopek prodaje funkcionalnega zemljišča družinskemu članu javnega uslužbenca, zaposlenega na Mestni občini Koper, kateremu se zaradi tega očita zloraba javnega položaja ali uradnih pravic. Prav tako iz odredbe izhaja, da se je postopek začel na podlagi ovadbe soseda nepremičnine, ki je predmet obravnave," so navedli na MOK-u.

Na občini so sicer prepričani, da so bili vsi uradni postopki izpeljani zakonito in gospodarno ter v skladu z veljavnimi predpisi. Hkrati pa ugotavljajo, da se bo morala zakonitost in pravilnost delovanja MOK-a, njegovih funkcionarjev in uradnikov žal "še enkrat več dokazovati na sodišču".

Želja po širjenju posesti?
Primorske novice so sicer lani poleti poročale, da je koprska občina dala preurediti enega od priključkov do stanovanjskih hiš nad Moletom, čeprav so jih uredili ob gradnji Krožne ceste. Po mnenju okoliških stanovalcev je bilo preurejanje nepotrebno in škodljivo, v njem pa so videli zlorabo položaja predstojnika občinskega urada za okolje in prostor Georgija Bangieva.

Poseg, vreden okoli 20.000 evrov, je naročila in zanj pridobila gradbeno dovoljenje kar koprska občina (MOK), financirala pa ga je Nataša Blaževič Bangijev. Po tedanjem pojasnilu MOK je bila soproga občinskega funkcionarja “pobudnica za komunalno ureditev tega območja in gradnjo priključka na Krožno cesto, ki doslej ni bil ustrezno urejen in za katerega koprska občina trenutno v proračunu nima predvidenih sredstev”.

Nataša Blaževič Bangijeva je lastnica več parcel ob priključku, za katere naj bi skušala dobiti gradbeno dovoljenje. Dve manjši, skupaj 150 kvadratnih metrov veliki parceli, ki ju je prečkala dostopna pot, je odkupila od koprske občine.

Sostanovalci pa so ji očitali, da posega v skupno dostopno pot, ker želi razširiti svojo posest. Nova dostopna pot je namreč postala ožja in domnevno tudi nevarnejša, saj naj bi se na glavno cesto priključevala v ostrejšem ovinku. Sostanovalci so kot uporabniki poti želeli sodelovati kot stranke v postopku izdaje gradbenega dovoljenja, vendar jim to ni bilo omogočeno. Zato so takrat napovedali protest pri županu in obisk pri inšpekciji.