Kazenski pregon je zastaral. Foto: BoBo
Kazenski pregon je zastaral. Foto: BoBo

Očitki se nanašajo na dejanja, ki naj bi jih Popovič zagrešil leta 2001, torej še preden je postal koprski župan, kot gostinec v lokalih Carpaccio pub in Snack bar, poroča časopis Delo.

Med preizkusom obtožnega predloga je sodnik Srečko Ritonja ugotovil, da je kazenski pregon za edino preostalo izmed Popoviču očitanih kaznivih dejanj zastaral, zato je postopek ustavil. Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin, ki naj bi bilo storjeno 29. marca 2002, velja desetletni absolutni zastaralni rok, pregon je tako zastaral 29. marca 2012.

Ne glede na zastaralni rok po mnenju Ritonje kaznivo dejanje ponareditve listine ni podano, saj je tožilstvo Popoviču očitalo, da je kaznivo dejanje ponareditve storil, da bi si omogočil davčno utajitev. Ponareditev listin torej ni nič drugega kot sredstvo za davčno utajitev, saj je drugo že vsebovano v prvem.

Ustavno sodišče sodbo razveljavi
Spomnimo, da so Popoviča na okrožnem sodišču septembra 2010 zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, davčne utaje in ponareditve poslovnih listin obsodili na 22 mesecev pogojne zaporne kazni, leto pozneje pa ga je višje sodišče pravnomočno oprostilo zlorabe položaja in mu za preostalo znižalo kazen na osem mesecev pogojno. Takšno sodbo je potrdilo tudi vrhovno sodišče, a je decembra lani ustavno sodišče ugotovilo, da je bila Popoviču v postopku kratena pravica do aktivne obrambe, zato je sodbo razveljavilo.

Ustavni sodniki so postopek nato vrnili v ponovno obravnavo, a je bil postopek glede davčne utaje 11.700 evrov ustavljen, saj je po novem kazenskem zakoniku to zgolj prekršek, ki je že zdavnaj zastaral. Spis z očitki glede ponarejanja listin pa so odstopili okrajnemu sodišču.


Tarča ob 20. uri o stanju v pravosodju Zadeva Patria je končana, afera je ugasnila z zastaranjem in ne razsodbo – bodisi oprostilno bodisi obsodilno. Koliko je še takšnih primerov in zakaj? O najbolj razvpitih primerih in o tem, kaj smo se iz njih naučili, bodo v studiu Tarče z voditeljem Boštjanom Anžinom analizirali gostje: minister za pravosodje Goran Klemenčič, odvetnik Marko Bošnjak, Matej Avbelj, dekan Fakultete za državne in evropske študije, podpredsednica Vrhovnega sodišča Nina Betetto in odvetnik Boštjan Penko.