Za zaplet pa je že takoj na začetku poskrbela odvetniška pisarna Senica, ki je branila Popoviča. Odvetniki so predlagali preložitev seje, saj so zahtevali prenos sojenja na drugo sodišče in izločitev predsednika senata, češ da je
Za zaplet pa je že takoj na začetku poskrbela odvetniška pisarna Senica, ki je branila Popoviča. Odvetniki so predlagali preložitev seje, saj so zahtevali prenos sojenja na drugo sodišče in izločitev predsednika senata, češ da je "okužen" z enim izmed sojenj Popoviču. Bil je namreč v senatu, ki je obsodil Popoviča za utajo davkov, ustavno sodišče pa je sodbo delno razveljavilo. Foto: BoBo

Presodilo je, da odvetniki niso zavlačevali postopka in zlorabili procesnih pravic, ko so na pritožbeni seji zahtevali izločitev sodnikov in prenos pritožbenega postopka na drugo sodišče.

"Z navedeno odločitvijo je Vrhovno sodišče RS potrdilo, da so bila ravnanja odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki pravilna in zakonita," so se na razveljavitev odzvali v odvetniški pisarni Senica.

Do hude krvi med sodnim senatom višjega sodišča in Popovičevimi odvetniki je prišlo na pritožbeni seji na začetku februarja, ko so odvetniki izpodbijali obsodilno sodbo. Popovič je bil, spomnimo, obsojen na tri leta zapora zaradi zlorabe položaja pri sporni preprodaji občinskih zemljišč na Serminu.

Za zaplet pa je že takoj na začetku poskrbela odvetniška pisarna Senica, ki je branila Popoviča. Odvetniki so predlagali preložitev seje, saj so zahtevali prenos sojenja na drugo sodišče in izločitev predsednika senata, češ da je "okužen" z enim izmed sojenj Popoviču. Bil je namreč v senatu, ki je obsodil Popoviča za utajo davkov, ustavno sodišče pa je sodbo delno razveljavilo.

"Vaš zahtevek je neutemeljen, smo ga pa pričakovali in vam kar takoj povem, da bomo današnjo pritožbeno sejo izpeljali. Veliko časa smo že porabili za ta primer," je takrat vidno vznejevoljen odločil predsedujoči sodnik Aleš Arh.
"Če ste imeli pripombe in zahteve, bi jih morali podati takoj, ne pa dve minuti pred začetkom seje. Stvar je jasna in ne bomo debatirali," je dal vedeti okrepljeni ekipi odvetnikov, ki ji je tudi očital očitne zlorabe procesnih pravic.
Sodišče je nato sprožilo sankcije in odvetnikom naložilo kazen 1.500 evrov.

Primer Serming se je marca končal z razveljavitvijo obsodilne sodbe, Popoviču, soobsojenima, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in cenilcu Rajku Sredniku, češ da jim je bila kršena pravica do aktivne obrambe. Trojici bodo v kratkem ponovno sodili, primer pa ima v rokah ista sodnica, ki jih je obsodila. Kljub poskusom, v katerih ni manjkalo niti osebne diskreditacije, Popovič z izločitvijo sodnega senata ni uspel. Zadeva Serming bi sicer zastarala konec poletja, zato so nekateri prepričani, da bo Popovič to dejstvo zagrabil z obema rokama.

Eugenija Carl, TV Slovenija