Odgovorna oseba javnega zavoda je skupaj s petimi javnimi funkcionarji z nezakonito dokapitalizacijo oškodovala državni proračun. Foto: BoBo
Odgovorna oseba javnega zavoda je skupaj s petimi javnimi funkcionarji z nezakonito dokapitalizacijo oškodovala državni proračun. Foto: BoBo
Lipicanca
Preiskava je trajala od aprila lani do februarja letos. Foto: BoBo

Med dalj časa trajajočo preiskavo, ki so jo sprožili na podlagi ovadbe, ki jo je aprila lani vložilo Računsko sodišče, in sklenili februarja, so kriminalisti zbrali dovolj dokazov, ki utemeljujejo sum, da je "odgovorna oseba javnega zavoda skupaj s funkcionarji državnih organov pri razpolaganju s proračunskimi sredstvi Republike Slovenije v letu 2010 omogočila nezakonito dokapitalizacijo gospodarske družbe v lasti javnega zavoda v višini 1.500.000 evrov", s čimer so oškodovali slovenski proračun.

Po poročanju dopisnice TV Slovenija Eugenije Carl gre za javni zavod Kobilarna Lipica. Med ovadenimi za zlorabo položaja sta nekdanji direktor kobilarne Tomi Rumpf in član sveta zavoda Venčeslav Radi s finančnega ministrstva.

Kriminalisti so za pomoč pri zlorabi položaja ovadili tudi dva nekdanja ministra, nekdanjega finančnega ministra Franceta Križaniča in nekdanjo ministrico za kulturo Majdo Širca. Križanič je v pogovoru za STA zavrnil vsakršno odgovornost. Pojasnil je, da so ga preiskovalci pred nekaj tedni v zvezi s tem poklicali in ga vprašali, kaj se je dogajalo v tem primeru.

Preiskovalcem je pojasnil, da se kot takratni finančni minister s tem ni ukvarjal, niti ni bil odgovoren za delovanje takratnega sveta zavoda."Če bi vedel, kaj se dogaja, bi sprožil ustrezne postopke," je še poudaril. Širca pa je za ovadbo izvedela iz medijev in jo bo komentirala, ko bo z njo uradno seznanjena, je pojasnila za STA. Za pomoč pri zlorabi položaja sta ovadena še Veronika Leskovšek z ministrtva za kulturo in Mojca Strick Paternoster z ministrstva za gospodarstvo.

Za zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let, so še sporočili s Policijske uprave Koper.

Po reviziji Računskega sodišča podal ovadbo na tožilstvo
Računsko sodišče je lani pregledalo razmejitev javne službe in gospodarske dejavnosti v obalno-kraškem javnem zavodu. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju z javnimi sredstvi je RčS nato aprila 2012 na pristojno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo, ki jo je tožilstvo v dopolnitev odstopilo koprskim kriminalistom.

V revizijskem poročilu je Računsko sodišče sicer takrat ugotovilo, da je bilo ravnanje Kobilarne Lipica in vlade pri ustanovitvi družbe Lipica Turizem neučinkovito, saj je Kobilarna Lipica s soglasjem vlade za opravljanje gospodarske dejavnosti ustanovila družbo Lipica Turizem, ne da bi pripravila strateški načrt družbe ter primerne ekonomske in pravne analize, ki bi izkazovale izpolnjevanje pogojev za uspešno poslovanje družbe Lipica Turizem ter potrebni znesek njenega ustanovitvenega kapitala.

Neustrezno porabljenih od 1,5 od 1,8 milijona evrov
"Družba Lipica Turizem ves čas od ustanovitve posluje neuspešno, zato jo je Kobilarna Lipica kot edini ustanovitelj, kljub zakonskim omejitvam namenske porabe sredstev, v letu 2010 dokapitalizirala v vrednosti 1.800.000 evrov, od tega na neustrezen način pridobljenih 1.500.000 evrov iz proračuna Republike Slovenije," so pred slabim letom v revizijskem poročilu zapisali na Računskem sodišču.

Ob tem so dodali, da naj bi se na podlagi rebalansa programa dela in finančnega načrta ta sredstva porabila za izvajanje nalog Kobilarne Lipica v letu 2010, hkrati pa so bila v izkazu računa finančnih terjatev in naložb načrtovana za povečanje kapitalskih deležev, s čimer je kljub neusklajenosti in predvideni nenamenski porabi vlada soglašala.