Lipica Turizem, podjetje v stoodstotni lasti državne kobilarne, potrebuje svež kapital. Za izvajanje gostinske in turistične dejavnosti bodo iskali zunanjega partnerja, najemnika. Foto: BoBo
Lipica Turizem, podjetje v stoodstotni lasti državne kobilarne, potrebuje svež kapital. Za izvajanje gostinske in turistične dejavnosti bodo iskali zunanjega partnerja, najemnika. Foto: BoBo

Vodstvo Kobilarne Lipica bo te dni na ministrstvo za gospodarstvo oddalo vlogo za poroštvo za najem 700 tisoč evrov posojila, s katerim naj bi družbi Lipica Turizem pomagali iz finančnih težav. Ob morebitnem negativnem odgovoru gre lahko Lipica Turizem v stečaj, to pa bi ogrozilo tudi delovanje javnega zavoda.

Program dela za leto 2013 vlada še ni sprejela, zato je kobilarna na začasnem financiranju - od države letos za delovanje javne službe pričakuje 2,8 milijona evrov. Lansko leto naj bi končala v rdečih številkah. Kobilarna je kadrovsko podhranjena, ministrstvo za kmetijstvo je končno odobrilo zaposlitev dveh konjarjev in enega delavca v hlevu. Iz Lipice Turizma pa prihaja še 15 ljudi. Vodstvo napoveduje nižje stroške pri najemu zunanjih veterinarskih storitev - poslej bodo več sodelovali z veterinarsko postajo Postojna.

Na drugi strani jih čakajo pogajanja z družbo Petrol o 180 tisoč evrov visokem strošku za načrt kanalizacijske opreme v kobilarni. Dela je naročilo prejšnje lipiško vodstvo. Že sedem let pa na prenovo čaka več kot 30 let stara čistilna naprava, ki onesnažuje kraško podzemlje. Kako bodo obnovili bazen v hotelu Maestoso in že dve leti zaprt hotel Klub, tudi ostaja odprto vprašanje.

V evropskem skladu za regionalni razvoj je na voljo devet milijonov evrov, težava pa je v tem, da so drugi viri financiranja neznani. Predsednik sveta Kobilarne Lipica Marjan Hribar pravi, da bo država v vsakem primeru ostala lastnik. “Možnost je tudi, da bi novi najemnik namesto plačevanja najemnine vlagal denar v hotele, država pa bi lahko črpala evrpopska sredstva. Gre za zahteven postopek, ampak realen," še pravi Hribar.

Iz istega evropskega vira naj bi do konca uredili še graščino, dvorišče, tržaški drevored in nekatere hleve. Soglasja so pridobljena. Prihodnja seja lipiškega sveta je napovedana za 27. februar, na prejšnji pa so že začeli postopke za objavo razpisa za direktorja Kobilarne Lipica.